До кога светот ке биде машки?

Статус
Затворена за нови мислења.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Тамарче ти полека забегаваш накај феминистка а?

Не сте: лидери, храбри, пожртвувани за повисоки(националистичко идеолошки) цели, тактичко настроени.

Не знаете да соработувате(кога се работи на нешто голема нема место за караници затоа што не ти го вратил некој фенот, личните суети се далеку настрана а жените тоа не можат да го направат се рчкаат за најмала ситница).

За да бидеш лидер треба да бидеш практичен. Практинчост е автомобилот да биде побезбеден, комфорен, јак, брз, и да троши помалку ресурски(гориво)...а не да биде жолт или виолетов-жените да владееа со светот до сега ќе ги истрошеме сите ресурси.

Жените по дифолт кога се виновни за нешто почињаат да се лигават и пекмезат за да не биде така.Се разбира дека такво однесување е најстрого забрането ако сакаш да го владееш светот(сакаш да го кркаш кајмакот треба да знаеш да ги голташ и лајната)

Толку сега за сега!
Јес да целава тема се врти околу генерализации, али ти ептен отиде у криво со генерализирањево.
Знам најмалку 10 машки од моето опкружение кои се мекуши, лигави, патетични, емотивно лабилни, пристрасни, нетактични и што уште не. И знам лично уше тродупло жени кои се се спротивно, односно цврсти, реални, прагматични, итн.
Пошо секој тргнува од себе, еве и ја ќе си тргнам од моите искуства. Сите машки со кои досега сум била во врска испаѓале непрактични, мелодраматични, претерано емотивни накај лигавки, цмиздриви и тако даље. А сите девојки кои ми биле другарки, потоа мајка ми и уште многу други жени кои ги познавам, се неверојатно цврсти индивидуи(затоа што преферирам такви, а одбивни ми се разлигавени створења, од кој било пол).
Потоа информирана сум околу политиката, а и идеалист сум едно 5 пати повеќе од машкиот просек кој го познавам. А, како пример од женски род од Мк ќе ја истакнам Ванковска(универзитетски професор) која со своите политички анализи и статии, како и со својот патриотизам, им ги затиња устите на голем дел од машките политичари.
Меѓу другото комунизмот, анархизмот и сл. имаат свои влијателни фигури баш од женски пол.
За храброста...Don't get me started. Редовно се запрепастувам од кукавичлукот на "мажиштата".

За крај, нели е јасно дека човековата способност за лидерство, суетата, идеализмот, храброста, практичноста, итн. се индивидуални карактеристики и афинитети кои не се одредени од тоа дали имаш вагина или пенис, туку од низа други фактори во кои тестисите и матката немаат битна улога.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.103
Поени од реакции
25.393
Нема да се осуди да ми рече дека затоа што имам матка и јајници не знам ништо за политика, ниту пак јас ќе му речам дека неговите тестиси го прават слеп и некомпетентен за уметност.

Јас ќе се осудам. И ќе го земам за пример форумов. Сум прочитал доста интересни женски мислења на теми поврзани со уметноста, психологијата, итн. Ај да видиме колку женски дискутанти има во политика, право, економија. Или колку машки во мода и убавина процентуално. Немањето на интерес кај еден пол за едни теми потврдува само дека нема еднаквост меѓу половите ниту мисловно а за телесно веќе заклучивме. Едноставно некои гранки од фундаментална важност за општесвото како горенаведените биле и ќе останат машки. Генерално рационалноста, компетитивниот дух и железната дисциплина се генерално машки особини. ова нема никаква врска со шовинизам туку едноставно со генеза и еволуција. Исклучоци секогаш имало и ќе има ама начелно поставеноста е таква. Ада ти можеби си редок исклучок ама генерално колку се такви.

И интересен феномен што сум го забележал е дека дури и тие жени што имаат успешни позиции во традиционални машки средини го имаат изгубено идентитетот на женственост. Ќе го земам примерот на Маргарет Тачер којашто како политичар и карактер има надмашено и многу од спротивниот пол меѓутоа нема грам женственост. На крајот на денот ние сепак бараме женско (поубавата страна нели) а не маж со пар цицки и вагина.
Значи сума сумарум во глобала на маж не би оставил да ми чува дете, а на женско да ми биде телохранител.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ти ако не ги знајш и ако не се интересираш, не значи дека другите луѓе во светот не ги знат. Едноставно не си се потрудил да ги дознаеш и нив самите и нивните подвизи и успеси.

За болдираното најди ми статистика дека жените се тие што го предизвикувале бракот, не зборај напамет.
Каква е та иста функција молим те објасни? Не ми е баш јасно то.

Prvo, vo svetot, ni 20% od svetskata populacija, tie shto ti gi navede, gi napisha i gi kaza ne gi poznava.
JAS LICNO, ucev sredno muzicko, imav casovi po site predmeti vo vrska so muzikata, imav i cas ISORIJA NA MUZIKATA, vo toj cas ucev za muzikata, razvitokot na muzikata i nejzinite epohalni vrednosti, voedno ucev i za kompozitorite koi shto se pogrizile, da ovaa muzika shto ja slushame nie denes, bilo klasicna bilo ova drugoto sranje e na ovaa stanovishte shto se naogja denes. Vo objasnuvanjata i predavanjata na mojata profesorka (ZENA), ucevme od nejzinata kniga ili skripta (popularno), taa ne izusti ni edno ime na kompozitor shto svojata polova pripadnost ja naogjal vo taa PONEZNATA ili zenskata. Jas denes, posle ovoj razvitok na muzikata, posle tolku periodi, jas i site muzicari vo svetot a isto taka site shto na muzikata i pristapuvaat laciki, i za niv muzikata pretstavuva samo nacin na zabavuvanje i unishtuvanje na sluh, ne poznavam nekoj shto ke kaze kako shto kaza ti vo tvojot post (sekako toa indirektno i iracionalno) deka muzikata im go dolzi na zenite ova segashno stanovishte. Kolku za informacija, i vo tie godini zenite svirele klavir, i vo tie godini zenite mozele da komponiraat, mozebi i komponirale, no zoshto ne se istaknale pred Beethoven koj prvo gi ebel gi ucel da svirat klavir i na kraj gi napushtal. Tuka e i Mozart, tuka e Liszt, tuka e Chopin, Tchaikovski, Musorski itn...
I na kraj se prashuvam zoshto vo taa istorija na muzikata, nemashe ni edna zena kompozitorka i promiskuitetna licnost, koja bi se pogrizila da denes nie imame ovakva muzika...

Vtoro, vo posledno vreme sum preokupiran so neshto shto nekoj go narekuva filosofija, nekoj go narekuva mudroljubie, treti pa go narekuvaat zabludoljubie itn...
Bash sega citam edna kniga, pregled na istorija na filosofijata, i ova mozam da kazam deka mi e 4 po red kniga shto se zanimava so ista problematika ili tematika... Da skratam, niedna zena nema tuka:(, niedna zena ne se zanimava so mudroljubie, niedna zena vo razvirokot na opshtestvoto, istorijata, filosofijata ne bila klucna i del od toj razvitok, del od taa celina. Pocnuvajki od antikata pa se do egzistencijalizmot nema filosof zena.

Ova sakam da kazam, bez da imame potreba da guglame i da barame po enciklopedii pripadnici na zenskiot pol, veke da gi znaeme. NEMA. Postmodernizmot nudi neshto, ali se trivijalno, banalno, amorfno.

Shto se odnesuva na tvoeto vtoro prashanje upateno do mene.
Realnosta dokazuva deka sovremenata zena za smetka na licna "kariera" go hendikepira svoeto semejstvo. Decata, se poveke gi gubat semejnite vrednosti i nemaat pocit za svoite roditeli, zashto ne se vospitani, a za poslushanie nema ni smisla da govorime, i koj treba da gi vospituva decata, dodeka nivnite majki gradat profesionalna kariera? Prvenstvena i glavna zadaca, dolznost i uloga na zenata e vo semejstvoto. Taa e stolb i ako ne stoi cvrsto, nejzinoto semejstvo kje se raspadne ili nema da funkcionira pravilno (ke bide disfunkcionalno). Sovremenite zeni se sebicni, a ne silni, pa duri i svoite deca gi zrtvuvaat za nekakva "kariera". Jas ne ja osporuvam edukacijata na zenite, koja e potrebna za niv i da gi vospituvaat i obrazuvaat svoite deca (obrazovanieto zapocnuva i zavrsuva vo domot), no sekoja kancelariska rabota ne e kariera. Kariera imaat zenite od tipot na pokojnata Marija Kalas, Kondaliza, Dosta Dimovska i drugi, koi celosno i se posveteni na nekoja naucna disciplina (muzika, knizevnost, politika, filosofija itn.), i obicno, tie ne stapuvaat vo brak i nemaat deca, zatoa ja obelezhvaat istorijata. Kakva e taa "kariera" na zenata vo kancelarijata na nekoj advokat, doktor i slicno? Da, taa e platena rabota, no ne i kariera. Se razbira, dokolku mazot ne zarabotuva dovolno, vo red e zenata da mu pomaga. Megjutoa, taa sama go pravi svojot zivoten izbor, so koj dobiva prava i dolznosti.
Zenata (pravoslavnata zena konkretno), ako ne e monahinja ili naucnik (se odnesuva na tvoreshtvo vo polza na opshtestvoto), a go izbere brakot, treba i soodvetno da se odnesuva, najprvin ispolnuvajki gi svoite bracni i semejni dolznosti. Cestite razvodi ja potvrduvaat slabosta na sovremenata zena, koja e netrpeliva, sebicna i vo nekoi slucai, histericna. Silnata zena (jakiot stolb) ne popushta pred problem, poplava ili druga nesreka, a cvrsto stoi "ZA" svoeto semejstvo i se bori do posleden zdiv. Mazot ne e "polova krpa", za da gi ispolni site zelbi na zenskite setila, tuku e glava na semejstvoto, koj treba razumno i pravilno da rasuduva, a zhenata treba dobrovolno da mu se potcini, vo shto se zaklucuva i nejzinata ljubov, bidejki ljubovta bez pocit i poslushenie e nevozmozna.
Mazot i zenata vo brakot se potpolno ramnopravni: mazot e glava, zenata e telo, i ako se presece vratot, i glavata, i teloto, ke umrat (ke nema brak).
Kako shto na glavata i e potrebno telo, taka i na teloto mu e potrebna
glava, a mazot i zenata vo brak se edno telo i edna dusa (eden
organizam - semejstvo, edna bracna institucija). Poinaku, tie ne bi mozele da se nadopolnuvaat. Razlicnite funkcii ne gi cinat mazite i zenite neramnopravni, tuku samo razlicni. Majcinstvoto ja usovrshuva zenata, imeno vo nego, taa prestanuva da bide "zensko sushtestvo" i postanuva zena i majka vo vistinska smisla na zborot.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Inaku toa so zenite, vcera beshe so mala doza na provokacija, dnevna doza na shovinizam.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
ме изненадува што во 21 век читам некои вакви мислења. пикасо, ако ја разгледаше малку општата историја, ќе сфатеше дека нема жени во тој домен затоа што ако било која жена пробала да направи нешто била санкционирана, осудувана како развратна, ненормална, жените биле принудувани да седат дома, да готват, да перат, да пеглаат, немале право на глас, што според мене е максимална дискриминација. и семејството не е единствената улога на жената! и мажот треба да учествува во куќата исто колку што и жената учествува! колку само се застарени тие идиотски мисли дека семејството треба да и биде на прво место само на жената! што ако не сака да има деца? што ако сака прво да работи па после да има деца? што ако работи и заработува доволно да си плаќа жена што ке и чисти, пере, пегла и сите други "домаќински исправни" работи? и од кај ви е идејата дека не може да постигне исто како мажите? глупости! ептен ме нервира тоа. јас сум на машински. и ај сега кажете ми дека помалце ќе научам и помалце ќе знам од некое машко, само затоа што тој има x-y хромозоми! жените можат да постигнат исто колку и мажите, само ако им биде дадена иста шанса како и на мажите! таа е најглупава можна дискриминација!

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
ме изненадува што во 21 век читам некои вакви мислења. пикасо, ако ја разгледаше малку општата историја, ќе сфатеше дека нема жени во тој домен затоа што ако било која жена пробала да направи нешто била санкционирана, осудувана како развратна, ненормална, жените биле принудувани да седат дома, да готват, да перат, да пеглаат, немале право на глас, што според мене е максимална дискриминација. и семејството не е единствената улога на жената! и мажот треба да учествува во куќата исто колку што и жената учествува! колку само се застарени тие идиотски мисли дека семејството треба да и биде на прво место само на жената! што ако не сака да има деца? што ако сака прво да работи па после да има деца? што ако работи и заработува доволно да си плаќа жена што ке и чисти, пере, пегла и сите други "домаќински исправни" работи? и од кај ви е идејата дека не може да постигне исто како мажите? глупости! ептен ме нервира тоа. јас сум на машински. и ај сега кажете ми дека помалце ќе научам и помалце ќе знам од некое машко, само затоа што тој има x-y хромозоми! жените можат да постигнат исто колку и мажите, само ако им биде дадена иста шанса како и на мажите! таа е најглупава можна дискриминација!
погрешно имаш сватено темава е до кога ќе владеат мажите со светот,двете страни нормално дека имаат главна улога во домаќинството ама тоа е сосема друго.:smir:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Shto me interesira mene, dali tie mozele ili ne mozele, ja ti kazav deka mozele, ucele klavir da svirat, knigite na Kant i Hegel i na drugite istaknati filosofi bile dostapni i za zenite. Zoshto ne ja razvile mislata, barem tie kako zeni mozele da i dadat na mislata eden razlicen pravec, konotacija, da ja razvijat po razlicni konturi, segmenti, da i dadat nova dimenzija.
I da slobodno mozam da kazam, deka istorijata ne poznava zeni slikari, zeni filosofi, zeni umetnici, zeni naucnici itn.
Soodvetni istrazuvanja i analizi dokazale deka vrvna i najteshka sposobnost na covekot e da kreira "apstrakcii", a osobeno mislite, razmislite, custvata, emocionalnata sostojba da moze da ja hipostazira vo noti, kako golem kompozitor i muzicar.
Mozebi pricinata za toa e indolentnosta na zenite od tie vreminja, ili ziveenje pod dejstvo na takviot patogen opskurantizam. Ne me interesira. Ja kazuvam moe mislenje, bez razlika dali e toa vo sklad so procesite na svetskata globalizacija, i na tie feministicki dvizenja.
Poveke moi stavovi vo odnos MAZ-ZENA, gi iznesov pogore, na koj mu se dopagja, milo mi e, a nakogo ne mu se dopagja, ushte pomilo mi e, znaci ke ima zoshto da pishuvam vo zivotot, i da raspravam.
Inaku, da funkcijata na zenata e da go pravi toa shto ti go kaza, ili voopshto i neka ne se mazi, neka se zalaga za nastepeno razvivanje na opshtestvenite odnosi, nauki...

No hard feelings, Lejdi, Tamara, ada i kompanija, nishto licno.

ме изненадува што во 21 век читам некои вакви мислења.
Tuka e problemot, shto sme 21 vek. Ja ne pagjam na takva manipulacija.

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
ме изненадува што во 21 век читам некои вакви мислења. што ако не сака да има деца? што ако сака прво да работи па после да има деца? што ако работи и заработува доволно да си плаќа жена што ке и чисти, пере, пегла и сите други "домаќински исправни" работи?таа е најглупава можна дискриминација!
Za zal (ili za srekja), semejnata uloga na zenata e iskonska. Se somnevam deka 'modernata' majka bi platila maz, da gi izvrshuva 'domakjinski ispravnite' raboti.:smir:

Ајверсон

Confessions*
Член од
4 август 2007
Мислења
3.116
Поени од реакции
5
Жени , девоки or whatever. ..и покрај `блесавите` факти што ги изнапишавте, и покрај тоа што се препуцавата со машките членови што постигнавте ?
The worlld out there is still the same, isn't it ? Сеуште го водат мажите, сеуште тие го имаат главниот збор, а вие секогаш ке бидете под `водство` на нив. ..јбг ако сакате вие да го водите светот преминете на дела а не со факти и блесави убедувања дека не држите под контрола или нешто слично ...:smir:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
погрешно имаш сватено темава е до кога ќе владеат мажите со светот,двете страни нормално дека имаат главна улога во домаќинството ама тоа е сосема друго.:smir:
jaс само ја коментирав изјавата на пикасо. и, пикасо, кажи ми, кога жените би компонирале, сликале, што и да е? помеѓу пеглањето на кошулите на нивните "креативни" мажи или одгледувањето на дечињата?
патем, зошто не би најмиле и маж да им работи низ дома? само, мажите повеќе наплаќаат... во поголем дел од светот, жените земаат 70% од платата што би ја земале мажите на истото работно место.
и таа "исконска" улога е таква зашто така им одговара на мажињата... не се согласувам со таа улога, и никогаш нема да ја играм. не сакам да си го ограничам животот и светот со гледањето на деца и куќа. ако сака некој да го прави тоа, слободно нека го прави. ако сака некој да си најде денес таква жена, нека повели. а таа што ќе го прифати тоа, со среќа нека и е.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
jaс само ја коментирав изјавата на пикасо. и, пикасо, кажи ми, кога жените би компонирале, сликале, што и да е? помеѓу пеглањето на кошулите на нивните "креативни" мажи или одгледувањето на дечињата?
патем, зошто не би најмиле и маж да им работи низ дома? само, мажите повеќе наплаќаат... во поголем дел од светот, жените земаат 70% од платата што би ја земале мажите на истото работно место.
и таа "исконска" улога е таква зашто така им одговара на мажињата... не се согласувам со таа улога, и никогаш нема да ја играм. не сакам да си го ограничам животот и светот со гледањето на деца и куќа. ако сака некој да го прави тоа, слободно нека го прави. ако сака некој да си најде денес таква жена, нека повели. а таа што ќе го прифати тоа, со среќа нека и е.
A shto mislish ti, mazite imale vreme da komponiraat?
Shto mislish ti koi zeni mozele da ucat da svirat na klavir, koi mazi mozele da ucat da svirat na klavir? Koi bile tie shto mozele da si dozvolat takov "luksuz" ?
Najcesto groficite bile tie, shto znaele, da svirat klavir, da slikaat, da citaat knigi, da razgovaraat na temi koi sodrzat visokointelektualni sodrzini, da peat Arii, Operi i Opereti od Verdi.

Inaku, svetot ne e mashki, nego e zenski.
Problemot e vo toa shto sovremenata zena i voopshto sovremeniot
covek bara "prava", no ne saka dolznosti i odgovornost za posledicite na svoite postapki. Ne postoi pravo bez dolznost, a slobodata e vozmozna samo vo ramkite na zakonot, i koga lugjeto i narodite kje go svatat toa, mozebi i nivniot zivot ke bide pokvaliteten. Inaku, se e ednostavno, no covekot go uslozuva svojot zivot, bidejki neznae shto saka ili saka premnogu.

Jas, nikade i nitu ednash ne rekov deka zenata e pomalku inteligentna
od mazot, nitu pak zboruvav za inteligencija. Sepak, veruvam deka sekoja "inteligentna" zena e svesna za svojot izbor i postapki, a dobivajki i zemajki si go pravoto "na maz", t.e. zakonski brak, taa dobiva i zema cel paket na bracni i semejni obvrski i dolznosti. Zenite mozat da bidat izvonredni politicari, muzicari, knizevnici, itn. no jas ne govoram za sposobnosti, tuku za izbor.
Koi izvesni zeni ednovremeno imaat kariera i polnoceno semejstvo?
I najdi barem tri od niv, koi se vo svojot prv brak.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Zenite mozat da bidat izvonredni politicari, muzicari, knizevnici, itn. no jas ne govoram za sposobnosti, tuku za izbor.
Koi izvesni zeni ednovremeno imaat kariera i polnoceno semejstvo?
I najdi barem tri od niv, koi se vo svojot prv brak.
немале шанса за избор. т.е. изборот им бил (и се уште им е) наметнат.
Марија Кири, Џејми Ли Кертис, Хилари Клинтон. ете три. задоволен?:smir:
п.с. ако мажот не ја разбира потребата на жената да се оствари себеси на професионален план, па ич не и треба таков маж. нека има и 5 брака додека да го најде тој што ќе ја третира како што треба и ќе и овозможи да го живее својот живот.

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
:pos2::pos2::pos2: размислуваш како да си кралица или принцеза сеедно.
да не треба некој да ти ја пере и долната облека.ако планираш да се мажиш за што би се мажела???
само заради љубов тешко да најдеш маж каков што бараш ако добро сватив што мислиш:smir:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
:pos2::pos2::pos2: размислуваш како да си кралица или принцеза сеедно.
да не треба некој да ти ја пере и долната облека.ако планираш да се мажиш за што би се мажела???
само заради љубов тешко да најдеш маж каков што бараш ако добро сватив што мислиш:smir:
сигурно дека нема да се мажам за да му ги перам чорапите и гаќите на маж ми. тоа е целта на бракот? :ija: и не размислувам како да сум кралица или принцеза, само си ги ценам своите можности, кои не застануваат кај машината за перење :helou: а таков маж веќе си имам најдено :baeh: :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom