Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
4 август 2018
Мислења
1.595
Поени од реакции
3.389
„Царството Божјо во вас/нас„ е опис кој се однесува на човековата душа, односно делот од човековото битие кој е бесмртен и кој прв ќе влезе во Рајот, ако заслужи, разбира се. Воедно, под „царство Божјо„ се подразбира и раслопложението не човековата душа која е блиска до Бога и која (душа) се радува и весели уште во овој живот и во овој Свет. Радоста и веселбата ќе бидат непекинати расположенија за сите Богоугодни души кои ќе се вселат во Рајот.

Почетинот Рај е ограничен простор кој е оформен на Земјава, со претпоставка дека тоа се наоѓал на георгафскиот предел познат како Месопотамија/Меѓуречје. После Потопот, Рајот е пренесен на Небесата и во тој Небесен Рај се вселуваат душите од Богоугодниците.

Пеколот е „простор„ во подземјето од самата Земја, во кој (простор) битисуваат душите од неправедниците.
Фала ти Пророк што се одважи и ми разреши една од двете дилеми кои ми стојат како грутка во грлото деновиве..Другата е дали го чекаш доаѓањето на Исус Христос по втор пат на земјата и ако го чекаш дали тоа значи дека Бог не е меѓу нас моментално и дека сме оставени сами на себе до неговото следно доаѓање..

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.351
Поени од реакции
5.637
Фала ти Пророк што се одважи и ми разреши една од двете дилеми кои ми стојат како грутка во грлото деновиве..Другата е дали го чекаш доаѓањето на Исус Христос по втор пат на земјата и ако го чекаш дали тоа значи дека Бог не е меѓу нас моментално и дека сме оставени сами на себе до неговото следно доаѓање..
Согласно симболот од верата, кој вели: „...Го чекам воскресението на мртвите....и животот во идниот век...амин!...„, секој верник во Црквата Христова го чека второто Христово доаѓање.

Вториот пат, Христос нема да дојде на Земјава, туку над Земјава (во облаците) и ќе биде виден и видлив за сите досегашни луѓе, од сите времиња, после општото воскресение, но Христос нема да дојде за да биде убиен по втор пат, туку ќе дојде како праведен и строг Судија, кој ќе ни суди на сите, по делата и по верата наши.

Не сме оставени сами на себе, оти Христос е со нас до крајот од Светов, односно до Неговот второ доаѓање. Сите кои ќе заслужат свое место во Царството Небесно и Христово, ќе бидат во вечна близина и заедница со Христа Спасителот.

Да видиме што вели Христос: „...Јас сум со вас преку сите дни до свршетокот на светот...„ (Матеј, 28.20).

Како е Христос меѓу нас? Па Он ја слуша секоја наша молитва упатена кон Него, а во Светов се објавува на секоја литургија, преку Светата Тајна причест. Христос и Духот Свет, по промислата од Отецот, непрекинато делуваат во Светов, наведувајќи ги луѓето кон спасение.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
1.050
Поени од реакции
1.619
„Царството Божјо во вас/нас„ е опис кој се однесува на човековата душа, односно делот од човековото битие кој е бесмртен и кој прв ќе влезе во Рајот, ако заслужи, разбира се.
Кочи малце тука друже.. како мислиш 'ако заслужи...' ?

Значи јас како што знам по православни верувања спасение доаѓа од Божја милост не од заслуга..
Православни верувања се и тие на апостолот Павле како што и сам знаеш претпоставувам,така?
Треба да ги читаш писмата почесто.. :)

Како клучно за спасение е воскреснувањето кое е од милост.
Од милост се вратил кај својот народ иако го убиле.
Нели тоа еваѓелијата кажуваат?

Спасение доаѓа од верување и обожение како што знам јас..

Воедно, под „царство Божјо„ се подразбира и раслопложението од човековата душа која е блиска до Бога и која (душа) се радува и весели уште во овој живот и во овој Свет. Радоста и веселбата ќе бидат непрекинати расположенија за сите Богоугодни души кои ќе се вселат во Рајот.

Почетинот Рај е ограничен простор кој е оформен на Земјава, со претпоставка дека тоа се наоѓал на георгафскиот предел познат како Месопотамија/Меѓуречје. После Потопот, Рајот е пренесен на Небесата и во тој Небесен Рај се вселуваат душите од Богоугодниците.

Пеколот е „простор„ во подземјето од самата Земја, во кој (простор) битисуваат душите од неправедниците.
Околу претпоставката за Месопотамија,што значи тоа конкретно , така настанала животот или.. ?
Ти веруваш дека тоа така почнало во градина?
Не мислиш дека тоа е само симболична приказна на пример?
Исус проповедал преку многу такви приказни и параболи..
Јас ги сфаќам како симболични и корисни во одредена смисла , ама ништо повеќе од тоа.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.172

Значи јас како што знам по православни верувања спасение доаѓа од Божја милост не од заслуга..
Православни верувања се и тие на апостолот Павле како што и сам знаеш претпоставувам,така?

Околу претпоставката за Месопотамија,што значи тоа конкретно , така настанала животот или.. ?
Јас ги сфаќам како симболични и корисни во одредена смисла , ама ништо повеќе од тоа.
Се согласувам, ако човек се спасува, ќе се спаси поради божјата милост, не поради нешто друго. Тоа што Бог ни се смилува секој еден момент, тоа е неговата огромна добрина и милост која ја носи.
Продолжи, само напред да читаш свето писмо, ќе се доближуваш повеќе до Бога и до нашиот спасител Исус Христос.
Параболите се доста тешки за сфаќање, ама пак затоа постои објаснување и доста мудро кажано е.
Нека Господ Исус Христос по молитвите на неговата пречиста мајка и на сите свети да не помилува и спаси како благ и човекољубив.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.351
Поени од реакции
5.637

Ако нешто и знаеш, не значи дека знаеш правилно.

Ако човекот се спасува само по Божјата милост, тоа значи дека секоја бараба ќе биде спасена, само затоа што Бог Е милостив.

Ама не ќе е така...

Спасението не доаѓа само од Божјата милост, туку и од личниот подвиг во прифаќањето на верата во Христа, која (вера) треба да биде придржужена со дела, со покајание, со смирение...

Значи, човековото спасение е чин на взаемно дејство меѓу Бог Спасителот и грешниот човек.
Автоматски споено мислење:

Животот настанал затоа што е створен од живиот Бог-живото произведува живо.

Едемската градина не е место каде е настанат животот, туку оградено место во кое е внесен првостворениот човек, Адам.

Нема туку никаква симболика, туку точно одредено место во кое Адам и Ева битисувале пред да згрешат и пред да бидат истерани од Едем.

Параболите Христови се дадени низ Книгите од Новиот Завет (евангелијата), а Едемската градина е наведена во Постанокот, запишан од Мојсеј Боговидецот.

Параболите се толкуваат и симболично и фактички, зависно од самата парабола и имаат поучна улога во животот од човекот.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom