Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Избришано од модератор
Избришано од модератор.
Рачунајте го ова како опомена пред бан. Го прекршувате кодексот на форумов. Држете се на темата, а кој не бил паметен да ја отвори и сл. ние ќе одлучиме. Водете ја дискусијата и следниот офтопик ќе е казнет.
И што ако ви го одговори Ванлок прашањето? Треба да чекаме да биди нападнат човек за да воведиме сигурносни мерки? И сигурно знаете за некој случај таков што се десил близу до вас, јас лично за минимум 5 знам. Факт е дека постојат опасни кучиња. Сите раси не се природно создадени, играње со гени не е секогаш позитивна работа и треба некој вид заштита од таквите.

Од цела оваа дискусија дојдовме до заклучок дека опасни раси НЕПОСТОЈАТ туку карактерот на кучето зависи од тоа како сопственикот ќе се однесува кон кучето.

Темава ќе ја заклучам.
Јас сум чувал Маламут, сум чувал и кокер шпаниел верувај немале ист карактер. Како што немаш и ти ист со твоите родители, ако ме сфаќаш.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Јас сум чувал Маламут, сум чувал и кокер шпаниел верувај немале ист карактер. Како што немаш и ти ист со твоите родители, ако ме сфаќаш.
Се сложувам со тебе мајсторе,ама,и јас имам чувано и пит-бул и кокер шпаниел у исто време.
Точно,питот беше маче,кокерот беше зверка.
Поентата ми беше,расата од која се очекува да е мирна,напаѓа раса која ја мислат дека е зверка,а таа бега од послабите од себе.
Мисам дека бев јасен :)

L

Lu

Гостин
Работата е што членот Vanlok тврди дека постојат опасни раси.
Тоа тврдење не е точно и луѓето што читаат ги наведува на погрешно мислење и им создава погрешна слика за овие таканаречени „опасни“ раси.

Едно е да се каже дека овие раси поседуваат малку по оштар карактер и полесно е да се создаде агресија, а друго е да се каже дека расите се Опасни.
Тие раси не за џабе се сместени во FCI 2 група - тоа се раси чувари и нормално е да имаат оштар карактер и затоа не се препорачуваат на луѓе со слаб карактер кој што немаат цврста рака, ама да се стави етикета ОПАСНА РАСА тоа според мене е смешно и апсурдно.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Се сложувам со тебе мајсторе,ама,и јас имам чувано и пит-бул и кокер шпаниел у исто време.
Точно,питот беше маче,кокерот беше зверка.Поентата ми беше,расата од која се учекува да е мирна,напаѓа раса која ја мислат дека е зверка,а таа бега од послабите од себе.
Мисам дека бев јасен :)
Да, јасен. Но, посфатливо е кога веќе се заштитуваш да се заштитиш од мутирани раси кои се општоприфатени за агресивни отколку од кокер/пекинезер... Ништо штетно за твоето куче, само регулативно ќе го заштитиш од луѓе, а и нив од него. Освен ако те разбери дека си го пишал како опасно.:icon_lol:

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Да, јасен. Но, посфатливо е кога веќе се заштитуваш да се заштитиш од мутирани раси кои се општоприфатени за агресивни отколку од кокер/пекинезер... Ништо штетно за твоето куче, само регулативно ќе го заштитиш од луѓе, а и нив од него. Освен ако те разбери дека си го пишал како опасно.:icon_lol:
Да,нема да му штети маска на устата,ама нема потреба да се збришат од листата на живите,нели :)

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Работата е што членот Vanlok тврди дека постојат опасни раси.
Тоа тврдење не е точно и луѓето што читаа ги наведува на погрешно мислење и им создава погрешна слика за овие таканаречени „опасни“ раси.

Едно е да се каже дека овие раси поседуваат малку по оштар карактер и полесно е да се создаде агресија, а друго е да се каже дека расите се Опасни.
Тие раси не за џабе се сместени во FCI 2 група - тоа се раси чувари и нормално е да имаат оштар карактер и затоа не се препорачуваат на луѓе со слаб карактер кој што немаат цврста рака, ама да се стави етикета ОПАСНА РАСА тоа според мене е смешно и апсурдно.
Па ако е агресивно, ако е со оштар карактер и ако се чувари сигурно не се неопасни кучиња :cautious:

Да,нема да му штети маска на устата,ама нема потреба да се збришат од листата на живите,нели :)
Е тоа е веќе друг муабет :) И претходно кажав дека со неколку од тие регулативи не се согласувам.

L

Lu

Гостин
Па ако е агресивно, ако е со оштар карактер и ако се чувари сигурно не се неопасни кучиња :cautious:
Јас реков дека тие кучиња не се за секој да ги чува токму поради таквиот чуварски и алфа карактер.
Незнам дали ја имаш целосно прочитано темава, но сите членови рекоа дека се согласуваат кучињата да носат заштитни маски на муцките и да бидат врзани на поводник и да се направат паркови за кучиња каде што ќе можат да се истрчаат кучињата, но да се БАНИРА раса бидејќи во себе има чуварски гени и малку пооштар карактер за мене е несватливо и апсурдно.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Јас реков дека тие кучиња не се за секој да ги чува токму поради таквиот чуварски и алфа карактер.
Незнам дали ја имаш целосно прочитано темава, но сите членови рекоа дека се согласуваат кучињата да носат заштитни маски на муцките и да бидат врзани на поводник и да се направат паркови за кучиња каде што ќе можат да се истрчаат кучињата, но да се БАНИРА раса бидејќи во себе има чуварски гени и малку пооштар карактер за мене е несватливо и апсурдно.
Муабетов ти летат колешке читај ме и мене :) Ти можи рече нешто за кучињата ама јас реков дека таквите се опасни раси. Исто така реков дека не се согласувам со сите регулативи за бан на раса, а за што зборувале другите не ни спомнав. Сфатливо е: ако е агресивно, ако е со оштар карактер и ако се чувари сигурно не се неопасни кучиња. :)

Член од
24 мај 2010
Мислења
2.048
Поени од реакции
4.640
ако "кученцето" почнува да личи на пони, ќе да треба некаков закон :ROFLMAO:

L

Lu

Гостин
Муабетов ти летат колешке читај ме и мене :) Ти можи рече нешто за кучињата ама јас реков дека таквите се опасни раси. Исто така реков дека не се согласувам со сите регулативи за бан на раса, а за што зборувале другите не ни спомнав. Сфатливо е: ако е агресивно, ако е со оштар карактер и ако се чувари сигурно не се неопасни кучиња. :)
Кучето ќе биде опасно ако се поттикне неговата агресивност, во спротивно ако правилно се постапува кон кучето и ако правилно се воспитува и социјализира кучето ќе си биде прекрасно.
Незнам тука што не е јасно колега ?
Тоа што секакви идиоти ги чуваат Питбулите за борби и тоа што нарочно им ја поттикнуваат агресивноста тоа не значи дека кучињата се природно агресивни и дека треба да се банираат, со правилна социјализација и воспитување кучето ќе си биде прекрасно.

А тоа што се чувари и што имаат оштар карактер не ги прави поопасни од другите раси на кучиња, и затоа треба СИТЕ раси да си носат маски на муцките, а не само „опасните“.

Јас сум дресер на кучиња и одлично ја знам кучешката психологија и затоа најодговорно тврдам дека опасни раси непостојат, туку постојат кучиња на кои што полесно може да се поттикне агресија и кучиња на кои што потешко може да се поттикне агресија.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Јок....зависи и од самото куче и од сопственикот. Јас сум имала Пит Бул што е како маче - без јас воопшто да не вложувам во дресура, а сум имала и Пит Бул што е агресивен (кон други животни, не луѓе) и со кој сум требала интензивно да работам. Така да....опасни раси мопасни раси - гола вода. Расата носи предиспозиции некакви - ама се зависи од карактерот на кучето како единка и на дресурата....или не-дресура.

А се согласувам СИТЕ кучиња на поводник и со корпа на уста, а не само оние што се во група на чувари. По мене имаат трчано пудли, чивава му го има угризано газот на мојот Пит Бул додека го трчав со точак.....мислам, стварно.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Кучето ќе биде опасно ако се поттикне неговата агресивност, во спротивно ако правилно се постапува кон кучето и ако правилно се воспитува и социјализира кучето ќе си биде прекрасно.
Незнам тука што не е јасно колега ?
Тоа што секакви идиоти ги чуваат Питбулите за борби и тоа што нарочно им ја поттикнуваат агресивноста тоа не значи дека кучињата се природно агресивни и дека треба да се банираат, со правилна социјализација и воспитување кучето ќе си биде прекрасно.

А тоа што се чувари и што имаат оштар карактер не ги прави поопасни од другите раси на кучиња, и затоа треба СИТЕ раси да си носат маски на муцките, а не само „опасните“.

Јас сум дресер на кучиња и одлично ја знам кучешката психологија и затоа најодговорно тврдам дека опасни раси непостојат, туку постојат кучиња на кои што полесно може да се поттикне агресија и кучиња на кои што потешко може да се поттикне агресија.
Ме чуди тогаш зошто биле раси создавани специјално за одржување на борби ако секое куче можиш да го поттикниш? (Половина и повеќе од банираните се користени за тоа).
За болдираното од контекст ме вадиш не е тоа што го напишав :)
А за тоа дека си дресер браво, со причина сме ставени модератори и двајцата така? Според мене постојат кучиња што се намерно генетски променети и кучиња кои се исто намерно но, за друга примена. Грешката што луѓето ја правеле почеток на 20ти век при играње со генетика е и денес присутна и таа грешка се тие кучиња што ги викам опасни. Кога генетски човек ќе промениш е истото како и кај кучињата и сигурно таквите нема да се сигурни (нормални(не се фаќајте за зборов)) во било кој смисол.

L

Lu

Гостин
Ме чуди тогаш зошто биле раси создавани специјално за одржување на борби ако секое куче можиш да го поттикниш? (Половина и повеќе од банираните се користени за тоа).
А за тоа дека си дресер браво, со причина сме ставени модератори и двајцата така? Според мене постојат кучиња што се намерно генетски променети и кучиња кои се исто намерно но, за друга примена. Грешката што луѓето ја правеле почеток на 20ти век при играње со генетика е и денес присутна и таа грешка се тие кучиња што ги викам опасни. Кога генетски човек ќе промениш е истото како и кај кучињата и сигурно таквите нема да се сигурни (нормални(не се фаќајте за зборов)) во било кој смисол.
Реков дека на тие раси е полесно да се развие (поттикне) агресија отколку на другите раси.
И точно е тоа дека на секое, апсолутно на секое куче можеш да му ја поттикнеш агресијата, но луѓето ги создале тие таканаречени опасни раси за да можат уште полесно да ја поттикнат агресијата бидејќи им требале кучиња за борби, чувари и сл. ете затоа се создадени овие раси за да може полесно да се поттикне агресијата.

Но доколку на „опасните“ раси не им ја поттикнуваш агресијата, тие ќе бидат прекрасни кучиња со прекрасен карактер.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Очигледно ништо незнаеш другаре. Затоа што питот, стафордот, имаат многу по тврд карактер, и 10 пати по јак гриз, специфична кожа, поради тоа тие најмногу се употребувани за борби. Јасно ти е сега ? А дека секое куче може да касне, тоа го знае и дете од 4 години, ваљда не треба и тоа да ти/ви го објаснувам.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
9
Нема да негирам ниту едно ваше мислење ама воздржете се од тие стереотипни мислења и неагитвни коментари за Питбул... Значи кој чувал/чува знае за какво куче станува збор...
Претпоставувам дека секој од вас тука го гледал Цезар Милан...го цитирам:
“I rehabilitate dogs; I train people.”

Kajgana Shop

На врв Bottom