Делови за Мерцедес ќе се произведуваат во Македонија

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
Како може да викате арно оти и се отвори не е битно дали е толку платата ? може ли да сте толку прости,и лион шо си се запнал бе ти за економијата,и на друга тема беше многу јак и паметен со таа твоја економија,изглеа си прочитал 3-4 книги и сеа го дрвиш тука.

Како ќе го покачат стандардот ако вие сте радосни оти отвориле фабрика и има вработување и не било битно толку за платата оти е мала ?! ако сака грујо и 200 фабрики нека донесе од странство инвестиции,пак ќе останиме проста и сиромашна раја од вакви размислувања.
значи, потпишувам од збор до збор.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.094
Тргна извозот од германската фабрика во Кавадарци

Тргна извозот од германската фабрика на “Дрекслермаер” во Кавадарци која произведува електрични кабли за мерцедес “це” класа, информира претседателот на кавадаречкиот општински Совет, Илија Тренчев. Првите количини од околу дваесетина тони вредни околу 30 до 40 илјади евра деновиве веќе ја поминале границата.
- Најголемо наше задоволство кое заслужува многу големо внимание оти токму во Кавадарци дојде оваа германска инвестиција при што засега се вработија над 300 работници а во неколку фази ќе се вработат околу 4 илјади работници. Владата на Република Македонија има голема заслуга за тоа што германскиот инвеститор дојде во градот на виното. Менаџерскиот тим на компанијата исто така има голема засуга затоа што создаде добар тим на работници кои успешно го реализираа првото производство по највисоки стандарди. Ова е голем успех за сите нас и јас посакувам тој извоз постојано да расте. Морам да нагласам дека нашите работници се вредни и со првото производство потврдија дека знаат да произведат квалитет - вели Тренчев.
Сега се спремала и втората количина која требало да биде извезена.
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=A54A85514B94104AB8F7DED3F583A54D

?

..........

Гостин
Како новата инвестиција?

Плата 8000мкд за работа на погон, 15 000мкд за работа во администрација:tapp: телиња!
Ви го напика Гечо со се јајца, вработување и плати одат преку него, на здравје ебата!

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Како новата инвестиција?

Плата 8000мкд за работа на погон, 15 000мкд за работа во администрација:tapp: телиња!
Ви го напика Гечо со се јајца, вработување и плати одат преку него, на здравје ебата!
Од сигурни извори... има партиски послушници ака екс функционери што работат таму во администрација, рамно 1000 евра плата. За другите незнам. Али кој ги ебе ме одбија на конкурс пред пола година ...

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Фабриката на германската компанија Дрекслмаер што се гради во Кавадарци е прогласена за најдобра во категоријата производство од страна на fDi Intelligence, специјализирано издание на The Financial Times за сите области поврзани со странските директни инвестиции и промоција на инвестициите во светот.
http://webohrid.com/2013/04/drekslmaer-makedonija-najdobra-fabrika-spored-renomiraniot-fdi-magazin/

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Како новата инвестиција?

А што не се побунат тие што работат за тие гревски плати ?
.........

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.159
Поени од реакции
2.757
А што не се побунат тие што работат за тие гревски плати ?
.........
Што да се побунат ако се побунат знаат што следува автоматски.Каде ќе најдат на друго место работа оваа им е животна шанса.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Што да се побунат ако се побунат знаат што следува автоматски.Каде ќе најдат на друго место работа оваа им е животна шанса.
Ебате животната шанса да работам за 8000.Затоа и ваква ни е државата затоа што сите со трошки се задоволуваат и се со мислата ќути може и полошо да е......
Плашлив народ сме,затоа и ни се случува се што ни се случува.Така сме научени,ќути сине може и полошо да е и наведнатата глава сабја не ја сече.
Затоа нема никогаш ништо да имаме.Ако не се избориш сам за тоа никој нема да ти даде.

Каква животна шанса,да работам 8 саати за на крај со тие пари само 2-3 сметки да можам да платам само ?
Па подобро ќе фатам магла во странство,таму бар за 8 саати работа ќе можам и сметките да ги платам и да се прехранам,да се облечам и да пратам 3 пати повеќе пари од овие мочани 150 евра што ми ги даваат тука.
На крај и да заштедам некое евро за да си дојдам на одмор ко господин човек овдека.
Па дури и после неколку години ќе имам пари и за свој бизнис дома да си отворам.
Затоа албанците ќе ги биде како народ.....не се плашат и ни на крај памет не им е да црнчат за мочани 8000.Ќе отиде во Германија ќе се врати и ќе изгради и куќа и бизнис ќе отвори и ќе одгледа 4-5 деца.

Ко демек најлошата ствар што може да ми се деси е да ме отпуштат.....големите пари што ќе ги изгубам.
Па за стресот од работа и заморот не вреди да се замарам за тие 8000.И со нив и без нив не ќе можам да преживеам,барем ќе имам 8 саати што ќе можам на нешто друго да ги искористам од колку да се замарам,нема да си трошам живци на работа и ќе си го имам достоинството колку толку.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.252

chipicaoo

unknown
Член од
11 септември 2011
Мислења
763
Поени од реакции
873
Ебате животната шанса да работам за 8000.Затоа и ваква ни е државата затоа што сите со трошки се задоволуваат и се со мислата ќути може и полошо да е......
Плашлив народ сме,затоа и ни се случува се што ни се случува.Така сме научени,ќути сине може и полошо да е и наведнатата глава сабја не ја сече.
Затоа нема никогаш ништо да имаме.Ако не се избориш сам за тоа никој нема да ти даде.

Каква животна шанса,да работам 8 саати за на крај со тие пари само 2-3 сметки да можам да платам само ?
Па подобро ќе фатам магла во странство,таму бар за 8 саати работа ќе можам и сметките да ги платам и да се прехранам,да се облечам и да пратам 3 пати повеќе пари од овие мочани 150 евра што ми ги даваат тука.
На крај и да заштедам некое евро за да си дојдам на одмор ко господин човек овдека.
Па дури и после неколку години ќе имам пари и за свој бизнис дома да си отворам.
Затоа албанците ќе ги биде како народ.....не се плашат и ни на крај памет не им е да црнчат за мочани 8000.Ќе отиде во Германија ќе се врати и ќе изгради и куќа и бизнис ќе отвори и ќе одгледа 4-5 деца.

Ко демек најлошата ствар што може да ми се деси е да ме отпуштат.....големите пари што ќе ги изгубам.
Па за стресот од работа и заморот не вреди да се замарам за тие 8000.И со нив и без нив не ќе можам да преживеам,барем ќе имам 8 саати што ќе можам на нешто друго да ги искористам од колку да се замарам,нема да си трошам живци на работа и ќе си го имам достоинството колку толку.
ебате од таквите како тебе што се јаки на форум има да ги ринеш со лопата,а кога ке дојде да се протестира куром ве нема никаде двајца без тројца се прави протест.А таквите како тебе во странство плачат.Мислиш одма ке отидеш и одма милиони ке правиш додека не осетиш на свој грб немој да лаеш како куче.Албанците ги бива па ке ги бива бе брат сложни се пари од странство се праќаат дома за сите да има и ги повикуваат сите да одат, а ние тука брат со брат не збориме ке се исколиме за некоја банална работа пошто сме алчни и продадени души.Велиш не се замараш со 8000 ден не вреди абе дете смотано да ти е нож до коска и да крпиш крај со крај ке видиш дали нема да се замараш него сега имаш твоите те товат дома молиш секој ден за 200 до 300 ден да ти дадат и имаш се па затоа се понашаш така додека не осетиш на свој грб нема да знаеш да го цениш денарот(парче леб)

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.159
Поени од реакции
2.757

Некои и 6.000 да земат верувај ќе бидат задоволни а не пак 8.000.Тешко време дојде секаде е криза па луѓето гледаат на било каков начин да дојдат до парче леб.За тебе се малце 8.000 нормално образован човек си завршил факултет ама за друг не се.И во странство се почнува од најниските работни позиции сигурно нема да бидеш менаџер во телекомуникациска компанија.

Како ќе преживееш без пари макар и неколку дена??Таков народ сме знам ќутиме на се и сешто ама пак кога ќе размислам боље од некаде да се почне со почетна плата па после има време ќе видиме не се знае понатаму во животот што ќе упали.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
ебате од таквите како тебе што се јаки на форум има да ги ринеш со лопата,а кога ке дојде да се протестира куром ве нема никаде двајца без тројца се прави протест.А таквите како тебе во странство плачат.Мислиш одма ке отидеш и одма милиони ке правиш додека не осетиш на свој грб немој да лаеш како куче.Албанците ги бива па ке ги бива бе брат сложни се пари од странство се праќаат дома за сите да има и ги повикуваат сите да одат, а ние тука брат со брат не збориме ке се исколиме за некоја банална работа пошто сме алчни и продадени души.Велиш не се замараш со 8000 ден не вреди абе дете смотано да ти е нож до коска и да крпиш крај со крај ке видиш дали нема да се замараш него сега имаш твоите те товат дома молиш секој ден за 200 до 300 ден да ти дадат и имаш се па затоа се понашаш така додека не осетиш на свој грб нема да знаеш да го цениш денарот(парче леб)
На протести сум бил....ти каде беше ?
Јас нема да идам да работам за 8000 денари,немам ни потреба да протестирам за такви работи.Мојот придонес е што нема да им идам како овца на стрижење и да им работам за скоро па беспари.

Не мораш да идеш во странство милиони да правиш.Немам илузии за милиони,ама таму со една плата можеш БАРЕМ ДА ПРЕЖИВЕЕШ, овде ќе работиш и пак нема да можеш ни за гола егзистенција да се избориш....... Доволно е да најдеш некоја работа таму,не мора да е нешто што ќе ти носи милиони,а за таква работа наоѓање,може скоро секој од овде да најде.....
Ако веќе ми дошло нож до коска,не седам овде.Мене ни ми дошло,но кога би ми бил изборот 8000 овде или минималец во Германија втората опција секогаш ќе ја одберам.Макар и да морал и бугарски пасош да земам.....

Која разлика ќе и направиш ти на твојата фамилија ако работиш за 8-9 000 или ако примаш социјална помош од 3000 ? И со двете суми не можеш ништо.....вака барем на црно можеш нешто да поработиш (и да ти се соберат пак повеќе од кај швабово за македонски минималец) или не мора воопшто да се истрошуваш за пак да немаш денар.
--- надополнето: 4 април 2013 во 01:06 ---
.И во странство се почнува од најниските работни позиции сигурно нема да бидеш менаџер во телекомуникациска компанија.
.
Никој не ти бара да бидеш менаџер во телекомуникациска компанија.Но таму со минималец барем ќе можеш да живееш ко човек,да си имаш барем обезбедено да ги задоволиш основните потреби.Не да се тресеш за секој денар и да не можеш ни основни човечки потреби да завршиш ко со нашиов минималец.

chipicaoo

unknown
Член од
11 септември 2011
Мислења
763
Поени од реакции
873
На протести сум бил....ти каде беше ?
Јас нема да идам да работам за 8000 денари,немам ни потреба да протестирам за такви работи.Мојот придонес е што нема да им идам како овца на стрижење и да им работам за скоро па беспари.

Не мораш да идеш во странство милиони да правиш.Немам илузии за милиони,ама таму со една плата можеш БАРЕМ ДА ПРЕЖИВЕЕШ, овде ќе работиш и пак нема да можеш ни за гола егзистенција да се избориш....... Доволно е да најдеш некоја работа таму,не мора да е нешто што ќе ти носи милиони,а за таква работа наоѓање,може скоро секој од овде да најде.....
Ако веќе ми дошло нож до коска,не седам овде.Мене ни ми дошло,но кога би ми бил изборот 8000 овде или минималец во Германија втората опција секогаш ќе ја одберам.Макар и да морал и бугарски пасош да земам.....

