Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Фино све ова, а сеа изјасни се колку веруеш ти у све ова на скала од 0 до 10. На оваа тема, без таква скаларна оценка на веруењето, џабе ти е муабетов.
Верометар му е мајката, да утврдиме објективно кој во што колку верува.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Верометар му е мајката, да утврдиме објективно кој во што колку верува.
Имаш бе у Веро, карши банките. На понижење се сеа -- 25 ден. комад, да земам и за тебе еден?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
http://news.nationalgeographic.com/news/2006/03/0317_060317_big_bang.html
еве ти линк за доказ за бигбенгот
Исто така моеш и сам да направиш експеримент користејки малку постар телевизор коа имаш статична фрекфенција или кажано Microwave baground и тоа ти е останата мала радиација од бигбенгот ООООООООХ и пак ке те прашам зашто се правиш паметен и ништо не сакаш да докажеш ако сакаш нешто да докажеш тогаш кази му на Чорбаџија дека фосилите пронајдени од динусаурусите не се змееи кој што изумреле пред 4илјади години (како што вика римската црква)

и еве ти цитат од Wikipedia
The earliest and most direct kinds of observational evidence are the Hubble-type expansion seen in the redshifts of galaxies, the detailed measurements of the cosmic microwave background, the abundance of light elements (see Big Bang nucleosynthesis), and today also the large scale distribution and apparent evolution of galaxies[47] which are predicted to occur due to gravitational growth of structure in the standard theory. These are sometimes called "the four pillars of the Big Bang theory".[48]
Е баш овој линк ме убеди дека биг бенгот постоел. Неш’нал џиографик е научна установа....баш
Ај вака ти ко научен експерт кажи која е врската на таа „статична фреквенција“ со биг бенгот? Ако секој биг бенг продуцира таква (ако....), дали важи и обратното? Некоја формула како се поврзани тие две, знаеш? Или татко ти така ти кажа?
А со чорбаџија ти убедувај се слободно и докажувај се.
и атеизмот не е религија туку самоодбрана против религијата и нејзините труења
Кај реков дека е религија? Реков дека е вера (за некого, па и за тебе колку гледам).
Ај види во википедија што е атеизам. Имаш ти уште фурни леб да изедеш, за да стасаш до атеист.

Гледам нов си на форумов. Ај види што ми пишува кај името, под сликичката на Кермит. А после и прочитај тука батко ти Атеист што напишал
http://forum.kajgana.com/threads/Атеизам-дефиниција.16828/page-29#post-2186721
и тука
http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-до-атеистите.47267/page-215#post-4173773

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Токму тоа време е мистерија за нас. Дарвинистите можат да си кројат набаждарени приказни како минаралите во идеално предвидливи услови го заобиколувале фосилот, но тоа ќе останат само приказни развлечени со храбра екстраполација. Затоа два од три примероци при мерењето се прогласуваат за „оштетени“, „контаминирани“ - само затоа што не се во согласност со еволуционистичките геолошки таблици. Мерени се примероци од вулкани кои еруптирале пред неколку години и со помош на радиоактивните методи е добиена старост од милиони години. Смешно зарем не? Епа смешно, тоа ти е еволуција.
Многу процесии се одвивват пред да се наполнат магма коморите и вулканот да еруптира...
Да не должам,
- Врската "родител-ќерка" е секогаш под знак прашалник кога се работи за радиометрика на "тазе" вулкани..
- Знаеме дека вулканот најчесто исфрла СТАРА магма, НО може и да се случи - старата да ја потисне МЛАДАТА магма нагоре, во процесот на ерупција.
Така да, не викам дека радиометриката е 100% веродостојна метода, но и тазе вулканите сами по себе не се цвеќиња за мирисање.
Сеа да не го земам за пример Гранд Кањон.... Колорадо го имат исечено таман ти да можеш со свој очи да ги гледаш слоевите што се создавале долг период. Е таму радиометриката работи 100% ...
Во право си дека Ц-14 методот оди до максимум 60-70 илјади години..., затоа најсигурно си е со У-Пб методот нормално...

И сеа ај кажи ми ти мене, што да помислат кога ќе пронајдат ФОСИЛ во слој карпи стар 10+ милиони години?

И ЗОШТО ДО ДЕН ДЕНЕС УШТЕ СЕ ВО ПОТРАГА ПО НОВИ ТРАГИ? Зошто 100% веруваат во се?
Значи нема 100%-тен ФАКТ тука, нема крај таа потрага по нови докази... Се работи секој ден, се бара и истражува секој ден, се копа секој ден, се бараат нови ПОСИГУРНИ методи секој ден, и никој никогаш не рекол СИГУРНО Е ОВА, СИГУРНО Е ОНА.

И постојат такви ко тебе Чорбаџи, што позитивната енергија е трошат да докажат КОЛКУ ДРУГИТЕ НЕ СЕ ВО ПРАВО, наместо да застанат машки и да го бранат тоа во кое тие веруваат. (доколку има такво нешто)

РЕКОВ И ПАК ЌЕ РЕЧАМ .... НАЈЛЕСНО Е ВО ДЕНЕШНО ВРЕМЕ ДА СИ ТОТАЛЕН СКЕПТИК. ТОГАШ 100% СИ ВО ПРАВО.
Ајт

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
РЕКОВ И ПАК ЌЕ РЕЧАМ .... НАЈЛЕСНО Е ВО ДЕНЕШНО ВРЕМЕ ДА СИ ТОТАЛЕН СКЕПТИК. ТОГАШ 100% СИ ВО ПРАВО.
Ајт
Chorba ne e skeptik. On e fundamentalen protestant + platenik e. Ova shto go citas od nego mu e rabota.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Chorba ne e skeptik. On e fundamentalen protestant + platenik e. Ova shto go citas od nego mu e rabota.
Луѓе верувајте...
НЕМА поголеми скептици од верниците во богови! Тие од толку многу што НЕ ВЕРУВААТ, таа празнина ја пополнуваат со наводна верба во некаква си НАДприродна историска пропаганда, која е ништо повеќе од обичен лек за нивните комплекси.
Порано таа иста Црква и религијата го учеле човештвото дека Земјата е плоча на три кита, дека Сонцето врти околу нас, Дека сме од Адам и Ева.. абе абе абе НИ ХОЛИВУД ОД СТРАМ НЕ САКАТ ФИЛМ ДА НАПРАЈТ НА ТАА ТЕМА... не за нешо друго, ќе треба во сајнсфикш да го сместит и ќе се бунат верниците...
Пред 2000 години, Верник во БОГА било СЕ.
Денешно време, Верник во БОГА = Верник во НИШТО => БОГ = НИШТО. (измислица,фантазија,наследна болест,неукост...)
Еволуција.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.657
Поени од реакции
59.670
Луѓе верувајте...
НЕМА поголеми скептици од верниците во богови! Тие од толку многу што НЕ ВЕРУВААТ, таа празнина ја пополнуваат со наводна верба во некаква си НАДприродна историска пропаганда, која е ништо повеќе од обичен лек за нивните комплекси.
Порано таа иста Црква и религијата го учеле човештвото дека Земјата е плоча на три кита, дека Сонцето врти околу нас, Дека сме од Адам и Ева.. абе абе абе НИ ХОЛИВУД ОД СТРАМ НЕ САКАТ ФИЛМ ДА НАПРАЈТ НА ТАА ТЕМА... не за нешо друго, ќе треба во сајнсфикш да го сместит и ќе се бунат верниците...
Пред 2000 години, Верник во БОГА било СЕ.
Денешно време, Верник во БОГА = Верник во НИШТО => БОГ = НИШТО. (измислица,фантазија,наследна болест,неукост...)
Еволуција.
ИмаТ многу убав филм, мене еден од омилените, само изрази желба одма праќам препораки, да не ја дефокусираме темава.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сеа да не го земам за пример Гранд Кањон.... Колорадо го имат исечено таман ти да можеш со свој очи да ги гледаш слоевите што се создавале долг период. Е таму радиометриката работи 100% ...
Според некој се создавале долг период, според некои пократок период. Едни претпоставуваат вака, други онака.
Туку кажи ми, дали си ги видел седиментните карпи во Оукленд, Нов Зеланд, во местото познато како „Источна плажа“?

Како е можно овие слоеви да се создавале милиони години и при тоа да се свиткале без да се прекршат?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Луѓе верувајте...

...
Еволуција.
Само затоа што - Творецот на небото и земјата - е Невидлив и Несватлив за ограничените мозоци и очи?

Вистинската еволуција и внатрешна револуција допрва доаѓа!

Тогаш, надувениот човек - ИншАлах - ќе увиди дека во споредба со БОГА не бил ништо друго освен (во најдобриот случај) една загубена овца!​

.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
ИмаТ многу убав филм, мене еден од омилените, само изрази желба одма праќам препораки, да не ја дефокусираме темава.
Дајми една добра препорака, ветувам ќе ја гледам! Јас сум обожавател на добри sci-fi тематики. :)

Тогаш, надувениот човек - ИншАлах - ќе увиди дека во споредба со БОГА не бил ништо друго освен (во најдобриот случај) една загубена овца!​
.
Јас не се споредвам со тој БОГА бидејќи не знам кој е, а не од шо бил појака фаца од мене... Само некако имам чуство дека - ни јас ни тој не сме ништо друго освен (во најдобар случај) загубени овци на планетата Земја.
Само за една работа се слагам со тоа верување во Богови...
Дава мир кај луѓето.. мир во душата.. надеж... позитивна енергија.... и ги дистанцира од вистината и науката - која е многу комплицирана за просечниот ум да ја разбере.
Добро е да се верува во таа надприродна(читај сосем природна) појава, и штета што луѓето(боговерниците) тоа го злоупотребиле како пропаганда која ги објаснува настанокот на мултиверзумот и животот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Според некој се создавале долг период, според некои пократок период. Едни претпоставуваат вака, други онака.
Туку кажи ми, дали си ги видел седиментните карпи во Оукленд, Нов Зеланд, во местото познато како „Источна плажа“?

Како е можно овие слоеви да се создавале милиони години и при тоа да се свиткале без да се прекршат?
Нема ништо необично во овој вид на седиментни карпи.

За разлика од тебе, кој поставува подлли манипулативни „прашања“ во надеж дека некој недоучен ќе ти поверува, геологијата (тоа е наука, за разлика од Креатенизмот) дава разумни и логични одговори.

Темелно и опширно објаснување.

аха... и во право си за она „едни вака, други онака“:
Научниците, на пример, викаат „создадени се во текот на милијарди години Земја“, а креатените викаат „господ така ги направи од ништо пред едно 6000 години...“

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Дајми една добра препорака, ветувам ќе ја гледам! Јас сум обожавател на добри sci-fi тематики. :)

Јас не се споредвам со тој БОГА бидејќи не знам кој е, а не од шо бил појака фаца од мене... Само некако имам чуство дека - ни јас ни тој не сме ништо друго освен (во најдобар случај) загубени овци на планетата Земја.
Само за една работа се слагам со тоа верување во Богови...
Дава мир кај луѓето.. мир во душата.. надеж... позитивна енергија.... и ги дистанцира од вистината и науката - која е многу комплицирана за просечниот ум да ја разбере.
Добро е да се верува во таа надприродна(читај сосем природна) појава, и штета што луѓето(боговерниците) тоа го злоупотребиле како пропаганда која ги објаснува настанокот на мултиверзумот и животот.
.

Ако мислиш дека тоа (за неверните и кривоверните мозоци) несватливо и невидливо “ништо“ е буквално ништо, тогаш твоите мисли, твојата наука и (предсе’) твоите чувства се истотака ништожни!

Бидејќи: Ништо не доаѓа од ништо!“ :)

п.с. Потребно е големо стрпение додека чедата на мајмуните вистински Го сватат Најважното! ;)

п.п.с. Ние ги сакаме и респектираме мајмуните (и нивните чеда), бидејќи тие - од БОГА - се пред нас створени, а ние имаме одговорност и за ними!

.

>> Кому му е многу дадено, многу и ќе се бара од него;
и кому му е доверено повеќе, повеќе ќе се бара од него. <<

.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
.
>> Кому му е многу дадено, многу и ќе се бара од него;
и кому му е доверено повеќе, повеќе ќе се бара од него. <<

.
По оваа логика од тебе никој ништо нема да бара...

Kajgana Shop

На врв Bottom