Дежурна Ординација! #2

Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
Пред една недела одеднаш почна да ми се лоши и повратив.После тоа што и да пробам да јадам и неможев ни пола да изедам од тоа а да не повратам.Пробав со биксвити,двопек и сл. ама џабе.Сеа неможам да поднесам ни еден мирис одма осеќам гадање:sick:Некој совет???И да не заборав неможам ни вода да се напијам зш одма ме тера на повраќање.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Пред една недела одеднаш почна да ми се лоши и повратив.После тоа што и да пробам да јадам и неможев ни пола да изедам од тоа а да не повратам.Пробав со биксвити,двопек и сл. ама џабе.Сеа неможам да поднесам ни еден мирис одма осеќам гадање:sick:Некој совет???И да не заборав неможам ни вода да се напијам зш одма ме тера на повраќање.
a ти да отидеш уште одма во болница додека не си дехидрирал до тој степен што ќе се онесвестиш..

мене тоа ми се случуваше кога имав труење од храна и како тебе се ми беше гадно, ништо не јадев не пиев и едно сабајле треснав на земјата ко круша..
7 дена лежев во болницата и примав инфузии.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
ова со facepalmov сакаш да кажеш дека иронична си ?
Смајлито во мојот пост е најмалку битно во моментов...
Битното е твојот проблем за кој ти побара совет во оваа тема, а јас најдобронамерно ти одговорив...Да ти влезе метална конзерва во месо е нешто за кое веднаш треба да се обратиш на лекар (барем според мене)...

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
350
Знали, повторно бев позитивен на Helicobacter pilory и ми дадоо повторно тројна доза на лекарста кои ги допив во петокот. Од петокот ги пијам само Lanzul по еднаш навечер, меѓутоа големата количина на антибиотици што ги пиев ми се појави Кандида на јазикот. Јазикот ми е бел, а назад на почетокот има црвени брунчиња или не знам како да ги наречам едноставно како да има пликчина мали. Е сега бев на доктор, ми препиша Нистатин капки за кандидата, чај од жалфија си зедов и треба да плакнам плус со сода бикарбона. Прашањето ми е: Колку што разбрав и Нистаин капките се антибиотици, нема лошо од нивна употреба оти мислам јас значи вака ми се продолжува земањето на антибиотици? Д-рката знае дека пиев тројна јака доза на лекарства ама не ме прасша до кога ги пиев,што како и ме фаќа шубе сега :) Помош?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Знали, повторно бев позитивен на Helicobacter pilory и ми дадоо повторно тројна доза на лекарста кои ги допив во петокот. Од петокот ги пијам само Lanzul по еднаш навечер, меѓутоа големата количина на антибиотици што ги пиев ми се појави Кандида на јазикот. Јазикот ми е бел, а назад на почетокот има црвени брунчиња или не знам како да ги наречам едноставно како да има пликчина мали. Е сега бев на доктор, ми препиша Нистатин капки за кандидата, чај од жалфија си зедов и треба да плакнам плус со сода бикарбона. Прашањето ми е: Колку што разбрав и Нистаин капките се антибиотици, нема лошо од нивна употреба оти мислам јас значи вака ми се продолжува земањето на антибиотици? Д-рката знае дека пиев тројна јака доза на лекарства ама не ме прасша до кога ги пиев,што како и ме фаќа шубе сега :) Помош?
Нистатин не се антибиотик, антимикотик се, против габичките делуваат, не против бактериите.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Си зедов нови балетанки, и пошто уште ги немам разносено целите стапала ми се со плускавци. Некое "лекче" за побрзо поминување на плускавците, оти вака не се издржува.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Си зедов нови балетанки, и пошто уште ги немам разносено целите стапала ми се со плускавци. Некое "лекче" за побрзо поминување на плускавците, оти вака не се издржува.
КАнтарион ставај,или ако немаш,обичен зејтин брка работа :)

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Лекче нема, ќе треба да почекаш сами да се повлечат. Во меѓувреме носи нешто поудобно на нозете.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Под хитно на лекар!

B

Bafra

Гостин
Здраво живо ,
Ми треба информација:
Дали кај нас и каде се прават испитувања на ДНА примерок ? ДНА треба во Словенија да се прати , но ако и тука прават испитувања подбро на 2 места па да се споредат резултатите. Фала,ова подоле е барањето од Словенија.

"I would kindly ask if you could send DNA samples (2-3µg) of both parents to our laboratory"

В

влијателен

Гостин
Здраво живо ,
Ми треба информација:
Дали кај нас и каде се прават испитувања на ДНА примерок ? ДНА треба во Словенија да се прати , но ако и тука прават испитувања подбро на 2 места па да се споредат резултатите. Фала,ова подоле е барањето од Словенија.

"I would kindly ask if you could send DNA samples (2-3µg) of both parents to our laboratory"
Еве јави се тука 389(0)2 32 35 411. Тоа е број од МАНУ - од центарот за истражување на генетски инженеринг и биотехнологија.​

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.261
Може и во Судска медицини, кај господинот Алексеј Дума, и таму праат ДНК анализи.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Здраво живо ,
Ми треба информација:

Прв избор, најдобро е ако можете да пратите епруветки со крв, да ги направат во Словенија. Нема потреба да се прави на повеќе места анализата, освен ако не се сомневате дека некој сака да намести нешто, што е речиси невозможно доколку се работи во сериозна институција.
Ако прават во МАНУ, најдобро таму да направите, тоа е под услов да имаат реагенси. Прават и на Институт за имунологија, во државна, но таму не би препорачала баш, а и од поодамна постојано немаат реагенси. За жал, во Македонија мислам дека нема приватни лаборатории кои прават ДНК тестови.
Најблиску што може, доколку немаат реагенси во МАНУ, е во Солун, во болницата Папаниколау.

Kajgana Shop

На врв Bottom