Документарци

L

Löwe

Гостин
Не верувам дека има некој што го нема гледано документарецот за Владе Дивац и Дражен Петровиќ. Доколку има такви, задолжително да се погледне. Се работи за документарен филм за Дражен Петровиќ, и за неговата прерано завршена кариера, за неговото пријателство со Владе Дивац кое било прекинато за време на Српско Хрватската војна, и некогашните браќа станале непријатели. Многу емотивен документарец, и не верувам дека ќе се воздржи некој а да не заплаче.
 

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.668
Поени од реакции
4.397
Мене сите ми се видоа интересни поготово што веќе добрите филмови се ретки .Ќе се обидам да ги изгледам.
 

Gunner4ever

Vive la France
Член од
14 ноември 2009
Мислења
663
Поени од реакции
130
Sega od ponovive Ancient aliens, mene mn mi se sviga posto dolgo vreme sum razmisluval za toa sto zborat pred da ja gledam i sea mi mn epic :) a ovie predlozenive se mn dobri del iam gleano del planiram da gi gleam
 
I

Iblis

Гостин
Не сум сигурен дали ова би требало да се најде овде, но бидејќи нема друг жанр во кои би биле сместени, еве неколку куси филмчиња
Побарајте ги и другите делови, доста се интересни
 

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.959
Поени од реакции
57.695
Beneamata напиша:

Inside Job - најдобриот документарец на сите времиња !!!.
:icon_lol:

Од мене, Senna, можеби најдобриот спортски документарец, филм за легендарниот Аиртон Сена.

И серијалите (може и серијали, нели !?) на Дискавери Planet Earth и на BBC - Wonders of the Solar System , за тие што ги интересира таква тематика.



Вака на брзање ова, со друга тематика ќе пишам понатаму... :)
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.180
Поени од реакции
34.390
Не сакам да се мешам во администраторскиот избор но би ги вклучил и Cosmos од Карл Саган и серијалот документарци на BBC Planet Еаrth.
Поентата на темата Е да се вклучите во изборот на најдобрите документаци :)
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.337
Поени од реакции
57.949
Поентата на темата Е да се вклучите во изборот на најдобрите документаци :)
Јас планирав цел подфорум да имаме за документарци бидејќи имаат цел систем на класификација (поджанрови) и невозможно е во една-две теми да се опфати се. Нити па да се направи некој избор од 10-тина „најдобри“.

Да оставиме тоа за понатаму зошто неделава малку сум слободен а потоа пак ќе ме нема можеби до на лето.

Е сега,

Од вие сите највеќе внимание ми сврти „Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills“
во текот на овие 2 дена би требало да го погледнам ... ! :)
Филмов има три дела а мислам дека се снима и четврти, нешто како резиме. Еве ја рецензијата што ја напишав пред некое време. Воедно тој е единствен филм што ми е гледан од предлозите на Ацид.

За другите:

Не сакам да се мешам во администраторскиот избор но би ги вклучил и Cosmos од Карл Саган и серијалот документарци на BBC Planet Еаrth.

Космос на Карл Саган е задолжително четиво и според мене треба да се предава во школо, т.е. некаде во 5/6 одделение учениците да ги изгледаат сите епизоди од овој серијал, кој е далеку пред неговото време. Филмот дава една прекрасна претстава за светот во кој живееме од многу аспекти, а Саган е маестрален. A Must See.

:icon_lol:

Од мене, Senna, можеби најдобриот спортски документарец, филм за легендарниот Аиртон Сена.
Еден од најдобрите спортски документарци, заслужено доби Оскар. Еве ја мојата рецензија и за него.

Дефинитивно Sicko од Мајкл Мур.
Дефинитивно за мене најдобриот филм на Мајкл Мур.

Јас во било каква ТОП листа би ги ставил и Into the Universe with Stephen Hawking , потоа Deliver Us from Evil (2006) и Jesus Camp (2006), два шокантни документарци (и под шокантни не мислам на теории на заговор), Sicko на Мајкл Мур, South of the Border на Оливер Стоун итн... бидејќи во последниов период одвојувам време само за документарци, се надевам дека за некој месец ќе имам поголема „база на знаење“ или подобар преглед на се она што постои во светот на документарците.
 
Член од
7 март 2009
Мислења
1.127
Поени од реакции
788
Секако и Барака(1992),вонсериски документарец кој го изгледав некаде во средината на 90-те на минатиот век на приватна кабелска тв(од VHS касета веројатно)кој дури и излегува од жанрот за кој е правен и е обавезна лектира за сите оние кои сакаат да изгледаат одличен документарец,ама препорачливо е да го изгледаш во потполна тишина,без пиво,гужви и народ околу себе,ако сакаш да ја разбереш поентата која ја носи во себе.Инаку од поновите и поактуелни документарци кои треба обавезно да ги изгледате,кои не засегаат сите нас,и во кои ќе препознаете ситуација во која и самите сте се нашле е документарецот "The Light bulb conspiracy" од 2010-та,еве ви и линк >>> http://alturl.com/irqrc
Интересно е откако ќе го изгледате овој документарец да излезете во град и да ги тестирате финтиве кои ги прават продавачите,производителите и сите оние кои се опфатени во овој поучен филм,мислам дека ќе биде интересно бидејќи веќе ќе им ја знаете "финтата"! ;)
 
Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Гарантирам за овие документарци
Planet Earth серијалите :cuc: не знам за подобро објаснување и подобри кадри што ја опишуваат земјата и животот на неа

Journey to the Edge of the Universe-има многу добри али еден е најдобар :) тоа е овој документарец,шо на најубав начин ќе ги објасни законите во универзумот-што се,како се и како изгледаат и како делуваат-звездите, планетите, црните дупки, пуласри, бели џуџиња квазари.. прекрасна CGI технологија,комбинирана со вистински слики ,одличен текст,возбудливо патување :) must see

Zeitgeist Moving Forward (2011)
Го пуштив со предрасуди-мислев па ќе бамкаат за билдерберг и срања,али во главном идејата е -bull's eye -YOU !Како ти како поединец делуваш на луѓето околу себе и општеството,и парите како извор на злото (тоа веќе го знаеме)


Nazis:The Occult Conspiracy-зборува за нацистите и нивните интереси спрема окултното,правење ритуали и верба во higher power. Значи "духовната" страна на нацизмот

на тие ми текнува..
 

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
550
http://topdocumentaryfilms.com/
еве еден линк каде можат да се најдат одлични документарци.Во последните 2 години изгледав можеби повеќе од пола,ама секако би ги издвоил Заитгаист,скоро сите за 9/11,Wake up call,распадот на Југославија(има повеќе верзии), ЏФК, и многу други да не ги набројувам сите.
Некои се интересни,некои се глупави а некои прават да се замислиш во каков свет живееме и каква е нашата улога како човек-поединец во светов.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom