Легитимитетот не е ист Фаранг, тоа е тоа што цела време го вергламе. Со други очи ќе го гледаат ако има 80.000 гласови освоено.
Ај да не го коментирам болдот, ќе се замерам без врска и со тебе. За Перт си во право, за Сидни (и околината) не си, за саат време со авион може да стасаат во Канбера, еднаш во 2-3 години можат финансиски да си го дозволат тоа, да не се лажеме.
Да, нека има и 8 пратеници, ако изборот е според процедурата.
Може, изборите нека ги спроведат австралискиот ДИК и локалните заедници, под надзор на 1-2 претставници од нашиот ДИК, мене не ми пречи. Иако ова им пречи и на власта и на опозицијата (нема да можат швалерките да си ги пратат на шетање).
Ако не сакаме да се заврши некоја работа ќе најдеме оправдување, ако сакаме ќе најдеме начин. Овде прочитав само оправдувањa
Да те прашам што ќе се случи ако излезат 80 000 и 79 970 гласаат за него? Тогаш ќе испадне дека е местенка зашто ни Садам Хусеин немал такви резлутати. Ако ние тука во нашата изборна единица не му го спориме легитимитетот незнам што има вие таму?
Не е еднаш 2 пати е и тоа во некој за нас ненормални рокови. Значи избори се објавуваат на ден икс па следи пријавување. Пријавувањето мора да се изврши на специфичен образец кој го менуваат на секој избори иако нема потреба за тоа, ама го прават НАМЕРНО за да не се користат стари тоест да се има трошок (пре се време збориме овде) и да мора да се иде до амбасада/конзулат. Збориш не е многу еднаш 2-3 години да се иде саат време со авион, не е еднаш него е два пати во рок од 3-4 недели. Ај сега реално кажи дали ти би го направил истото ако знаеш дека СИГУРНО победува кандидатот на вмро? Сеедно и да си за и да си против нема да се малтретираш.
Тука не се слагаме, јас уствари неќам дијаспората да игра клучна улога во МК политика повеќе тоа да биде симболична ако се иде на систем ист број на гласови исто пратеници тоа ќе се смени па ќе добите уште порадикални влади. Како што е сега си функционира ОК.
Може ама не се прави, не го прифаќаат истите тие што сега кукаат колку се троши на избори.
Бранчез не се оправудвања. Значи предходниот пратеник за австралија при секое негово подолго доаѓање овде даваше отчет. Се свикуваше народен конгрес и секој беше добродојден. Објаснуваше што работи, во какви комисии е итн. Делеше совети и им помагаше на тие што имаа проблеми во МКД. Имаше и будали што го прашуваа за знамето и името ама углавно беше ок. Јас на такви сум бил два пати во мелбурн. Знам дека и во сиднеј го правеше истото. Значи имаше комуникација со гласачкото тело, се тоа му беше организирано од задграничните комитети на дпмне. ВМРО си има добра логистика овде од тоа нема бегање. Работата е што ниту еден друг пратеник во МКД ова не го практикува така? За инвестиции ако те интересира по ПП можам да ти посочам за кој има помогнато значи за ова ти кажувам дека сум бил и јас делумно инволвиран или мој пријатели биле па е 100%. Да не претерам јас би рекол дека најмалку 70тина вработувања има донесено. Камо среќа сите да донеле толку. Јас лично сметам дека тоа е и малку, дека баш тоа треба да им биде главна работа, да се еден вид министри за надворешни работи бар во средините кој ги покриваат ама за тоа треба и буџет, треба и пари од владата. Владата тоа не им го овозможува, моментлано на пример максимум можат дури 5 дена да се присутни во дијаспората со притоа платени трошоци потоа се е на нивнен грб. Ај сега кажи како да ја покриеш Австралија со 5 дена? Дали вреди да идеш до АУС за 5 дена? Тука се проблемите...[DOUBLEPOST=1438699098][/DOUBLEPOST]
Гледам дека си стручњак по политика мајсторе се извинувам за сите гревови што ги направив!
Во парламент одлучува и 1 пратеник...Така на пример во моментов ВМРО ДПМНЕ има 61 пратеник и се изнададоа грдни пари само за да го купат пратеникот на Стевче Јакимовски за да имаат апсолутно мнозинство со 62 пратеника!
Е сега види дали одлучуваат тие 3 пратеници.
Плус ако гласа дијаспората зошто не се стави цензус на гласови, односно на излезност...Од дијаспора која се проценува горе доле на 1 м, излегле да гласаат 7 илјади...Дали е тоа вистинскиот глас на дијаспората????[DOUBLEPOST=1438696398][/DOUBLEPOST]
Смештај и превоз им се плаќа од државниот буџет исто како на сите пратеници, не се лажи дека не е така...Второ никој не ги тера со сила да дојдат, мене со сила ме тераат да ги плаќам!Трето и да се во загуба, тоа е нивна работа, а верувај ми не постои човек кој ќе иде во загуба само за доброто на Македонија, таквите луѓе умреа во ликот и делото на Делчев,Сандански, Влахов!
Научна фантастика е тоа што го збориш мајсторе!
И да ќе заборавев...Платата во АУС е одприлика 3к долари...Платата на пратеник во Македонија основица е 1к евра, плус тешки бонуси од членување во комисии така да стигаат до 2.5к евра, плус апанажа, плус ловувжана. Е сега од тоа кога ќе ги одземеш трошоците за живот во АУС, и оние во Македонија кои се целосно покриени од државата ќе видиш дека и те како му се исплати да пресели не само својата фамилија, туку цела зграда од АУС во МК!
А му се плаќа ли тоа што треба да купи цела нова покуќнина и кола? Еве сегашниот пратеник ќе има мандат од не полни 2 години... Значи он инвестирал 20-30 000е за што?
Не ги тера, доаѓаат дека сакаат пред се да помогнат. Кој тебе те тера? Па тие ти што ги одбра го изгласаа овој закон, што ти се овие 3ца криви?
Не ти верувам. Тоа што ти живееш и не познаваш луѓе што се спремни да одработат за доброто на каузата е пред се твој личен проблем и кажува многу за твојот карактер и за карактерот на тие окулу тебе. Затоа подобро и да не дискутираме на таа тема.
Плата во АУС ти е 4-5К долари. Плата на пратеник со сите бонуси од комисии и дневници на пат итн ти е преку сила 1650е. Лопуважа пак тоа е углавно одлика на карактер. У право си иначе подобро е во МКД одкако ќе одзмеше трошоци за живот итн, затоа во МКД секоја година се враќаат илјадници дијаспорци од австралија а не обратно.[DOUBLEPOST=1438699496][/DOUBLEPOST]
Каде прочита дека некој бара милостина? Не живееш овде и не те засегаат одлуките кои се носат, што значи нема зошто ти да гласаш. Толку е едноставно, илјада весели вратоломии нема да го променат ова.
Како не ме засегаат? Па и јас сум МАКЕДОНЕЦ од МАКЕДОНИЈА, кој си
ти тоа да ми го скратиш? Ако не ти одговара моменталната финансиска состојба на тебе или некој друг снајди се, илјадници баш ради тоа и не се во МКД а ти сакаш ради тоа да им го одземеш правото на глас.