Дежурна Ординација! #2

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Ние, нашата фамилија.
Обично се подразбира.
ја така сфатив
Да де ама попрецизно, постар брат/сестра, помлад брат/сестра, родител, баба, дедо, дечко, двајцата ли биле со симптоми...

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.324
Поени од реакции
17.787
Родител. Јас само од неизвесност почнав да осеќам омалаксаност и 37 со 1 темпратура тие неколку денови, што е и нормална у ствари, ама од сите работи што ги читав по интернет и сите филмови во глава...
Ама среќа, за брзо време исчезнаа симптомите и веројатно се работело за некој друг вирус.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.523
Поени од реакции
2.663
И ајде што да правам сега.Најрано термин за тестирање чак во понеделник и тоа приватно.Не знам што да правам?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
И ајде што да правам сега.Најрано термин за тестирање чак во понеделник и тоа приватно.Не знам што да правам?
Ако ги немаш поминато другите лаборатории, врти кај нив. Друго ти останува да чекаш и да си пратиш состојба.

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.523
Поени од реакции
2.663
Ако ги немаш поминато другите лаборатории, врти кај нив. Друго ти останува да чекаш и да си пратиш состојба.
Нема во Авицена во понеделник,во Биотек и Жан Митрев чак во вторник.Закажав во Авицена.За среќа температурата ми падна али главоболка јака.Во самозиолација сум али до кој ке чека чак недела дена.А се мислам дека ми е од грлото.Али не вреди да се ризикува :(

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Нема во Авицена во понеделник,во Биотек и Жан Митрев чак во вторник.Закажав во Авицена.За среќа температурата ми падна али главоболка јака.Во самозиолација сум али до кој ке чека чак недела дена.А се мислам дека ми е од грлото.Али не вреди да се ризикува :(
Исто и јас на 06.07 кога барав термин за приватно да се тестирам.....немаше. Во Жан Митрев редовен термин (4000 ден.) имаше тек за три дена. Вонреден (6000 ден.) имаше истиот ден. Вонредните термини се попладне од 18:30....ако те јаде многу психа, како мене што ме јадеше....јави се и закажи вонреден (мене првото јавување ме одјебаа за истиот ден, но после 10 мин. се јавив втор пат, кажав дека сум со симптоми типични за ковид, ги замолив и ми закажаа за истиот ден). Знам дека е 2000 поскапо...ама реков подобро +2000 него да се дробев психички три дена.

ПС За државно ми рекоа термин после две недели....се по список....секој месец здравство им плаќаме....за што....ти е*ам државава.

Другар јави се моли, куми во Жан Митрев вонреден термин да ти закажат....знам од лично искуство како јаде психа од чекање за тест и најгадното чекање резултат.
И јас ги имав истите симптоми (Т 38-38,5, грло солидно болење, главоболка доста јака -од температурата изгледа и добра омалаксаност....Парацетамолот ми ја спушташе докај 37,6 и тоа само два-три саати) како тебе, да не беше ковидов никому ништо....али заради вирусов морав да се тестирам и искочив негативен....сум се прехладил добро некаде.

Последно уредено:

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
965
Поени од реакции
1.574
pobaraj go maticniot i prasaj go negde vo okolnite gradovi dali ima porano, mnogu skopjani u veles se testiraa.
Автоматски споено мислење:

И ајде што да правам сега.Најрано термин за тестирање чак во понеделник и тоа приватно.
znaci strasna rabota, rezultative sto gi gledame sekojdnevno se so 7 dneven lag u picku mater.

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.523
Поени од реакции
2.663
Исто и јас на 06.07 кога барав термин за приватно да се тестирам.....немаше. Во Жан Митрев редовен термин (4000 ден.) имаше тек за три дена. Вонреден (6000 ден.) имаше истиот ден. Вонредните термини се попладне од 18:30....ако те јаде многу психа, како мене што ме јадеше....јави се и закажи вонреден (мене првото јавување ме одјебаа за истиот ден, но после 10 мин. се јавив втор пат, кажав дека сум со симптоми типични за ковид, ги замолив и ми закажаа за истиот ден). Знам дека е 2000 поскапо...ама реков подобро +2000 него да се дробев психички три дена.

ПС За државно ми рекоа термин после две недели....се по список....секој месец здравство им плаќаме....за што....ти е*ам државава.

Другар јави се моли, куми во Жан Митрев вонреден термин да ти закажат....знам од лично искуство како јаде психа од чекање за тест и најгадното чекање резултат.
И јас ги имав истите симптоми (Т 38-38,5, грло солидно болење, главоболка доста јака -од температурата изгледа и добра омалаксаност....Парацетамолот ми ја спушташе докај 37,6 и тоа само два-три саати) како тебе, да не беше ковидов никому ништо....али заради вирусов морав да се тестирам и искочив негативен....сум се прехладил добро некаде.
Психички оболевме со вирусот уште од почетокот ова не е ништо ново.Да им ебам тоа лоповите 6000ден за еден тест не им давам па ако треба цел месец сам дома ке седам.Претераа со цените безобразни.И јас мислам дека температурата ми се крена ради грлото.Три дена ме гребеше и вчера дигнав висока температура и одвај ја спуштив вчера навечер.Денес да не се урочам температура немам досега цел ден само јака главоболка и мала изнамоштеност.Сам сум во стан психички океј само ми е битно моите дома да се добри и да не сум пренел ништо барем ни настинка камоли нешто друго.

pobaraj go maticniot i prasaj go negde vo okolnite gradovi dali ima porano, mnogu skopjani u veles se testiraa.

znaci strasna rabota, rezultative sto gi gledame sekojdnevno se so 7 dneven lag u picku mater.
И се јавив преска пичка и матер и реков да прави што прави да види кога и каде може да најде тест и ми рече ке ми се прејави и еве стандард ја нема.Ми иде да и отидан лично ни маска ни ништо и у пм да ја отерам.

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.188
Поени од реакции
10.158
Психички оболевме со вирусот уште од почетокот ова не е ништо ново.Да им ебам тоа лоповите 6000ден за еден тест не им давам па ако треба цел месец сам дома ке седам.Претераа со цените безобразни.И јас мислам дека температурата ми се крена ради грлото.Три дена ме гребеше и вчера дигнав висока температура и одвај ја спуштив вчера навечер.Денес да не се урочам температура немам досега цел ден само јака главоболка и мала изнамоштеност.Сам сум во стан психички океј само ми е битно моите дома да се добри и да не сум пренел ништо барем ни настинка камоли нешто друго.

И се јавив преска пичка и матер и реков да прави што прави да види кога и каде може да најде тест и ми рече ке ми се прејави и еве стандард ја нема.Ми иде да и отидан лично ни маска ни ништо и у пм да ја отерам.
Bez nervozna, samo smireno...ne se vinovni maticnite..a I sto ke ti e test vo takva sostojba.
Zemi si aspirince 100, pies antibiotic, zastiten si( sigurno imas I sprej za nos,) I toa e toa..napij se kafetin ako te boli mnogu glava.
Slucajno ako pocnes da kaslas, mozes vo bilo koe vreme da odis na dezurna vo Gob 8 mi septemvri.

Член од
15 јуни 2013
Мислења
129
Поени од реакции
295
Здраво. Ми треба помош околу име на едни фластери за половини. Роднината шо ми ги бара ми кажа некои имиња но јас појма неам кои се тие. Он ми вика као демек фластерите се викат ФИНТАИЛ, ФИНТАМИЛ или ФИНТАМИН. Познати ви се тие имиња? Како се пишува точно можеби знаете? Јас барав пишувајки латиница но не успеав да најдам ништо... Благодарам

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Здраво. Ми треба помош околу име на едни фластери за половини. Роднината шо ми ги бара ми кажа некои имиња но јас појма неам кои се тие. Он ми вика као демек фластерите се викат ФИНТАИЛ, ФИНТАМИЛ или ФИНТАМИН. Познати ви се тие имиња? Како се пишува точно можеби знаете? Јас барав пишувајки латиница но не успеав да најдам ништо... Благодарам
Фентанил фластери, содржат опојна дрога (фентанилот) и се издаваат исклучиво на лекарски рецепт.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
1594043498612.png

... едно време кај нас имаше регистриран „лек“ Durogesig (fentanyl) во група на опоидни аналгетици, како лепенка за кожа кај пациенти со силна и многу силна хронична болка од различно потекло кои предхотно користеле опоиди и станале толерантни (не им делува класичните опоиди),

...Fentanyl инаку во болнички услови се применува како анестетик, со краткотрајно дејство и примена наоѓа за краткотрајни операции, fentanyl во вовед на пациентот во анестезија го намалува дишењето и затоа исклучиво се дава под контрола на лекар анестезиолог,

1594043156037.png 1594043193149.png

...лепенките (фластер) порано се издавале исклучиво на дупли рецепт како наркотична супстанца одобрено од специјалист доктор со докажување на идентификација со лична карта на пациентот и на тој што го подига лекот, за да поради честото злоупотребување денес се применува само во болнички услови,

...поради тоа што се води како наркотична сусптанца секогаш се аплицира во болнички услови и се отстранува со „сведок“ т.е. две медицински сестри кои ги знаат протоколите,
... „Центри против болка“ порано (па нешто и денес ги има), наместо да третираат болка на многу потежок начин и природно, го злоупотребуваат „овој лек фентанил“ давајќи му на пациентот инјекција, при што краткотрајно, болката моментално ќе се намали или помине, за да после повторно се појави болката, така да овој начин на „лечење“ најчесто без контрола од одговорни институции е на штета на пациентот, кој сметајќи дека е обичен лек, а не опоиден наркотик, а болката краткотрајно му поминува и го плаќа „третманот“ , ова го пишувам од лично искуство од некои такви центри против болка!
...така да се сомневам дека ќе можеш да го услужиш твојот роднина со лепенките, кога истите се применуваат само во болнички услови со горенаведените протоколи, е сега можеби има исклучоци во некои држави, што чисто се сомневам!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се извинувам ако прашањето не е за овде.
Ме интересира дали х-ray зраците може да го оштетат ув филтерот кај очилата за соце со yv400 заштита?

@Anon што се смееш?! Што има смешно?! Објасни ми

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom