Дежурна Ординација! #2

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Ова може е малце глупо и небитно али, зашто ме чешаат белези и лузни од пред 10 па и више години??
Ако не е зацрвенена или подуена лузната ништо не ти е,поради промена на ткивото или промена на тежината може да е. Ако е зацрвенена или подуена најчесто е знак за воспаление.
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 17:05 ---
Левата града ме боли пупката ,пред 3 недели на вратило се удрив ,ја потиснав. Но болката и отокот не ми поминува ,бев на лекар ми дадоа некој си облоги за оток ставав 2-3 дена но ништо ,можеби требаше подолго време да ставам но...Зар може од удар толку време да ми е отечена и да ме боли?
Многу време е за оток 3 недели. Оди повторно на лекар кога ќе можеш.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Вчера имав "мала" незгода...Ја удрив главата, странично, во метал...Бев на јавно место и притрчаа луѓе..Осетив јака болка и во моментот почна да ми се гади, а плус и се исплашив многу...Ама не бев во несвест, ниту ми се вртеше ништо...Во болница ми направија рентген снимка и докторот рече дека немам ништо, плус и ме прегледа, ме пипкаше по глава, ме прашуваше дали се сеќавам на све што ми се случило, ми рече да станам и да одам да види дали имам рамнотежа...Све беше ок...Ми рече да мирувам дома, во неосветлена просторија и ако добијам вртоглавици, повраќање, поспаност да дојдам повторно во болница...Ама мене вчера не ми беше ништо, освен што ме болеше главата малку...И денес еве не ми е ништо..До прееска бев излезена, возев кола итн...
Е сеа сакам да прашам...- Дали да направам магнетна резонанца на главата или КТМ...? Да не имам не дај боже некој хематом што на рентген не се гледа...? :unsure::unsure::unsure:
И плус ми препиша некои таблети докторот мислам дека две имиња има лекот Blok Max...-така нешто...ама не ги земав, не ми е ништо...:unsure:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Вчера имав "мала" незгода...Ја удрив главата, странично, во метал...Бев на јавно место и притрчаа луѓе..Осетив јака болка и во моментот почна да ми се гади, а плус и се исплашив многу...Ама не бев во несвест, ниту ми се вртеше ништо...Во болница ми направија рентген снимка и докторот рече дека немам ништо, плус и ме прегледа, ме пипкаше по глава, ме прашуваше дали се сеќавам на све што ми се случило, ми рече да станам и да одам да види дали имам рамнотежа...Све беше ок...Ми рече да мирувам дома, во неосветлена просторија и ако добијам вртоглавици, повраќање, поспаност да дојдам повторно во болница...Ама мене вчера не ми беше ништо, освен што ме болеше главата малку...И денес еве не ми е ништо..До прееска бев излезена, возев кола итн...
Е сеа сакам да прашам...- Дали да направам магнетна резонанца на главата или КТМ...? Да не имам не дај боже некој хематом што на рентген не се гледа...? :unsure::unsure::unsure:
И плус ми препиша некои таблети докторот мислам дека две имиња има лекот Bloks Max...-така нешто...ма не ги земав, не ми е ништо...
Не е страшно штом не си изгубила свест. Без алкохол и аналгетици(аналгин/аспирин, ипобруфен и сл) следните неколку дена. Ако се појави главоболка, повраќање, губење на памтење, проблеми при движење (мада не би требало) оди на доктор.
П.С.
Си имала мал(благ) потрес на мозокот, глеј да не ти се повтори <3

Член од
10 декември 2011
Мислења
228
Поени од реакции
150
џабе е , се бањам секојден али исто е :)

Веројатноста е 80% дека е од Мајонезот, али ајде ке пробам како што рече ;)
Thanks.
Леа алкохол од аптека. Ќе се чистиш една недела и ништо нема да имаш. Гарантирам. 200 денара е.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
И плус ми препиша некои таблети докторот мислам дека две имиња има лекот Blok Max...-така нешто...ама не ги земав, не ми е ништо...:unsure:

Не!
Единствена последица што можеш да ја имаш од ударот, е главоболка на промена на време, што не мора да значи!
Уживај, ако си имала хематом, тоа ќе е видливо и испакнато! Тоа ти е крвен подлив, и е видлив!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
отварав конзерва и се исеков гадно на палецот металното ми влезе длабоко во месото и наеднаш почна да извира крв ама ептен многу, почна да тече премногу, цели раце крв ми беа и паѓаше и долу, значи ептен сум го исекол, и сега го завиткав завој и го залепив со салотејп (предходно го потурив со ракија).
И сега сакам совет, што треба да му направам, дали треба да му ставам нешто, да одам на лекар или ... ?

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
отварав конзерва и се исеков гадно на палецот металното ми влезе длабоко во месото и наеднаш почна да извира крв ама ептен многу, почна да тече премногу, цели раце крв ми беа и паѓаше и долу, значи ептен сум го исекол, и сега го завиткав завој и го залепив со салотејп (предходно го потурив со ракија).
И сега сакам совет, што треба да му направам, дали треба да му ставам нешто, да одам на лекар или ... ?
Да одиш треба одма на лекар да ти стават инекција...Не знам што чекаш...! :facepalm:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Правец на доктор! Конзервата може да била 'рѓосана, контаминирана со бактерии, може да добиеш инфекција. Мора да одиш да те види доктор и да процени колку е длабоко, дали можеби треба да се шие и дали треба да ти даде вакцина против тетанус и антибиотици.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Правец на доктор! Конзервата може да била 'рѓосана, контаминирана со бактерии, може да добиеш инфекција. Мора да одиш да те види доктор и да процени колку е длабоко, дали можеби треба да се шие и дали треба да ти даде вакцина против тетанус и антибиотици.

ептен немам намера да се замарам со доктори сега :S
отворив капсула ампицилин и ставив на местото, ваљда колку толку би намалил ризик.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
отворив капсула ампицилин и ставив на местото, ваљда колку толку би намалил ризик.
Подобро да си ја испиел капсулата. Ако не сакаш да одиш на доктор (пак ќе кажам, најдобро е да одиш на доктор, на твоја штета/ризик е да не одиш), барем со бетадин исчисти ја раната и земи некоја антибиотска маст/гел. Потурање со ракија не е добра дезинфекција.

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
Некој да ми препорачи добар/искусен кожен лекар се работи за проблем со лице....

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Не биди мало дете, секој пат кога имате подлабока посекотина, сместа на доктор. Тетанусот е доста сериозна работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom