M
Moon Child
Гостин
За не многу големи бројки во банка? Озбилно?Работа на брод е тешко црнчење. На крајот што ќе ти се тие пари ако не можеш да си ми живееш туку си 11 месеци на брод? Далеку од семејство, деца, итн. Не е нормален живот тоа. Вреди само ако сакаш да жртвуваш години од живот за не многу големи бројки во банка. После ако незнаеш како да правиш бизнис пак ќе ги загубиш.
Ако сакаш да отвориш цвеќара, отвори. Да се земе под наем локал и почетна инвестиција е помалку од цената на една кола на старо..
Јас зедов за пример луѓе кои напредувале во кариерата, не останале на почетната конобарска работа. Е сега ако ти правиш муабет тука за вечити конобари и чистачи на бродски базени тогаш да, црнчење е. има луѓе кои одат на брод нешто да заработат и успат да го видат светот.
Тие луѓе кои црнчат на брод или било каде во светот, еден ден ќе се вратат во својата држава како господа, животот обезбеден им е, си купиле и куќи и станови и автомобили, бизнис можат да си отворат ко од шала. Ние што живееме и работиме овде дигаме стамбени кредити и пола живот ги исплаќаме за 40 квадрата.
Или нека не е на брод, еден куп постојат примери од животот, еве ти уште еден. Каде што живеам по кирија газдарицата е баба од 70 и кусур, работела 40 години во Германија, заработила пензија таму. Знаеш колкава куќа има? Знаеш колку земја има? Споредно од тоа, на својот син му изградила куќа од 3 спрата. Сега со својата пензија оди на море, шала и е да отиде кај внуката во америка, и кај братот во Австралија. А што имаме ние што остануваме да се бориме под балканското небо? Треба да тргаме по 1000ка секој месец и тоа дали ќе успееме за да отидеме летоска до Охрид.
Примери од секојдневниот живот има колку сакаш од луѓе кои живеат и работат на Балканот и луѓе кои работат настрана а трошат на Балканот.
Не ме заебавај, споредуваш неспоредливо.