Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Го кршам заветот 1225.
Човештвото постои и твори во овој домен. Каде е Исус, каде е Телема, каде е Алах?
Реално - секаде. :)
Исто како постоењето, секаде Е и луѓе прашуваат каде е...
Дури и крај му измислуваат на постоењето заради својата неспособност, па и другите ги туркаат во нивниот универзум, иако неспособни...

П.С. Човештвото пред Се!

Член од
6 ноември 2024
Мислења
826
Поени од реакции
1.507
Реално - секаде. :)
Исто како постоењето, секаде Е и луѓе прашуваат каде е...
Дури и крај му измислуваат на постоењето заради својата неспособност, па и другите ги туркаат во нивниот универзум, иако неспособни...

П.С. Човештвото пред Се!
Зошто не ме цитираш целосно?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Зошто не ме цитираш целосно?
Бидејќи за ова сакав да ти одговорам, што е цитирано. Дури и завети и останато што е напишано не требаше да го има, ама ајде..
Или ај да е интересно: многу вистини ми се видоа во целиот твој пост и затоа, да скриеме вистината :coffee:

За боговите и Телема. Каде се... штом ти знаеш дека се тука некаде, добро е... во една Македонија која последна се симна од магарињата во однос на цело човештво - добри сме!
Напредуваме, кон нови височини и нови хоризонти... боговите ќе нема каде да бегаат, уште малку простор им остана!

Член од
6 ноември 2024
Мислења
826
Поени од реакции
1.507
Бидејќи за ова сакав да ти одговорам, што е цитирано. Дури и завети и останато што е напишано не требаше да го има, ама ајде..
Или ај да е интересно: многу вистини ми се видоа во целиот твој пост и затоа, да скриеме вистината :coffee:

За боговите и Телема. Каде се... штом ти знаеш дека се тука некаде, добро е... во една Македонија која последна се симна од магарињата во однос на цело човештво - добри сме!
Напредуваме, кон нови височини и нови хоризонти... боговите ќе нема каде да бегаат, уште малку простор им остана!
Изгубен мод @Acid

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Повторно офтопик одиш, ја кинеш дискусијата со глупости. Таман почнат луѓето ти зошто ми е ова, зошто ми е она... не ти одговорив убаво каде се Алах и Телема и господ, сите заедно?

Тебе ти дојде да ме прашуваш бре момче зошто не сум ти цитирал цел текст... до тоа ти дојде?
Не ти е добар одговорот каде е Аллах и Телема по се изгледа...
Бујрум ти кажи каде се...а 1+1 бинарно е 10, напон може да е и 0 и 1, -5 до +5 волти... :coffee:

п.с. не гледам да ги бојкотираш темиве, а не отвори тема за соништата поточно твоите „визии“ во стилот на Јован...
Новото македонско откровение, ој чујте ме...
Слабо нешто пророци на ова тло во овие времиња...

Член од
6 ноември 2024
Мислења
826
Поени од реакции
1.507
Повторно офтопик одиш, ја кинеш дискусијата со глупости. Таман почнат луѓето ти зошто ми е ова, зошто ми е она... не ти одговорив убаво каде се Алах и Телема и господ, сите заедно?

Тебе ти дојде да ме прашуваш бре момче зошто не сум ти цитирал цел текст... до тоа ти дојде?
Не ти е добар одговорот каде е Аллах и Телема по се изгледа...
Бујрум ти кажи каде се...а 1+1 бинарно е 10, напон може да е и 0 и 1, -5 до +5 волти... :coffee:

