Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
O

Omer el Faruk

Гостин
Јас имам свој бог. Се вика природа.
Сеуште не го познавам доволно, тешко дека и мојте деца ќе го запознаат доволно.
Обично наоѓаме начин да комуницираме - преку науката, ама понекогаш и таа не е доволна.
Природата ме донесе на овој свет, природата ќе ме земе.
Настанав од сперматозоид и јајце клетка, ќе станам нечија храна.
Дух во мене се роди кога прогледав, ќе умре со мене.
Прекрасен е мојот бог, прекрасна е мојата природа....
Еј девојко, еј смртничке, почекај,
дигни ја главата, заврти се, погледај,
многу светови во бескрајот пловат,
меѓу нив и една прашинка малечка,
ете толкава е земјата твоја родена.

На таа прашинка,земја твоја малечка,
на подлога од кора тенка, сплоштена,
ти се раѓаш, раснеш, живееш,
се закопуваш, гниеш, сееш,
и низ момент, горк, сладок,
колку трае живот краток,
викаш,хулиш,довикнуваш,
не се плашиш, не стравуваш;
"Нема,нема, не Го гледам!
Не признавам, не Го следам! "

А световите си пловат горе
низ небеското сино море,
несфатливи, немерливи,
бесшумни, недостижни,
кој знае какви,кој знае каде,
низ вселената, насекаде...

Умот застанува, зборот се губи,
само срцето кое што љуби,
насекаде го согледува Единиот Бог,
на сите нешта... Создателот!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Јас имам свој бог. Се вика природа.
Сеуште не го познавам доволно, тешко дека и мојте деца ќе го запознаат доволно.
Обично наоѓаме начин да комуницираме - преку науката, ама понекогаш и таа не е доволна.
Природата ме донесе на овој свет, природата ќе ме земе.
Настанав од сперматозоид и јајце клетка, ќе станам нечија храна.
Дух во мене се роди кога прогледав, ќе умре со мене.
Прекрасен е мојот бог, прекрасна е мојата природа....
"If the flesh came into being because of spirit, it is a wonder. But if spirit came into being because of the body, it is a wonder of wonders. Indeed, I am amazed at how this great wealth has made its home in this poverty."

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Eпа баш затоа не е паметно да кажеш дека не верувам дека постои Бог.....нели?
Па јас и никогаш не сум кажала дека ти не веруваш дека постои Бог.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Па јас и никогаш не сум кажала дека ти не веруваш дека постои Бог.
хахаахах не се разбравме.
И јас сум крив не ми текна дека може да се разбере на овој начин
Сакав да кажам дека не е паметно било кој да каже дека верува во Божјото непостоење. :)

F

Frankie Yale

Гостин
Сакав да кажам дека не е паметно било кој да каже дека верува во Божјото непостоење. :)
Eve go pak idiotov, kolku i da probuvam da te ignoriram nemozam zosto tvojata glupavost me zaprepastuva. Veruvanje vo nepostoenje :confused: Logika nula.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Јас лично не верувам дека Бог постои, но ете не ја исклучувам целосно можноста да постои.Не е паметно да кажеш дека Бог сигурно не постои, исто колку што не е паметно да тврдиш дека Бог сигурно постои, со оглед на тоа дека во моментот не постои начин да се докаже (не)постоењето на Бог.Претпоставувам дека моиве ставови се доста блиски до агностицизмот.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Еј девојко, еј смртничке, почекај,
дигни ја главата, заврти се, погледај,
многу светови во бескрајот пловат...............
И ти Омер. Не тролај.
Јасна беше пораката.
И темата е воспитување а не воспевање некое на вашата ви вера.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Koristi se "ne veruvas deka postoi" zosto "veruvas deka ne postoi" ispagja kako da nekoj veruva vo nepostoenje odnosno verba vo negacija sto samo po sebe e glupost, razbiras?
Таа е логиката, дали си ти доволно умен(пардон мудар) да сватиш тоа е друга работа.
Верување и не верување се различни страни на една иста паричка.
И како такви се исти во коренот (како и сите други дихотомии).
Имаш две опции да знаеш и да не знаеш.
Кога за нешто не знаеш а има две опции(под претпоставка што немора да е така ама ај да претпоставиме дека се две опции) шансите се 50/50.
Moжеш да се лажеш у некои твои веројатности ама во основа ти веруваш/не веруваш.
Твоите илузиони претпоставки кои ќе се менуваат со секоја нова работа научена
и секоја стара заборавена немаат врска со вистината.
Тука доаѓаме до моментот на вистината кога ти прифаќаш нешто(иако е верување/не верување)
како факт(вистина). Toa стручно(на овој форум како што е обичај) ти се вика лоботомија.
--- надополнето: Jul 3, 2011 12:30 AM ---
Јас лично не верувам дека Бог постои, но ете не ја исклучувам целосно можноста да постои.Не е паметно да кажеш дека Бог сигурно не постои, исто колку што не е паметно да тврдиш дека Бог сигурно постои, со оглед на тоа дека во моментот не постои начин да се докаже (не)постоењето на Бог.Претпоставувам дека моиве ставови се доста блиски до агностицизмот.
Да и остани си така, се до моментот кога ќе дознаеш.

F

Frankie Yale

Гостин
Таа е логиката, дали си ти доволно умен(пардон мудар) да сватиш тоа е друга работа.
Верување и не верување се различни страни на една иста паричка.
И како такви се исти во коренот (како и сите други дихотомии).
Имаш две опции да знаеш и да не знаеш.
Кога за нешто не знаеш а има две опции(под претпоставка што немора да е така ама ај да претпоставиме дека се две опции) шансите се 50/50.
Moжеш да се лажеш у некои твои веројатности ама во основа ти веруваш/не веруваш.
Твоите илузиони претпоставки кои ќе се менуваат со секоја нова работа научена
и секоја стара заборавена немаат врска со вистината.
Тука доаѓаме до моментот на вистината кога ти прифаќаш нешто(иако е верување/не верување)
како факт(вистина). Toa стручно(на овој форум како што е обичај) ти се вика лоботомија.
--- надополнето: Jul 3, 2011 12:30 AM ---

Да и остани си така, се до моментот кога нема да дознаеш.
Sfatis so f, te citam i si vikam dali da pocnam da repliciram na glupostive ama ajde namesto dopolnitelni kavgi i oponiranja ke ti go kazam slednovo: lesno e da se glumi seznajko i da se prikazuva arogancija koga tvoite sfakanja se neortodoksni a pripagjaat vo kategorija so prefiks nadri i psevdo ama ovde site znaat koj si i sto si, uste edno zbuneto detence koe ne znae da svrze dva i dva i nemoze da skonta eden prost primer ergo nema elementarna logika. Kako i da e mene mi zdosadi sekoj vtor koj poglednal dva tri nedokvakani dokumentarci i procital nesto plus na internet da mi kazuva deka nestata se razlicni i da mi vrti negovi kvazi filozofii otseceni od realnosta. Lobotomii kurci palci, svest potvsest bla bla iluzioni pretpostavki, indoktriniranost i taka nataka. Tvojata sigurnost ne go prikriva faktot deka skoro sekoe tvoe tvrdenje e ili neizdrzano ili stanuva zbor za izlisni filozofii. Tolku od mene, se odjavuvam. Pozdrav...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Sfatis so f, te citam i si vikam dali da pocnam da repliciram na glupostive ama ajde namesto dopolnitelni kavgi i oponiranja ke ti go kazam slednovo: lesno e da se glumi seznajko i da se prikazuva arogancija koga tvoite sfakanja se neortodoksni a pripagjaat vo kategorija so prefiks nadri i psevdo ama ovde site znaat koj si i sto si, uste edno zbuneto detence koe ne znae da svrze dva i dva i nemoze da skonta eden prost primer ergo nemas elementarna logika. Kako i da e mene mi zdosadi sekoj vtor koj poglednal dva tri nedokvakani dokumentarci i procital nesto plus na internet da mi kazuva deka nestata se razlicni i da mi vrti negovi kvazi filozofii otseceni od realnosta. Lobotomii kurci palci, svest potvsest bla bla iluzioni pretpostavki, indoktriniranost i taka nataka. Tvojata sigurnost ne go prikriva faktot deka skoro sekoe tvoe tvrdenje e ili neizdrzano ili stanuva zbor za izlisni filozofii. Tolku od mene, se odjavuvam. Pozdrav...
Хахахахха добар аргумент против мене, наместо ф, в сум одкуцал.:ROFLMAO:
Не сакав да ти стварам комплекси ама ете....така испадна.
Се надевам дека нема Бог да ме казни за ова :D
Мојата сигурност е твојата смрт, ама не се секирај имаше еден мит со една птица
kој иде у твоја полза на крајот на сите краишта.
--- надополнето: Jul 3, 2011 1:11 AM ---
Ej и нешто да додадам, граматика(македонски) сум има одсекогаш 4-ка.
Фала богу што не губев време за тоа, повеќе ми остануваше да се спремам за
натпревари по математика, физика и слично.
Со тек на време и она што го знаев го заборавив(фала богу) повеќе простор за нешто поубаво.
До кај стигна со Гаус?

F

Frankie Yale

Гостин
Хахахахха добар аргумент против мене, наместо ф, в сум одкуцал.:ROFLMAO:
Не сакав да ти стварам комплекси ама ете....така испадна.
Се надевам дека нема Бог да ме казни за ова :D
Мојата сигурност е твојата смрт, ама не се секирај имаше еден мит со една птица
kој иде у твоја полза на крајот на сите краишта.
--- надополнето: Jul 3, 2011 1:11 AM ---
Ej и нешто да додадам, граматика(македонски) сум има одсекогаш 4-ка.
Фала богу што не губев време за тоа, повеќе ми остануваше да се спремам за
натпревари по математика, физика и слично.
Со тек на време и она што го знаев го заборавив(фала богу) повеќе простор за нешто поубаво.
До кај стигна со Гаус?
Otsekogas ne odsekogas. Covek so prosecna inteligencija i nedostatok na elementarna logika odel na natprevari po matematika i fizika a vrska nema za prosti poimi kako toj za verojatnost. Daj nemoj da trolas vaka docna, tolku od mene na temava ne diskutiram veke.

Kajgana Shop

На врв Bottom