Која разлика ќе и направиш ти на твојата фамилија ако работиш за 8-9 000 или ако примаш социјална помош од 3000 ? И со двете суми не можеш ништо.....вака барем на црно можеш нешто да поработиш (и да ти се соберат пак повеќе од кај швабово за македонски минималец) или не мора воопшто да се истрошуваш за пак да немаш денар.
--- надополнето: 4 април 2013 во 01:06 ---

Со овој памет ако најдеш некогаш работа или било кој друг ја јуже околу врат и се бесам ама чисто сумњам по зборењето можам да заклучам дека си удоволен со сите работи што си ги посакал си ги имал.Се гледа некој претентен и уздисан и самобендисан си него твој проблем.Во странство ми кажуваш можат сите да најдат работа гледам од Македонија сите работат во други земји.И немој да ми кажуваш дека во другите земји е подобро ама ке се утепаш од работа чисто информативно имам осетно на своја кожа 3 работи имам работено така не мора да ми кажуваш.Велиш ако ти дошло до коска нема да седиш да работиш за 8000 ден ке идеш Германија додека ти отидеш во Германија подобро резервирај си гробно место бидејќи ти си класа човек се потценуваш ако работиш за 8000ден.По сето твое кажано имам претстава дека си некое дете што појма нема и не знае два со два некој што не знае да цени и поштува и не разбира некои работи и нема сврха да ти пишувам кога гледам каков памет носиш у таа твоја тинтера убаво би било да просперираш во твојот живот ти мислам се најубаво ама со таква свест и знаење чисто сумњам

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Бидејќи имам работа со тип што не чита со разбирање морам по 10ти пат да повторам.

И тука би работел за минималец,ако со тој МИНИМАЛЕЦ МОЖАМ ДА ПЛАТАМ СМЕТКА ЗА ГРЕЕЊЕ ПРЕКУ ЗИМА...........СО 8000 НЕ МОЖЕШ НИ СМЕТКИ ДА ПЛАТИШ,РАЗБИРАШ ЛИ ТИ ТОА ? ФАМИЛИЈА СО 8000 СЕ ХРАНИ ЛИ БЕ ?? Ни да умреш буквално со 8-9 000 денари.
МИНИМАЛЕЦ НА ЗАПАД НЕ Е ИСТО ШТО И МИНИМАЛЕЦ ТУКА.ТАМУ БАРЕМ МОЖЕШ СМЕТКИТЕ ДА СИ ГИ ПЛАТИШ И ДА ЈАДЕШ со тие пари.....ако бар си осетил на своја кожа би требало бар тоа да го знаеш.

Ако работам за 8000 не се потценувам,се укопувам........место излез од сиромаштија,пак сум голтар без ништо,ама сега морам цел ден да работам за пак да бидам сиромав.
Не ми е проблем да работам за 13-14 000 денари што е до некаде пристојна сума,но за 8-9 000 со кои ни основни сметки не можам да платам не станувам од кревет.Каде прочита дека барам директорска плата и одма 20-30 000 денари ? Барам некој да не ме јебе у здрав мозок и да ме искористува.
Не сум размазен,само имам 2 грама памет дека работа за 8000 денари е ништо,цел труд за ништо за на крај пак да сум исфрустриран дека ми фалат 10 денари за да купам леб денеска.

Уште еднаш те прашувам која е разликата од 8000 за кои работиш цел ден и 3000 за кои не треба ни со прст да мрднеш ?
Ни во Кина работниците во фабрики не работат за тие пари.За истите пари работи дете роб во Бангладеш што лепи фудбалски топки.Со него сакаш да бидеш на исто рамниште ? Мислиш дека тоа ти треба ? Ако мислиш така,фино лепо ајт кај швабото за 8-9 илјадарки.

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.159
Поени од реакции
2.757
Никој не ти бара да бидеш менаџер во телекомуникациска компанија.Но таму со минималец барем ќе можеш да живееш ко човек,да си имаш барем обезбедено да ги задоволиш основните потреби.Не да се тресеш за секој денар и да не можеш ни основни човечки потреби да завршиш ко со нашиов минималец.
Со минималец може ќе живееш малце подобро таму ама не се надевај на луксуз.Како прво најосновните работи ги немаш таму почнувајќи од стан,автомобил итн..

Такво време дојде што луѓево работат и за 8.000 денари нормално не зборам за дипломци туку за луѓе со средно,виша,основно образование.Знам дека се малце но барем имаш какви такви приходи знаеш дека ти чесно си ги заработил и не чекаш милостина од оваа "банана" држава.

Kajgana Shop

На врв Bottom