Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

  • Да

    Гласови: 100 36,0%
  • Не

    Гласови: 178 64,0%

  • Вкупно гласачи
    278

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Bas sakam da znam sto misli dijasporata: dali makedoncite nadvor od Makedonija treba da glasaat ili ne.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Сите (или речиси сите) се “за’’.

Впрочем, сегашните превирања во Македонија за предвремени избори делумно се инспирирани заради тоа да се оневозможи таква разврска Македонски граѓани во дијаспората да можат да гласаат.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Мене не ми е гајле што мисли ДИЈАСПОРАТА, секој што не живее во македонија нема право да одлучува за тоа кој ке биде на власт во државата во која јас живеам.
 
Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Мене не ми е гајле што мисли ДИЈАСПОРАТА, секој што не живее во македонија нема право да одлучува за тоа кој ке биде на власт во државата во која јас живеам.
Во твоето мислене има ного логика и вистина.
 

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Мене не ми е гајле што мисли ДИЈАСПОРАТА, секој што не живее во македонија нема право да одлучува за тоа кој ке биде на власт во државата во која јас живеам.
.......зашто тогаш не им го одземеш правото на глас на 300 000 бегалци од Косово..........
 

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
НЕ. Ако се прашувам јас, не треба да им се овозможи да можат да гласаат.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Треба да имаат по 2 пратеници од секој континент каде ги има во поголем број, Европа, Австралија и Америка.
Голем дел од нив праќаат огромни средства во земјата и со тоа дирекно и помагаат на македонската економија.
 
Член од
26 декември 2009
Мислења
232
Поени од реакции
7
Треба да имаат по 2 пратеници од секој континент каде ги има во поголем број, Европа, Австралија и Америка.
Голем дел од нив праќаат огромни средства во земјата и со тоа дирекно и помагаат на македонската економија.
Тогаш това би било директно купуване на пратенически места на квотен принцип ?! :toe:
 

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Мене не ми е гајле што мисли ДИЈАСПОРАТА, секој што не живее во македонија нема право да одлучува за тоа кој ке биде на власт во државата во која јас живеам.
Tebe ne ti e gajle,ama ima koj go e. I "taj" gi plaka davackite kako i ti, (sruja, voda i se drugo), znaci ima obvrski a zosto da nema i toj pravo kako i ti: da bira.
 
Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Tebe ne ti e gajle,ama ima koj go e. I "taj" gi plaka davackite kako i ti, (sruja, voda i se drugo), znaci ima obvrski a zosto da nema i toj pravo kako i ti: da bira.
Како плаќа од странство бре?
Таму живеат со години, таму плаќаат данок, овде да ми одлучуваат? Нека се вратат, да возат по овие патишта, да живеат со овдешна плата, и нека гласаат
 

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како плаќа од странство бре?
Таму живеат со години, таму плаќаат данок, овде да ми одлучуваат? Нека се вратат, да возат по овие патишта, да живеат со овдешна плата, и нека гласаат
a bre , i vo makedonija plakaat danok
 
Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Како плаќа од странство бре?
Таму живеат со години, таму плаќаат данок, овде да ми одлучуваат? Нека се вратат, да возат по овие патишта, да живеат со овдешна плата, и нека гласаат
Дава дијаспората пари во државава?
Пари не се даваат само преку данок.
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.295
Поени од реакции
15.512
Го помагаат платниот биланс преку трансфери на пари.

И најпрост пример: Вујко ти од Америка ти праќа 200 долари, ти купуваш македонски производи за тие 200 долари кои доколку не ти ги пратиле немало да ги купиш производите. Со купувањето плаќаш данок што оди во буџетото на РМ и ги помагаш македонските претпријатија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom