Драга Кајгана (виртуелен дневник)

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.753
Поени од реакции
4.525
ДК

Иако можеби глупаво и споредување јаболки со портокали, но ако направиш споредба наука со религија науката само за 50 години не направи богови, а сеуште постојат затуцани што се молат на невидлив дедо на небото и убиваат во негово име.

Од една страна имаш вечито мерење на кој му е поголем од друга страна благодарение на науката денес и селаните живеат далеку подобро отколку кралевите до пред 100 години.

Не дека се е розево, но историски можеби живееме во најпросперитетниот период што му е познат на човекот.

Во 1820 3/4 од популацијата живеела во екстремна сиромаштија денес стапката е падната на 10%.

Можеби побитен фактор е степенот на едукација(овде има место за уште многу напредок) некогаш само мала елита ја имала оваа привилегија, а денес 80-90% од популација поминале некоја форма на едукација т.е знаат да читаат и пишуваат.(И нормално тие што имаат интернет го имаат целиот свет на дланка)

За напредокот во медицината ич да не почнувам.

И за крај иако дискутабилно денес имаме значително најголема слобода во било која сфера од политички одлуки, полова еднаквост и ред други прашања за кои до пред 50 години имало погубувања.

П.С Нормално светот денес си се бори со предизвици, но да бидеме реални многу работи денес се земаат здраво за готово.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.187
Поени од реакции
3.434
@мкд владе каде сакам, колку сакам ќе си ја менувам партиската припадност, кога оние главните по 100 пати ги менуваат партиите, зошто јас да не можам.:icon_mrgr:

Но си направив еден експеримент, како е да бидеш со кумуњарите (кога ќе се смени власта ќе морам и јас да се мењам) и што да видам додека го критикував ВМРО, никој не ме нападна, туку уште и ме подржуваа, вчера кога се вратив кај про-вмровците и почнав со критиките кон СДСМ, пак ме направија глуп, туп и неупотреблив.:(

Заклучок ако сакаш да не те замараат на форумот, стани си кумуњар(y)

Во врска со потписот, можеш да го блокираш ако не ти се допаѓа, како што јас ги блокирав твоите слики.;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.523
Поени од реакции
24.321
@Toma
Ништо вечно ке останиш плакатолепач со тој ум :)
П.с за потписот повеќе беше дека неможеш да бидеш и бањат и провмровски настроен. Едноставно едно со друго не оди. Исто како да вееш знаме на СДСМ на митинг на ВМРО и да се декларираш како голем вмровец и ги мразиш комуњарите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.523
Поени од реакции
24.321
Не се цитираме туку си се означваме ......... ( пополни си сам како се чуствуваш )

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Драга,

Официјално ми фалат 10 дена од животот, официјално сум уморна и не можам да трпам гооолем број состојби.

Утрово телефонот ми цркна, аналогно на тоа алармот не ме разбуди. Се успав за на работа, ми кидна четворката, а во 22ка луѓето беа стуткани, згмечени сардини без масло и не влегов. Во двојка се дишеше, ама изгубив време и нерви. На крај, фатив такси и потрошив и пари што ги немам, си викам - па дали сме ние нормални бе како нација? Се туркаме, се тегнеме, доцниме на работа, плаќаме за картичка и нема автобуси. Човек и кога не доцни, овде доцни. Овде се' е отпосле. Мртов човек бараат да пее. Така некако.
Сфаќам дека не сме здрави во главите и дека топ ни е така. Нема лек.
Со овие мајтапи со автобусиве, картичките, бесплатно - па платно, загаден воздух, па одеднаш кристали паѓаат од небеса среде Скопје, немаме влада, не сме се договориле, чекајте уште малце, дајте субвенции... нема чаре освен да се чудам до паѓање вилица. Па и да си се смеам на пропаста во која живееме. Пропаст драги мои.
На топло, со панелката овде пишувам празнословија, додека на клиника болните јадат зденка и сув леб за појадок. Каква лицемерка!

Студ во коски собран, одеднаш имам 100 години. Секој провев ми ги темнее брчките, кога заладува ме вртат колената, ми пука карлицата, во дисбаланс сум со себе и никако да соберам храброст и да си залепам една фина.
Ме разочаруваат луѓе, постапки, ситуации, промени. И после си викам - живеј. Живеј бе. Со ракија во рака.
Љубовно, ми иде да го гризнам, па плукнам. Во таква ситуација сме.

Во меѓувреме, изедов една крофна и го опраив телефонот со помош на чичко Гугл. И момчето ми се најде. Уште јас да си се најдам.

Надеж на денот? Кокичиња во дворот на работа.

М.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Na mene oficijalno mi falat 20 god od zivoto.
A neoficijalno edno iljado i 5-6 stotini godini.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495

BEST.ACTION.SCENE.EVER

BEST.SOUNDTRACK.EVER

BEST.EFFECTS.EVER

BEST.STORY.EVER

Are you Certain the Oracle didn't say anything else?

А

Атлантист

Гостин
Мечкаров цигани вработил во пералницата. Не дека порано обрнував внимание кои му се вработени, но откако ми украдоа две патосници, сега ќе го заобиклувам а се надевам дека ќе најдам такви кои што немаат цигани. Со цигани да си немаш работа.

бутЕ

старлета
Член од
29 март 2011
Мислења
2.232
Поени од реакции
3.838
Драга извини ама СВЕ ДА МУ ЕБАМ НА ОНИЕ ОД ТУТУНСКА ПЛЕМЕТО НИВНО ЗА МОЧАНИ 30 ДЕНАРИ МИ ЈА БЛОКИРАЛЕ ЦЕЛА СМЕТКА КАКО БЕ КО НЕМАМ НИКАКВА ТРАНСАКЦИЈА ДВА МЕСЕЦИ КАКО МОЈТ ДА Е БЛОКИРАНА ДА БИ БЛОК БЕТОНСКИ НА ГЛА ВИ ПАДНАЛ???!?!!?!?!?!?! Тибам среќата моја тибам.

Член од
16 мај 2016
Мислења
459
Поени од реакции
616
Прва недела предавања, и веќе поставила книга, ~800 страници...
Ова ке биде најдобриот или налошиот предмет што сум го запишал досега.
За две недели, кога ке почнеме со задачите, ке го знам исходот. wish me luck

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.454
Поени од реакции
39.098
Who let the dogs out , или ние како шо ја пеевме ''хууљата доза ху ху ху" :ROFLMAO:

Kajgana Shop

На врв Bottom