Докажете дека Господ (не) постои

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Љубовта е една илузиорна појава во човечкиот Ум (чувство), и како таква се соочува со исчезнување во рок од една сеунда доколку субјектот кон кој се изјавува љубовта направи нешто што се коси со вредностите на оној кој ја искажува таа љубов! Љубовта е засилен спротивен поларитет од омразата и овие два поларитета се секогаш во взаемна комуникација и ЗАВИСНОСТ за да опстојат како циклус! ... во човечкиот УМ!

Исто ќе го напоменам и следново: Доколку на земјава живеат само деца, и одеднаш им дојде некој којшто со магионичарски трикови прочитани од книга и вежбани по дома им изведе една претстава во стилот на зајак од шапка, сечење тело со пила и други слични магионичарски трикови..сите деца на земјата ќе си помислат дека тој е фактички господ... среќа свеста еволуирала кај постарите..а воедно и кај човечкиот род .. па не се лажеме повеќе со магионичари и вештерки (како што се лажеле пред 100 години ) и денеска сме посвесни човечки суштества кои се базираат врз науката како правилен патоказ!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Љубовта е една илузиорна појава во човечкиот Ум (чувство), и како таква се соочува со исчезнување во рок од една сеунда доколку субјектот кон кој се изјавува љубовта направи нешто што се коси со вредностите на оној кој ја искажува таа љубов! Љубовта е засилен спротивен поларитет од омразата и овие два поларитета се секогаш во взаемна комуникација и ЗАВИСНОСТ за да опстојат како циклус! ... во човечкиот УМ!

Исто ќе го напоменам и следново: Доколку на земјава живеат само деца, и одеднаш им дојде некој којшто со магионичарски трикови прочитани од книга и вежбани по дома им изведе една претстава во стилот на зајак од шапка, сечење тело со пила и други слични магионичарски трикови..сите деца на земјата ќе си помислат дека тој е фактички господ... среќа свеста еволуирала кај постарите..а воедно и кај човечкиот род .. па не се лажеме повеќе со магионичари и вештерки (како што се лажеле пред 100 години ) и денеска сме посвесни човечки суштества кои се базираат врз науката како правилен патоказ!
Во еден свој постар пост, направив разлика помеѓу љубовта како емотивна и помеѓу љубовта како етичка, духовна, христијанска особина па нема потреба од нивното мешање.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Според објаснувањето на мики(став на верник)се не е релативно барем не во религијата во истата релативно не постои.Тоа беше она што го објаснував дека секој ја има иѕмодифицирано религијата спрема своите потреби и дека и помегу верниците има конфликт во начинот на гледање кон истата...
Релативното се однесуваше на светот..на твјоот поглед..не на религијата..т.е. не на Бог тој е апсолутен, суверен, семоќен...сепак конфликтот меѓу верниците доаѓа од мешање на религијата и традицијата, паганизмот, и учењата кои нудат брз спас, тело наместо душа, и слични инстант борании...кои го запоставуват креаторот наспроти креацијата.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Каде ги гледаш противречносртите? Па повеќе е од јасно дека Стариот и Новиот Завет имаат разлика, но Бог е истиот и во Стартиот и во Новиот Завет. Затоа и вели: „...Зашто Јас, Господ, не се менувам... (МАлахија, 3:6). На тајната вечера,на Велики Четврток, Христос го воведе Новиот Завет и со тоа престана важноста на одредбите од Стариот Завет.
А тоа дека Исламот нешто решил, тоа е најблаго речено-дискутабилно. Со тој став, Ван Хелсинг сигурно би те поддржал. Од пристојност, нема да кажам некој потежок израз околу „поедноставниот начин„.
Бог е еден. Противречностите се нештата за кои те напаѓаат атеистите тука - “одлучи се, дали Бог е Бог на љубовта и простувањето, или Бог на казната и одмаздата“. Кој не ја има на ум доктринарната разлика меѓу Стариот и Новиот Завет, мисли дека записите во библијата противречат едни на други, и согласно на тоа, дека е бесмислено да се верува во нив.

