Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Драга Кајгана,
Се чудам како може да постојат луѓе што повеќе се загледуваат во туѓите животи и со сеир гледаат кон нив, не погледнувајќи се себе си за да воочат дека нивниот живот сам по себе е сеир, ставен на игнор:coffee:

Иначе почнувам да се гадам од тоа какви луѓе шетаат по земјава. Колку треба да си бездушник и психопат за да убиеш едно невино куче. Таква личност е опасна по општеството. Денес убил куче, утре ќе убие нечие дете. А и лошо што ние како држава немаме ветеринарна брза помош како што имаат некои земји во светот, па да викнеш ако може да му се помогне на кучето. И не, не требало тие 100 души да се соберат околу неговата зграда и да му протестираат, туку требало да го фатат и да го згазат, до полициска станица да го шутираат.

Почнувам да се гадам од човекот:sick:

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.963
Поени од реакции
25.534
@zmej gorjanin, во право си, болен е фактот дека имаме декориран леш на маса АМА има разлика од убивање за да преживееш и од психопатско, без трошка емпатија одземање на нечиј живот само затоа што нештото ти сметало во моментот.

Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
@Agda Beata @zmej gorjanin eve eden mnogu dobar tekst po ovaa tema,prezemeno od FB

Дечки, навистина ми е жал за кучето Идриз и сметам дека треба да се казни сторителот на делото со затвор и санкции и се додека тоа не се оствари, детално да се следи случајот, НО не заборавајте дека секојдневно јадете месо од заклани животни кои без да сакаат го даваат својот исто толку невин, прерано завршен живот за ваше задоволство, традиција, начин на исхрана, навика и мерак.

пример: Исто како Идриз вчера, кога кравата после две до три години мачење и постојано силување заради вештачко создавање плод и принудно давање млеко (за човекот не за телето, телето ако е машко е убиено за неколку дена затоа што не смее да го пие млекото на мајката затоа што тоа е наменето за човекот, нели и ќе стане телешко а доколку е женско ќе и биде забрзан растот и разојот со хемија и хормони за да може да биде корисна за индустријата и да раѓа, насилно забременета) ќе се измори и ќе биде бескорисна за индустријата, се убива со секира додека е превртена и се цеди додека е сеуште жива и чувствува. Кравата слободно може да живее 20 години. Кравата се убива после 2-3 години.

Исто како Идриз, чувствува, плаче, се плаши, сака да си игра, да се гали.. Исто како Идриз сака да е слободна.
Исто и свињата, која научно е докажано дека е поинтелегентна од кучињата, исто како овцата, јагнето, кокошката, телето и слично. Сите се тие ко кучето, само за разлика од Идриз тие немаат име, туку само бројка запишана на себе со црвена боја.

Двојни стандарди? Лицемерие?
Или секој има право на свое мислење?
Или твојот живот е најбитен и ти како центар на универзумот, врвот на пирамидата и слично имаш право да одлучуваш за туѓи животи?
Или пак ти тоа не го гледаш па не мора со тоа да се соочуваш и сочувствуваш?

Затоа што многумина ме прашуваат како можам да бидам веган, одговорот е едноставен, секое животно за мене е еднакво и заслужува да живее, а јас нема да инвестирам во индустрија која го извршува убиството за друг да не мора. Индустрија која со вашите пари ги плаќа вработените да колат со секира и да тепаат со шипка. Нели секој кој одобрува насилство е соучесник? Или мислите дека тие животни си живеат среќно и весело на отворена површина со многу трева, зеленило и сончева енергија се додека не умрат од природна смрт па тогаш им се зема месото?

Ама не, веганите се секташи, фрикови..

Да бидеш веган е срамота, се криеш, кажуваш дека постиш, дека си на диета, затоа што кога кажуваш дека си веган демек кажуваш дека си боље од другите затоа што ти текнало дека ХЕЈ можеш да живееш на оваа планета без да создаваш мизерија на некој друг.

Ние веганите (како да сме посебна група на луѓе кои се чудни и поинакви) го наметнуваме нашето мислење.
Ние ги тераме луѓето да не јадат месо.
Ја јадеме храната на вашата храна.
Ако не ги јадеме животните ќе ги има премногу и ќе владеат со планетата.
Дека ако не јадеме мртви животни нема да можеме да преживеме.
Животните се вкусни. Ммммм сланина.
Протеини? б12? Калциум? ОД каде?
Ама не, тешко да си веган. Скапо е. Лошо е.
И слично.

