Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?

• Вкупно гласачи
    585
M

Moon Child

Гостин
Работа на брод е тешко црнчење. На крајот што ќе ти се тие пари ако не можеш да си ми живееш туку си 11 месеци на брод? Далеку од семејство, деца, итн. Не е нормален живот тоа. Вреди само ако сакаш да жртвуваш години од живот за не многу големи бројки во банка. После ако незнаеш како да правиш бизнис пак ќе ги загубиш.

Ако сакаш да отвориш цвеќара, отвори. Да се земе под наем локал и почетна инвестиција е помалку од цената на една кола на старо..
За не многу големи бројки во банка? Озбилно?
Јас зедов за пример луѓе кои напредувале во кариерата, не останале на почетната конобарска работа. Е сега ако ти правиш муабет тука за вечити конобари и чистачи на бродски базени тогаш да, црнчење е. има луѓе кои одат на брод нешто да заработат и успат да го видат светот.
Тие луѓе кои црнчат на брод или било каде во светот, еден ден ќе се вратат во својата држава како господа, животот обезбеден им е, си купиле и куќи и станови и автомобили, бизнис можат да си отворат ко од шала. Ние што живееме и работиме овде дигаме стамбени кредити и пола живот ги исплаќаме за 40 квадрата.
Или нека не е на брод, еден куп постојат примери од животот, еве ти уште еден. Каде што живеам по кирија газдарицата е баба од 70 и кусур, работела 40 години во Германија, заработила пензија таму. Знаеш колкава куќа има? Знаеш колку земја има? Споредно од тоа, на својот син му изградила куќа од 3 спрата. Сега со својата пензија оди на море, шала и е да отиде кај внуката во америка, и кај братот во Австралија. А што имаме ние што остануваме да се бориме под балканското небо? Треба да тргаме по 1000ка секој месец и тоа дали ќе успееме за да отидеме летоска до Охрид.
Примери од секојдневниот живот има колку сакаш од луѓе кои живеат и работат на Балканот и луѓе кои работат настрана а трошат на Балканот.
Не ме заебавај, споредуваш неспоредливо.

Член од
27 јули 2016
Мислења
34
Поени од реакции
19
да се платите во Македонија добри за живеење никој нема во странство на печалба да оди
повеќето одат не од што сакаат, туку од што мораат

Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
Во бивша Југославија каде било се мед и млеко и со нормална плата можело да си дозволиш и стан и одмор и кола...зошто тогаш илјадници македонци емигрирале Канада,Америка,Австралија?Нели ништо не им фалело добро ситуирани станче кола сигурна раб.Нешто има во нашијот менталитет,некоја генетска грешка.Се сложувам,канра живот живееме.Пример албанциве идат печалат се враќаат градат куќи па повторно одат на печалба.Нашиве гледаат да шитнат пошто зашто да избегаат и сери после по државава и народот.
Нашите дедовци и баби кои имале по седум осум деца и по цели денови рмбале по ниви да ги наранат а и плус турска,србска,бугарска окупација и пак се бореле за подобар живот во татковината да знаеле какви потомци би имале верувам дека на камен би го истреселе него да прават деца.Едноставно имаме генетско пореметување,тежок македонски дефект во ДНК.
Моите ќе купат количка, твоите креветче.
Абе другар ако баба ти и дедо ти живееле лошо зарем треба и ти? Е тоа проблемот во македонската ДНК што секогаш мрсиме муда како има и полошо и никогаш не гледаме да ни е подобро.
За што да останам тука, за да немам здравствено осигурување пошто на кретените во АВ и ФЗОМ им треба 6 месеци да средат документи?
За да се плашам дали утре ќе ме избрка некој од работа затоа што така му текнало?
Да не можам да се вработам затоа што немам книшка?
Да се плашам дали детето некој ќе ми го тепа во школо?
Да го гледам детето како ми плаче за сладолед а немам да му купам?

Иначе во бивша Југославија процентот на луѓе кои се отселиле нека биле 2-3%, а сега на 2милиони народ имаш 500.000 иселени (25%).
А и албанците немој да мислиш дека се враќаат тука, тој доаѓа на одмор тука а нашите гастербајтери идат по Шпании, Ибици, Италии...

Дефектот во ДНКта е што тие што ќе идат надвор глумат најголеми патриоти, а тие што се тука не пробуваат да подобрат нешто, а не во тоа што сакаме да избегаме пошто е башибозлук.

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Абе другар ако баба ти и дедо ти живееле лошо зарем треба и ти? Е тоа проблемот во македонската ДНК што секогаш мрсиме муда како има и полошо и никогаш не гледаме да ни е подобро.
За што да останам тука, за да немам здравствено осигурување пошто на кретените во АВ и ФЗОМ им треба 6 месеци да средат документи?
За да се плашам дали утре ќе ме избрка некој од работа затоа што така му текнало?

Иначе во бивша Југославија процентот на луѓе кои се отселиле нека биле 2-3%, а сега на 2милиони народ имаш 500.000 иселени (25%).
А и албанците немој да мислиш дека се враќаат тука, тој доаѓа на одмор тука а нашите гастербајтери идат по Шпании, Ибици, Италии...

Дефектот во ДНКта е што тие што ќе идат надвор глумат најголеми патриоти, а тие што се тука не пробуваат да подобрат нешто, а не во тоа што сакаме да избегаме пошто е башибозлук.
-здравствено осигурување можеш да добиеш и без да се пријавуваш во агенцијата за вработување и тоа со само едно барање во фзо како особа што не бара редовно запослување..постапката е брза и не и држи вода ова прашање.
-Сигурна работа немаш никаде каде и да излезеш од Македонија, ако сака газдата ќе те избрка и тоа без објаснување..и ова ти паѓа во вода
-Сигурност веќе нема никаде во светот, дали некој детето ке ти го истепа или луд терорист бомба ќе мавне или камион ќе запали....и ова не ти е причина за бегање во странство
-Искрено кажано како сега што се примија и шуто и сакато, умно и неписмено, со или без книшка , никогаш немало во историјата на Македонија..
А за сладолед ке имаш пари да му купиш, сладолед е поевтин од висењето овде на форумов....
:P[DOUBLEPOST=1470312459][/DOUBLEPOST]

-здравствено осигурување можеш да добиеш и без да се пријавуваш во агенцијата за вработување и тоа со само едно барање во фзо како особа што не бара редовно запослување..постапката е брза и не и држи вода ова прашање.
-Сигурна работа немаш никаде каде и да излезеш од Македонија, ако сака газдата ќе те избрка и тоа без објаснување..и ова ти паѓа во вода
-Сигурност веќе нема никаде во светот, дали некој детето ке ти го истепа или луд терорист бомба ќе мавне или камион ќе запали....и ова не ти е причина за бегање во странство
-Искрено кажано како сега што се примија и шуто и сакато, умно и неписмено, со или без книшка , никогаш немало во историјата на Македонија..
А за сладолед ке имаш пари да му купиш, сладолед е поевтин од висењето овде на форумов....
:P

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Аман од темава, зарем среќен живот е само во поголема плата, поголеми финансии:mad:
Кој сака и на кого му се може нека оди и нека не се враќа...баш ме заболе...:D
Ама што трескаш глупости, ти изгледа немаш осетено немање. Да немаш. Немаш осетено да бараш твое право у као демек демократска држава а да те казнат поради тоа. Немаш осетено да се грижиш за некој, да му мислиш за основни потреби. Да плаќаш сметки и даноци на државата која не се грижи за основните работи кои се неопходни. Немаш осетено да сакаш да реализираш идеја за бизнис, производство за општо добро на сите луѓе, а истите твои луѓе да гледаат да ти наштетат, зашто не се чуствуваат убаво кога гледаат како напредуваш, зашто се плашат од себе си да не останат никој и ништо а ти некој и нешто. Незнам дали можеш да ги погледнеш просјаците, ментално разболените кои се влечат низ улиците, по контињерите, да приметиш дека секој ден бројот им се зголемува. Можда тебе таа глетка те прави среќна, мене лично ме бута у депресија. А кога сум у депресија неможам да сум креативен у моја струка, немоќам да се фокусирам на работа, неможам ни долго да задржам насмевка. Зашто кога ке видам поубаво, на никого не му е ни смешно, само се допингуваме со хемија за да си олесниме малце од време на време.

Член од
27 јули 2016
Мислења
34
Поени од реакции
19
почнавте веќе и со терористи да ги плашите оние што сакаат да ја напуштат земјава
патетични сте

Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
-јас бев без осигурување 6 месеци со уредно поднесени документи секаде затоа што се идиоти секаде
-не сум чул дека во Шведска, Швајцарија, Германија, Австрија може газда да те избрка зошто така му текнало
-да да сегде во светот е насилно, само во Македонија е рај....Поминете малце низ Чаир,Бутел па да видите што сигурно а што не е
-баш дека се што примија е со книшка, тие што се без неа сакаат да си одат што е можно подалеку
-очигледно не знаеш што е сиромаштија и немаш видено, недај боже да видиш...

*Има факти кои не може да се побијат, а тоа е дека Македонија во моментов е нај лошо место за живеење во Европа (зад Молдавија, Косово и БиХ) и мислам дека тоа се ти кажува

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.535
Поени од реакции
9.422
*Има факти кои не може да се побијат, а тоа е дека Македонија во моментов е нај лошо место за живеење во Европа (зад Молдавија, Косово и БиХ) и мислам дека тоа се ти кажува
полека со дрогата, лошо делува по мозокот

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
е ова се сериозни слабости кај нас кој што вредат да се спомнат, а не некоја си ебана кинеска храна или МК Доналдс, конзоли, плејсташн и не знам што, мобилни телефони и копјутери. Кога станува збор за телефони и друга техничка роба, нашиот народ е подобар него што би требало според платитете и секојдневните кукања.
Да бе да, супер сме, се можеме да си дозволиме со просечна плата од 340 евра.
Леле лол отиде на 49 страна да вади од контекст што сум напишал.

Повторно каде прочита дека цифрата се однесува за просечна Македонска плата??

Дали воопшто прочита и разбра нешто од муабетот или збориш колку да вреѓаш и тролуваш? :)
Тука тролот си ти а не јас.

Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
  • Ми се допаѓа
Reactions: k3b

Kajgana Shop

На врв Bottom