Гуми (пневматици)

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Kako i sekoj proizvod taka i gumite si imaat klasi so razlicni performansi ....vreme,dozd,comfort,noise,tovarni,brzinski,plasticni,najlonski,zimski,letni..etc.Licno pred da zemem citam reviews i testovi...posle loso iskustvo so Toyo racing gumi...dve se dupnaa za 2 meseca so pominati 2000-3000 km...Sega vozam Kumho(Ecsta) zadovolen sum...sega za sega (40 000 km) Eve dobar sajt za proverka!

www.tirerack.com
Retko koj cita review-a i testovi.
Najmerodavni kaj nas se vulkanizerite i prodavacite na gumi, koi kazuvaat toa sto im odgovara ili vo slucajot so vulkanizerite-maalski muabeti.

https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/default.aspx - najdobri testiranja na gumi praat Germancite od ADAC. Samo boduvanjeto i rangiranjeto im e malku specificno, pa cesto iskaca dobri gumi da se nisko na rang samo poradi ostrata granica sto ja imaat za dobro-zadovolitelno, vo nivnoto boduvanje na 2,5.

E па да знаеш дека ги произведуваат тие димензии и такви гуми се ставаат кога се продава џипот
Ti prodolzuvas da treses gluposti.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Retko koj cita review-a i testovi.
Najmerodavni kaj nas se vulkanizerite i prodavacite na gumi, koi kazuvaat toa sto im odgovara ili vo slucajot so vulkanizerite-maalski muabeti.

https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/default.aspx - najdobri testiranja na gumi praat Germancite od ADAC. Samo boduvanjeto i rangiranjeto im e malku specificno, pa cesto iskaca dobri gumi da se nisko na rang samo poradi ostrata granica sto ja imaat za dobro-zadovolitelno, vo nivnoto boduvanje na 2,5.

Ti prodolzuvas da treses gluposti.
По некогаш тестовите знаат да бидаат и лажирани во корист на некој производител.
За мене најверодостојно е сопствено искуство а кога купувам гуми секогаш го читем составот, датумот на производствои и со специјален апарат за таа намена ја мерам тврдината на гумата.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
По некогаш тестовите знаат да бидаат и лажирани во корист на некој производител.
За мене најверодостојно е сопствено искуство а кога купувам гуми секогаш го читем составот, датумот на производствои и со специјален апарат за таа намена ја мерам тврдината на гумата.
Znaci ti si expert za gumi...ama od koga ke gi kupis.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Znaci ti si expert za gumi...ama od koga ke gi kupis.
Имам извозсено мишелин,данлоп,сава,тигар,пирели,дебика,гудиар,матадор,ханкоок...............
Од сите наброени најзадоволен сум од мишелин енерџи кај кои има само еден проблем бидејќи сите 4 исто се трошат па не можеш да правиш комбинации 2+2.

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
:ojeaa:
Go citas sostavot :jeeee:
A i imas specijalen alat za merenje na tvrdinata na gumata:цицки:
Имам извозсено мишелин,данлоп,сава,тигар,пирели,дебика,гудиар,матадор,ханкоок...............
Од сите наброени најзадоволен сум од мишелин енерџи кај кои има само еден проблем бидејќи сите 4 исто се трошат па не можеш да правиш комбинации 2+2.
:bravobe:Vo penzija si ti sigurno:tvg:, so tolkavo iskustvo i tolku izvozeni kilometri pa duri gumi od 10 razlicni proizvoditeli si izvozel :motorce:

Begaj be ti nemas ni dozvola, uste si :drk:

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
:ojeaa:
Go citas sostavot :jeeee:
A i imas specijalen alat za merenje na tvrdinata na gumata:цицки:

:bravobe:Vo penzija si ti sigurno:tvg:, so tolkavo iskustvo i tolku izvozeni kilometri pa duri gumi od 10 razlicni proizvoditeli si izvozel :motorce:

Begaj be ti nemas ni dozvola, uste si :drk:
Малечок имам уште многу до пензија,дозвола имам од 18 години,големо искуство,многу коли купено и препродадено а преку 700-800к километри поминато
За почеток го гледам ова
q.JPG
А тврдина мерам со ова
shore_und_irhd_d1.jpg

Се надевам дека свати нешто

Поздрав

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Znaci ti ides u prodavnica vadis 4 gumi i brcas alatot da meris tvrdina....aferim......bajdawej zosto ja meris tvrdinata na gumata?
PS: Spored slikava ti i US standardi razibras!

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Малечок имам уште многу до пензија,дозвола имам од 18 години,големо искуство,многу коли купено и препродадено а преку 700-800к километри поминато
За почеток го гледам ова
Прегледај го приврзокот 129604
А тврдина мерам со ова
Прегледај го приврзокот 129605

Се надевам дека свати нешто

Поздрав
Ako razbiras nesto od slikive sto gi stavi i ako imas ednas barem 4 novi gumi kupeno, jas :pusigo:
:oftopik:
Ne treba da se razgovara so tebe veke. :bance:

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ako razbiras nesto od slikive sto gi stavi i ako imas ednas barem 4 novi gumi kupeno, jas :pusigo:
:oftopik:
Ne treba da se razgovara so tebe veke. :bance:
Очигледно дека не си сватил ништо.
Во право си дека не треба да се коментира на твоите постови

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Znaci ti ides u prodavnica vadis 4 gumi i brcas alatot da meris tvrdina....aferim......bajdawej zosto ja meris tvrdinata na gumata?
PS: Spored slikava ti i US standardi razibras!
Ваљда со тврдината може да се определи составот,т.е не буквално,туку да се види количина на пластика,каучук и остали ствари..Мада не ми е јасно зошто толкаво замарање,си купуваш 4 исти гуми,ги местиш на исто дато,возиш 45.000-50.000 км,ги фрлаш,монтираш други и продолжуваш..Од НОВА гума нема поарно..Едино Трајал,српска гума,не спаѓа ни во трета класа,таа заобиколувајте ја,само на тракторска приколка може да се намести,и тоа под услов да е купена нова..

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Ваљда со тврдината може да се определи составот,т.е не буквално,туку да се види количина на пластика,каучук и остали ствари..
E pa toa e muabetot...sto mozes da zaklucis od toa? Osven ako ne si nekoj hemiski expert pa od mixanjeto na ovie materijali sam da ja odredis tvrdinata, stabilnosta i abenjeto na gumata koi bajdwaj gi imas veke na UTOG oznakata koja @Fringe tvrdi deka znae da ja cita (ama izgleda ne im veruva pa saka svoj test da si napravi ili moze saka da se seta so alatot)

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Michelin Crossclimate se poveke mi izgleda deka ke bide mojot izbor slednata godina koga ke gi menuvam gumite.
Prvite testovi se deka e bas kako sto ja reklamira Michelin - letna guma koja moze i na sneg da se vozi.
Vo letni uslovi na vozenje treba da e ista kako Energy saver+, odlicna na suvo, nesto poslaba na mokro.

Kajgana Shop

На врв Bottom