Дали религијата е идеологија во изумирање..?

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
:pos2:Ќе испратам писмо до сите опсерватории, таа грешка мора под итно да биде отстранета, кога Мики вика така, кај смее да не е така, кој фактор се тие. Не смееме да живееме во заблуда:pos2:
Никако.:pos2:

Член од
19 февруари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
1
по дефиниција идеологијата и религијата се едно исто: облик на искривена свест за објективната стварност. разликата е во тоа што идеологијата се јавува како резултат на различната положба на групите во општеството и нивниот различен интерес. додека религијата се јавила уште од најсарите времиња. причината за нејзиното појавување е интелектуалната и материјалната неразвиеност на човекот и неможноста да си го објасни појавите околу себе. со создавањето на релогиозното објаснување на природните појави човекот практично си го олеснува своето дејствување во природната средина, градел илузија дека со некој ритуал ќе може да влијае врз природните настани, со што станувал посигурен во своето живеење. но тоа е во минатото... :) денес иако според мислењето на многумина религијата изумира јас ќе го речам спротивното. имено, во денешново општество, општествените односи и групирања се тие кои владеат со луѓето. луѓето се оддаваат на религијата поради неможноста да функционираат, да се пронајдат себе си во општеството. кратко и јасно причината за опстанок на религијата во денешницава е отуѓеноста на луѓето од општеството. во нејзе ја бараат својата потпора за издржување на секојдневието.
јас лично верувам дека постои нешто таму горе....:wink:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Идеологијата и религијата НЕ СЕ ниту исто, ниту слично. Религијата е Божјо учење, според кое оние кои во Него веруваат, треба да ја исполнуваат Неговата волја, со цел, да се влезе во ветеното Цаствво Небесно. Идеологиите пак (леви, десни, средни, центристички, лево-центристички и тако даље..) се саде човечки производ, кој на луѓето да им се даде некаков оринетир низи Светов и низ животов, оноклу колку творците на тие идеолигии можат тоа да го сторат.
Самиот поим „религија„ означува одредена „...релација со Бога...„ а помиот „идеологија„ означува наука за идеите. Идеите се својствени само за родот човечки па ете, одредени батки створија цели науки врз апстракции, какви што се идеите.

Dreamer_32

Unstopable
Член од
23 октомври 2008
Мислења
79
Поени од реакции
1
1) Како прво и прво дури повеќе од очигледно станува во темава а и пошироко дека на некои членови а особено на атеистите не разликуваат два основни поими кога станува збор за религија, а тоа се поимите црква како верска организација (или било која друга сеедно) и Бог како совршено суштевство.

БОГ накратко представува семоќно, сезнајно, совршено, безвременско битие кое одсекогаш постоело и секогаш ќе постои без разлика дали ние тоа го сакаме/признаваме или не.

2) Додека неговите представници на земјата во христијанството наречени црква (но без разлика на која религија припаѓаат сеедно)СЕ ОБИЧНИ СМРТНИЦИ подложни на грев, болести со еден куп мани но и доблести (како и секој нормален човек така и тие).

3) Е сега “финтата“ (условно речено) со овие верски лица е во тоа што тие за да ја задржат моќта а со тоа и парите кои ги добиваат од општеството (секоја чест и капа им симнувам на редките исклучоци) ствараат илузија кај верниците дека и тие се безгрешни и сезнајни колку и самиот Бог ,земајќи си притоа за право да осудуваат или простуваат во име на Господа што е апсолутно погрешно затоа тие не ја поседуваат ни Неговата премудрост ниту Неговото знаење а уште помалку неговата безгрешност и чистота па да можат правилно да пресудат и кажаѕ што чини а што не.

Но оваа илузија која ја создаваат религите и нивните пропаганди за среќа во послледно време се повеќе и повеќе избледува пред се благотарение на се поголемиот развој на науката и техниката кои од ден нудат се поголеми докази за тоа дека скоро сето она во што религиитене убедувале со милениуми и милениуми наназад е воглавно само една обична бајка и ништо повеќе и ништо помалку.

4) Но и покрај ова погоре наведеното јас лично сметам дека Бог сепак постои и дека е сосема погрешно да го негираме неговото постоење и фактот дека само затоа што оние кои се назначени за негови представници овде на земјата не си ја вршат работата како што треба не мора да значи дека и Бог не си ја врши добро својата работа и дека и тој како нив е желен за моќ и апсолутна превласт над човештвото на тој начин споредувајќи ги човековите стремежи со Божествените што е апсолутно не споредливо и погрешно .:mist:

Поздрав до сите кајганџии и кајганџики каде и да сте.:wink:

A

ateist

Гостин
по дефиниција идеологијата и религијата се едно исто: облик на искривена свест за објективната стварност. разликата е во тоа што идеологијата се јавува како резултат на различната положба на групите во општеството и нивниот различен интерес. додека религијата се јавила уште од најсарите времиња. причината за нејзиното појавување е интелектуалната и материјалната неразвиеност на човекот и неможноста да си го објасни појавите околу себе. со создавањето на релогиозното објаснување на природните појави човекот практично си го олеснува своето дејствување во природната средина, градел илузија дека со некој ритуал ќе може да влијае врз природните настани, со што станувал посигурен во своето живеење. но тоа е во минатото... :) денес иако според мислењето на многумина религијата изумира јас ќе го речам спротивното. имено, во денешново општество, општествените односи и групирања се тие кои владеат со луѓето. луѓето се оддаваат на религијата поради неможноста да функционираат, да се пронајдат себе си во општеството. кратко и јасно причината за опстанок на религијата во денешницава е отуѓеноста на луѓето од општеството. во нејзе ја бараат својата потпора за издржување на секојдневието.
јас лично верувам дека постои нешто таму горе....:wink:
ти не веруваш ти си само религиозен . за тебе ...вера = претпоставка

библијата вели ......верување = заслужена Доверба
.

.
идеологиите констатираат фактичка состојба и НУДАТ РЕШЕНИЈА

реални практично применливи ....со некаков систем на Праведност
.
.
Религиите не нудат ама баш ништо..............

тие Атеистичката Суета ја величаат како духоност верување и побожност

Гарантираат дека наводно некое митско мистично загадочно незнатно неспознатливо манијалкално битие сакало луѓето да се злоставуваат меѓусебе .
Религиите како систем на Праведност ги нудат Садизмот и Мазохизмот
Е наводно тоа манијалкално суштество бог могу си ги сакало мазохистите и садистите . Па така едните треба да извежбаат да уживаат во болките страдањата и малтретирањата на Садитичките лудаци ...а затоа Садистичките лудаци мора да уживаат кога се изживуваат над мазохистите ..
.
Болна работа па до немај каде . Добро им праел Сталин ...се е тоа за истребљотка .
Џабе што земјата ја газат и воздухот што го дишат....џабе арч праат

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Религијата или религиите не можат да изумрат
бидејќи стравот од смртта и минливоста е главен адут на религиите
Луѓето се по природа религиозни
Религиите не може да изчезнат со самото тоа што човекот е зависен од многу сили врз кои нема контрола
Она од што човекот зависи може да се нарече и Бог, Судбина итн
Некои поединечни религии може да изумрат со тек на време
како што знамеме од историјата за многу мртви религии и богови
во кој веќе никој не верува
Но религијата како појава нема да изчезне никогаш
се дур човекот е зависен и не може да ја земе судбината во свои раце
Единствено когассе би било совршено, кога би немало зло, несреќи страдања, болести, смрт...
единствено тогаш човекот ќе нема потреба од Бог за да го моли за помош
ќе нема потреба од религии и богови
но бидејќи смртта е кодирана во гените
Религиите се вечни
иако како што веќе реков
некои конкретни религии можат да изумрат
но на нивно место ќе се појават нови...

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Religijata ne e ideologija i nema sansi da izumri. Mozebi vo poslednive godini od 20 ti i 21 vek ni se ovomozija taka da recam premnogu informacii koi za zal na covekot po sama priroda mu e premnogu tesko da gi konsumira, nekoi ljuge sto nikogas vo zivotot ne procitale nitu edna kniga se pojavuvaat so nekoi svoi teorii koi navistina ne drzat mesto, zosto da pristapis kon odreden problem kolku tolku treba da imas odredeno poznavanje na istiot. Realnosta e takva i mn cesto zaradi pogresni ideologii vernicite gi smetaat za zatupeni i zaostanati so e sosema sprotivno. Religijata gi rusi granicite na materijalniot svet i toa mi se dopaga zosto ideologiite se za prostiot narod koj jade ona so mu se servira i slepo veruva vo toa deka e prosvetlen napreden i ne znam ti sto use a do gusa e zaglaven vo zabluda, treba poveke da se istrazuva za da se sogleda realnosta kakva sto e ,mnogu vazen e onoj sovet na Bog baraj i ke najdes...
Zosto e se na eden nacin dadeno za da svatam, kolku se pogresni ideologiite na Mrarks Engels i Nice na pr potrebno mi e da procitam i literaturna kritika koja gi otkriva nivnite najskrieni tajni koi za zal na pogolemata masa ne i se poznati ne samo ona so go ima vo ucebnicite tuku i neso nadvor od toa za da go otkrijam nivnoto vistinsko skrieno lice. A koga ke go otkriete takvoto nesto navistina ke svatite kolku vreme ste bile vsusnost vo VISTINSKA zabluda i kolku se izlisni i nepotrebni vakvite temi.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Религијата е еден начин да стигнеме до Бог.
Е идеологија, како и сите фруги сфаќања за надприродното, но тука нема ништо лошо.
А ако продолжат овие патила низ светот никогаш нема да изумре...

Член од
9 септември 2008
Мислења
115
Поени од реакции
13
А дали си го видел господ?
Едно прашање, ти имаш мозок? Не верувам дека некој ти го видел ( мозокот хаххах):pos2::pos2::pos2:

Ich ne smeeeme da ziveeme vo zabluda....:tapp:
А од кај ке знаеш што е вистина а што лага, па за да знаеш дали живееш во заблуда?

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Едно прашање, ти имаш мозок? Не верувам дека некој ти го видел ( мозокот хаххах):pos2::pos2::pos2:

А од кај ке знаеш што е вистина а што лага, па за да знаеш дали живееш во заблуда?
Imas razum imas svest imas custva imas dusa imas duh aku ovie svojstva ne ti se dovolni da ja spoznajs vistinata ni nov dar od boga nema da ti bide dovolen da ja svatis vistinata.

Член од
9 септември 2008
Мислења
115
Поени од реакции
13
Imas razum imas svest imas custva imas dusa imas duh aku ovie svojstva ne ti se dovolni da ja spoznajs vistinata ni nov dar od boga nema da ti bide dovolen da ja svatis vistinata.
Паа, различни луѓе различно ја сфаќаат вистината, иако треба да е една

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Паа, различни луѓе различно ја сфаќаат вистината, иако треба да е една
Mnogu e lesno covekot da go nateras da poveruva vo glupost otkolku vo vistina , vo borbata za vistina se gubat race, noze, glavi i pritoa nekoi gi gubat i dusite zaboravajki ja prvicnata zamisla za koja zapocnale da se borat... jas gi izgubiv zivcite

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Фала му и на првото што ми го дал (разум). Да не беше тоа до сега уште ке верував дека стварно има надприродно ''нешто" што ме гледа и ми суди целиот мој живот. Со ова првото бог изгледа самиот се уништи. Аххххх што му требаше да ни даде разум. :tapp:

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
Јас не сум верник али идам у црква палам свеќа, се крстам и се по ред!
Мислам дека религијата е мн голема пречка за напредокот на светот...Во бивша југославија немало религија...била забранувана сакам да кажам и затоа се идело како подмачкао...како што велат постарите..да сме биле ние сигурно немало да ни се допаѓа, зашто сме говеда ние ненаситни денешниве млади у глобала зборам.
Стојам на тоа дека денешниов човек се повеќе сваќа дека нема многу од тоа верување во бог, кој сеуште не сме го виделе...туку сам ако не си напраиш да ти биде убаво, тешко да чекаш од некој друг тоа да го стори за тебе...
Исто сакам да кажам дека веќе се во распад неколку децении наназад религиите..барем според ситуацијата во светов...
Религиите му штетат на човекот, религиите треба да се распаднат за да бидеме посреќни!

Kajgana Shop

На врв Bottom