Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
O

Omer el Faruk

Гостин
И ти Омер. Не тролај.
Јасна беше пораката.
И темата е воспитување а не воспевање некое на вашата ви вера.
А зарем мојата не беше јасна? :) Ако ти (ќе) ги воспитуваш твоите деца на начинот на кој што го искажа тоа, јас само ти реплицирав истакнувајќи ти го мојот начин на светоглед а со тоа и на воспитување на моите деца. Ништо страшно, ништо оф топик.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
А зарем мојата не беше јасна? :) Ако ти (ќе) ги воспитуваш твоите деца на начинот на кој што го искажа тоа, јас само ти реплицирав истакнувајќи ти го мојот начин на светоглед а со тоа и на воспитување на моите деца. Ништо страшно, ништо оф топик.
Не Омер, тоа е моето сфаќање, дека природата сама по себе се создава и се уништува, а дека моето дете нема да го учам ама на баш ништо во поглед на религии додека самото не праша.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.262
Поени од реакции
12.268
И сеуште се расправа за децата дали да се воспитуваат во верата или не... :)
Пробајте вашите деца да научат едно: Човештвото пред Се!
Другото е излишно и самостојна работа за цел живот!

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
И сеуште се расправа за децата дали да се воспитуваат во верата или не... :)
Може да објасниш подетално?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ти како хуманист ќе ги воспитуваш децата на хуманизам.
Некој што не е хуманист, туку можеби ги сака животните исто колку и луѓето (пр. верниците од Универзален живот) ќе ги воспитуваат своите деца велејќи им: Животот пред Се!
Пантеистите, за кои што природата е Бог, ќе ги учат: Природата пред Се!
Итн.

Не е самостојна. Ако ти не го воспитуваш детето околу верските прашања, тогаш тоа ќе го направат други луѓе, другарчињата, наставниците и професорите, телевизијата, музиката и сл.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.262
Поени од реакции
12.268
Ти како хуманист ќе ги воспитуваш децата на хуманизам.
Некој што не е хуманист, туку можеби ги сака животните исто колку и луѓето (пр. верниците од Универзален живот) ќе ги воспитуваат своите деца велејќи им: Животот пред Се!
Пантеистите, за кои што природата е Бог, ќе ги учат: Природата пред Се!
Итн.

Не е самостојна. Ако ти не го воспитуваш детето околу верските прашања, тогаш тоа ќе го направат други луѓе, другарчињата, наставниците и професорите, телевизијата, музиката и сл.
Ах, но Животот пред се, Човештвото пред се, Природата пред се, е едно та исто. Ако ги гледаш како разично нешто, сеуште си во матните води....

Самостојна работа е тоа Чорбаџија... Јас на кој јазик и да го воспитувам, ако тоа дете љубов нема кон тоа, ќе бидам што? :) Ајде малку рисјанска терминологија :)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ах, но Животот пред се, Човештвото пред се, Природата пред се, е едно та исто. Ако ги гледаш како разично нешто, сеуште си во матните води....
Не е исто. Ако речеш Човештвото пред Се, тоа е чист хуманизам и значи дека ги ставаш луѓето пред животните, пред растителниот свет, пред планетата земја, пред природата.
Ако речеш животот пред се (како што велат верниците од Универзален живот), тоа значи дека човекот не е пред се, туку го ставаш на еднакво ниво/ранг со животните, па нема да убиваш животни, нема да јадеш месо и сл.
Ако речеш природата пред се (како што велат пантеистите) тогаш нема да ја уништуваш дури ни за потребите на човештвото, нема да ги тепаш лебарките со влечка и сл.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.262
Поени од реакции
12.268
Не е исто. Ако речеш Човештвото пред Се, тоа е чист хуманизам и значи дека ги ставаш луѓето пред животните, пред растителниот свет, пред планетата земја, пред природата.
Ако речеш животот пред се (како што велат верниците од Универзален живот), тоа значи дека човекот не е пред се, туку го ставаш на еднакво ниво/ранг со животните, па нема да убиваш животни, нема да јадеш месо и сл.
Ако речеш природата пред се (како што велат пантеистите) тогаш нема да ја уништуваш дури ни за потребите на човештвото, нема да ги тепаш лебарките со влечка и сл.
Значи, додека пливаш во матните води, ќе даваш и вакви одговори на поделба на работите...

Ако кажеш Човештвото пред се, значи дека исполнуваш бааги закони на Мојсеј, ако кажеш Човештвото пред се, значи дека мора да го унапредиш тоа Човештво преку Наука (тука спаѓа природата каде што Човештвото е дел од неа и не може без неа и мора да игра по нејзините закони), ако кажеш Човештвото пред се значи Животот е врвното нешто за обожавање бидејќи преку него ќе напредуваме за да биде Човештвото за човекот :)

Но ти велам, нема ништо од ова ако си во матните води на поделбата... бидејќи сепак важи раздели па владеј!

П.С. Многу ме заморувате :) А сепак доаѓам тука :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Otsekogas ne odsekogas. Covek so prosecna inteligencija i nedostatok na elementarna logika odel na natprevari po matematika i fizika a vrska nema za prosti poimi kako toj za verojatnost. Daj nemoj da trolas vaka docna, tolku od mene na temava ne diskutiram veke.
Хахахахх он дискутирал, уште многу време ќе помине додека ти почнеш да дискутираш.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи, додека пливаш во матните води, ќе даваш и вакви одговори на поделба на работите...
Поделбите и различните верувања реално постојат. Едноумието не постои. Тоа е утопија. Ова е кристално јасно. Во матните води плива секој оној кој не го согледува тоа.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Може да објасниш подетално?
Па на пример, ќе обрнеме внимание децата да бидат воспитани во духот на човекољубие, а не богољубие. Оти, муслиманине на џихад божем одат, од многу голема вера..... а со тоа убиваат луѓе. Јас би ги учела да љубат луѓе, а боговите не се важни....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Па на пример, ќе обрнеме внимание децата да бидат воспитани во духот на човекољубие, а не богољубие.
Еве ти една интересна задача, еден интересен експеримент што можеш да го направиш на форумов Религија. Направи анализа на коментарите на оние членови кои биле учени на богољубие и веруваат во Бог (теистите) и оние кои не биле учени на богољубие или не веруваат во Бог (атеистите) и спореди кои од нив содржат повеќе човекољубие, а кое помалку т.е. кои од нив содржат помалку гнев, омраза, навреди, сарказам, исмевање, понижување и пцовки кон неистомислениците. Претпоставувам дека ќе дојдеш до интересен заклучок :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Еве ти една интересна задача, еден интересен експеримент што можеш да го направиш на форумов Религија. Направи анализа на коментарите на оние членови кои биле учени на богољубие и веруваат во Бог (теистите) и оние кои не биле учени на богољубие или не веруваат во Бог (атеистите) и спореди кои од нив содржат повеќе човекољубие, а кое помалку т.е. кои од нив содржат помалку гнев, омраза, навреди, сарказам, исмевање, понижување и пцовки кон неистомислениците. Претпоставувам дека ќе дојдеш до интересен заклучок :)
Форумот не е никаков фактор кој каков е да го проценувам.
Во реалниот живот јас тргнувам од себе, не сум верник ни најмалку, а спасувам животи.
Со мене има и верници и неверници. Со тоа што верниците се повеќе склони на осудување на другите, а неверниците пак, полесно прифаќаат се и се пофлексибилни.
И зборувам за мала група од најмногу 50 луѓе.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Форумот не е никаков фактор кој каков е да го проценувам.
Во реалниот живот јас тргнувам од себе, не сум верник ни најмалку, а спасувам животи.
Со мене има и верници и неверници. Со тоа што верниците се повеќе склони на осудување на другите, а неверниците пак, полесно прифаќаат се и се пофлексибилни.
И зборувам за мала група од најмногу 50 луѓе.
Јас пак имам поинакво, спротивно искуство во реалниот живот. Изгледа различни верници и невернции познаваме. Затоа ти предложив тука да направиш експеримент, во заедничкиот свет :)
И форумот е реалност. Иако тука не си ги гледаме телата, сепак нашите зборови ја издаваат нашата внатрешност. Физичките тела се ирелевантни, бидејќи денес луѓето со телата ретко се повредуваат и мразат, а повеќе се повредуваат и мразат со зборовите.
Устата е вентил на нашето срце. Што го преполнува срцето, тоа зборува устата. Дрвото се познава по плодот. Не може некој тука да пишува со гнев и омраза, да ги навредува, исмева и понижува неистомислениците, да користи сарказам, пцовки, а во реалноста да е мила и нежна душа полна со љубов за секого :)
Најлесно е да ги сакаш истомислениците и оние што те подржуваат. Вистинското човекољубието се гледа во љубовта што ја покажуваме кон неистомислениците и оние што не се „на наша страна“.

Kajgana Shop

На врв Bottom