Знам дека се убацувам ко џокер во покер и јас лично се плашам, но Vanlok зашто мислиш дека маска не е доволна? Што треба друго? Мислам знам кучиња од тие “опасните“ раси што одвај лаат, камо ли да нападнат, а знам една моја другарка што беше испокасапена од пекинезер. Доволно е има закон каде што ќе се наложи ставање на маска на кучето и тоа е таман.
Не е проблем ни џокер ни покер, ако прво ја прочиташ досегашната дискусија на темава пред да „рипаш„ со заклучоци. Од друга страна ако намерата ти беше да тролаш
(што ќе заклучиме по твоето натамошно (не)учество во дискусијава) тогаш честитам, успешен беше обидот.
Во дискусијава досега беа прикажани многу
статистики и
научни студии. Можеш да прочиташ ако навистина те интересира темава.
Во тие, повторувам,
студии и статистики кои се однесуваат на убиства извршени од кучиња, извршители се во убедливо најголем дел
питбул и ротвајлер расите на кучиња.
Не пекинезери и слични мали кучиња.
Твојата другарка, предпоставувам била
касната од пекинезер.
Знаеш, „касапење„ и куче од 15 сантиметри, некако не одат заедно во иста реченица.
Се разбира освен ако другарка ти по големина не е како Лилипутанец или штрумпф.
Ваков несекојдневен настан каде малечко куче „испокасапува„ девојка сигурно бил забелажан во некој весник или јавно гласило? Јас не се сеќавам, можеби сум пропуштил па еве ти ако можеш цитирај го настанот од некаде.
Шегите на страна.
Затоа што не си ја следела темава еве да повторам неколку причини зошто ставање маска кога го шетаат кучето,
не е доволна:
http://www.trojka.rs/vesti/18518-pitbul-odgrizao-uvo-trogodisnjoj-devojcici.html
Trogodišnjoj devojčici Lari P. je danas oko 15 sati odgrizao uvo, pas rase staford terijer u Ulici Vlade Ilića na Karaburmi. Devojčica nije životno ugrožena. Protiv vlasnika psa Đorđa M.(57) podneta je krivična prijava i određen mu je pritvor.
- Devojčica je dobro, svesna je i nije životno ugrožena - rekao je portparol Kliničkog centra Drago Jovanović i naveo da se nalazi u Kliničkom centru na odeljenju ORL hirurgije.
Kako je naveo, tokom večeri devojčici će biti urađena "rekonstrukcija uha".
Nesrećan slučaj dogodio se dok su se devojčica i njena baka vraćale iz obdaništa i prolazile pored dvorišta u kojem je bio pitbul.
Kako saznajemo, pas po imenu Goldi je odjednom izleteo iz dvorišta, čija kapija nije bila dobro zatvorena, napao devojčicu i odgrizao joj uvo.
Prema rečima komšija, pitbul je star oko 7 meseci i sa svojim vlasnikom već izvesno vreme živi u ulici gde se dogodio nesrećan slučaj.
U Veterini Beograd kažu da njima još niko nije prijavio ovaj slučaj, ali da će odmah po prijavi reagovati.
Ова го пренесов затоа што токму овој настан ме инспирираше да ја отворам темава. Кучево (иначе таа раса е 95% сродна на питбул) рипнало преку ограда и го нападнало и искасапило девојчето кое завршило без уво и на хирургија за реконструкција на лицето.
Зошто нели, никој не става маски на кучињата додека се дома или во двор.
Други примери има илјадници со написи за убиства извршени од кучиња од расите питбул, ротвајлер... односно кучиња од расите кои со законски легислативи се прогласени како
Опасни раси на кучиња и се регулирани со закон.
Да не ги повторувам, пренесов десетици случаи со напади кои завршиле со смрт и буквално растргнување на жртвата. Ама баш буквално а не на шега како „касапењето„ на другака ти. Таа инаку е жива и здрава, се надевам? Нема трајни „последици„ од нападот на пекинезерот? Не одела на реконструтивна хирургија по „касапењето„ од пекинезерот?
Можам да ти пренесам каков сакаш напад од убиства и растргнувања направени од овие раси на кучиња.
Затоа што има илјадници документирани случаи. Само кажи какви околности те интересираат, пол, возраст на жртвата, домашно или комшиско куче, или што и да е... само не ме прашувај за пекинезер и слични мали кучиња кои навистина касаат ама па и не убиваат.
Еве ти еден таков пример од оваа година од прошлиов август, каде е убиена бремена жена од домашен питбул без никаква историја на агресија. И да овие кучиња не лаат, едноставно напаѓаат без многу увертира.
Иронијата е што жената инаку била активист во група што се залагала за правата на питбулите и била против „дискриминацијата„ кон оваа раса кучиња...
http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities-2011.php
Darla Napora
32-years old | Pacifica, CA
Darla Napora, 32-years old, was mauled to death by one of her two pet pit bulls inside her Pacifica home. At the time attack, Darla was in her sixth month of pregnancy. Her husband, Greg Napora, returned from work that day at lunchtime and discovered her body on the floor with the couple's 2-year old male pit bull hovering over it. According to Greg, Darla was an avid fan of Bay Area Doglovers Responsible About Pit Bulls (Bad Rap). Greg did not explain why the couple had not neutered "Gunner," as strongly recommended by the group. The pair's other pit bull was a spayed female and was not involved in the attack. Twenty-four hours after her death, Greg delivered intolerable statements to the media including: 1.) "He doesn't blame the dog," 2.) It's "not the breed's fault," 3.) "[Pit bulls] are the most loving animals I have ever had in my life," and 4.) He "plans to bury his spouse, Darla, with their pet's cremated remains in her casket." His last statement, in particular, horrified citizens across the United States.
Date of death: August 11, 2011 Chained: No
Breed of dog: Pit bull Relationship to dog: Family
Sex of dog: Male Owner of dog: Victim
Spay/Neuter: No Multiple dogs: No
On/Off property: On Criminal charges: No