Доказ дека времето не постои или е еден вид „паралелна димензија“

Што мислите за времето?

• Вкупно гласачи
    211

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Сакав само да те појаснам...тоа незначи дека не се согласував со твојот пост...

А тоа дека имагинацијата и реалноста се два тотално спротивни поими, оди доказиимго на подфорумот „религија“....
( да не ме сфатиш погрешно: се согласувам со тебе )
Докажи им и јас ќе ти дадам Нобелова награда !!:vozbud: :salut:

Едит: да бе , не се пишала буквата ...

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
окажи им и јас ќе ти дадам Нобелова награда !!:vozbud: :salut:
Претпоставувам дека заборави да напишеш „д“...

Ако му дадеш ти награда, тоа ќе биде TheBestTipster-ова награда, не нобелова...

Ова не мене се однесуваше?
Јас да им докажам?

NafuraN

Infinity is my Limit!!!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
286
Поени од реакции
24
И господ постои, но како имагинарен поим...т.е. не постои...
епа ако даваш вакви тврдења ај ако можиш малце да ги образложиш...како досегашните твои теории што ги даваше...

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
епа ако даваш вакви тврдења ај ако можиш малце да ги образложиш...како досегашните твои теории што ги даваше...
Имаш докази дека господ постои во реалноста?
Епа додека немаш, тој ќе си остане имагинарен поим, т.е. нема да постои во реалноста...
нели?

Член од
17 март 2008
Мислења
157
Поени од реакции
2
ja se soglasuvam potpolno so tebe..nema nikakvi dokazi deka gospod postoi vo realnosta taka da dodeka nema dokazi toj si ostanuva imaginaren poim

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
:smir: А да не забегавте малку од темата.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
:smir: А да не забегавте малку од темата.
Не,
објаснувањето и дефинирањето на имагинарните и реалните поими е од релефантно значење за темава, без разлика што понекогаш ќе се послужеме со примери.
Преку примери најлесно се учи, нели?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Имаш докази дека господ постои во реалноста?
Епа додека немаш, тој ќе си остане имагинарен поим, т.е. нема да постои во реалноста...
нели?
A za da tvrdis deka " nesto " ne postoi vo " nesto " treba da gi definiras i dvete. Aj definiraj gi!

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
A za da tvrdis deka " nesto " ne postoi vo " nesto " treba da gi definiras i dvete. Aj definiraj gi!
Доколку дефинирам поим, тоа повеќе нема да биде поим....

Многу е тешко, речиси невозможно да се докаже непостоењето на нешто. Затоа се докажува неговото постоење.
Што значи дека се додека не се докаже дека господ постои во реалноста, тој не постои во неа.
А има некој докажано дека господ постои во реалноста?
Не? Епа тогаш тој непостои.
Незнам од каде ти е ова дека морам да ги дефинирам дефинирам двете нешта, за да тврдам дека едното непостои во другото...Ако мислиш дека си во право, објасними.
Мислам дека тоа што никој нема докажано дека нешто непостои во нешто, е доволно за да го тврдам тоа дека нештото непостои во нештото....грешам некаде?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156

Многу е тешко, речиси невозможно да се докаже непостоењето на нешто. Затоа се докажува неговото постоење.
Што значи дека се додека не се докаже дека господ постои во реалноста, тој не постои во неа.
А има некој докажано дека господ постои во реалноста?
Не? Епа тогаш тој непостои.
Незнам од каде ти е ова дека морам да ги дефинирам дефинирам двете нешта, за да тврдам дека едното непостои во другото...Ако мислиш дека си во право, објасними.
Мислам дека тоа што никој нема докажано дека нешто непостои во нешто, е доволно за да го тврдам тоа дека нештото непостои во нештото....грешам некаде?
Da gresis, vo boldiranoto.
Kako i da e, sam gi postavi rabotite na takov nacin, i sam ja postavi taa problematika, sam ke treba da ja resis i odvrzes, iako za mene e sosem iracionalna i sosem nepotrebna takva diskusija.
I batali toa klise pravilo deka : se nepostoi se dodeka ne se dokaze deka postoi. Ne sekogas e funksionalen. Barem ne vo vakvi problematiki. Jas imam potpolno pravo da tvrdam deka Gospod postoi se dodeka ti ne mi dokazes deka ne postoi, kako sto i ti imas pravo da go tvrdis sprotivnoto. Nitu ednata pozicija vo ovoj slucaj ne e prioritetna.

