Дали се уште има чесни луѓе? (Случки и искуства)

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Мистичен напиша:
Значи, логиката од постов, само земјоделец и работник во фабрика можат да бидат чесни луѓе. И земјоделец и работник во фабрика неможат да не бидат нечесни. И ти не сакаш да бидеш, имаш некоја друга цел во животот, дали тоа те прави нечесен?

Амбициите во животот не ја детерминираат чесноста на човекот. Начинот на кој се одлучил да ги оствари се факторот. А има и нечесни без амбиции де, онака, лошковци по дифолт.
Не бе, не само тие...и адвокат може чесен да биде, ...и судија...и лекар:)
-500 денари никому ништо не менуваат во животов, ама ако биле на пример 5000 евра, е богами тешко дека некој кај нас би бил толку поштен да ги врати.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Чесноста е индивидуална категорија и зависи од свеста на секој поединец. Ако во главата си ставиш дека не е во ред да го задржиш туѓото, ке го вратиш, оти свесен си дека и тебе може да ти се случи.
Не сум нашол ни 10 ден. на улица нити било каде, а не па нешто повредно, а да најдам, ке се потрудам да вратам, ако не во полициска станица и готово. Да сум си чист пред себе. Размислете на таа тема. Колку сте свесни дека не е во ред да задржите нешто што не е ваше, и дали тоа нешто некому не му е потребно. Колку му значи тоа нешто?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Mandrak напиша:
Не бе, не само тие...и адвокат може чесен да биде, ...и судија...и лекар:)
-500 денари никому ништо не менуваат во животов, ама ако биле на пример 5000 евра, е богами тешко дека некој кај нас би бил толку поштен да ги врати.
Ако така ја поимуваш чесноста, може. Ти си знаеш ;)

Член од
20 декември 2005
Мислења
876
Поени од реакции
1
ima, no mn malku i tesko se naogaat, a so tek na vreme i tie samite svakaat deka ako si cesen i posten deka mnogu e tesko da uspees taka da i tie pocnuvaat da se iskurnazuvaat:):):):)

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
So ogled na toa sto se slusuva okolu mene mozam da konstatiram deka takviot procent na takvite cesni luge e vo funkcija na opaganje i recisi celosno iskorenuvanje!Postojat cesni luge ali cesnosta kaj niv retko se zabelezuva pokraj mnogute zli i necesni raboti koi nie poveke gi cenime a voedno i sakame(velam nie a mislam na celoto covestvo)..

^eli^

шат ме габри.!.
Член од
29 мај 2006
Мислења
686
Поени од реакции
1
има уште чесни луѓе,ама ептен се ретки,и меѓу другите ”нечесни”(бидејќи се мноогуу повеќе), ретко се забележуваат..
јас оддамна не сум приметила некој чесен гест на некој околу мене..ама,па тоа не ми е препрека јас да сум чесна :)
пред некое време го прочитав ова:

*Чесните луѓе се секогаш почитувани,дури и од оние кои не се чесни!
--не сум баш сигурна дали беше баш така,ама во таа смисла беше...

Член од
23 јануари 2005
Мислења
401
Поени од реакции
1
Мистичен напиша:
Најтазе пример дека сеуште има пред некој ден кај мене во дуќан:

Дојде дечко со девојка, си купија ваучер, се враќаат по некоја минута и и велат на продавачката: "сте ни дале 2 ваучера, залепени биле еден врз друг". Не сакаа дури ни понудените сокчиња и чоколатца како гест на благодарност да ги прифатат.

Некој конкретен пример или ваше искуство со овој тип на луѓе кои се во фаза на изумирање?

Ima nekade procentualno mislam deka se poveke otkolku nechesnite. Ako beshe obratno vo svetov ke vladeeshe pogolem haos otkolku shto e sega.:duel::tapp:

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Ja mi se sluci da najdam novcanik so okolu 400 evra i mu go vrativ na covekot, pa posle me pravea budala sto sum mu go vratil. Sto znam moze tuka vlijae i momentalnata finansiska sostojba, ama sepak nekoj i pun da e so pari nema da go vrati novcanikot

Член од
13 јули 2006
Мислења
125
Поени од реакции
3
Абе има уште чесни луѓе. Јас стварно верувам во чесноста и добрината на луѓето. Порано така верував во чесноста на сите луѓе, сега само на некои луѓе, ама сеуште верувам дека има луѓе кои заслужуваат почит!

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
mozebi malku no ima.mene skoro pred eden mesec edna zena mi vrati pari ,a ja pojma nemav deka sum i dala poveke.a lani letoto neznam dali ke veruvate mi se javia deka go nasle mobilniot na maz mi,za sreka jas sum bila vo posledniot povik:poss:

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Pa, jas mislam deka ima. Mozebi se retki, no gi ima.

~MadaGascAR~

Yeah..Whatever...
Член од
23 јули 2006
Мислења
90
Поени од реакции
1
Ima, mora da ima! Tocno e deka se se pomalku ama sepak... Ne smeeme da dozvolime da nema:)

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Има чесни луѓе, но проблемот е што малку ги има.

Јас сум чесен:)

Kajgana Shop

На врв Bottom