п.с. не гледам да ги бојкотираш темиве, а не отвори тема за соништата поточно твоите „визии“ во стилот на Јован...
Новото македонско откровение, ој чујте ме...
Слабо нешто пророци на ова тло во овие времиња...
Тоа „момче“ два пати те подучи за трпението. Биди ми поздравен и пушти треш во темана.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
275
Поени од реакции
200
Бог е тој што ја создал вселената, земјата и се што ја опкружува земјата, Бог е вечната светлината што не заоѓа, Оној што го создал човекот според неговото лице и затоа човекот уште се нарекува лице творение на Господ.
Адам и Ева го виделе Господ биде биле во рајот, а после каснувањето од плодот на сознанието станале грешни и смртни и биле протерани од рајот и пуштени во земјата. Оттогаш настапува размножувањето на луѓето низ земјата и со текот на годините и делење на повеќе племиња.
Исус Христос е тој совршен Бог кој е тројство во едно и слегол на земјата во облик на човек заради ослободување и прошка на гревовите со тоа што проштевал гревови и бил распнат и воскреснал заради гревот за да се ослободиме од гревот. Откако воскреснал Христос, истата таа сила со која воскреснал живее во нас луѓето, така да иако правиме поделба на луѓето сепак секој ја носи таа сила со која Христос воскресе и со секое вдишување и издишување на воздухот го изговараме името на Нашиот Бог Исус Христос.
a togas koj go sozdal toj bog? kako se stvoril toj bog i toa bas so covecki lik (a koja boja mu e kozata? ) i sto ustvari pravel taka sam pred da mu tekne da sozdade univeruzomot, i site oblici na zivot da ne se dosaga onaka sosem sam, ..cisto onaka bar za cicacite koi se razmnozuvaat ko i covekot , ako covekot ima dusa imaat i tie, ic ne mi e jasno ako moze da mi objasnis ima za niv raj i pekol ili tie se u nekoj si poseben raj ? a insektite, ili tie sto se razmnozuvaat so jajca, pr pticite tie imaat dusa ili ne? go gledas zivo no ne e toplokvno , pa me interesira
dr sto ustvari mu trebalo da stvara krvolocni zivotni, sto raskinuvaat se pred sebe a i megu sebe?
da ne ne e se samo lanec na ishrana , jades poslabiot, zibees i umiras i stanes hrana za crvite ?
i uste nesto da ne utna skroz na skroz ?...ja kolku sto znam spored prikaznata toj bog stvoril adam i eva na zemjata a ne vo rajot , samo sto bile zatupeni i nemale sposobnost da razmisluvaat, samo da jadat i ona intimno za da se razmnozat , no ne planirano tuku bas ko i zivotnite ko kuce, mace da recam ..i spored taa prikazna zmijata dur imala svest i mozela da razmisluva pa ubedila eva da izedat zabranetoto jabolko? ..wowww i vidi cudo odednas se svestuvaat, dobivaat cuvstva , moze da raspoznaat dobro od loso i sami odlucuvaat .. nooo na nivniot tvorec ne mu se dopadnale igrackite sto stvoril i gi kaznil... vaka im rekol, eee nema vekje samo jadi i spij i seksaj se, otsega ke rmbate da specalite za hrana a ti evo bogami "bog" ke vidis koa ke ragas... i i i edniot sin homoseksualec, drugiot ubiec i nikako da sfatam ako bile samo adam i eva prvi so koj i kako se razmnozile koa edniot sin neli ubiva brat mu , imale i sestra pa so nea ili kako? ili imalo i drugi osven adam i eva ?
i taka cuden nekoj bog ustvari nz sto pravi .... a?

