Дали секогаш треба да се кажува вистината?

Член од
15 мај 2008
Мислења
83
Поени од реакции
2
Никогаш не лажам. Добро не сум совршен, лажам. Тоа ме прави човек, но одбегнувам да лажам. Финтата е што луѓето не ја ценат вистината. Ќе ве прашаат нешто, вие ќе се искажете, а зошто на нив не им се свиѓа, не ценат. Така да од искуство не е уваво да си искрен како мене. Секогаш го јадеш зошто не лажеш.
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
па корисни лаги сите користиме и тие се добри ама се во свои граници. ја си лажам по некогаш кога морам ама начално не сакам да лажам.
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Hold on to your secrets tonight.
Don't want to know I'm ok with this silence
It's truth that I don't want to hear

Don't say a word,
I'm ok with the quiet.
The truth is gonna change everything.

So lie to me and tell me that it's gonna be alright
...


Доблест е да се биде искрен човек, не секој е способен да е таков, но кога вистината ебано многу боли, подобро е да се скрие.
 

leila

.o0
Член од
10 октомври 2008
Мислења
862
Поени од реакции
46
Па не мора баш секогаш. Некогаш треба и лице да се направи ако знаеш дека другиот ќе се чувствува убаво. На пример ако некоја колешка си купила нешто ново, зошто (и да не е по мој вкус) да не ја пофалам и да и кажам дека е убаво, или убаво и стои. Тоа знам дека ќе ја направи да чувствува подобро, а мене нема да ми се срони бисерот ако дадам комплимент.
 

Fama

Bombin' thru the speakaz
Член од
10 февруари 2009
Мислења
518
Поени од реакции
19
Па би било пожелно секогаш да се кажува вистината.Искрено јас се трудам што повеќе да ја кажувам, али кога мислам дека треба да се послужам со лагата тогаш тоа и го правам.
 
Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
Понекогаш луѓето не сакаат да ја слушнат вистината иако ја знаат (truth sometimes hurts), некогаш не е прав момент и некогаш едноставно не сакаме другите да знаат нешто што ние го знаеме. Затоа постојат лагите.
 

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Само во одредени случаи, пропишани со закон.:pos2:
 

Lanna

Taller, Stronger, Better
Член од
30 септември 2008
Мислења
550
Поени од реакции
165
Би одела против сите мои идеали за начинот на кој треба да функционира светов ама ќе кажам изрично НЕ. Сето тоа најверојатно не би било потребно доколку вистината не знае да биде толку голема кучка.

Искрено, знаејќи ги благодетите на повременото прикривање или изобличување на вистината, до одреден степен ми е криво што од детство сум останала осакатена за изразената способност да лажам,претворајќи се во чоече читливо како буквар до последна црта на лицето. Ова не значи дека се декларирам за пример за морал и говорам 100% вистина. Знам и чувствувам потреба во одредени моменти да ја изобличам вистината, најчесто за да не повредам некого, за да не вмешам некого, за да не расипам нешто некого, за да заштитам некого, често и за да се заштитам себеси. Гледам да избегнувам вплеткување во ситуации кои би ме натерале да лажам, ама кога направеното е веќе факт, најбитно е да бидат заштитени сите околу мене. Особено мразам кога работата за која не смее да се каже вистината е далеку од мене како фактор, а сепак сум турната да сведочам за истата, нормално пак со потребата за извртување на вистината. Во овој случај ќе зборувам за мојата искористеност како пријател за што повторно не би се покаала ако подразбира спасување на нешто добро.

Си признавам дека често знам да лажам за своето расположение. Не мора сите да знаат дека во одреден момент ми е најтешко на целиот свет. Лошото е што ваквите лаги многу ретко ми успеваат. :)

Ќе сумирам вака. Вистина пред се. Онаму каде што не бива и не е потребна, тогаш (зависно од околностите) нејзино благо до поизразено извртување. Лаги само во екстремни случаи и по можност бели по боја.:wink:
 
Член од
18 февруари 2009
Мислења
89
Поени од реакции
1
da vistinata e mnogu bitna rabota i treba sekogas da se kazuva no jas ne veruvam deka nekoj covek ne izlazal baram ednas vo denot pa makar i toa da bila banalna rabota .:kesa:
 

lile_rock

Олд сКул...хD
Член од
22 јуни 2007
Мислења
902
Поени од реакции
7
Иако некогаш е болна вистината сепак поубаво е да се каже од колку да се лаже.
Ама сепак секој човек лаже за нешто, колку и да вика дека секогаш е искрен.
 

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Гледаш колку човекот те цени кога ќе видиш дека без оглед на се ти ја кажува вистината. И гледаш колку еден човек вреди, кога ќе видиш како реагира на истата.

,,Вистината е преценета " - во 0.00001% од случаите
 

jeeeee8

Like dreams
Член од
28 ноември 2008
Мислења
647
Поени од реакции
16
Вистината секогаш излегува на виделина.:) Ја почитувам оваа поговорка зошто сигурно не е кажана за џабе и пренесувана со генерации, а и имам доживаеано и сведок сум на такви примери.
Мислам дека лагата е потребна само во оние случаи кога има добра добра причина за тоа, но истовремено да не повредува никој! Не ги оправдувам оние лаги кои се употребуваат за бегање од себе си, недостаток на внимание, уништување туги животи и т.н.
 
R

RAYTHEON23

Гостин
mozeme da lazeme mali deca....ama ako planiras da stvoris krug na prijateli vo koi planiras da imas doverba-togas razmislii...a da lazes na sala togas OK da se nasmeeme a ne inaku
 
Член од
20 јуни 2008
Мислења
17
Поени од реакции
2
Мислам дека потребни се ''корисни лаги'', како што ги нарече, еве пр. Девојкава е трудна и е ужас, мислам буквално, пропаднати очи, бледа, омалаксана и му вика на мажот како изгледам, Мислам кој будала би ја кажал ваквата вистината на неговата сакана која носи негово дете...? :wink:
Ок, може и не беше правиот пример, али сакам да кажам потребни се мали лаги кој ја кријат суровата вистина, а темата овде е: ВИСТИНА И СОЛЗА ИЛИ ЛАГА И НАСМЕВКА?!?
 

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Мразам луѓе што се секогаш искрени и знаат тоа да ти го залепат у фаца.
Мразам луѓе што никогаш не се искрени и живеат во лага.
Некогаш сакам да усреќам некој и нема да му ја кажам вистината или ке ја кажам ама ке ја изобличам малку.
И што фајде од вистината кога таа некогаш е толку непотребна и сурова?
Поважно е човечкото срце:kesa:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom