Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Дискусија во форумот 'Религија' започната од kooperativa, 8 јануари 2014.

 1. redfogv

  redfogv Царица

  Член од:
  10 мај 2017
  Мислења:
  1.382
  Допаѓања:
  665
  Мики,ај стварно дај твое мислење за таа приказна.Нели делува сурово ?
   
  На dARK_ElementaL му/ѝ се допаѓа ова.
 2. dARK_ElementaL

  dARK_ElementaL Мрачен Паладин

  Член од:
  21 август 2017
  Мислења:
  481
  Допаѓања:
  206
  - Да... :icon_lol:

  - Тогаш дај еден твој пост каде ги објаснуваш/толкуваш стиховите 24 и 25, да видиме зошто толку велиш дека незнам.


  - Така што ќе дадеш и ти објаснивање на стиховите, за да го покажеш твоето т.н. знаење, а не само да си кажеш дека некој не знае.

  - долови ја ти

   
 3. MIKI1

  MIKI1 Поставувач на неодговорени прашања.

  Член од:
  10 јануари 2008
  Мислења:
  19.409
  Допаѓања:
  2.739
  redfogv,

  кога се чита Писмото, се земаат во предвид и многу нешта, кои се (не)посредно поврзани со одредена глава или стихови.

  Така, во случајов кој ти делува сурово, треба да се земе во предвид времето во кое се случил опишаниот настан, а тоа е времето кога еврејскиот водач Исус Навин умира, а по неговата смрт, евреите, кои останале без цар, покажуваат непослушност кон Бога и кон волјата Божја па Бог, за „возврат„, ги препушта евреите да западнат во идолопоклонство, во нечисти дејанија и под окупација од соседните племиња. Во контретниве стихови, можеме да видиме до кое дно стигнале евреите во својата Богоотпаднатост, па така ним не им било туѓо блудното меѓусебно однесување, кое е опишано во стиховите 19.22 и 19.25 (педерастија и блудничење). Како поседица од гревовното однсување, се случува и преседанот, односно касапење на телото од силуваната жена и „разделување„ на телото до сите еврејски племиња.

  Настанот кој е опишан, воедно е референциран со сличен претходен настан, а тоа е појавата на масовна содомија во градовите Содом и Гомор, кои Бог ги уништува со сулфурен дожд.

  Поучноста од опишаниот настан можеш лесно да ја поврзеш и со епидемијата на развратот во нашево време, кој веќе не ни предмет на осуда, туку предмет на безумна афирмација, како „нормален„ начин на „модерно„ битисување.
   
  На redfogv му/ѝ се допаѓа ова.
 4. Ipsissimus

  Ipsissimus P.I.

  Член од:
  23 јули 2010
  Мислења:
  14.632
  Допаѓања:
  12.052
 5. dARK_ElementaL

  dARK_ElementaL Мрачен Паладин

  Член од:
  21 август 2017
  Мислења:
  481
  Допаѓања:
  206
  И пак не кажа зошто ја пратил жена му да ја злоставуваат, наместо него. Зошто не излегол самиот да ги затепа оние што сакале него всушност да го злоствуваат, туку праќа некој друг да настрада на негово место?
  --- Споено дупло мислење, 16 мај 2018 ---
  До муслиманите:

  Ен Ниса: 34
  Мажите се појаки од жените според она што Аллах ги одликува еднинадруги и според имотот свој кој го трошат. Па, добри жени се оние кои се побожни и кои се чувари, во скришноста, на она што треба да се чува, и во што Аллах ги чува. А за оние за кои се плашите дека нема да бидат послушни - посоветувајте ги, одвојте ги во постелата и удрете ги! А ако, пак, ви се послушни не барајте начин зло да им нанесите. Аллах, навистина е возвишен и голем.

  Како еден син поднесува татко му да ја удри мајка му, само зашто не му била послушна. Зашто па и мора да е послушна. Што е жената, стока?
   
  Последно уредено: 16 мај 2018
 6. MIKI1

  MIKI1 Поставувач на неодговорени прашања.

  Член од:
  10 јануари 2008
  Мислења:
  19.409
  Допаѓања:
  2.739
  dARK_ElementaL,

  тоа што не знаеш, тоа е појќе од очигледно, ама ни саглам прашање не знаеш да постивиш.

  „Дупло голо„.

  Сега, откако имаш одговор на поставеното прашање, бараш начин за да се извадиш „од небрано„ па поставуваш смешни услови за настан кој веќе се случил во некое историско минато и кој (настан) нема теорија да го промениш со поставување невозможни услови во стилот „...Зашто овој не го направил тоа и тоа...„, небаре нешто битно би се променило во настанот.
   
 7. dARK_ElementaL

  dARK_ElementaL Мрачен Паладин

  Член од:
  21 август 2017
  Мислења:
  481
  Допаѓања:
  206
  Прашањето е сосема саглам. И не е одговорено, не барам никаков начин за да се вадам од ништо, ниту поставувам услови особено не смешни и невозможни. А и никој не рече дека ќе го сменам настанот.

  Некако пак не кажа. Зошто жена му ја пратил да настрада наместо него? Наместо да се замараш со мене колку знам, колку не знам, какви услови поставувам итн., да се замараш толку да одговориш на прашањево досега ќе ја завршевме дискусијава.

  Која е причината за тоа што ја праќа жена му?
  1. Не е доволно храбар сам да излезе?
  2. Не ја почитува доволно жена му?
  3. Мисли дека Јахве нема да му помогне во моментот?
  4. Дополни сам......
   
 8. MIKI1

  MIKI1 Поставувач на неодговорени прашања.

  Член од:
  10 јануари 2008
  Мислења:
  19.409
  Допаѓања:
  2.739
  dARK_ElementaL,z

  кроистејќи ја твојава логика на непотребно поставување прашања кои тангираат веќе извршени дејства, што значи дејства кои не можат временски да се вратат назад и да се пренасочат, те прашувам; а како би било на се си се родил, за да не поставуваш погрешни прашања?...

  Ете, дополнето е од моја страна.
   
 9. dARK_ElementaL

  dARK_ElementaL Мрачен Паладин

  Член од:
  21 август 2017
  Мислења:
  481
  Допаѓања:
  206
  Ако јас не сум се родил можеби некој друг ќе се родел место мене, можеби не. А тоа зависи од повеќе фактори. Може мајка ми ќе абортирала, може ќе и се случела несреќа, па ќе ме изгубела, можеби немало ни да бидам зачнат итн итн можат да бидат доста причини.

  Не ја користиш ти мојата логика, бидејќи јас не прашувам што би било ако не било така како што одлучил мажот; или кој настан би бил ако не бил тој настан; итн.

  Туку прашувам зошто одлучил да ја прати жена му да настрада наместо него? (т.е.) Зошто воопшто праќа некој друг ( било кој и да бил во таа ситуација со него), за да се спаси себе си, зошто воопшто друга личност да страда наместо него?
  Тоа прашувам.

  Зошто тогаш, ако западнам во таков случај и ако брат ми е со мене, јас да не го пратам брат ми да го силуваат место мене
   
 10. MIKI1

  MIKI1 Поставувач на неодговорени прашања.

  Член од:
  10 јануари 2008
  Мислења:
  19.409
  Допаѓања:
  2.739
  dARK_ElementaL,

  признавам де, не ја кростима твојата логика, оти ако ја користам, целиот живот ќе ми помине во бесконечно поставување прашања и неприфаќање на добиените одговори.

  Туку, од твојот последен допис поминаа 10 денови, што е доволно време за самот да ги најдеш и дознаеш одговорите на твоите „логични„ прашања...Или, пак ќе чекаш некој да те разубедува во твоиве заблуди?
   
 11. dARK_ElementaL

  dARK_ElementaL Мрачен Паладин

  Член од:
  21 август 2017
  Мислења:
  481
  Допаѓања:
  206
  Не се секирај, не ми поминува животот во бесконечни прашања. Има и доста забава во него ;).

  За да се прифати или одбие одговор, прво треба да се даде одговорот, што ти уште го немаш дадено. А се замараш со мене, какви прашања сум поставувал; дали сум знаел или не знаел; колку денови поминале од моите постови...

  Јас кажав што мислам за батката и дека не ја оправдувам таа негова постапка. Кажи ајде како ти ја оправдуваш постапката. Доста за мене, јас не сум тема.

  Заблудите чувај си ги за тебе, мене не ми требаат ;)
   
 12. MIKI1

  MIKI1 Поставувач на неодговорени прашања.

  Член од:
  10 јануари 2008
  Мислења:
  19.409
  Допаѓања:
  2.739
  dARK_ElementaL,

  една недела подоцна ,се‘ уште не си мрднал од своето мислење, кое, патем кажано, е погрешно...Аман више.

  Да бараше, до сега ќе го најдеше одговорот, кој е битно поинаков од твоето мислење.
   
 13. dARK_ElementaL

  dARK_ElementaL Мрачен Паладин

  Член од:
  21 август 2017
  Мислења:
  481
  Допаѓања:
  206
  Една недела подоцна уште не мрдна од тоа да зборуваш за мене, наместо на темата... Аман више. Ајде, дај го ти ,,точниот’’ одговор. Кажи како го оправдуваш, т.е. како црквата го оправдува човеков кој праќа некој друг да настрада наместо него?

  -За муслиманите(ако има некој на темава): Некако не ми дадовте одговор на ова

  Ен Ниса: 34
  Мажите се појаки од жените според она што Аллах ги одликува еднинадруги и според имотот свој кој го трошат. Па, добри жени се оние кои се побожни и кои се чувари, во скришноста, на она што треба да се чува, и во што Аллах ги чува. А за оние за кои се плашите дека нема да бидат послушни - посоветувајте ги, одвојте ги во постелата и удрете ги! А ако, пак, ви се послушни не барајте начин зло да им нанесите. Аллах, навистина е возвишен и голем.

  Како еден син поднесува татко му да ја удира мајка му, само зашто не му била наводно послушна. Зашто па и мора да слуша некого, зошто да ја команда некој. Што е жената, стока, па да биде вака третирана, со тепање? Спремни сте за религија и вашите мајки да дозволите вака да бидат третирани?
   
 14. Turrican

  Turrican

  Член од:
  7 март 2009
  Мислења:
  571
  Допаѓања:
  251
  Така е,законите на Земјата се направени според принципот на дуалност-само неколку примери-имаш прекрасно зелено поле напролет ама имаш и крлежи змии во него,имаш прекрасно сино море на располагање ама внатре има и морски ежови,медузи и ајкули,имаш прекрасни Планини ама имаш и гладни и агресивни мечки кои се шеткаат наоколу...Така да кој не го сфатил и разбрал навреме ова може да заврши како Timothy Treadwell кој ги истражуваше гризли мечките на Аљаска-се шеташе низ прекрасни предели ама на крај мечките го изедоа,хехе
   
 15. Кеплер

  Кеплер

  Член од:
  14 јануари 2015
  Мислења:
  4.734
  Допаѓања:
  6.073

Сподели преку: