i sto odgovor e ova?
sosem drugo prasav
a inaku da ko dete onaka me lazea so prikazni, procitav biblijata i sfativ deka e samo prikazna, eventualno ko nekoja filozofija na zivot , da ne recam , bukvalno ko vtora il prodolzena raka na vlasta, za drzenje na narodot pottcinet
taka da il odgovori ona sto te prasav il nisto, ne mi predlagaj da citam
- Одговорот ми беше напишан на тежок стил, затоа не го разбра доволно.
Еве ќе ти напишам еден одговор:
- Се што е создадено во светот е божја креација, сите животни, растенија, инсекти, се што не опкружува, а посебно божјо дело е човекот. Господ Бог го создал овој прекрасен убав свет, се што не опкружува и нас луѓето.
- Адам беше направен од прав и пепел и Господ му вдахнал дух, па така човекот е спој на тело и душа. Бог го заспал и извадил едно ребро и ја создал жената. Тие живеел во градината Едем, Рајот се до денот кога старата змија - Сатаната ја натерала Ева да касни од забранетиот плод на сознанието, па таа го излажала Адам и тој каснал и биле прогонети од Едем на земјата. Со каснувањето на тој плод тие станале грешни, Бог ги казнил заради тоа што не постапувале како што им било кажано и затоа од тогаш наваму ние сме нивни наследници и сме грешни по самата човечка природа.
- Гревот е лош, секој грев е смрт за човекот и добро е да сме свесни за нашите гревови и да се покаеме, да ги исплачеме и исповедаме и да одиме на литургија да се причестуваме.
- Христос дојде во светот за да не искупи од гревот и преку него можеме да се очистеме и да добиеме удел во царството Божјо.
- Преку крштевањето ние стануваме едно со Бога у и од тогаш натаму со нас имаме секој свој ангел чувар кој не чува, а оние што не се крстени немаат свој ангел чувар. И ангелот чувар се оддалечува ако направиме некоја голема неправда спрема Бога.
- Господ Бог е создател на се, наш создател кој не создал нас, ние сме Божјо дело, носиме Божји лик. Ние не знаеме од каде потекнува, но знам дека тој е многу милостив и праведен и дека ако се покаеме ќе не прими во неговото вечно царство.
И на крајот, ќе ти напишам зошто не сакаш да читаш свето писмо, па тоа е поради тој демонот што те отргнува од светата книга за да не ја читаш, за на крајот да не појдеш да се свртиш кон Бога и да бидеш подобар човек и спасен од Бога. Голема борба има, не се откажувај така лесно од читање на светото писмо, оти навистина ти кажувам, има демони што се трудат да не оддалечат од Господ Бог и на крајот да не одведат во вечната темнина.