Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.377
Sto veli bilibjata\crkvata\vaseto ucenje(moram vaka oti ke pocenete da lektorirate) za vonzemjani postojat li ?.Bas me interesira ?
Да, постојат.
Се‘а ко‘а се враќав од работа, наидов на цел „буљук„ вонземјани...
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.190
Sto veli bilibjata\crkvata\vaseto ucenje(moram vaka oti ke pocenete da lektorirate) za vonzemjani postojat li ?.Bas me interesira ?
Во Библијата никаде нестои дека на Марс живеат мали и зелени(ако ова ти е претпоставката за вонземјани).
Црквата мислам дека не зазема официјален став по ова прашање.
Претпоставката за Вонземјани може да се разбере како различна форма на суштествување.
 

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Која е разликата помеѓу Атеистите и Комунистите?
 
Член од
5 јуни 2012
Мислења
4.774
Поени од реакции
5.910
Атеистите се луѓе кои не веруваат во постоењето на богови.
Комунистите се лица кои го поддржуваат, претпочитаат Комунизмот.

Атеизмот е конкретна позиција во однос на постоењето богови.
Комунизмот е социо-економски ситем.
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.597
Атеистите се луѓе кои не веруваат во постоењето на богови.
Комунистите се лица кои го поддржуваат, претпочитаат Комунизмот.

Атеизмот е конкретна позиција во однос на постоењето богови.
Комунизмот е социо-економски ситем.
12335 пат е поставено ова прашање, ..... ко божем нешто се изменило во послениов месец :pos:
 

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Дали сите комунисти се атеисти, или може да биде и верник?
 
Член од
16 септември 2013
Мислења
677
Поени од реакции
635
Има атеисти и кај десно-ориентираните а има верници и кај лево-ориентираните
(само првото е поретко од второто)
 

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Не мора да значи. Постои концепт наречен религиозен комунизам.
Де објасни го малку тој концепт.
Нешто чуден ми стое, знаејки дека комунизмот е утопија
 
Член од
5 јуни 2012
Мислења
4.774
Поени од реакции
5.910
Де објасни го малку тој концепт.
Нешто чуден ми стое, знаејки дека комунизмот е утопија
Далеку од некаква утопија. Форма на општествен систем е.

Во принцип станува збор за комунизам базиран на религиозни принципи.
 

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Далеку од некаква утопија. Форма на општествен систем е.

Во принцип станува збор за комунизам базиран на религиозни принципи.
За утопија сум сигурен, тоа е докажано и во пракса.

Принцип, комунизам религија, ти да не го измисли сега, затоа што досега неам чуено, затоа и те прашав да објасниш, да не ги вадиш од ракав работите.
 
Член од
16 септември 2013
Мислења
677
Поени од реакции
635
За утопија сум сигурен, тоа е докажано и во пракса.

Принцип, комунизам религија, ти да не го измисли сега, затоа што досега неам чуено, затоа и те прашав да објасниш, да не ги вадиш од ракав работите.
Повели:
http://lmgtfy.com/?q=religious+communism
 

Dumbledore

Професор
Член од
24 октомври 2013
Мислења
6.773
Поени од реакции
6.807
За утопија сум сигурен, тоа е докажано и во пракса.

Принцип, комунизам религија, ти да не го измисли сега, затоа што досега неам чуено, затоа и те прашав да објасниш, да не ги вадиш од ракав работите.
Читни малку повеќе за распадот на СССР. ;)
Зар некои држави не беа предводени од јаки марксисти до својата независност? Да, тие беа држави каде +\ - 95 од населението биле (и се) муслимани. Тоа нешто (до)кажува. :)
 

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Читни малку повеќе за распадот на СССР. ;)
Зар некои држави не беа предводени од јаки марксисти до својата независност? Да, тие беа држави каде +\ - 95 од населението биле (и се) муслимани. Тоа нешто (до)кажува. :)
Слушај братче, јас капиталот на Маркс го знам на памет, нема потреба да читам.
Знам со сигурност дека е утопија, невозможно да се спроведе во практика.
Имаше некои обиди кои додека постоеја илузии се одржуваа.
Никако Комунизмот не може да биде поврзан со религијата, затоа што ги крши законите на универзумот.
Утопистички обиди можеби ќе постојат,али тоа е џабе, на долги стази вистината излегува секогаш.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.984
Поени од реакции
5.717
Слушај братче, јас капиталот на Маркс го знам на памет, нема потреба да читам.
Знам со сигурност дека е утопија, невозможно да се спроведе во практика.
Имаше некои обиди кои додека постоеја илузии се одржуваа.
Никако Комунизмот не може да биде поврзан со религијата, затоа што ги крши законите на универзумот.
Утопистички обиди можеби ќе постојат,али тоа е џабе, на долги стази вистината излегува секогаш.
Ако го знаеш на памет ќе знаеш дека комунизам = лат. communis – заедничко, универзално.
Чичко Маркс вели дека примитивен комунизам има кај луѓето во време на општеството на ловци и собирачи (анимизам, тотемизам, шаманизам во тоа време = има теизам), Платон во делото Држава (бајаги комунистички идеји) , востанието на Спартак (12 божества пантеон = има теизам) и многу други примери (реформи на кралеви, сенатори, владетели од источен тип итн кои се теисти ) каде идејата за комунизмот ја има и постепено еволуира (според приликите) исто како што и концептот за Бог еволуира (според разбирањето/знаењето), значи од секогаш ќе има теисти и атеисти безразлика на кој општествен систем или идеологија припаѓаат.

Btw за Хесус, социолозите и историчарите сметаат дека е анархо-комуњист...
А тоа што се оцрни образот на комунизмот е поради тоа што цркварите (во братска врска со монарсите, деспотите тука кај нас се теократски империи или уредувања) ја изгубија моќта и имотот т.е. контролата на масата.
И што се правите на Тошо кога до вчера сите бевте комуњисти и тоа крстовите и црквите ги сменивте за К - 15...
 
Последно уредено:
На врв Bottom