Harald
King of Norway
- Член од
- 12 јули 2009
- Мислења
- 3.421
- Поени од реакции
- 9.755
namaluvam kolku mozam period na sedenje, ama sepak ne moze da se eliminara celosno (citanje, jadenje, sedenje kafic itn)Да, долго седење може влијае на циркулацијата на крвта, нервите и ткивата и да предизвика различни проблеми. Кога седиш подолго време, ги притискаш крвните садови и нервите во долната област на грбот и нозете, и потенцијално ти се намалува циркулацијата на крвта и иде до компресија на нервите. Ова може да допринесе кон состојби како sciatica и други....
Долгорочното седење може да допринесе и до дисбаланс на мускулатурата, ослабувајќи одредени групи мускули и предизвикувајќи вкочанетост или непријатен осеќај.
Прави паузи, правилна положба и вежби за зацврстување на основните мускули можат да помогнат во олеснувањето на влијанието на продолженото седење врз телото.
Компресијата на нервите може да ограничи циркулацијата на крв до нервите, што предизвикува намалување на снабдувањето со кислород и хранливи материи. Овој дефицит на циркулација на крв може да допринесе кон оштетување на нервите и предизвикање на симптоми како болка, трнати и умиреност. Правилната циркулација на крв е неопходна за здравјето и функционирањето на нервите, а компресијата може да го ограничи овој витален извор.
ПС. Подобри ја циркулацијата општо насекаде а обрни повеќе внимание на местата шо имаш повеќе болка.
gi pravam vezbite kako na slikava, i vezbam redovno, ne mi e do tolku slaba muskulaturata vo toj del.
problemot mi e sho nenadejno doagja bolka, i 2-3 dena znae da bide gadno,
posle se smiruva i generalno si e okej.
zatoa sakav da pobaram i drugo mislenje, za podobro spravuvanje so situacijava.