p.s. nemoj da se obides nepostoenjeto na Gospod da go dokazes so uste edno klise tvrdenje-"dokaz" : nikoj ne go videl, doprel, pomirisal......... od prva go otfrlam.

p.p.s. i pak prodolzuvas so svoi edna so druga kontradiktorni postovi
објаснувањето и дефинирањето на имагинарните и реалните поими е од релефантно значење за темава, без разлика што понекогаш ќе се послужеме со примери

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
јас колку што те сфатив досега од поодамните постови агора значи дека според тебе освен енергија ништо друго не постои???и како самиот ти си го дефенираш светот околу тебе???првин почнуваш со тезата дека ништо не постои и подоцна бараш доказ за се околу тебе, како би го оправдал неговото постоење???

astrion

REBEL
Член од
15 ноември 2005
Мислења
792
Поени од реакции
18
За Времето ...
Книга-Паралелен Свет од Б.Д.Бенедикт,страница 252,извадок за времето...типот разговара со свет од другата димензија,т.е дух

-Време!Што е тоа за вас?
-Време,како што ти е тебе познато овде не постои.Не постојат ни физиолошко-механички средства со чија помош ке се измери времето.А тоа што не може да се измери едноставно -Не постои!!!
-Можеш ли да патуваш по времето,мислам на минатото и иднината?
-Многу во тоа не умеат ,но,јас научив.Бидејки минатото ми е многу познато,со љубопитност загледувам во иднината но не сум во *состојба* да патувам во поодалечната иднина!!!
-А што е тоа време?-ме интересираше
-Долга пауза...
-тоа е..тоа е како тркало со филмска трака-објаснува *таа*.Замисли сега филмот кога се продуцира,сликите кои *сега* поминуваат низ објективот се Сегашност!Но Внимавај Сегашноста како таква не постои!Затоа што брзината на тој филм е огромна.Побрза од светлината!Замислете да низ објективот помине *сегашноста* со 300 000км во секунда!Всушност мислам дека и тоа е преспоро!Филмот кој веке поминал низ објективот е -минато- а тој кој во текот ке се појави е иднината.Вие на жалост ретко можете да погледнете во минатото или иднината на вашиот *филм*.Нас овде ни е лесно бидејки не сме *врзани* за времето како вас.Секој човек има свој филм кој се одмотува од раѓање па се до смртта.Кога човекот ке *умре* овој филм му се *покажува* како подобро би ги сватил своите лоши и добри особини од животот.
-Значи времето има почеток и крај?
-Се шо има почеток *мора* да има и крај.Но тоа се однесува само на материјалниот свет.Духовниот свет е созаден од друг *нерасиплив* материјал!!!
-Каков?
-Се плашам дека тие работи и *јас* сеуште не сум ги осознала...

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Da gresis, vo boldiranoto.
Kako i da e, sam gi postavi rabotite na takov nacin, i sam ja postavi taa problematika, sam ke treba da ja resis i odvrzes, iako za mene e sosem iracionalna i sosem nepotrebna takva diskusija.
I batali toa klise pravilo deka : se nepostoi se dodeka ne se dokaze deka postoi. Ne sekogas e funksionalen. Barem ne vo vakvi problematiki. Jas imam potpolno pravo da tvrdam deka Gospod postoi se dodeka ti ne mi dokazes deka ne postoi, kako sto i ti imas pravo da go tvrdis sprotivnoto. Nitu ednata pozicija vo ovoj slucaj ne e prioritetna.

p.s. nemoj da se obides nepostoenjeto na Gospod da go dokazes so uste edno klise tvrdenje-"dokaz" : nikoj ne go videl, doprel, pomirisal......... od prva go otfrlam.

p.p.s. i pak prodolzuvas so svoi edna so druga kontradiktorni postovi
Под објаснување и дефинирање имагинарен и реален поим мислев на дефинирање кој поим ќе биде реален а кој имагинарен, а не дефинирање на самиот поим.
Дам кажав дека дефинирањето на тоа кој поим е реален а кој е имагинарен е од релевантно значење за темава, за да им укажам на другите дека непишуваме надвор од темата, но, зошто да бидам јас кој ќе објасни и дефинира, или само објасни, што е реално а што имагинарно?
Со тоа некажав дека може да се дефинира што е реално а што имагинарно, ниту кажав дека неможе,
Јас кажав само дека евентуалното дефинирање на тоа и објаснување, е поврзано со темата.
Кога подлабоко ќе размислиш, моите постови не се контрадикторни, освен ако погрешно ги сфатиш.
заклучок: јас не поставив никаква проблематика, туку ти ја постави со погрешното сфачање на моите постови, или дел од нив.

јас колку што те сфатив досега од поодамните постови агора значи дека според тебе освен енергија ништо друго не постои???и како самиот ти си го дефенираш светот околу тебе???првин почнуваш со тезата дека ништо не постои и подоцна бараш доказ за се околу тебе, како би го оправдал неговото постоење???
Постои само материјата:енергија и масата-... E=m*c^2
Во кои постови имам нашишано дека материјата не постои?
хмм...

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Постои само материјата:енергија и масата-... E=m*c^2
Во кои постови имам нашишано дека материјата не постои?
хмм...
A polinjata od kakva priroda se?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
За Времето ...
Книга-Паралелен Свет од Б.Д.Бенедикт,страница 252,извадок за времето...типот разговара со свет од другата димензија,т.е дух

-Време!Што е тоа за вас?
-Време,како што ти е тебе познато овде не постои.Не постојат ни физиолошко-механички средства со чија помош ке се измери времето.А тоа што не може да се измери едноставно -Не постои!!!
-Можеш ли да патуваш по времето,мислам на минатото и иднината?
-Многу во тоа не умеат ,но,јас научив.Бидејки минатото ми е многу познато,со љубопитност загледувам во иднината но не сум во *состојба* да патувам во поодалечната иднина!!!
-А што е тоа време?-ме интересираше
-Долга пауза...
-тоа е..тоа е како тркало со филмска трака-објаснува *таа*.Замисли сега филмот кога се продуцира,сликите кои *сега* поминуваат низ објективот се Сегашност!Но Внимавај Сегашноста како таква не постои!Затоа што брзината на тој филм е огромна.Побрза од светлината!Замислете да низ објективот помине *сегашноста* со 300 000км во секунда!Всушност мислам дека и тоа е преспоро!Филмот кој веке поминал низ објективот е -минато- а тој кој во текот ке се појави е иднината.Вие на жалост ретко можете да погледнете во минатото или иднината на вашиот *филм*.Нас овде ни е лесно бидејки не сме *врзани* за времето како вас.Секој човек има свој филм кој се одмотува од раѓање па се до смртта.Кога човекот ке *умре* овој филм му се *покажува* како подобро би ги сватил своите лоши и добри особини од животот.
-Значи времето има почеток и крај?
-Се шо има почеток *мора* да има и крај.Но тоа се однесува само на материјалниот свет.Духовниот свет е созаден од друг *нерасиплив* материјал!!!
-Каков?
-Се плашам дека тие работи и *јас* сеуште не сум ги осознала...
Se u redu ama sto ako i jas na primer ja imam taa sposobnost samo da zirnam vo idninata, bi videl prazen film, bi nemal sliki na nego ( toa zatoa sto determinizmot e otfrlen ), i ako odednas jas uspeam i da ja pominam taa brzina na filmot ( pobrza i od svetlinata ) i da skoknam na "metar-dva" po napred vo toj moment ke sozdadam slika na toa mesto, a vsusnot zad mene ke ostanat nekolku prazni delovi od filmot, ke nema sliki, t.e. ke nemam minato, ili pak ke se pojavi diskontinuitet vo tekot na nastani od minatoto, a sleduvatelno i ke se pojavi " vakuum " pomegu minatoto i idninata. E sega sto bi znacel toj "vakuum"?
Toa e toj mal defekt na takvoto glediste i tumacenje na taa problematika, bar spored mene.

Kajgana Shop

На врв Bottom