Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.917
и јас не верувам во ништо и не сум атеист не се декларирам никокако хехе.
Ти можеш да се декларираш и како автомеханичар или како гинеколог, ама од фактот што си атеист не можеш да избегаш.
Иако се сомневам дека не веруваш во ништо.
 

Отприлика

Гопник
Член од
28 јуни 2019
Мислења
38
Поени од реакции
29
Пак морам да ти објаснувам....ама ти ука не фаќаш!!!
Сите религигии се сведуваат на едно...ВНАТРЕШНА ЕВОЛУЦИЈА НА ЧОВЕКОТ.
Како не можете да го сватите тоа не ми е јасно
Секоја религија има иста цел...само што избрала различит пат до целта. Секоја религија ги критикувате патиштата на другата и секоја тврди дека нејзиниот пат е правилен, затоа доаѓа до судир. Уште по глупи се атеистичките критики,кои немаат никаква основа, од едноставна причина што не знаат дека животот има цел, дека не е само “апни пивни е“ни легни“ (АПЕЛ) во животот, дека еден таков живот е жалосно да го живееш....
Постојат три религиозни школи ...во зависност од тоа кој пат го избрале.
-Факирска школа....го користи телото;
-Монотеистичка школа...го користи срцето , емоциите...
-Будистичка школа...го користи интелектот;
Ако и ова не го разбереш...тогаш да почнам да ти цртам сликички...дрвото на животот, том и џери, тарзан, блек, текс вилер.....
Нема никаква врска тоа со атеизмот. До особата си е. Еве ја сум атеист, па имам амбиции, цели, планови колку ти душа сака. Не тропај глупости дека ако сум атеист немам цел во животот или воља. Пример, сум бил дел од многу хуманитарни настани, сум донирал, сум помагал... Тоа ме прави среќен. Али океј, неам ја за шо да живеам. Поздрав.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
8.059
Поени од реакции
8.930
Атеисти.....верници, се тоа плови на ист брод.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.515
Поени од реакции
5.223
Атеисти.....верници, се тоа плови на ист брод.
Луѓе - се тоа плови на/во ист брод. Некои на крмата, некои на клунот, некои долу под палуба, секој со својата функција :)
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
8.059
Поени од реакции
8.930
Луѓе - се тоа плови на/во ист брод. Некои на крмата, некои на клунот, некои долу под палуба, секој со својата функција :)
А кој ги доделува функциите?
На кој начин оди тоа?
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.515
Поени од реакции
5.223
А кој ги доделува функциите?
На кој начин оди тоа?
Не може да ти се каже. За жал... :oops:
А и ти си над сето тоа секако (мислам хелоу, кај ти и хиерархии, сонцето па потоа ти по ред на Земјата), со свој брод, свои луѓе, свои функции :LOL:
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
8.059
Поени од реакции
8.930
Не може да ти се каже. За жал... :oops:
А и ти си над сето тоа секако (мислам хелоу, кај ти и хиерархии, сонцето па потоа ти по ред на Земјата), со свој брод, свои луѓе, свои функции :LOL:
Хехеххх не можело да се каже......или може не се знае.:oops:
Иначе да, после Сонцето сум Јас, кој може да е помеѓу?
Вчера баш лежам на лежалка и си го гледам, и си викам(онака без да користам зборови...на некој симболичен јазик) благодарам.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.515
Поени од реакции
5.223
Хехеххх не можело да се каже......или може не се знае.:oops:
Иначе да, после Сонцето сум Јас, кој може да е помеѓу?
Вчера баш лежам на лежалка и си го гледам, и си викам(онака без да користам зборови...на некој симболичен јазик) благодарам.
Не бре човек, не може да ти се каже... ти може да го ублажиш тоа со идеја дека некој не знае па не ти кажува... за да ти е ок со внатрешниот свет и твојот универзум. Калибрирај се малку со другите универзуми, не си сам не си изолиран. Не ми се губи низ муабетиве со вакви изјави.

Знам, знам... лежалката ти ја направи, дрвјата ти ги посади на кои е заврзана, или ако е метална, ти ја направи.... ти само лежи, гледај сонцето и хиерархијата нема да постои. :)

Хиерархија има, имало и ќе има во универзумот. Дали некој ја дава, продава, дали зависи од способноста на индивидуата, од наследната карма - не знам, премногу параметри за да дадеме апсолутно точен одговор, посебно да ти одговори тебе некој задоволително за тоа кај си ти во сказната со бродот и што фалус си ти жив на Земјата и што со тоа како човечко битие.

Но дека има, имало и ќе има хиерархија во универзумот - тоа можеме со сигурност да кажеме. :)
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.515
Поени од реакции
5.223
Од каде заклучи дека сум верник?
Веруваш дека си надвор од било која хиерархија. И тоа се темели на незнаење кое не сакаш да го надминеш и да си признаеш дека грешиш... и малку заболено его дека си нешто повеќе од другите или различен премногу од другите.
Те напали Алан Ватс дека си нешто special boy во однос на другите и дека не си со човештвото? :)

Диши и најди си го местото на бродот... дури и да е под палубата, секоја работа за надминување и искуства си има своја убавина ако тоа те менува кон подобро :)
 
Последно уредено:

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
8.059
Поени од реакции
8.930
Не бре човек, не може да ти се каже... ти може да го ублажиш тоа со идеја дека некој не знае па не ти кажува... за да ти е ок со внатрешниот свет и твојот универзум. Калибрирај се малку со другите универзуми, не си сам не си изолиран. Не ми се губи низ муабетиве со вакви изјави.

Знам, знам... лежалката ти ја направи, дрвјата ти ги посади на кои е заврзана, или ако е метална, ти ја направи.... ти само лежи, гледај сонцето и хиерархијата нема да постои. :)

Хиерархија има, имало и ќе има во универзумот. Дали некој ја дава, продава, дали зависи од способноста на индивидуата, од наследната карма - не знам, премногу параметри за да дадеме апсолутно точен одговор, посебно да ти одговори тебе некој задоволително за тоа кај си ти во сказната со бродот и што фалус си ти жив на Земјата и што со тоа како човечко битие.

Но дека има, имало и ќе има хиерархија во универзумот - тоа можеме со сигурност да кажеме. :)
Јас ти викам секој човек е ѕвезда а ти хиерархија....епа остани си доле, нема спас за тебе во овој твој циклус. Во универзумот постои една "сила" која се манифестира на безброј разни начини......нема хиерархија тука.
Човечко битие не постои, постои човекот засебно од битието.....привремено врзани на отприлика една десетина од век така како што е дизајниран човекот во моментов, и во зависност од ограничувањата во системите на верување на кои се "поклонува".
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.515
Поени од реакции
5.223
Јас ти викам секој човек е ѕвезда а ти хиерархија....епа остани си доле, нема спас за тебе во овој твој циклус. Во универзумот постои една "сила" која се манифестира на безброј разни начини......нема хиерархија тука.
Човечко битие не постои, постои човекот засебно од битието.....привремено врзани на отприлика една десетина од век така како што е дизајниран човекот во моментов, и во зависност од ограничувањата во системите на верување на кои се "поклонува".
Секоја ѕвезда е различна бре момче :)
И има хиерархија, поголемите ѕвезди преку собраниот материјал низ нивното постоење повеќе привлекуваат, повеќе зрачат итн итн...
Ти велам има хиерархија во универзумот. Правила, закон!
Тоа ти што читаш и во што веруваш дека е точно за човекот, битие итн итн си е твое верување, не ти се мешам во тоа...
Не постои ограничување за човекот без разлика на систем, освен стариот еон.

Излези од дома, стани од лежалката и види го светот за да ја видиш хиерархијата. А ако ти е подобро да си веруваш дека нема хиерархии, да зборуваш за сили во универзумот (можеби од таа сила доаѓа и тоа кој кај е на бродот на кој ти не си, нели) - нека ти биде. Ни прв ни послден ќе си ... :)

Њу ејџ го измислија луѓе кои не сакаа системи иако знаеја дека се доаѓа од систем кој се протега насекаде низ универзумот.
 
На врв Bottom