Дали сте срамежливи?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Срамежливост

Што мислите за срамежливоста како особина?Добра или лоша?Кои се нејзините позитвни а кои се нејзините негативни страни?Може ли срамежлив или повлечен човек да успее или да напредува во животот?Или за да успееш во некое поле од животот треба да бидеш опуштен,па дури и да ја преминеш таа граница?Зошто често срамежливите личности се изложени на потсмев и на зезанции?

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Негативна особина е дефинитивно(ја најдобро си знам),има само негативни страни,веднаш ја открива твојата несигурност и страв од конфликт и борење за тоа што е твое.Па уште толку влијае и за успехот во животот,посебно за работи каде социјализацијата е важна.
Можеби некогаш мислите дека срамежливоста е слатка и делива асоцира на скромност но вистината е горенаведеното.
Мора да бидеш опуштен и сигурен во себе,да не се плашиш од луѓето.
Најлошопоминуваат срамежливите,зошто секогаш ќе им се прикачат ископлексирани луѓе кои ќе лечат комплекси на нив,затоа срам никако.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Не верувам дека срамежливоста има некоја директна врска со тоа дали човек ќе успее да се пробие во животот. Како особина ја сметам за негативна, но само кога е во големи количина застапена кај некого. Претерана опуштеност и не-срам од ништо исто така не е добра особина. Треба да се има граница. Сепак опуштените луѓе се подобри во комуникација со други, а најдобра страна им е тоа што не мора да трошат пари на пудра за да си ги покријат обравчињата кога ќе им се вцрвенат од срам. :pos: Се шалам. :)
Срамежливите луѓе најчесто имаат ниско ниво на самодоверба, што ги прави и повлечени. Несамодовербата, кога е многу застапена, е нездрава за психата, и може да индицира непочит спрема себе, себеомаловажување, депресија поради тоа кој сум итн.
Изложени се на потсмев и зезанции баш поради самодовербава што ја спомнав; имено, ако е некој несигурен во себе и јавно ја става својата неспособност на одредено поле под знак прашалник, им дава добар повод на „посупериорните“(во однос на опуштеност, несрамежливост) да се потсмеваат на неговите слабости. Ова можда почна да навлегува во други сфери на човековата психологија, ама се е тоа меѓу себе поврзано.:) Потсмевањето може само уште повеќе да ја намали самодовербата и со тоа да ја зголеми повлеченоста и срамежливоста.

Инаку, лично, не се сметам за срамежлива, напротив. Мала доза на срамежливост сепак мислам дека е во извесни ситуации добредојдена.:)

^Cutie^

*Charming Princess*
Член од
22 март 2007
Мислења
869
Поени од реакции
1
И добра и лоша..Зависи кога и как...Не сум јас баш срамежлива а и не сакам да сум уопште...Не сакам ни ного човеци шо се срамежливи..Обично тие таквите, после излеват....Не мора да значи, ама обично е така....

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.391
Поени од реакции
25.192
Најлоша особина што ја имам

Potato

Cold hearted
Член од
18 мај 2007
Мислења
4.924
Поени од реакции
86
Poveke e dobra otkolku losa. Mi se dopagaat devojki koi se sramezlivi. Ne sakam nekoj koj se nafrla i se pravi se da znae, a ne znae oti so dva zbora ke go/ja slegnam na zemja, a pri padot moze da se povredi. Taka, pointeresno mi e koga na primer nekoja devojka si sedi na strana, a ke ja pokanam na tanc. Ke i pomognam da se opusti i ke vidam deka vsusnost e 3 pati podobra od onie " otvorenite ".

I taka.

N

NaSTy`G|rL

Гостин
Хммм .. прилично лоша особина. За среќа, јас не сум срамежлива, но бев порано и бесхе многу глупо. СИте се опужтени а ти седеш и само посматраш. Сега е обратно :D

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Losa osobina pred se poveke negadivni strani odkolku pozitivni za vo zivotot sramezliviot moze da napreduva ali ne kolku po otvoreniot covek.

NaTaLi

BabaSera pod Ste4aj
Член од
22 април 2006
Мислења
1.061
Поени од реакции
17
Потребно е секој да има една мала доза срамежливост, зашто ако си ептен no shame, no curtains, можеш да направиш некои ствари за кои после ќе се каеш (на пр. да ја пееш Данас Нам је Диван Дан... на анкета за Егзит на Радио Телевизија Србије и да те гледа 7 милионска публика :pos:).
А ако таа доза на срамежливост е поголема, тогаш можеш да се каеш затоа што не си направил некои ствари...

Член од
21 јуни 2007
Мислења
1.446
Поени од реакции
10
Sramezlivosta e losa osobina ... a ja inaku i4 ne sum sramezliv :wink:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
M@wEcK0 напиша:
Мислам дека не е баш иста...

Инаку според мене срамежливоста е негативна особина,затоа што често срамежливите луѓе од срам не знаат да се изборат за работите кои ги сакаат во животот,па подоцна се каат зашто им било срам или не знам што?Потребна е доза срам,тоа да.Секогаш да знаеш до каде ти се границите на нормално однесување.А за мене се уште ми е нејасно,зашто секогаш посрамежливите секогаш ги избираат за малтретирање и потсмевање..можеби за да покажат еве колку сум јас фраер/ка,па колкав авторитет сум...ама бидејќи тоа се послаби личности од нив,самите тие фраерки знаат колку не чинат и колку комплекси имаат па мораат некому да ги пренесаТ.

a n g e l c e

^ Poison Girl ^
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.202
Поени од реакции
5
како мала бев премногу срамежлива и сега сум но не толку сега сум малку :kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom