Дали би заминале во странство?

Дали би прифатиле да одите во странство?

• Да

Гласови: 485 77,7%
  • Не

Гласови: 139 22,3%

• Вкупно гласачи
    624
Член од
23 февруари 2007
Мислења
780
Поени од реакции
69
Ако ми се укаже шанса веднаш би отишол. А за место би го избрал New York. :)

K

KomitaMKD

Гостин
Јас бев во странство во Америка и можам да кажам дека ич не ми се бендиса тамошниот живот.Колку и да има беспарица овде и колку да ни се смачи од се понекогаш пак ние сме овде родени и овде припаѓаме и секаде освен во македонија ќе сме туѓинци.Сега би пошол некаде во европа да видам како е таму ама за живеење таму нема шанси.Само дома си е дома...

L

Lezbiangirl

Гостин
NA temava se imam raspravano vo sredno so moite soucenici site vikaat deka od makedonija nema poubavo a jas bev za beganje od makedonija,rabotata bese toa sto oni imaa doktori i advokati za roditeli i se im bese obezbedeno vklucitelno rabota iako moram da priznaam megu niv imase luge sto stvarno vredea
Sto sakam da kazam lesno e da vikas deka ne zaminuvas od ovaa pateticna drzava koga imas pari i sreden zivot i da izgravas patriot tesko e koga si nikoj i nisto
jas bez dvoumenje bi begala bez da se svrtam ovde 90% OD LUGETO SE RASIPANI znam deka tamu ne cvetaat ruzi ama barem lugeto se direktni i iskreni barem poveketo....

U

UnholY

Гостин
Кратко и јасно...Не.
Би заминал на одреден и релативно краток период, а заминување во целост, никако.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
не си идам бе не си идам!!! Македонец сум шо мајка барам да живеам на друго место

FrEaKy GiRL

...FaLLeN AnGeL...
Член од
20 јули 2007
Мислења
623
Поени од реакции
28
Со оглед на тоа дека скоро се, ако не и се, во Македонија иде со врски, и ако немаш врски и некој не те подбутне, тешко дека ќе успееш...ДА! Можеби ќе звучи анти-патриотски, ама факт е дека иднина во Македонија...е тешка тема... Не викам дека во странство се е идеално...меѓутоа сигурно не е како тука, на принцип на мито и корупција се да се одвива... Еве јас на пр. сон ми е да станам актерка...на драмски ако немаш врски тешко дека ќе те примат...за понатака не правам муабет...ако имаш среќа ќе завршиш во некој од нашиве „многу“ театри што ги имаме. + Уметноста се помалку се цени, а луѓео уште помалку одат во театри, кина, изложби итн...Така да...кои ми се можнстите мене тука да си го остварам сонот? Всушност....дали воопште имам?

U

UnholY

Гостин
Можеби ќе звучи анти-патриотски, ?
Јас воопшто не сум патриотски наклонет, баш напротив, и јас сум анти патриот, ама едноставно не сакам да заминам оттука.
Нека не ви звучи контрадикторно, пошто не е, не мора да образложувам зошто.

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
А што е тоа патриотското ако се остане во државата?

Зошто би останал тука, кога би имал можност да просперирам надвор, тоа не ме прави антипатриот, баш напротив. Ако одредена персона успее во странство, и има доволно среќа да стекне име за себе... со тоа станува најголем амбасадор на својата земја. Ете ви примери, Пандев, Трпчевски, Трајанов, Манчевски... наместо локал патриоти, денес тие се амбасадори на Македонија низ светот. Секаде каде што настапуваат, кажуваат дека се од Македонија. Со тоа не прават и нас горди што имаме такви луѓе со потекло од Македонија и што самите ние сме Македонци. И да, првата ДОБРА прилика што ќе ми се укажи ќе ја искористам. :)

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Како прво, сосема ги оправдувам оние на кои им е сон да отидат во ветените земји. Шетаните луѓе се секогаш поотракани и ако им успее да бидат среќни во туѓина, зошто да не...само напред!

Но што се однесува до мене, пробав, ама...Добро, не можам ништо децидно да тврдам, ама сега за сега, се` уште ни е фино тука. Имам сопруг странец, место за живеење во центарот на огромна и просперитетна европска метропола, можности за вработување, ама ја немам - домата. И џабе ми е мене да седам „во странство“, само за да бидам надвор и за комшиите да мислат дека којзнае каков живот тераме таму некаде, кога секојдневно ќе го чкрткам поминатиот ден од календарот, броејќи кога ќе си дојдам дома. Имам милијарда пријатели надвор. Отидени се од немајкаде, ама животот им се состои од работа и седење на нет за да си направат муабет со оние од Скопје и да си поплачат. Не сакам таков живот. Го сакам она чувство на одење со крената глава по моите улици, здраво-здраво на секој чекор и она што сум некој и нешто токму тука.

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Овде нема многу добра иднина ама ипак може да се живее не е толку црно но во странство во некој развиени земји е многу подобро од овде ама и таму не тече мед и млеко каде и да се биде треба да се помучиш за да бидеш нешо у животот.

нз точно дали би останал или би идел би размислил добро пред да се одлучим.

Kajgana Shop

На врв Bottom