Дежурна Ординација! #2

Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9
Овие се резултати на дете на моја пријателка од 9 години . Кажано е дека има кристали и цилиндри. Дали ова е загрижувачки ?

Attachments

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.514
Поени од реакции
37.352
Овие се резултати на дете на моја пријателка од 9 години . Кажано е дека има кристали и цилиндри. Дали ова е загрижувачки ?
received_7013359575367423.jpg

...хијалини цилиндри единствено нормално присутни цилиндри во урината (Tamm - Horsfall протеини), додека присуството на гранулирани (добиени од плазма протеини) или масни цилиндри (добиени од плазма липиди) укажуваат на бубрежно заболување.

...леукоцити (пиурија) нормално во урината (кај децата) не треба да има повеќе од 10х106/л, што одговара на 2 леукоцити /поле (микроскоп), како најчеста причина за пиурија е инфекција на уринарниот тракт, кај вас е 3-4.

...микроскопска хематурија (кај децата) е присутна ако анализата на седимент покажува ≥5 еритроцити/ поле (под микроскоп), кај вас е 2-3.

...присуство на кристали од калциум оксалат во урината е нормална појава (во мали количини) не мора да значи здравствен проблем, често е присутно и поради храната и поради метаболизмот на аскорбинска киселина (Вит Ц) и глиоксална киселина, за да се формираат оксалатни кристали во урината, неопходни се фактори кои предизвикуваат или подржуваат кристализација како вишок на магнезиум, калциум, цитрат и мукополисахариди, како и кисела pH вредност на урината,

...(кај децата) хиперкалциурија присуство на кристали од калциум оксалат во урината како примарна кога телото произведува прекумерни количини на јони на калциум како резултат на генетски дефекти и како секундарната најчесто е предизвикана од болести на цревата и лоша (неправилна) исхрана богата со калциум или богати со калциум оксалат (зелка, спанаќ, какао, чај, лимон), јаглени хидрати, натриум и протеини, но со ниска содржина на калиум и фосфати како и вишокот на витамин Д исто така може да биде одговорен за прекумерна апсорпција на калциум, евентуално претпоставка може да биде предизвикано од покачена гликоза во крвта, што може да резултира со помала бубрежна тубуларна реапсорпција на калциум.

received_7013359575367423.jpg

...специфична тежина на урината варира во зависност од количината на испиена течност, а и поради зголемена загуба на вода при повраќање, дијареа, како и покачена телесна температура.

...кога ќе го посетите педијатарот според вашите одговори на негови прашања околу симптомите на 9 годишно дете (ако ги има), дали ова се случува после некоја прележана бактериска инфекција, дополнително со овие лабораториски анализи ќе ви ја каже ситуацијата дали е загрижувачка или не, прочитајте внимателно горниот текст, може подолго време се греши во исхраната, претерано давање на Вит Ц и калциум, не мора да биде здравствен проблем околу бубрезите!

Последно уредено:
Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.726
Поени од реакции
22.711
Проверив преку крв хелико бактери и е 0.75 нормално ли е тоа или ?

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.406
Поени од реакции
16.655
@Stern, не може да ти се испраќаат пораки, може некако поинаку да те исконтактираме?

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.198
Поени од реакции
2.246
Татко ми има проблем со хрчење. Препорака за доктор кој би можел да реши ваков проблем?

Член од
28 ноември 2022
Мислења
379
Поени од реакции
645
@Stern, не може да ти се испраќаат пораки, може некако поинаку да те исконтактираме?
Slobodno ,,tagnuvajte me,, kje Ve iskontaktiram vo privatna poraka vo prviot sloboden moment koga kje procitam //isklucok: nadvor od MK ili ,,nabien,, program za vo sala,,.
Po slucajot so deteto ne bi sakal da komuniciram privatno so ,,novi clenovi,,. Ispratena Vi e poraka od moja strana.
Blagodaram na razbiranjeto.
Автоматски споено мислење:

Проверив преку крв хелико бактери и е 0.75 нормално ли е тоа или ?
Dokolku se odnesuva na Helicob. pylori IgA rezultatot e na sama ,,granica,, do granicnite vrednosti. Dokolku se odnesuva na IgG rezultatot e negativen.
Bolki vo abdomen //okolu papok//, drugi sipmtomi? Dali e izvrsen palpativen abdominalen pregled, mozebi i gastroskopija? Prethodno nekoja ,,maka,, so abdomen?

Последно уредено:
Член од
21 септември 2011
Мислења
703
Поени од реакции
2.089
Татко ми има проблем со хрчење. Препорака за доктор кој би можел да реши ваков проблем?
Има една докторка на ФБ која наводно има решение за таков проблем ама колку е точно не знам, а и нема активност од 2018 година. Ако сакаш ќе го пишам тука или во ПП профилот на дотичната?

