Поентата на темата Е да се вклучите во изборот на најдобрите документаци
Јас планирав цел подфорум да имаме за документарци бидејќи имаат цел систем на класификација (поджанрови) и невозможно е во една-две теми да се опфати се. Нити па да се направи некој избор од 10-тина „најдобри“.
Да оставиме тоа за понатаму зошто неделава малку сум слободен а потоа пак ќе ме нема можеби до на лето.
Е сега,
Од вие сите највеќе внимание ми сврти
„Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills“
во текот на овие 2 дена би требало да го погледнам ... !
Филмов има три дела а мислам дека се снима и четврти, нешто како резиме. Еве ја
рецензијата што ја напишав пред некое време. Воедно тој е единствен филм што ми е гледан од предлозите на Ацид.
За другите:
Не сакам да се мешам во администраторскиот избор но би ги вклучил и Cosmos од Карл Саган и серијалот документарци на BBC Planet Еаrth.
Космос на Карл Саган е задолжително четиво и според мене треба да се предава во школо, т.е. некаде во 5/6 одделение учениците да ги изгледаат сите епизоди од овој серијал, кој е далеку пред неговото време. Филмот дава една прекрасна претстава за светот во кој живееме од многу аспекти, а Саган е маестрален. A Must See.
Од мене,
Senna, можеби најдобриот спортски документарец, филм за легендарниот Аиртон Сена.
Еден од најдобрите спортски документарци, заслужено доби Оскар. Еве ја мојата
рецензија и за него.
Дефинитивно
Sicko од Мајкл Мур.
Дефинитивно за мене најдобриот филм на Мајкл Мур.
Јас во било каква ТОП листа би ги ставил и
Into the Universe with Stephen Hawking , потоа
Deliver Us from Evil (2006) и
Jesus Camp (2006), два шокантни документарци (и под шокантни не мислам на теории на заговор),
Sicko на Мајкл Мур,
South of the Border на Оливер Стоун итн... бидејќи во последниов период одвојувам време само за документарци, се надевам дека за некој месец ќе имам поголема „база на знаење“ или подобар преглед на се она што постои во светот на документарците.