- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.830
- Поени од реакции
- 8.854
Чорбаџија, јас на форумов не се согласувам со тебе, со Мики, со Владе, со Луртз, со еден тон други членови и мислам дека мислите погрешно. Но тоа нема да ме спречи во реалниот живот ако можам за нешто да ви помогнам, па дури и да не можам да се обидам.Јас пак имам поинакво, спротивно искуство во реалниот живот. Изгледа различни верници и невернции познаваме. Затоа ти предложив тука да направиш експеримент, во заедничкиот свет
И форумот е реалност. Иако тука не си ги гледаме телата, сепак нашите зборови ја издаваат нашата внатрешност. Физичките тела се ирелевантни, бидејќи денес луѓето со телата ретко се повредуваат и мразат, а повеќе се повредуваат и мразат со зборовите.
Устата е вентил на нашето срце. Што го преполнува срцето, тоа зборува устата. Дрвото се познава по плодот. Не може некој тука да пишува со гнев и омраза, да ги навредува, исмева и понижува неистомислениците, да користи сарказам, пцовки, а во реалноста да е мила и нежна душа полна со љубов за секого
Најлесно е да ги сакаш истомислениците и оние што те подржуваат. Вистинското човекољубието се гледа во љубовта што ја покажуваме кон неистомислениците и оние што не се „на наша страна“.
Имам фобија од инсекти, па не ги убивам, нели?
Затоа, ако моето мислење е дека некој член е крајно затупен, тоа мислење нема да ме спречи да го љубам во реалниот живот затоа што е човек, исто како што ги љубам животните, кои нели, немаат свест и немам потреба со нив да разговарам.
Човекољубието е поголемо од религија, од бог, од што знам веќе што.