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.117
Поени од реакции
1.186
a togas koj go sozdal toj bog? kako se stvoril toj bog i toa bas so covecki lik (a koja boja mu e kozata? ) i sto ustvari pravel taka sam pred da mu tekne da sozdade univeruzomot, i site oblici na zivot da ne se dosaga onaka sosem sam, ..cisto onaka bar za cicacite koi se razmnozuvaat ko i covekot , ako covekot ima dusa imaat i tie, ic ne mi e jasno ako moze da mi objasnis ima za niv raj i pekol ili tie se u nekoj si poseben raj ? a insektite, ili tie sto se razmnozuvaat so jajca, pr pticite tie imaat dusa ili ne? go gledas zivo no ne e toplokvno , pa me interesira
dr sto ustvari mu trebalo da stvara krvolocni zivotni, sto raskinuvaat se pred sebe a i megu sebe?
da ne ne e se samo lanec na ishrana , jades poslabiot, zibees i umiras i stanes hrana za crvite ?
i uste nesto da ne utna skroz na skroz ?...ja kolku sto znam spored prikaznata toj bog stvoril adam i eva na zemjata a ne vo rajot , samo sto bile zatupeni i nemale sposobnost da razmisluvaat, samo da jadat i ona intimno za da se razmnozat , no ne planirano tuku bas ko i zivotnite ko kuce, mace da recam ..i spored taa prikazna zmijata dur imala svest i mozela da razmisluva pa ubedila eva da izedat zabranetoto jabolko? ..wowww i vidi cudo odednas se svestuvaat, dobivaat cuvstva , moze da raspoznaat dobro od loso i sami odlucuvaat .. nooo na nivniot tvorec ne mu se dopadnale igrackite sto stvoril i gi kaznil... vaka im rekol, eee nema vekje samo jadi i spij i seksaj se, otsega ke rmbate da specalite za hrana a ti evo bogami "bog" ke vidis koa ke ragas... i i i edniot sin homoseksualec, drugiot ubiec i nikako da sfatam ako bile samo adam i eva prvi so koj i kako se razmnozile koa edniot sin neli ubiva brat mu , imale i sestra pa so nea ili kako? ili imalo i drugi osven adam i eva ?
i taka cuden nekoj bog ustvari nz sto pravi .... a?
Читај Свето Писмо и таму ќе ја пронајдеш целата вистина. Господ рекол: ,,Јас сум тој што сум, јас сум Алфа и Омега, првиот и последниот, воскресението и животот".
Само верата во Господ Исус Христос ќе те спаси, постои рај и пекол и треба душата да се бори за да се спаси некако, бидејќи ние со првородениот грев страдаме и затоа пред Исус Христос добиваме спасение.
Се што постои е создадено од едниот Господ и нема тука што да чепкаш, туку моли му се на Господ и почитувај го божјиот син, за да не се разгневи и да те погуби.
Подобро е да знаеш тоа што е дадено, не да чепкаш во нешто што не го знаеш.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.602
Поени од реакции
3.412
Читај Свето Писмо и таму ќе ја пронајдеш целата вистина. Господ рекол: ,,Јас сум тој што сум, јас сум Алфа и Омега, првиот и последниот, воскресението и животот".
Само верата во Господ Исус Христос ќе те спаси, постои рај и пекол и треба душата да се бори за да се спаси некако, бидејќи ние со првородениот грев страдаме и затоа пред Исус Христос добиваме спасение.
Се што постои е создадено од едниот Господ и нема тука што да чепкаш, туку моли му се на Господ и почитувај го божјиот син, за да не се разгневи и да те погуби.
Можда глупо звучи и не ми е тоа намерата ама не знам како би го пишал на друг начин освен дека му даваш ,,паушални одговори"..Дваес први век сме се живо е сменето од порано и луѓето бараат ,,јака" и инстант утеха..Ако верата ни е жива како што е живиот Бог треба да му пружиш одговор кој ќе ја содржи вистината и тука нема ништо ти да надодаваш или да лажеш(недај Боже) него треба троа да ти биде модифициран одговорот(согласно времето во кое живееме) за да му биде мелем на раната на срцето на соговорникот кој ќе му пружи исцелување додека го чита..

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.117
Поени од реакции
1.186
Можда глупо звучи и не ми е тоа намерата ама не знам како би го пишал на друг начин освен дека му даваш ,,паушални одговори"..Дваес први век сме се живо е сменето од порано и луѓето бараат ,,јака" и инстант утеха..Ако верата ни е жива како што е живиот Бог треба да му пружиш одговор кој ќе ја содржи вистината и тука нема ништо ти да надодаваш или да лажеш(недај Боже) него треба троа да ти биде модифициран одговорот(согласно времето во кое живееме) за да му биде мелем на раната на срцето на соговорникот кој ќе му пружи исцелување додека го чита..
Па преку светото писмо човек може да се исцели од сите гревови и да ги спознае, да се покае за нив и да ги исповеда на крајот пред Господ.
Утехата веќе ја имаме, таа утеха ни е Господ Исус Христос, ако некој го замразат заради него, значи е на добар пат и може некако да се спаси преку милоста божја.
Настрана од Господ Исус Христос не може да се зборува поинаку, јас ти ја кажувам вистината и верата само во него може да те спаси. Господ ќе изнајде начин како да го вразуми човек и треба окревање на лицето кон него, кон вечната светлина.
Имаш во светото писмо и Псалми, читај ги псалмите секој ден по неколку, имаш Стар и Нов завет, можеш да почнеш со новиот, па стариот завет рамномерно и од него да читаш, како сакаш.
И знајш што има на крајот? Времето се скратува, остануваат можеби бројни денови и години, тоа само Господ го знае, затоа побрзајте кон Господ Исус Христос и верувајте без да се посомневате.
Ти се посомнева, пробај да веруваш во вистинската смисла на животот без да се посомневаш.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
275
Поени од реакции
200
i sto odgovor e ova?
sosem drugo prasav
a inaku da ko dete onaka me lazea so prikazni, procitav biblijata i sfativ deka e samo prikazna, eventualno ko nekoja filozofija na zivot , da ne recam , bukvalno ko vtora il prodolzena raka na vlasta, za drzenje na narodot pottcinet
taka da il odgovori ona sto te prasav il nisto, ne mi predlagaj da citam

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.117
Поени од реакции
1.186
i sto odgovor e ova?
sosem drugo prasav
a inaku da ko dete onaka me lazea so prikazni, procitav biblijata i sfativ deka e samo prikazna, eventualno ko nekoja filozofija na zivot , da ne recam , bukvalno ko vtora il prodolzena raka na vlasta, za drzenje na narodot pottcinet
taka da il odgovori ona sto te prasav il nisto, ne mi predlagaj da citam
- Одговорот ми беше напишан на тежок стил, затоа не го разбра доволно.
Еве ќе ти напишам еден одговор:
- Се што е создадено во светот е божја креација, сите животни, растенија, инсекти, се што не опкружува, а посебно божјо дело е човекот. Господ Бог го создал овој прекрасен убав свет, се што не опкружува и нас луѓето.
- Адам беше направен од прав и пепел и Господ му вдахнал дух, па така човекот е спој на тело и душа. Бог го заспал и извадил едно ребро и ја создал жената. Тие живеел во градината Едем, Рајот се до денот кога старата змија - Сатаната ја натерала Ева да касни од забранетиот плод на сознанието, па таа го излажала Адам и тој каснал и биле прогонети од Едем на земјата. Со каснувањето на тој плод тие станале грешни, Бог ги казнил заради тоа што не постапувале како што им било кажано и затоа од тогаш наваму ние сме нивни наследници и сме грешни по самата човечка природа.
- Гревот е лош, секој грев е смрт за човекот и добро е да сме свесни за нашите гревови и да се покаеме, да ги исплачеме и исповедаме и да одиме на литургија да се причестуваме.
- Христос дојде во светот за да не искупи од гревот и преку него можеме да се очистеме и да добиеме удел во царството Божјо.
- Преку крштевањето ние стануваме едно со Бога у и од тогаш натаму со нас имаме секој свој ангел чувар кој не чува, а оние што не се крстени немаат свој ангел чувар. И ангелот чувар се оддалечува ако направиме некоја голема неправда спрема Бога.
- Господ Бог е создател на се, наш создател кој не создал нас, ние сме Божјо дело, носиме Божји лик. Ние не знаеме од каде потекнува, но знам дека тој е многу милостив и праведен и дека ако се покаеме ќе не прими во неговото вечно царство.
И на крајот, ќе ти напишам зошто не сакаш да читаш свето писмо, па тоа е поради тој демонот што те отргнува од светата книга за да не ја читаш, за на крајот да не појдеш да се свртиш кон Бога и да бидеш подобар човек и спасен од Бога. Голема борба има, не се откажувај така лесно од читање на светото писмо, оти навистина ти кажувам, има демони што се трудат да не оддалечат од Господ Бог и на крајот да не одведат во вечната темнина.

Член од
12 март 2009
Мислења
21.253
Поени од реакции
17.447
POLJSKA. Današnjeg datuma 1689. godine, Kazimir Łiščinski (04.03.1634. – 30.03.1689.), poljski plemić, zemljoposjednik, filozof i vojnik, optužen je, osuđen i pogubljen zbog ateizma. Kler je poresudu izvršio na središnjem trgu u Varšavi, nakon što mu je užarenim željezom iščupan jezik, ruke spaljene plamenom, u kojega su bačeni svi njegovi tekstovi. Nakon što je obezglavljen, tijelo mu je spaljeno. Nažalost, u današnjoj Poljskoj, a i širom Europe, njegova je sudbina uglavnom zaboravljena.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.602
Поени од реакции
3.412
Па преку светото писмо човек може да се исцели од сите гревови и да ги спознае, да се покае за нив и да ги исповеда на крајот пред Господ.
Утехата веќе ја имаме, таа утеха ни е Господ Исус Христос, ако некој го замразат заради него, значи е на добар пат и може некако да се спаси преку милоста божја.
Настрана од Господ Исус Христос не може да се зборува поинаку, јас ти ја кажувам вистината и верата само во него може да те спаси. Господ ќе изнајде начин како да го вразуми човек и треба окревање на лицето кон него, кон вечната светлина.
Имаш во светото писмо и Псалми, читај ги псалмите секој ден по неколку, имаш Стар и Нов завет, можеш да почнеш со новиот, па стариот завет рамномерно и од него да читаш, како сакаш.
И знајш што има на крајот? Времето се скратува, остануваат можеби бројни денови и години, тоа само Господ го знае, затоа побрзајте кон Господ Исус Христос и верувајте без да се посомневате.
Ти се посомнева, пробај да веруваш во вистинската смисла на животот без да се посомневаш.
Нормално дека имам сумња и баш тој Бог на кој се повикуваш врие(работи) во мене ко вулканска лава и не ми дава да сум мирен и да ги прифатам овие работи кои ни се презентирани и општо прифатени како вистина а кои се далеку од неа..

Kajgana Shop

На врв Bottom