Дежурна Ординација! #2

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.421
Поени од реакции
9.755
Да, долго седење може влијае на циркулацијата на крвта, нервите и ткивата и да предизвика различни проблеми. Кога седиш подолго време, ги притискаш крвните садови и нервите во долната област на грбот и нозете, и потенцијално ти се намалува циркулацијата на крвта и иде до компресија на нервите. Ова може да допринесе кон состојби како sciatica и други....

Долгорочното седење може да допринесе и до дисбаланс на мускулатурата, ослабувајќи одредени групи мускули и предизвикувајќи вкочанетост или непријатен осеќај.
Прави паузи, правилна положба и вежби за зацврстување на основните мускули можат да помогнат во олеснувањето на влијанието на продолженото седење врз телото.

Компресијата на нервите може да ограничи циркулацијата на крв до нервите, што предизвикува намалување на снабдувањето со кислород и хранливи материи. Овој дефицит на циркулација на крв може да допринесе кон оштетување на нервите и предизвикање на симптоми како болка, трнати и умиреност. Правилната циркулација на крв е неопходна за здравјето и функционирањето на нервите, а компресијата може да го ограничи овој витален извор.

ПС. Подобри ја циркулацијата општо насекаде а обрни повеќе внимание на местата шо имаш повеќе болка.
namaluvam kolku mozam period na sedenje, ama sepak ne moze da se eliminara celosno (citanje, jadenje, sedenje kafic itn)
gi pravam vezbite kako na slikava, i vezbam redovno, ne mi e do tolku slaba muskulaturata vo toj del.

exercise1.JPG

problemot mi e sho nenadejno doagja bolka, i 2-3 dena znae da bide gadno,
posle se smiruva i generalno si e okej.
zatoa sakav da pobaram i drugo mislenje, za podobro spravuvanje so situacijava.

Член од
11 јуни 2021
Мислења
385
Поени од реакции
869
Дали операцијата за гинекомастија го покрива фондот или мора приватно да се плати?
Ако е приватно, колку чини?

Член од
10 септември 2016
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ми има излезено нешто на пета и ме боли на сабајле многу,чувство како жарење,како на клин да сум згазил.Најдов на нет курје око волчјо око или брадавица, па барам решење, хирушки зафат? Ласерски? каде во Скопје?
користев оние фластери со некоја киселина, површно ми го тргна, и ми излегоа нови и сега маката поголема ... ако нејкој знае да упати би бил Благодарен многу...

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.726
Поени од реакции
22.711
Slobodno ,,tagnuvajte me,, kje Ve iskontaktiram vo privatna poraka vo prviot sloboden moment koga kje procitam //isklucok: nadvor od MK ili ,,nabien,, program za vo sala,,.
Po slucajot so deteto ne bi sakal da komuniciram privatno so ,,novi clenovi,,. Ispratena Vi e poraka od moja strana.
Blagodaram na razbiranjeto.
Автоматски споено мислење:

Dokolku se odnesuva na Helicob. pylori IgA rezultatot e na sama ,,granica,, do granicnite vrednosti. Dokolku se odnesuva na IgG rezultatot e negativen.
Bolki vo abdomen //okolu papok//, drugi sipmtomi? Dali e izvrsen palpativen abdominalen pregled, mozebi i gastroskopija? Prethodno nekoja ,,maka,, so abdomen?
Имав подуен стомак, потоа почна да ме боли под десното ребро, па позади грбот и жарење и печење во градите, направив ехо излезе уредно, потоа крвна слика уредна па уште едно ехо на абдомен плус тироидна уредно е се, со разговор со гастроенерохепатолог без гастроскопија се донесе заклучок дека е рефлукс , ми даде да пијам Нолпаза/Еманера од 40мг и essox gel, Инаку имам реуматоиден артрит пиев Волтарен, Диклофенак, Раптен К .. можеби од тоа и е оштетен желудникот.. инаку немам повраќање ниту дијареа .. Никогаш претходно не сум имал ваков проблем.Правев двапати испитување за хелико од измет негативен и од крв на граница 0.75 пишува негативен..

Член од
28 ноември 2022
Мислења
380
Поени од реакции
646
Имав подуен стомак, потоа почна да ме боли под десното ребро, па позади грбот и жарење и печење во градите, направив ехо излезе уредно, потоа крвна слика уредна па уште едно ехо на абдомен плус тироидна уредно е се, со разговор со гастроенерохепатолог без гастроскопија се донесе заклучок дека е рефлукс , ми даде да пијам Нолпаза/Еманера од 40мг и essox gel, Инаку имам реуматоиден артрит пиев Волтарен, Диклофенак, Раптен К .. можеби од тоа и е оштетен желудникот.. инаку немам повраќање ниту дијареа .. Никогаш претходно не сум имал ваков проблем.Правев двапати испитување за хелико од измет негативен и од крв на граница 0.75 пишува негативен..
Dosta e verojatno medikamentite koi si gi primal za artritot da predizvikale odredeno narusuvanje. Voobicaenata terapija za reflux e taa koja sto si ja primal. Kupi Rupurut tableti za dzvakanje, sedni na stol i vidi dali ke podzdrignes vo rok od 30min. potoa pisi da vidime dali ke imas potreba od ponatamosni ispituvanja. Helicob. zaboravi, ubavo sto si proveril serumski i od izmet. Cist si.
Автоматски споено мислење:

Ми има излезено нешто на пета и ме боли на сабајле многу,чувство како жарење,како на клин да сум згазил.Најдов на нет курје око волчјо око или брадавица, па барам решење, хирушки зафат? Ласерски? каде во Скопје?
користев оние фластери со некоја киселина, површно ми го тргна, и ми излегоа нови и сега маката поголема ... ако нејкој знае да упати би бил Благодарен многу...
Bez izvrsen pregled vo prazno kje ,,tumacime,, za potekloto, tipot i lekot za makata.
Javi se na plastika. Kako krajno nekolku ,,bocki,, lokalno so lidocaine i bezbolno ke ti se otstrani toa sto te maci. Dokolku ne e za OP lekuvanje, na plastika ke go dobies praviot lek. Zakazi termin za pregled kaj D-r Smilja Tudzarova
Sekoe dobro

Последно уредено:
Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.726
Поени од реакции
22.711
Dosta e verojatno medikamentite koi si gi primal za artritot da predizvikale odredeno narusuvanje. Voobicaenata terapija za reflux e taa koja sto si ja primal. Kupi Rupurut tableti za dzvakanje, sedni na stol i vidi dali ke podzdrignes vo rok od 30min. potoa pisi da vidime dali ke imas potreba
обично ждригам после јадење јадам потпрен на кревет, ќе станам и ждригам ама не често туку нормално ждригање, инаку според тоа што немам хеликоб не би требало ни да имам некој чир според тоашто го читав.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.692
Поени од реакции
42.280
обично ждригам после јадење јадам потпрен на кревет, ќе станам и ждригам ама не често туку нормално ждригање, инаку според тоа што немам хеликоб не би требало ни да имам некој чир според тоашто го читав.
Пиј нолпазата некој месец ќе ти се репарира желудецот.

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.726
Поени од реакции
22.711
Пиј нолпазата некој месец ќе ти се репарира желудецот.
Пијам Еманера од 40, 1 час пред јадење и пред спиење, подобро ми е од Еманерата плус веќе две недели пијам и essox двапати после главното јадење и пред спиење, има напредок но уште треба, пример од некој јадења како што е кисело млеко обично млеко ми кркорат цревата, изгледа од лактозта. И ослабев малку, јадев само супа и малку риба и ориз .

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.514
Поени од реакции
37.352
Пијам Еманера од 40, 1 час пред јадење и пред спиење, подобро ми е од Еманерата плус веќе две недели пијам и essox двапати после главното јадење и пред спиење, има напредок но уште треба, пример од некој јадења како што е кисело млеко обично млеко ми кркорат цревата, изгледа од лактозта. И ослабев малку, јадев само супа и малку риба и ориз .
...имаш напредок и подобро ти е, затоа што НЕ СЕ ПРЕЈАДУВАШ и јадеш помалку и поредуцирана храна, а не од куп лекарства во група на инхибитори на протонската пумпа што ги пиеш би рекла неоправдаано, со што на вештачки начин ќе ја редуцираш природната желудачна киселина со што храната не ќе може природно да се вари, па ќе се соочиш со тегоби на несварлива храна и пак ќе пиеш од тие лекови демек да ти помогне и така во круг се’ додека не го само оштетиш тотално процесот на варење на храна.
... а тоа што си ослабел нагло но за толку краток период е резултат на споредното дејство на Еманера лекот, а не од некој ден диетално јадење од малку риба и ориз, внимавај Еманера знае да ја оптовари јетрата која со твое прејадување дополнително да ти даде таква болка од десна страна на желудникот и назад на иста страна, па ти со повторно дозирање на Еманера демек да ти помогне пак негативно делуваш на јетрата, па ти размисли што правиш, не е поарно да си направиш распоред на правилно умерено но и редовно разноврсно јадење?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.707
Da ti kazhi cico Vouager eden lek koj shto ce ti zavrshi 10000% rabota.
AMA mora dosledno da ja pravish terapijata.

Zemash supena lajca Svinska mast i si kupuvash paketce Salicil od Prodavnica ili Apteka.
Gi meshash dobro dvete da stani ednolicna smesata.
Nogata ja mijash so topla voda i sapun i ja sushish dobro so krpa i mackash na mestoto vo krug ca 1-2 Cm. vo zavisnost kolkuavo e golemo toa kurjeto oko ili po prilepski trtnik. dva pati vo denot (nasabalje i navecer pred spienje) i za da ne ti se mrsat corapite ja vitkash vo najlonska folija ili ja stavash vo kesa.
Posle edno 7-12 dena ce izlezi celoto kurje oko sose koren .
NE SMEESH DA GO TRGASH I DA GO POTKINISH!!!!!
Samo ce padni !!!!!

Ako go podkinish , djabe si se macel celo vreme i PAK ce ti se pojavi podobro receno pak ce narasni.

Posle odkako ce se izlecish javi se ovde da pishish dali bila uspeshna "operacijata" , a za Pivo ce platish koga ce bidam vo Mk :D :D :D
A ako si vo Deutshland pak ce se najdime :D :D :D

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.707
Da ti kazhi cico Vouager eden lek koj shto ce ti zavrshi 10000% rabota.
AMA mora dosledno da ja pravish terapijata.

Zemash supena lajca Svinska mast i si kupuvash paketce Salicil od Prodavnica ili Apteka.
Gi meshash dobro dvete da stani ednolicna smesata.
Nogata ja mijash so topla voda i sapun i ja sushish dobro so krpa i mackash na mestoto vo krug ca 1-2 Cm. vo zavisnost kolkuavo e golemo toa kurjeto oko ili po prilepski trtnik. dva pati vo denot (nasabalje i navecer pred spienje) i za da ne ti se mrsat corapite ja vitkash vo najlonska folija ili ja stavash vo kesa.
Posle edno 7-12 dena ce izlezi celoto kurje oko sose koren .
NE SMEESH DA GO TRGASH I DA GO POTKINISH!!!!!
Samo ce padni !!!!!

Ako go podkinish , djabe si se macel celo vreme i PAK ce ti se pojavi podobro receno pak ce narasni.

Posle odkako ce se izlecish javi se ovde da pishish dali bila uspeshna "operacijata" , a za Pivo ce platish koga ce bidam vo Mk :D :D :D
A ako si vo Deutshland pak ce se najdime :D :D :D
I @Kadaif ne e nishto smeshno. Provereno barem 10 pati

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.419
I @Kadaif ne e nishto smeshno. Provereno barem 10 pati
Салицилатите се користат во дерматологијата баш поради кератолитичното дејство. Може да иде на дерматолог и да го добие рецептов и без модифициранава свинска маст/сапун whatsoever. :D

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.707
Салицилатите се користат во дерматологијата баш поради кератолитичното дејство. Може да иде на дерматолог и да го добие рецептов и без модифициранава свинска маст/сапун whatsoever. :D
Aba kakvi dermatalozi kakvi bakraci be.
Se ima doma ili vo dujcanot na 50 Metri od doma.
I go koshta 20 denari.
nema potreba vo slucajov od Lekari , upati i slicni zaebancii.

P.S. i nemoj da mi go brkash mushterijava, treba da plati Pivce za Zhivce. :pos: :pos: :pos: :pos:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.514
Поени од реакции
37.352
5b211c12-b23c-40bf-afec-22c90a0a0a67-kurije-690x480.jpg

... јас тебе да ти кажам пак, за една „супена лајца“ свинска маст треба 10 пакети салицил, за да се добие како „лепче“ смеса, а тоа е доза за сите прилепчани што имаат жуљеви или „курије око“ (клавус), :D

big-100153208_5f3cf0aa0302f6-22206269big-98657205_5f.jpg

...треба само едно зрнце малечко со концентриран количински салицил и тоа само на коренот на жуљот, ако ќе се прошири на здравата кожа ќе се излушти со болки како рана оти знае да се прошири и излигави свинската маст околу жуљот кој мора да биде заштитен околу со фластер да не би се оштети околната здрава кожа.

Screenshot 01-21-2024 18.32.10.png

...така да треба да се применат тие специјални фластери кои ќе гарантираат дека нема да се прошири на околното место освен во една точка кај коренот на жуљот, кој најчесто се појавува поради несоодветни обувки или предолго пешачење и триење на долниот дел на стапалото во несоодветна обувка,

V6908094_3_640x640r.jpg flasteri-za-zuljeve-i-kurje-oci~2083.jpg

а и телесната тежина ако е повеќе од што треба придонесува за полесно создавање на такви жуљеви на стапалото (табаните) поради неправилно одење и големиот притисок од телото на тие ударни места на стапалото, па затоа има специјални фластери како прстен кои се поставуваат околу жуљот да при газење со стапалото и триење во обувка (патика)да не боли додека не се острани жуљот.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.707
Прегледај го приврзокот 404364

... јас тебе да ти кажам пак, за една „супена лајца“ свинска маст треба 10 пакети салицил, за да се добие како „лепче“ смеса, а тоа е доза за сите прилепчани што имаат жуљеви или „курије око“ (клавус), :D

Прегледај го приврзокот 404370

...треба само едно зрнце малечко со концентриран количински салицил и тоа само на коренот на жуљот, ако ќе се прошири на здравата кожа ќе се излушти со болки како рана оти знае да се прошири и излигави свинската маст околу жуљот кој мора да биде заштитен околу со фластер да не би се оштети околната здрава кожа.

Прегледај го приврзокот 404367

...така да треба да се применат тие специјални фластери кои ќе гарантираат дека нема да се прошири на околното место освен во една точка кај коренот на жуљот, кој најчесто се појавува поради несоодветни обувки или предолго пешачење и триење на долниот дел на стапалото во несоодветна обувка,

Прегледај го приврзокот 404368Прегледај го приврзокот 404369

а и телесната тежина ако е повеќе од што треба придонесува за полесно создавање на такви жуљеви на стапалото (табаните) поради неправилно одење и големиот притисок од телото на тие ударни места на стапалото, па затоа има специјални фластери како прстен кои се поставуваат околу жуљот да при газење со стапалото и триење во обувка (патика)да не боли додека не се острани жуљот.
Da be doktorke!!!!!

Jas ne pishuvam od " slushnav kako bratuced mu na Petre slushal od vujkomu kolega kazhuval deka komshivkata slushnala oti bratje go videl svatot kako se lecel so receptava"

Na be zlatna, od licno iskustvo i mi svrshilo rabota 3 pati vo zhivotot i ushte edno 7-8 pati na clenovi od semejstvoto.

A ovie glupostive shto si gi slikala gi imam doma i "NE CINAT" makar shto se od najdobrata Marka vo Deutschland!

Vo prevod slushaj patalec a ne gatalec. I nitu se ligavi masta (AKO ne preterash i se razbira deka si stavash flasterce ), nitu se pravat rani!

Kajgana Shop

На врв Bottom