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.198
Поени од реакции
2.246
Има една докторка на ФБ која наводно има решение за таков проблем ама колку е точно не знам, а и нема активност од 2018 година. Ако сакаш ќе го пишам тука или во ПП профилот на дотичната?
Можеш по ПП. Фала ти!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.419
За р'чење треба да ослаби или да се јави на Уво Нос Грло клиника. Ако има апнеа додека спие ќе му треба CPAP терапија која кошта така доста солено.

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.198
Поени од реакции
2.246
За р'чење треба да ослаби или да се јави на Уво Нос Грло клиника. Ако има апнеа додека спие ќе му треба CPAP терапија која кошта така доста солено.
Не е уопште дебел. Каде ја има таа ЦПАП терапија?

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
1)Назална конгестија
Затнати назални патеки можат предизвика хрчење.

2)Позиција за спиење
Спиење на грб може предизвика задниот дел на непцето да се сруши кон задниот дел на грлото.

3)Возраст
Стареењето може опушти мускулите на грлото, што придонесува кон хрчење.

4) Тежина
Дебелите луѓе можат да имаат дополнителни ткива во грлото, зголемувајќи ја веројатноста за хрчење.

5) Алкохол и седативи
Овие супстанци релаксираат мускулите, вклучувајќи ги и оние во грлото.

6) Ноќна апнеа
Состојба каде дишењето се прекинува повремено и повторно за време на сонот.

7) Анатомија
Одредени физички карактеристики, како ниско, дебело меко непце, можат да допринесат кон хрчење.

8) Пушење
Пушењето може да ги иритира дишните патишта и да предизвика зголемено хрчење.

9) Недостаток на Сон
Недоволно добивање на квалитетен сон може да опушти мускулите на грлото и да допринесе за хрчење.

10) Спиење на Висока подлога/перница.
Користење на дебела подлога што ја подига главата премногу може да допринесе кон хрчење.

11) Алергии
Алергиски реакции можат да предизвикаат носна конгестија, зголемувајќи ја веројатноста за хрчење.

12) Дехидрација
Недостатокот на соодветна хидрација може да предизвика лепливост во грлото, што допринесе за хрчење.

13) Спиење со Отворена Усна
Дишењето преку устата додека спиете може да зголеми шансите за хрчење.

14) Генетика
Семејната историја и генетиката можат да играат улога во склоноста на индивидуата кон хрчење.

Пиши од што е поточно па ке видиме што можеме да помогнеме.
Автоматски споено мислење:

За Хиалини цилиндри ова

1) Дехидрација
Намалено приемање на течности може да концентрира урината и да доведе до формирање на хиалини касти.

2) Вежбање Интензивна физичка aктивност

Понекогаш може да резултира со појава на хиалини касти во урината.

3) Стрес или Температура
Физички стрес или температура можат да придонесат кон појавата на хиалини касти.

4) Инфекции на Уринарниот Тракт (ИУТ)
Во некои случаи, близок ИУТ може да предизвика појава на хиалини касти.

5) Одредени Лекови
Некои лекови или дроги можат да влијаат на составот на урината и потенцијално да предизвикаат појава на хиалини касти.

За кристалите ова :
Терминот "Кристали CAOX" обично се однесува на калциум оксалатни кристали во урината. Овие кристали можат да се формираат кога има прекумерно количество калциум или оксалат во урината. Калциум оксалатни кристали се еден од најчестите типови кристали што се наоѓаат во урината и може да бидат поврзани со различни состојби.

1) Дехидрација
Концентрирана урина поради недоволен внос на течности може да ја поттикне формирањето на кристали.

2) Диета
Консумирањето на храна богата со оксалати, како цвекло, чоколадо, ореви и одредени зеленчуци, може да допринесе кон појавата на калциум оксалатни кристали.

3) Одредени Медицински Услови
Состојби како камен во бубрезите или хипероксалурија (високи нивоа на оксалат) можат да доведат до формирање на калциум оксалатни кристали.

Последно уредено:
Член од
28 ноември 2022
Мислења
379
Поени од реакции
645
Da dostavevte KKS so biohemija kje mozev poveke da kazam, osobeno bidejki stanuva zbor za dete.
Napravete: Diferencijalna + kreatinin, urea, natrium, kalium, kalcium //vkupen//, magnezium, fosfor, zelezo, bikarbonat, albumin
Po izvrsena serumska labaratorija i rezultati moze da se govori, dotogas se e ,,ribarenje vo prazna kofa,,

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom