Дали префрлувањето на Xenforo беше правилен избор, или требаше форумот да остане на vBulletin

Дали префрлувањето на Xenforo беше правилен избор, или требаше форумот да остане на vBulletin

• Вкупно гласачи
    115

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.178
Поени од реакции
5.977
Кажи ми дека се зезаш? :pos:

Да не цитирам поединечни мислења, само ќе кажам дека XenForo е светлосни години напред во споредба со vBulletin.
Конкретно за old_School_mk не знам колку си упатен во работата на овие два софтвери, ама по коментаров дека немаш одржувано или си раководел со некој форум кој работи на било кој од овие два софтвери не си достоен за коментираш кој е подобар, imho.

Инаку vBulletin откако го продадоа на Jelsoft Enterprises, буквално го уништија, а дечките кои го работеа vB во најдобрите денови си започнаа нов проект. Нормално е да има недостатоци бидејќи сѐ уште е на самиот почеток на развојот и уште многу работи треба да следуваат во верзиите кои доаѓаат.
Пак ќе кажам, сите мои забелешки се од гледиште на корисник. Како таков, гледам дека vBulletin за мене е подобар. Ако за вас админите е полесно управувањето со форумов, за нас корисниците НЕ е полесно и подобро користењето на истиот.
Од страна на корисник, Xenforo има многу недостатоци кои ги набројав во првиот пост, а сеуште не гледам никаков знак дека ќе се поправат. Освен тоа што нели, сите се надевате од Xenforo да извадат update...
--- надополнето: Aug 31, 2011 6:23 PM ---
Морам ова пак да го пишам...

Свесни ли сте дека со ставањето на банерот од групер форумов е дури и поспор од vBulletin?

Дај барем пишете некое решение како да го тргнам. И не она "затвори го панелот" затоа што не помага. Пак чека да се лоадира банерот, да го затвори панелот, па да ме даде на ново мислење.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кога сме кај багови и issues tracker-от за двата форуми, vBulletin има барем 10 пати повеќе пријавени багови од XenForo на годишно ниво. Секој што администрирал vBulletin форум знае дека за овој софтвер редовно излегуваат сигурносни дупки големи како мечкина путка. Фала богу што до сега не сме имале посериозни проблеми.
Шефе кога беше дискусијата за Фејзбук ти тврдеше дека ЦИА не следи а на Кајгана не можи да ги пробие шифрите, а сега мечкина пичка кажуваш лоша работа :icon_lol:.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Свесни ли сте дека со ставањето на банерот од групер форумов е дури и поспор од vBulletin?

Дај барем пишете некое решение како да го тргнам. И не она "затвори го панелот" затоа што не помага. Пак чека да се лоадира банерот, да го затвори панелот, па да ме даде на ново мислење.
Не можеш преку Операта со Block Content да го скриеш? Јас немам гајле со AdBlock на Firefox, не ни знаев дека постои таков банер се додека не прочитав во темава :pos:

T

Tetro

Гостин

Јас никогаш немам видено групер на банер на кајгана ксенфоро. :(
А имам на мозилата едно аддонче, адблокплус. И толку е. И мислам дека ти го кажа некој на темава.

Г

Грејвдигер

Гостин
Пак ќе кажам, сите мои забелешки се од гледиште на корисник. Како таков, гледам дека vBulletin за мене е подобар. Ако за вас админите е полесно управувањето со форумов, за нас корисниците НЕ е полесно и подобро користењето на истиот.
Од страна на корисник, Xenforo има многу недостатоци кои ги набројав во првиот пост, а сеуште не гледам никаков знак дека ќе се поправат. Освен тоа што нели, сите се надевате од Xenforo да извадат update...
--- надополнето: Aug 31, 2011 6:23 PM ---
Морам ова пак да го пишам...

И јас го гледам од корисничка страна, а за модерирањето дека е полесно од vB во моментов - верувај не е. И ништо не е перфектно од почетокот, за да се стигне до тој перфекционизам потребно е време дур се развие до тоа ниво.

За банерот, слободно може да го блокираш или да ја скриеш страничната лента, или пак да го смениш скинот.

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.524
Поени од реакции
10.294
Овој овде е многу бољее :vozbud:

Towelie

теХАЦЕ
Член од
26 јуни 2011
Мислења
307
Поени од реакции
254
За разлика од vBulletin,xenForo e подобро.Имам водено форум со vBulletin 4 (најглупа верзија досега), vBulletin 3.8 и моментално водам xenForo 1.Разликата е очигледна. Подобар интерфејс, полесно контролирање.И да немаш некои познавања во Форум Софтверите не би било тешко да се снајдеш на xenForo-то.Да се вратиме на интерфејсот.На повеќето луѓе ги привлекува ефекти,заоблени краеви и слично.
Ајде да не зимаме random скинови од vBulletin и xenForo, да се задржиме на нивните дифолт скинови. (vBulletin 3.8.x и xenForo 1.0.x)
xenForo дифолт скин

Како што гледате оваа е дифолтот на xenForo.
Се што бараат членовитe (повеќето) има на xenForo.Исто така со малку модификација на обичниот скин би можел да направиш супер скин.Верувајте, нема некој потешкотии за дизајн на xenForo.

vBulletin било која верзија на 3.8 е оваков на почетокот.
За Дизајн на vBulletin би ти требало основно познавање на html.Со обичниот скин ништо, ама баш ништо неможеш да направиш, освен некој мали модификации, но сепак глупо ќе е.

Исто така и Админ/Мод Панелите.
vBulletin користи исти admincp од пред 2000000000000000000 милиони години. Ни малку го немат модифицирано.
За xenForo незнам уште бидејќи сеуште е првата верзија.Кога ќе излезе v2.0 тогаш ќе правиме муабет.

Откако vBulletin го продадоа на Џелсофт, одтогаш вБалетин е пропадната инвестиција.
Интересен факт кој веќе е спомнат-xenForo го развиваат дечките кој го имаат развивано vBulletin.
Ајде да одиме малце во иднината :)D).Каков би бил xenForo 4.0? (ако има се разбира)
Според сегашниот изглед, ксенФорото ќе е ''бомба'' и во изглед и во брзина.А, вБалетинот се разбира ќе тапка во место, како што прави од верзија 3.8.7.
Но сеуште не се знае, можеби вБалетинот ќе биде продаден на друга фирма, други дизајнери, друг тим, па тогаш можеби, МОЖЕБИ ќе го надмине ксенФорото.

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Јас кајо сервер гуру само едно да ви кажам - на сите душмани им посакувам vbulletin да им биде задача да го администрираат во животот!!!
Еден од најголемите форуми сме, плаќаме лиценца и ниеден печ не поминал без да ми пукне филм од багови кои постоеле, демек биле поправени и потоа мистериозно во наредниот апгрејд пак се појавуваат ... да му збоктиса на гуруто од бекпортирање на код ...

P

Princ

Гостин
Од супермодераторска гледна точка, бидејќи одредени опции ни беа укинати со преминувањето на XenForo би рекол дека беше погрешен чекор.
Од други аспекти појма немам, си пишував и на vbulletin и на xenforo си пишувам.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Пак ќе кажам, сите мои забелешки се од гледиште на корисник. Како таков, гледам дека vBulletin за мене е подобар.
Ти брат ако сакаш да си назад со години, биди си. Ние идеме напред. Мене vBulletin ми е океј, али ова е боље. Има некои елементи што ми кратат време, и ми е поугледно. Да требаше првите недели некое навикнување, али ај молим ти се. Навикни се, ако не па направи форум на vB.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.178
Поени од реакции
5.977
Веќе кога продолживте со дискусија, ме интересира мене оваа работа...
Имате и тема Општи дискусии за серии, значи како оваа. IOsono ќе го префрлеше мислењево таму ама оние што го измислиле XenForo имаат интелегенција колку типот што му удираше ќотек на џуџето, a IOsono нема 10 минути за таа работа
Што мисли Io Sono Interista за vBulletin vs. XenForo?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.932
Поени од реакции
61.498
Веќе кога продолживте со дискусија, ме интересира мене оваа работа...

Што мисли Io Sono Interista за vBulletin vs. XenForo?
Ова на некои работи околу модерирањето се однесуваше :)

Wizz.

TheBest
Член од
27 септември 2009
Мислења
262
Поени од реакции
69
XenForo багови, vBulletin експлоити. Па сега бирај. Забава или безбедност.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.505
Поени од реакции
3.353
Искрено не се замарам, сум заприметил дека секогаш кога ќе излезе нова верзија на нешто, луѓето имаат обичај да се бунат, навика си е навика, се навикнале на едно и сега не сакаат да прифатат промена.

Kajgana Shop

На врв Bottom