Не знам дали сум на соодветната тема, но дали имате предлог за физикални терапии? Имав операција на колено поради скинати лигаменти, првите ги правев во Систина, не знам дали да продолжам или да сменам.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
jas kolku sho imam iskustvo, hrcenjeto ne go tretiraat kako medicinski problem (ako pamtam dobro, go etiketiraa "kako socijalen").Татко ми има проблем со хрчење. Препорака за доктор кој би можел да реши ваков проблем?
1) Диетни факториSto znaci toa koprostaza?. Imav bolovi posle kolonoskopijata,pogotovo od desna strana.Na toa se pozaliv pred nekoj period na forumov. Pred edna nedela mi pravea kompijuterska tomografija i ispadna deka cela desna strana na debeloto crevo mi e polna so izmet poveke od sto treba.Drugite organi se pokaza vo red(se nadevam deka pokazyva se na toa) Dijagnoza....kiprostaza.
Mi dadoa prasaci i za eden den sostojbata mi se podobri i edna nedela bev top. Se do vcera sabajle. Bolka pod desnoto rebro, a denes bolovi vo dolniot del od stomakot . maticniot apcinja edni mi rece da gi pijam na prirodna baza da si gi kupam . bolkava pod rebroto pomina,no dole ne. Ne e bolka,tuku nelagodnost.Jas si povrzuvav so PMS i se napiv apce kafetin menstrual,no nema efekt.
Ovde Germanija dodeka ti dadat lek sto moze da ti pomogne,ke te macat da ti pomine samo od sebe. A i ispituvanjava nekako im se necelosni. Neznam, nemam bas super iskustvo.
Dali ima trajno reseni za taa sostojba, sto e ova koprostaza,zarem voopsto moeto debelo crevo ne raboti ??? Seriozno li e? Se iznacitav na internet i me fati panika .
dosega bev pasiven citatel i clen po forumive,ama kako sto gledam,kako trgnalo pogogovo vo oblasta na zdravje,najaktivna ke sum
Ova mi se slucuva posle napravena kolonoskopina i otstraneti tri polipi. Zarem e mozno od toa i dali e zagrizuvacki po zivot? Mozebi gluposti prasuvam,no sto se ne procitav. Mi pravea pred edna nedela krvna slika i vo red bea analizite. Ama ova grdo custvo nikogas ne sum osetula. Nagon na povrakanje i tegobi.Apetit ic. Navistina mi ide da si zaminam od ovaa prokleta zemja. Dodeka ne dojde do kraj veke rabotata,ne te pregleduva nikoj ziv seriozno.Luda me naoravija veke domasnive,se vikaat na psiha mi e,kako i pred kolonoskopijata za koja ispadnav vo pravo. Nemoze da e na psiha,koga boli,boli1) Диетни фактори
Ниска консумација на влакна, неадекватна унес на овошје, зеленчук и целосни житарки може да допринесе констипација.
2) Дехидрација
Недоволен унос на течности може да доведе до суви и тврди столици, што ги прави тешки за поминување.
3) Недостаток на физичка активност Седативен начин на живот може да ја забави перисталтиката, влијаејќи на редовноста на дефекацијата.
4) Игнорирање на потребата Игнорирањето на потребата за дефекација може да доведе до намалување на фреквенцијата на избегување.
5) Одредени лекови
Некои лекови, како определени аналгетици, антациди или лекови за висок крвен притисок, може да допринесат констипација.
6) Хормонални промени
Хормонални флуктуации, посебно за време на месечниот циклус или бременост, можат да влијаат на дефекацијата.
7) Медицински состојби
Состојби како синдром на иритабилно коло или хипотиреоза, или невролошки расстројства можат да предизвикаат констипација.
8) Состојби на тазбениот под
Проблеми со мускулите и нервите на тазбениот под можат да влијаат на дефекацијата.
Работи што може да помогнат
1) Пробиотик
2) Фибер на пример psyllium husk или methylcellulose supplements
3)Stool softeners на пример docusate sodium.
I da napomenam. Jas odam i po 3 pati na den vo wc i stolicata mi e normalna,meka. Zatoa ne mi e jasno kako e mozno da imam taa dijagnoza.Ova mi se slucuva posle napravena kolonoskopina i otstraneti tri polipi. Zarem e mozno od toa i dali e zagrizuvacki po zivot? Mozebi gluposti prasuvam,no sto se ne procitav. Mi pravea pred edna nedela krvna slika i vo red bea analizite. Ama ova grdo custvo nikogas ne sum osetula. Nagon na povrakanje i tegobi.Apetit ic. Navistina mi ide da si zaminam od ovaa prokleta zemja. Dodeka ne dojde do kraj veke rabotata,ne te pregleduva nikoj ziv seriozno.Luda me naoravija veke domasnive,se vikaat na psiha mi e,kako i pred kolonoskopijata za koja ispadnav vo pravo. Nemoze da e na psiha,koga boli,boli
Moжно е IBD да имаш..Ova mi se slucuva posle napravena kolonoskopina i otstraneti tri polipi. Zarem e mozno od toa i dali e zagrizuvacki po zivot? Mozebi gluposti prasuvam,no sto se ne procitav. Mi pravea pred edna nedela krvna slika i vo red bea analizite. Ama ova grdo custvo nikogas ne sum osetula. Nagon na povrakanje i tegobi.Apetit ic. Navistina mi ide da si zaminam od ovaa prokleta zemja. Dodeka ne dojde do kraj veke rabotata,ne te pregleduva nikoj ziv seriozno.Luda me naoravija veke domasnive,se vikaat na psiha mi e,kako i pred kolonoskopijata za koja ispadnav vo pravo. Nemoze da e na psiha,koga boli,boli
Автоматски споено мислење:
I da napomenam. Jas odam i po 3 pati na den vo wc i stolicata mi e normalna,meka. Zatoa ne mi e jasno kako e mozno da imam taa dijagnoza.
Ako bese toa,ke se pokazese na kolonoskopijata. Kronova bolest se prikazuva i na kolonoskopijataMoжно е IBD да имаш..
Или во најлош случај двете IBD+IBS иако повеќе изгледа дека имаш IBD
Da,osekjam pod desnoto rebro itoa podolgo vreme i toa im go napomenuvam i tie mi kazuvaat deka se e vo red so zolckata i na kompjuterskata tomografija navidno bilo se vo red i na eho. A jas pod desnoto rebro imam uzasni bolki. Mi rekoa deka e poradi pritisok sto e debwloto crevo polno od desnata strana. Mene ne mi e jasno kako da e polno koga sekoj den odam normalno vo wc.1) Синдром на раздражливото црево (IBS):
2) Целијачка болест:
-
3) Функционални гастроинтестинални растројства (на пр. функционална диспепсија, функционален абдоминален бол)
4) Дивертикулит:
5) Микроскопски колитис:
6) Гастроентеритис
Ова не покажува колоноскопија дали се пронаоѓаш во некое од овие?
ПС. Можно е проблеми со жолча?
Дали осеќаш нешто во десната страна од стомакот...
Na kraj kraeva,mi tekna deka imam klizma od Mk zemeno doma ,na kerka mi sto i stavav i napraviv. Ete,sega mi olesna.i pokraj toa sto bev 3 pati denes vo wc,so klizmata mislam deka od mene izleze i toa sto bese zaglaveno. Sega se osekjam kako preporodena..Da,osekjam pod desnoto rebro itoa podolgo vreme i toa im go napomenuvam i tie mi kazuvaat deka se e vo red so zolckata i na kompjuterskata tomografija navidno bilo se vo red i na eho. A jas pod desnoto rebro imam uzasni bolki. Mi rekoa deka e poradi pritisok sto e debwloto crevo polno od desnata strana. Mene ne mi e jasno kako da e polno koga sekoj den odam normalno vo wc.
Denes sabajle dojdov vo bolnica. Utre ke mi pravat laparaskopska operacija ,za d avjdat sto e pricinata za bolka i sto ne raboti kako treba crevoto. KT povtorno bese vo red,osven mal zapek povtorno na desnata strana na debeloto crevo1) Синдром на раздражливото црево (IBS):
2) Целијачка болест:
-
3) Функционални гастроинтестинални растројства (на пр. функционална диспепсија, функционален абдоминален бол)
4) Дивертикулит:
5) Микроскопски колитис:
6) Гастроентеритис
Ова не покажува колоноскопија дали се пронаоѓаш во некое од овие?
ПС. Можно е проблеми со жолча?
Дали осеќаш нешто во десната страна од стомакот...
Bерувај тешко е вака во на слепо да погодам и јас со 100% точност....Denes sabajle dojdov vo bolnica. Utre ke mi pravat laparaskopska operacija ,za d avjdat sto e pricinata za bolka i sto ne raboti kako treba crevoto. KT povtorno bese vo red,osven mal zapek povtorno na desnata strana na debeloto crevo
cesti problemi vo delot na polovinata (lower back, hips).Што проблем поточно
cesti problemi vo delot na polovinata (lower back, hips).
po dolgo sedenje, toj del ponekogas mi se blokira, so epten limitiran rang na dvizenje.
3 pati bev na fizio vo svedska, prviot pat vikaa da gi zajaknam tie muskuli vo toj del,
pa pravev takvi vezbi, posle deka imam limitiran rang na dvizenje i deka najverojatno od toa nastanuva blokada/zaglavuvanje.
gi pravam i tie vezbi sega (kako istegnuvanje nazad stoecki i lezecki (valjda kako kobra poza),
povremeno ima podobruvanje, ama problemot uste e prisuten, pa mislev da pobaram drugo mislenje za toa.