Толку сме егоцентрични и себични што кучињата со педигре се за галење и чување по дома, додека џукелите се за на улица, а свињите, кравите и овците се за месо од месарница каде пред вас ги сечат, мерат, пакуваат и продаваат.

И секогаш ќе се најде некој со некоја смешка за веганите и ќе мисли дека е интересно да се потсмеваш на некој што сака да помогне да направи некаква промена.

Промена од која не зависи животот на тие животни, туку и животот на оваа планета од еколошки аспект и животот на луѓето од здравствен аспект.

Ова е убаво време за промени.
И ова е текст наменет за оние кои се со отворен ум и со отворено срце. Отворете очи. Секогаш ќе постојат хејтери но јас сум тука за оној кој овој текст ќе разбуди нешто во него. И за себе ќе се информира. Да знае, за себе. Па потоа кога ќе знае он сам за себе да си одлучи.

Бидејки моите пријатели на четири нозе не се само кучињата и мачињата. И сите подеднакво вредат да живеат. Барем според мене. А вие како сакате. Секој има право на свое мислење.

Фала ви на вниманието, имајте убава вечер и убав утрешен ден.

Поздрав!

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Kako ja siluvale kravata be?

Sama si go barala!!!1!n

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.300
Поени од реакции
7.026
И врти-сучи,на настанов му се даде најголем публицитет. Го виделе човекот како го убива,греота за кучето,пријави у полиција,имаш документиран настан(не сфаќам зошто сите мораа да снимаат live на фејсбук и на инстаграм,или да ги објавуваат тие клипови). Се убиваат кучиња-ДА,свесни сме сите,џабе и милион протести доколку не се среди свеста кај народот...Како сме дојдени до тоа дереџе да има толку садисти околу? Каде е проблемот,во што е проблемот? Лесно е да се излезе на протест и да се каже СТОП ЗА ТРУЕЊЕТО. Нека понудат конкретно решение КАКО би се запрело труењето. Полицијата не си ја врши работата. Што друго останува? Не знам,премногу прашања,малце одговори,а посебно ме нервира лицемерието наоколу. Сите наеднаш се ангажираа за кучето,смрт за убијци,затвор за убијци,немаат чувства кон животните,а минимум 5 ликови шо го објавија видеото имаа кучиња и ги избркаа буквално од дома дека му било обврска плус...ваму се пропагираат како најголеми бранители на правата на животните. Уште еднаш,преголем публицитет му се даде на целиов настан.Што вреди животот на ова куче повеќе од животите на стотици кучиња што се отруени во последните месеци/години?

Иначе..

Утре први мај. Први мај ме асоцира отворена ширина/пољана(12-те деца,браната,витачот-кој е ИЛИ бил у К-Таун знае за шо зборуам). Понатаки,ме асоцира на скара. Ме асоцира на отворени врати од кола и багажник и од внатре да треште Радио Кавадарци(кој е од К-таун знае за шо зборуам). Ме асоцира на пиво...Многу пиво. Ме асоцира на опуштена атмосфера со другари/пријатели и јавно потсетување на сите настани кај што сте се бламирале(и тие незгодни моменти кај шо ти руменат обравчињата). Е сеа,тоа е шо ме асоцира. Денес сите веќе станаа господа,сите веќе ќе идат по ресторани,по кафетерии,по пицерии под изговор дека немаат време,не знам што. Моја генерација ај ќе ги сфатам некако(или пробувам да ги сфатам,еве годинава ми е прв пат да идам и јас во кафана,ама имам неодложни работи деновиве во СК(не,не влегувам во собрание) па морам да останам тука). Ама овие помаливе...Како бе деца 2-ра и 3-та средно веќе сте ги зафатиле сите места? Како ќе го поминете 1-ви мај,зјапајќи во телефоните на фејсбук/инста и онака,ко на кафе излезени? Кога бев 2-ра средно филм беше да отидеме вечерта пред 1-ви мај(ова време негде :D ) на некое од горенаведените места со цел да фатиме подобри места :pos:. Најјако беше шо веќе кога ќе стигнеш кај 12,пола град е таму и пак ти останува некое забутано место надвор од цивилизацијата.. Во 12 стигаме,во 2 сите мортус пијани(дека од 2 пива големи те фаќа),во 5 пак трезни,до 8 пак пијани и ги дочекуваме тие што треба да дојдат...Ми фали тоа време дефинитивно,штета шо децава не можат да го искусат тиа(спиење на отворено,палење оган,запознавање и дружби со други екипи што се будали како тебе и тие отишле да фаќаат место)

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.046
Поени од реакции
2.135
Minatiot vikend, Nedela potocno, stanuvam sabajle i gledam poraka od drugar: Brat koga ke se razbudis dzrni. Ok, mu vrtam sto kako, paricka nekoja na zaem, dobro be nema problem drugari sme ke si pomagame, ne e ni prv pat ni posleden.

Vo tekot na nedelata se dogovarame, neli 1 Maj sto kako kade ke ideme, se dogovaram so niv, a na devojka mi i vikam cepaj ti so drustvo ja so moe pa ke se najdeme. Stanuvam sabajle, se javuvam na drugar, kaj si be brat? Eve Dojran dojdovme, ke prespieme ovde denes, doagjas?

Naravoucenie izvlecete sami ;)

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.963
Поени од реакции
25.534
Денес дознав дека една мила бабичка, која патем има 99 години, е при крај со животот. Не јадела како што треба(а за неа доручек и кафе беа традиција), не сакала да стане од постела, уморна цело време... Згора на тоа жената има и канцер ама за среќа заборава на тоа. Доаѓам кај неа, рипна од постела, ме замоли да и помогнам да се облече. Побара нови алишта, да се дотера. Ја прашувам за каде се спрема, рече внук и ќе дојде да ја земе, ќе се соберела цела фамилија на ручек затоа што е празник. Жената од што била весела дури и доручкувала и кафе се напила. Ја спремив, никој не дојде да ја земе. Цел ден се распаѓам одвнатре.

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.324
Поени од реакции
17.789
Драга, дента кога си ги кршеа кичмите во Собрание, бев у кино. Точно еден ред позади мене седеа тројца пензионери. Ај дека не пуштија уште на почетокот од филмот видео пренос од пред Собрание и ги слушав нецели два саати како коментираат кој - кого го удрил, па кој е крив, зошто е крив, па уште три/четири видеа (пошто едно не е доволно!!!!!!), со волумен до даска како урлаат? :popce: Значи пуштено видео со глас до крај, уво не ги боли брате, они си слушаат кој - шо рекол, дали било тензично, шо - како... - Леле, леле, види ги, влегле. - Па да, така треба, албанска химна они ќе пеат, како да не. - Војна ќе има.
И некое време таман се стишија, си велам шууууќур, фала Богууу, алелујаааа, конечнооо. :oleee: После коа почнаа за филмот да коментираат - И кој е сеа овој? А каде е снимано? Леле добар филм стварно. Ама многу е кич, види какво им е дома. Оваа па како се облекла, шо изводи? (сѐ тоа пропратено со мљацкање на уво со пуканки). Ауууу, збеснав. Ни филм изглеав ко шо треба, ни ништо. Неам коментар, најозбилно. :cenzura: А ја па смотана една, незгодно ми беше да се свртам да им кажам да намалат, пошо постари се, глупо е ја да им солам памет. Сами треба да се свесни дека се у кино, а не на пазар. :vrtioci: Јесте да салата си беше скоро па празна, aма јас па уште посмотана шо не се преместив. :tapp: Ќути си Шумечо, така само... ќути. Ќе постигнеш нешто со тоа. :cautious:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.416
Поени од реакции
30.883
Жал ми е за кучето, жал ми е исто што постојат такви колачи и зимаат доста добра плата благодарение на месната индустрија, ама ете луѓето имаа можност да се запознаат како нивната храна стасува на нивната маса.
Инаку околу коментарот дека македонците биле најнецивилизована багра што ги масакрирала животните, жал ми е ама немате прочитано доволно информации за тоа што се им се прави на животните во светот. Бидејќи следам такви секташки вегански страни, баш сега видов видео како некои си деца од белиот западен свет исполепиле кученце во лепак па го фрлиле во трава и кал, така што кученцето едвај можело да оди.
Насилството на животни постои на секаде, а на луѓето кога им одговара забораваат на тоа.
Нема врска, денес е први мај, запалете скарата, за тој празник умреле стотици животни.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom