Ziva vistina da se cudis, kade odi svetov-narodov.
Porano pred zemjotresot,majka mi (nikogas ne sfativ dali treba odvoeno ili zaedno) koga ke napravese nesto domasno,najcesto sukano, pita,kifli,kolaci baklava, ke stavese od toa vo tanjir , ke pokriese so ubava salfetka i ke me prati mene da odnesam na komsiite (oti bratmi se sramese).
A potoa se znaese,po nekoj den pak komsiite ti go vrakat tanjirot-cinijata so nesto nivno domasno napraveno i toa sekogas najubaviot del-parce.
A sega........................?
Vcera i nosam na kerkami edna tepsija pita so praz i urda (site drugi velat so sirenje) i edna tepsija so kifli, ama ubavo porasnale i izgledase kako pogaca(mnogu zena mi ja biva za meseno)
Odam denes tamu me vikaat im puknala cesmata i kerkami mi gi vraka tepsiite vo kesa i toa taa so rackite podvrzani vo cvor.
- Neka gi za tebe,nie imame-jas i velam, (znam deka e taa posiromaska i nema)
- Ne nosi gi sto ke mi se mene,jas ne pravam - mi veli taa kerka mi (sega odvoeno eve)
-------------
Si doagam doma i nesto poposle zenami otvara keseto i sto da vdidi. ???????? da se cudis.
Dvete tepsii taka ne da recam prljavi ama samo sto ja izvadile pitata i kiflite i taka potoa tepsiite gi zatvorile vo kesata i ni gi davaat. Bar da so edna lazica (preporaclivo drvena,da si go soberele ispeceniot susam koj go imase vo golema kolicina.( jas sekogas go pravam toa i mi e najsladok).
-------------
Ete taka da so znaete i posle..................
I posle t.s. segasno nesto ke imalo KORONA, pa ke ima...
ili i posle ke se cudis sto ne snaslo....
ili ima (li) gospod...