Дали ви се допаѓаат филмовите на Чарли Чаплин?

• Креатор на темата експерт
  • Време на започнување
I

Intex

Гостин
Иновативноста??
Абе не ме заебавај дете.... Претпоставувам како ги оценуваш филмовите, и не те обвинувам, ама немој да споредуваш, греота е во најмала рака. И нема да те убедувам, сам ќе си сфатиш некој ден.
Абе друже, било интересно во тој период, коа се било до движењата, текстот слабо (зборам за немиот филм). Сеа има интелигентен хумор. Има и дебилен, ама тој не ни е по ќеф.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
И хуморот на Чарли Чаплин бил интелегентен своевремено. Било нешто оригинално во секој случај. Денес хуморот е различен, или она што ни е смешно е различно, но има малку комичари кои им се смешни на сите, како што некогаш бил Чарлс. Нема повеќе one-man-show на ТВ или по филмовите, има комплексни сценарија во кои повеќе актери треба да бидат на ниво за да успее филмот.

Своевремено, Чаплин успеал да ги забавува широките маси, т.е. она што го правел за нив било одлична забава. Во тоа е неговата големина.

Денес, комедиите се тешка катастрофа, со многу ретки исклучоци. Благодарение на сит-комите може да се види нешто смешно на ТВ, да не беа тие како жанр, ќе затупевме смеејќи се на третокласни глупости.

ме ─╤╦︻ спука

╲╲╲╲╲╲CS,WE7,CR9 ╱╱╱╱╱╱
Член од
13 април 2010
Мислења
143
Поени од реакции
2
smesni osobeno onie epizodi koga bese vo nekoja nezgodna situacija i polien so maslo ili ukapan u voda

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Чарли Чаплин е класика од која голем број на комичари научиле како да станат она што се денес. Тој не само што извршил големо влијание врз развојот на комедијата на големото платно, туку на еден многу софистициран начин успеал да го „здрма“ тогашното американско општество до таа мера, што бил прогласен за комунист и бил протеран од САД, а неговите филмови забранети за гледање. Последните години од животот ги поминал во Швајцарија. Токму неговиот едноставен хумор, со скриена порака наишол на симпатии кај голем број на тогашната, а и на сегашната публика. На крај сакам да кажам дека Чарли Чаплин е еден од најголемите комичари воопшто. Вечна инспирација. Секогаш смешен.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Тоа што филмовите му се прикажуваат до ден денес е доказ дека тоа што е направено е навистина квалитетно, оригинално и.... хумористично :)

Чарли Чаплин е класика од која голем број на комичари научиле како да станат она што се денес. Тој не само што извршил големо влијание врз развојот на комедијата на големото платно, туку на еден многу софистициран начин успеал да го „здрма“ тогашното американско општество до таа мера, што бил прогласен за комунист и бил протеран од САД, а неговите филмови забранети за гледање. Последните години од животот ги поминал во Швајцарија. Токму неговиот едноставен хумор, со скриена порака наишол на симпатии кај голем број на тогашната, а и на сегашната публика. На крај сакам да кажам дека Чарли Чаплин е еден од најголемите комичари воопшто. Вечна инспирација. Секогаш смешен.
Одлично кажано.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Ги немам сите гледано, но тоа што го имам гледано ми е смешно. Можеби не се најсмешните филмови на сите времиња, но мора да се земе во предвид времето кога се снимани тие филмови, техниката, менталитетот и слично.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Одамна, бил организиран натпревар за тоа кој од пријавените ќе личи најмногу на Чарли Чаплин, во движење, хумор, во се. На натпреваров се пријавил и самиот Чарли Чаплин, али никому не кажал дека е тој. Добил трето место.
Е ова ако не ви е смешно...

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Спореди го ова со Чарли Чаплин. Џим е светлосни години пред Чарли Чаплин. И го бива за секаква улога шо е најинтересно, може да се снајде во секаков филм.
:icon_lol: Jim Carey vs. Charlie Chaplin...

После Сузана Гавазова vs. Какобеше Друганашуша, што е следно? Љубе Лигавиот vs. Глувонемиот шо раздава картички низ Скопје? :nesvest:

Да го споредиш Чаплин со било кој модерен комичар, артист, глумец, режисер, шо сакаш e монструозно. Тој е основата на комедијата од телевизорот. Револуционер. Да не бил тој, Џим Кери и плејада други комичари можеби никогаш немало ни да се појават на телевизија и да се смеете на нивните финти. Всушност, имајте шанса да им поставите на секој еден од вашите фаворити и комичари миленици, што мислат за Чарли Чаплин, сите без исклучок ќе ви одговорат, “Тој е Бог“.

Затоа, вашите коментари као баба ми шо знае да ги даде, дека е глупав и личи на дебил, кажувајте ги само во тоалтетот пред огледало каде никој нема шанса да ве слушне, зашто срамота е во јавност да кажете дека Џим Кери е посмешен од Чарли Чаплин. Споредбата е смешна всушност, тоа што вас ве прави среќни и насмеани не се мери со квалитет, тоа е вкус и секој кој успева да ве направи среќни заслужува да биде величен, нема збор околу тоа.

Како и да е, почитта е онаа која ви фали на темава.

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Воедно денеска се навршуваат 121 година од неговото раѓање.. Секоја чест мајсторе.

?

..........

Гостин
Ништо повеќе ме нема изнасмеано од Чарли Чаплин, најдобар комичар на сите времиња, човекот кој без боја и звук успева да ми предизвика грчеви во стомакот.
Чарли крал на комедијата:smir:

P

PewDiePie

Гостин
Добар е,посебно ми се свиѓа еден филм со него,ќе најде едно дете без родители мислам и ќе го одгледа ќе го порасне,нема да бидат многу богати ама секогаш ќе се снаоѓаат некако на спретен и комичен начин. :wink:

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.762
Поени од реакции
8.022
Ги читам критичарите и ги жалам, но тоа е... кога имате само изгледано 1/2 филмови од него и тоа краткометражни.

Чарли е дефинитивно најдобриот глумец на сите времиња, знае тотално се да одглуми. Какви само чуствителни филмови има... тоа е нешто неверојатно!

Ќе почнам со неколку долгометражни филмови кој јас лично ги имам гледано и кој навистина вредат да се погледнат.

Limelight (1952) - Според мене, најдобриот филм на сите времиња. Да, за луѓето малку е чудно тоа кога ќе ја видат годината на филмот. Но одсекогаш велам "Важна ми е приказната на филмот отколку годината". Филмов е ФЕНОМЕНАЛЕН!

Modern Times (1936) - Тежок е животот, да? Комедија, романса, тага, надеж...

City Lights (1931) - Приказна за слепа девојка...

The Circus (1928) - Чарли наоѓа работа во Циркус, а и девојка :) Подоцна сфаќа дека целиот циркус зависи од него, дека тој ги засмејува луѓето.

The Great Dictator (1940) - Хумор во сметка на Хинкел, упс Хитлер :pos2:

The Kid (1921) - Е еве го овој за детото... :)

Monsieur Verdoux (1947) - Оние кој обожаваат Crime, еве и за нив одлично филмче :) На моменти знае да биде малце досаден, но сепак на крајот сфаќаш дека е одлично филмче.

The Gold Rush (1925) - Потрага по злато... но наоаѓа нешто повеќе :)

Ова е целата листа на долгометражни филмови што ги имам гледано во кој тој глуми. А оние кој тој ги режисирал:
A Woman of Paris: A Drama of Fate (1923) и A Countess from Hong Kong (1967)

Имам гледано само 2 краткометражни филмови од него, Pay Day (1922) и The Immigrant (1917), наскоро оваа листа ќе се зголеми :wink:

Нема на сила да ве терам да ги гледате неговите филмови, знам зошто и точно ги одбивате... но не знаете што пропуштате :smir:

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.861
Поени од реакции
8.251
најако ми е Чарли Чаплин коај јадеше кондура :pos2:

Pl.

Pl.
Член од
16 јули 2009
Мислења