Дали секогаш треба да се кажува вистината?

Член од
20 март 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво драги форумџии.Еве и јас како нов да се вмешам во оваа тема.Да не излезе дека сум филозоф,ќе напишам нешто што го имам прочитано за вистината.Вели:
На светот постојат две вистини, вистина која може да направи зло, да повреди ако ја кажеме и вистина која може да направи добро,да помогне, ако се каже, на крај пишува дека е МУДАР оној кој може да ги разликува и употребува овие вистини правилно.Спрема ова негово кажување лагата и не треба да постои!?Што велите вие,а?

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Да но, што ако вистината може да ја повреди личноста што најмногу ти значи?...Не за џабе рекле: What you don't know, won't hurt you...Мислам дека добро би размислила ако се работи за нешто сериозно...
I disagree.
What you don't know, will hurt you double when you find out about it.

Колку и да е посрана вистината, лоша или може да повреди, мислам дека треба да се каже. И да е нешто сериозно, не би криел... Ако оценам дека треба да се каже дури и ако не го засега директно човекот, ќе кажам, без криење и слични игри.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Да но, што ако вистината може да ја повреди личноста што најмногу ти значи?...Не за џабе рекле: What you don't know, won't hurt you...Мислам дека добро би размислила ако се работи за нешто сериозно...
Зошто не рече така вчера?

Voice of Jericho

Twisted Firestarter
Член од
13 септември 2008
Мислења
301
Поени од реакции
137
Па на најблиските луѓе треба да им се каже вистината, без оглед на тоа каква е, тие ќе те сфатат. А за другите... Може и помалце да се излаже ако сакаш да прикриеш. Ко Англичаниве што викаат, white lies. :) Да не е сериозна лагата само.

soul123

...plAy HaRd GO pRo...
Член од
2 октомври 2008
Мислења
295
Поени од реакции
23
+1

I disagree.
What you don't know, will hurt you double when you find out about it.

Колку и да е посрана вистината, лоша или може да повреди, мислам дека треба да се каже. И да е нешто сериозно, не би криел... Ако оценам дека треба да се каже дури и ако не го засега директно човекот, ќе кажам, без криење и слични игри.
-1

Па на најблиските луѓе треба да им се каже вистината, без оглед на тоа каква е, тие ќе те сфатат. А за другите... Може и помалце да се излаже ако сакаш да прикриеш. Ко Англичаниве што викаат, white lies. :) Да не е сериозна лагата само.
Ова е најдобро кажано. Најблиските би не сфатиле. А за другите...
:smir:

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
треба ама види сеа и да се премолчи можи а лажење само во екстремни ситуации

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
абе ти лажи ако сакаш , ама на лагата и се куси нозете. :nesum:

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
КОга сите ќе ја кажуваме само вистината па и тоа што мислиме ,значи дека светот се променил на многу подобро .

soul123

...plAy HaRd GO pRo...
Член од
2 октомври 2008
Мислења
295
Поени од реакции
23
абе ти лажи ако сакаш , ама на лагата и се куси нозете. :nesum:
Да, во ред е, се сложувам со тоа.
Но во одредени ситуации подобро да не ја кажеме, бидејќи може да има лоши последици. А за подоцна, може и да ја кажеме.

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
Хммм ... По секоја цена мислам дека не би требало да бидеме искрени ... Искрена сум и ценам искрени луѓе,но сепак има граница и за тоа ... Сепак искреноста зависи и од другата личност [од неговиот/нејзиниот начин на прифаќање на работите ],од моментот etc. etc ...

E_L_E_N_A

Битола,мој роден крај
Член од
27 декември 2007
Мислења
479
Поени од реакции
16
Не.Ама не треба ни да се лажи без причина.

Dozdot

vergine
Член од
4 април 2009
Мислења
21
Поени од реакции
0
Ve citam...i se prasuvam...sto da pravam jas...koj ne znae da laze ???

N

nUt

Гостин
Препорачливо е да се кажува секогаш вистината...
колку и да е болна подоцна таа се цени повеќе од лагата...
а лагата секогаш се дознава и некогаш не се простува...
ако вистината ви значи загуба на пријателството кажете ја....
незнаете што мисли другата особа...
доколку се помине во ред океј е..
ако не.. едноставно таква е судбината...
луѓето доаѓаат и си заминуваат од животот..
никој не останува засекогаш во животот...
исто како и лагата...
неможете засекогаш да ја чувате....

Член од
10 април 2009
Мислења
337
Поени од реакции
16
Добро сега ако е некоја мала лагичка, небитна, може да помине;)

Kajgana Shop

На врв Bottom