Дежурна Ординација! #2

Член од
15 јули 2011
Мислења
3
Поени од реакции
1
Вака,се регистрирав на форумов да ве прашам едно прашање окулу туберкулоза..
Девојката на брат ми има и била во болница и му рекла да се тестира..е сеа мене ме фаќа страв колку што знам тоа е бактерија која е преносна..голема веројатнос од брат ми на мене и на цело семејство..Знае некој да објасни дали се големи шансите за пренесување нешто му објаснувале на доктор кога било пренослива болеста..као само одреден период.Иначе знам дека има вакцина,али не ме заштите против заушки па не верувам ни против ова да функционира..Знам дека има само 500 заболени у мкд..и чудно ми е што не е ни на инфективна хоспитализирана.И на доктор резултатите од тестот тек по 10 дена,докторот бил на одмор..затоа прашувам ако може некој нека каже:)
--- надополнето: Jul 15, 2011 12:24 PM ---
Девојката на брат ми има и била во болница и му рекла да се тестира..е сеа мене ме фаќа страв колку што знам тоа е бактерија која е преносна..голема веројатнос од брат ми на мене и на цело семејство..Знае некој да објасни дали се големи шансите за пренесување нешто му објаснувале на доктор кога било пренослива болеста..као само одреден период.Иначе знам дека има вакцина,али не ме заштите против заушки па не верувам ни против ова да функционира..Знам дека има само 500 заболени у мкд..и чудно ми е што не е ни на инфективна хоспитализирана.И на доктор резултатите од тестот тек по 10 дена,докторот бил на одмор..затоа прашувам ако може некој нека каже:)

Член од
14 ноември 2010
Мислења
63
Поени од реакции
24
Болеста значи не се пренесува преку облека,или лични предмети.повеќето болни од туберколоза при секое издишување испуштаат само неколку предизвикувачи болеста можа да ја добиете само ако сте подолго време во допир со заразен човек,поточно ако минувате 8 часа на ден,6 месеци,или 24 часа во текот на 2 месеца со некој кој има активен облик на тбц и тогаш постои веројатност да се заразите!
Доколку се заразите нема да имате никакви симптоми се додека не се утврди тест на кожа! тоа се нарекува Мантуов тест !Ова болест се лекува со изонијазид,рифампин,пиразинамид или етамбутол,ако имаш повеќе прашања слободно прашај :)

Doktor1

Doktor
Член од
3 јули 2010
Мислења
364
Поени од реакции
73
--- надополнето: Jul 15, 2011 12:24 PM ---
И мене ми е чудно како може човек заболен од туберкулоза да не биде хоспитализиран, шансите вие блиските да бидете заразени се реални наптавете испитувања!

Член од
15 јули 2011
Мислења
3
Поени од реакции
1
вака сеа колку што разбрав ја открила во асимтоматична фаза,а ко што прочитав на википедија се пренесува само во активна фаза,можеби затоа не е во инфективна хоспитализирана туку на друг одел,и мене ми е чудно како воопшто вработените таму не се интересираат бактеријата да не се пренесе кон други,па си работат мрзливо као и секад...Во тој случај чим и брат ми нема симтоми значи и тој не ја пренесува..Во секој случај ке направи тест само 10 дена да не бидат премногу,а ја како што сум баксуз осеќам ни таа вакцина што се прима нема да функционира..

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
вака сеа колку што разбрав ја открила во асимтоматична фаза,а ко што прочитав на википедија се пренесува само во активна фаза,можеби затоа не е во инфективна хоспитализирана туку на друг одел,и мене ми е чудно како воопшто вработените таму не се интересираат бактеријата да не се пренесе кон други,па си работат мрзливо као и секад...Во тој случај чим и брат ми нема симтоми значи и тој не ја пренесува..Во секој случај ке направи тест само 10 дена да не бидат премногу,а ја како што сум баксуз осеќам ни таа вакцина што се прима нема да функционира..
Едно предупредување, не мисли дека таа “БСЖ“ вакцина што се прима веднаш по раѓањето ќе те заштити од туберколоза!

Периодот во кој штитат овие вакцини од болеста е само околу 5 до 10 години. Луѓето грешат кога мислат дека вакцината ги штити цел живот. Најголем доказ за ова е тоа што девојката од брат ти добила туберколоза, а веројатно има примено БСЖ и таа.

И не брзај одма со тест, секоја болест има нешто што се вика период на инкубација, па може тестот да биде негативен, а после неколку недели да добиеш туберколоза.

A

Auditore

Гостин
Не најдов по соодветна тема па ќе прашам овде.
Дали некој има број, или го знае или има одено кај тој дедо Таир во Ѓорче или кај бил во Скопје?
Ме интересира треба да одам да местам некои жили, а порано идев кај Цакан, но тој сега не е тука на одмор бил.

xochipilli

Војвода
Член од
29 јули 2006
Мислења
426
Поени од реакции
116
Не знам дали прашањево е за овде, да не знае некој каде можам да скенирам снимка од компјутерска томографија?

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
2.248
Мајка ми донесе некој си ПивскиКвасец, и ми каже да пијам по 5 апчиња ама двапати или трипати на ден а една доза е 5 апчиња се со цел малце да се поправам. Дали мислите дека може да ми помогнат, искрено сакам 6-7 кила да дигнам, ептен се осекам слаб, ништо не се фака за мене, знам дека не се некои професионални апчиња туку така, што мислите за нив ?

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Мајка ми донесе некој си ПивскиКвасец, и ми каже да пијам по 5 апчиња ама двапати или трипати на ден а една доза е 5 апчиња се со цел малце да се поправам. Дали мислите дека може да ми помогнат, искрено сакам 6-7 кила да дигнам, ептен се осекам слаб, ништо не се фака за мене, знам дека не се некои професионални апчиња туку така, што мислите за нив ?
Ок е е да се поправиш но да не се многу во таа количина????

Doktor1

Doktor
Член од
3 јули 2010
Мислења
364
Поени од реакции
73
Јас би ти препорачал да не се грижиш ако си некое кило послаб од нормалата, внимавај на јадењето земај б комплекс и немаш потреба од друго...

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.519
Поени од реакции
10.286
poveke od 20 dena mi se pojavuvaat brunki,na razlicni delovi od teloto.bev na lekar i koristam loratadin i dekotal.mi pomagaat za gorenje na brunkite,no skoro sekoj den mi ispagaat neki novi.dosega mi se slucilo maksimum edna nedela da potrae,no ne poveke.nekoj sovet sto bi mozel da napravam vo vrska so ova (nemam napraveno alergo test,planiram na pocetok na avgust da pravam)

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Хааааа - ја да се пофалам у врска со моите проблеми шо прашуев пред некое време !

Скратени тетиви на двете нозе
Истегнати лигаменти на двете нозе

:))

Е сеа , некој да знае добра ординација за лечење ??? Или да си идам у градска со картончиња а ...И да - Начин како да ги зајакнам нозете после терапиите/ултразвучење ау .... пошо после првата терапија (пред некој месец бев на некои терапии али не се долечив од х причини) ?? Пливање ми рекоа било ок ???

Kajgana Shop

На врв Bottom