Не реков дека исламот нешто решил - разликите се истите, плус дополнети со уште едно учење, на Мухамед. Сепак, на муслиманските верници дилемите им се помали, зашто им се дава можност да останат во рамките на Коранот, кој како филозофија е поедноставен за прифаќање, и кој не ги содржи старите записи во изворна форма. Мухамед им замерува, специјално на евреите, слично како што атеистите тука на форумот им забележуваат на верниците: “ги препишуваат и менуваат светите книги, па велат: од Бога е - но Бог гледа се, и ќе бидат казнети за тоа“.

Мене лично, Новиот Завет ми е најблизок до срцето.

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Релативното се однесуваше на светот..на твјоот поглед..не на религијата..т.е. не на Бог тој е апсолутен, суверен, семоќен...сепак конфликтот меѓу верниците доаѓа од мешање на религијата и традицијата, паганизмот, и учењата кои нудат брз спас, тело наместо душа, и слични инстант борании...кои го запоставуват креаторот наспроти креацијата.
Ова апсолутен ке го прекутам нема да го коментирам за да не те навредам.

Значи има верници и верници како тогаш ти знаеш во кои спагаш или господ ке ве селектира....

Член од
14 мај 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
deka gospod postio nema dokazi nikoj , ni samite svestenice ne znaat da go objasnat poimot gospod...
koga pravev muabet so eden pop i go prasav kako nastanal gospod, toj mi rece deka gospod nastanal so tek na vremeto... (duri ni samiot ne znaese da mi objasni na postvenoto prasanje)
ps. koga vejce veruvate vo gospod togas mora da veruvate i deka dzaolot postoi , zatoa pazete se koga si odite navecer sami doma , opasno e mozi da se pretvori vo zmija(ili bilo sto) i da ve napadne...

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ова апсолутен ке го прекутам нема да го коментирам за да не те навредам.

Значи има верници и верници како тогаш ти знаеш во кои спагаш или господ ке ве селектира....
Да има верници и верници..Господ чука на нашите врати кој го слуша неговиот глас ја отвора вратата...Кој има уво,ќе чуе..така некако би требало да знам во кои спаѓам..оти има млакави и врели.Никој од нас не е безгрешен за да одлучи кој е во право.
Бог ги знае нашите срца и дела..судот доаѓа во зависност од тоа.
deka gospod postio nema dokazi nikoj , ni samite svestenice ne znaat da go objasnat poimot gospod...
koga pravev muabet so eden pop i go prasav kako nastanal gospod, toj mi rece deka gospod nastanal so tek na vremeto... (duri ni samiot ne znaese da mi objasni na postvenoto prasanje)
ps. koga vejce veruvate vo gospod togas mora da veruvate i deka dzaolot postoi , zatoa pazete se koga si odite navecer sami doma , opasno e mozi da se pretvori vo zmija(ili bilo sto) i da ve napadne...
Кој рече незнаењето е благослов...!??!

Член од
1 мај 2008
Мислења
300
Поени од реакции
8
"No one can prove an unrestricted negative" is the reply usually given to those who claim that science can prove that God does not exist. An unrestricted negative is a claim to the effect that something doesn't exist anywhere. Since no one can exhaustively examine every place in the universe, the reply goes, no one can conclusively establish the non-existence of anything.

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
"No one can prove an unrestricted negative" is the reply usually given to those who claim that science can prove that God does not exist. An unrestricted negative is a claim to the effect that something doesn't exist anywhere. Since no one can exhaustively examine every place in the universe, the reply goes, no one can conclusively establish the non-existence of anything.
Браво си научил како се прави копи паст како напраи на десен клик или цтрл + ц и цтрл + в .....

Прво ај преведи и објасни што си напишал ако незнаеш англиски земи речник и барај превод на страната булшит.........
А бтв од кај го извади ова од јелоу пеиџис ццц

Член од
29 април 2008
Мислења
184
Поени од реакции
9
Абе како можеш да бараш докази за постоење/непостоење на Господ...
Ако имало докази,досега немаше да се развиваат толку многу дебати мегу атеистите и религиозните луге,туку ке дојде некој,ке каже дека нашол факт за постоење/непостоење на Господ,и со тоа ке се завршеше се и сите ке ја знаеа вистината.
Ама пошто нема никој таков,секој одговор се базира само на претпоставки и на субјективните свакања на лугето кои се занимаваат со таа тема.
Околу Господ нема ништо објективно.
Затоа и не верувам дека постои,ама добро...тоа не е суштина на темава...
Бај д веј,пошто знам дека на форумов нема никој кој го знае одговорот на прашањето што го постави дечкото,најубо е темата да си оди у канта....
ne da treba temava da leta vo kanta treba so shift + delete da se akne ni do kanta da ne stasa

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ако Fabullous или ти сметате дека никој не го знае одговорот не значи дека темата треба да лета во канта..напротив..

Член од
1 мај 2008
Мислења
300
Поени од реакции
8
Браво си научил како се прави копи паст како напраи на десен клик или цтрл + ц и цтрл + в .....

Прво ај преведи и објасни што си напишал ако незнаеш англиски земи речник и барај превод на страната булшит.........
А бтв од кај го извади ова од јелоу пеиџис ццц

'Nikoj moze da dokaze 'nesto' shto e neograniceno' e odgovorot
daden na onie koi tvrdat deka naukata moze da dokaze deka gospod
nepostoi(ili postoi). Neogranicenoto 'nesto'( vo ovoj slucaj gospod)
e potvrda deka gospod ne postoi nekade ili bilo kade.
Zatoa shto nikoj ne moze potpolno da go ispita(prouci) sekoe
mesto vo vselenata, sleduva odgovor, nikoj ne moze konecno da go
dade(kaze) konecniot odgovor za postoenjeto(ili nepostoenjeto) na bilo shto.( vo ovoj slucaj) gospod.

Ova e izvadok od knigata 'How to think about weird things'
od Theodore Schick.....pred nekoj den gledav edna emisija vo vrska so temata, pa mi vleze vo glava i to.....

K

kat.<3

Гостин
Праведно е кога срцето може да верува без да бара докази, тогаш можеби разумот е оној кој ќе те чува од човек што говори лага,и расудувањето ќе е праведно зашто доаѓа од срцето и од верата во Бога:sun:.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Праведно е кога срцето може да верува без да бара докази, тогаш можеби разумот е оној кој ќе те чува од човек што говори лага,и расудувањето ќе е праведно зашто доаѓа од срцето и од верата во Бога:sun:.
Сакаш да кажеш дека расудувањето доаѓа од Бога? А што се случува кога погрешно ќе процениш некоја работа? Дали тоа значи дека Бог те заебал? Или сакаш да кажеш дека отсекогаш си ги проценувала работите ТОЧНО? Не ми е јасно како може да се расудува со срцето... Ај метафорично да расудуваш со срцето за љубовта ама теоретски не е можно. Љубовта исто така е процес на телото кое не го обавува срцето.

Член од
15 мај 2008
Мислења
8
Поени од реакции
0
Treba da se veruva bo GOSPOD

Ako nekoj ima dokazi deka gospod postoi,neka gi kaze tuka....

Toa sto nekoj veruva deka toj postoi,neznaci deka navistina toj postoi....[/quote]

A toj sto gi napisal ovie gluposti neka se smiri malce.GOSPOD postoi,ne vo segasnosta toj postoi vo nasite misli.ako nekoj veruva vo BOGA bez da go ima videno znaci deka toa e VERNIK.Nikoj nemoze na sila da te natera da veruvas/neveruvas vo gospod,No ako ne veruvas vo nego ke znaci deka ti neznaes kade postois i za toa kade ke odis koga veke nema da postois.Ako ne veruvas vo nego vo sto TI veruvas??????????????????????????????????????????Mozebi veruvas vo svoite sposobnosti,vo toa sto ti si sposoben da napravis,no treba da se znae deka toa sto ti go pravis ili mozes da go napravis e vsusnost so pomosta na bog.

Kajgana Shop

На врв Bottom