Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
30 декември 2021
Мислења
93
Поени од реакции
180
Ни се потсмеваат католиците секаде за православниот Божиќ. Не потценуваат, не гледат како ѓупци. А ние? Ние им ги лижиме мадињата, гледаме филмовите, им ги пееме песните, им го зборуваме јазикот, помодариме до бесвест. Ама колку и да се обидуваш и зборуваш јазикот, повторно не можеш да си над нив, секогаш Англичанецот, Германецот ќе е над тебе. Есперанто не му се учеше, бидејќи требаше да се потрудат. А зошто би се потрудиле кога се лигавиме на нивниот посран инфериорен јазик, кој нивната империја светски го наметна?
Им ги празнуваме нивните традиции, кои никогаш тука не биле присутни, бидејќи не испратено нивното да го перцепираме како кул, модерно, интересно. Размена на култури е една од најдобрите работи, но ако е двонасочна и е со заемна почит, а не еднонасочна.

И ова е најизразено кај нас, а тоа не е случајно. То е дека сме нација со инфериорен комплекс. Македонецот низ историјата имал само господари и бил послушник. И не е учен да води, туку да го водат. Тука имаме вроден поданички куропушачки дух кон се западно.

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.298
Кај, бев на предавање. Жената што го држеше предавањето е токму тоа како си замислувам дека јас ќе изгледам и делувам по 30-40 години. Полна со енергија и жед за наука. Прониклив поглед. Ме присети на мојата кума која пред 15 години ме инспирираше и е делумно одговорна за се тоа што сум денес.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.342
Поени од реакции
21.700
Не се издржува повеќе плачот и хистеријата на антиваксерите (и фановите) за некое си Ноле таму што не го пуштиле во Австралија. Дефинитивно ќе треба да се седне и да се направи екстензија за Chrome што ќе филтрира такви вести и постови.

Маму ве ебем кретенскo досадна, олабавете малку, јајцата цитрони, уште од фрижидер што не почнале да излегуваат постови и вести за "апокалипсата" што се случила во Австралија.

SkimSkam

Full Stack Говнар
Член од
26 август 2021
Мислења
2.119
Поени од реакции
5.671
Ало БЕГ абе крфта у пичка со парново што го гасите и го палите по 2 саата порано/покасно а го наплаќате исто па и барате поскупо. Е говна бе мамата.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.519
Поени од реакции
18.364
Од секое дрво не бива шупелка, од секој "бербер" не бива бербер, значи од секого не бива било што. Разбирам концепт на работа и на труд и на искуство, но се ти е џабе ако го немаш хватот, односно магијата во прстињата и главата за да направиш некоја работа убава и до крај. 2 години барам бербер кој ќе ме сфати и ќе научи како сакам да се шишам, и секое наредно шишање да ми биде како претходното без да морам да му цртам и прераскажувам нацрти и да покажувам слики кај што си се свиѓам ама сум излегол намќорест како дебил. Да, имам голема глава, главоња сум невиден, ама и Форест Гумп ќе научеше после 5 пати како убаво да ме потшиша. Имав едно време додуше најдено еден бербер, ама детето педер излезе дека е, па почна на кафиња да ме вика, да добивам позиви во ниедно време, на бургери на Косово да сме оделе, и го баталив. Немам ништо против педери, имам другарче би што е, ама заеби кога ти ме глеаш како парче месо. Е денес, одам од сабајле да се шишам кај еден дечко, во надеж дека после 10та шанса конечно ќе научи да ме шиша, и дечкото не беше на работа. Втора смена бил. Внатре еден матор, што поима нема од шишање и подобро би му било да се откаже, и едно дете, не повеќе од 16 години, и пубертететски брк, абе у фаца како глушец. Не ми остави впечаток на доверба, ама па јас сум болен за такви работи, и кога ќе ми порасне косата сантим, дур не се ишишам на ништо друго не ни можам да мислам ни планирам. Викам ај ќе се шишам, па што биде нека биде. Детено фрац фрац со машинка, потези во рака како да има 20 години искуство и како со машинка и ножички да се родил. Топ, ме погоди, ми се обрати со брат што мене ми ласкаше многу, му дадов пари и задоволен накај дома. Е така се праат нови муштерии, а не на секое идење расказ и пак да те утиња.

2. Не го разбирам муабетот - кола за почетник, па ни мање ни више до 3500 евра. Брат, за почетник, едино да земеш некоја канта, ние кога бевме почетници, тоа беше југо, и да учиш на југо. Е тоа е поентата. Нема кола за почетници и напредни, едноставно има кола, која, зависно од твоето искуство и потенцијали, можеш да ја искористиш. Па ако немаш две чисти во глава, дека треба да возиш по пропис и све тоа, џабе ти е и југо, ќе го превртиш на кров ако си дебил. Камо среќа моите да ми купуваа кола кога положив, уште повеќе некоја од 3500 евра.

Трето, искрено, никогаш не сум ги сакал бадниковите огнови и ретко сум одел, а последниве 7 8 години сигурно не сум бил ниеднаш. Едноставно не сум можел да ја спојам таа атмосфера на пијанчење и духот на Божиќ, и воопшто целото православие, како вера која јас лично ја сметам за најпитома и најдобронамерна. Е годинава ме викнаа, и не можев да одбијам, и си поминав толку убаво и јако, што си одлучив дека догодина пак ќе одам на истото место. Можеби беше и до луѓето, не знам, не пиев воопшто алкохол, зашто не сакав на крај да се најдам во ситуација да праам глупости, а не сум лик кој може да застане на 2 3 пијачки, односно одам од крајност во крајност, или пијам, или не пијам, едноставно е. Како и да е, позитивно изненаден и од самиот себе, па нека каже некој дека луѓето не се менуваат.

И последно, кој ви е тој муабет со потекло, од кај си што си. Од кај сакам сум, ок? Глеам група на фејсбук, Стари Скопјани, и по што се стари, дека навистина се стари по 70 и кусур години, или демек стари како староседелци? Е колку треба да отседиш во Скопје за да бидеш стар Скопјанин, дали од време на султанот само се важи или може и друг да аплицира со 4 5 генерации? Друга работа, вика, како да се фали, абе ние Брезничани такви сме, демек луди сме, темпераментни? Извини што, кое е тоа место, стварно не знам, ебати селското фалење. Јас по потекло сум од Краина, позната, по наравот и темпераментот на луѓето и како Лута Краина, па никогаш тоа не сум го спомнал во живот. Демек треба да се гордееме со тоа што сме сељаци по однесување и што имаме краток фитиљ, као? Не бе другари, финтата е бидеш чил, и да ги контролираш емоциите, и ти да одлучиш како ќе се однесуваш, а не другите. Навистина, не го разбирам тоа фалење со нешто, што не зависи од тебе, кај си се родил и слично.

Среќна Нова година на сите, среќни и спокојни празници, помалку да се читаме и пишуваме оваа година. И така, посебно поздрав до сите оние што ми се симпатични и ги сакам, се знаат самите кои се.

Член од
30 декември 2021
Мислења
93
Поени од реакции
180
Ко ќе размислам подобро, кој кур фактор е Игор Џамбазов бе за да го поштовам? Сите ко Господ шо го гледаат?? Пиел, се коцкал, трошел пари на глупости како рулети, дното го достигнал и се вратил од дното... егоистичен самобендисан пуфеш! Куро да ми јади накурчен!
Само во локална кафана сум запознал неколкумина прејаки ликови кои имаат лудила живот, илјадници анегдоти, 3 дена да слушаш и да не ти здосади. Околу мене знам 100 полоши судбини што никој не ги знае, а му треба љубов и внимание, судбини што немале шанса да се експонираат, и немале 3 милиони марки од старт за да ги сјебат на крај на коцка и пиење, туку молат за 200 евра. Ако немат книга напишано за то, и тотално се приземјени!
Ебани митој за луѓе! И ќе речи КНИГАТА МУ ЈА ЧИТАВ, леле за грев цар е!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom