Гуми (пневматици)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Da, i pekari se site sto rabotat tamu. Onie u Pirot, preku den rabotot vo Tigar, navecer burek pecat. Isto mu doagja. :pov:
Кога не се разбираш во нешто и не ти е познато зашто тресеш глупости.

Во денешни услови е барем лесно,прашај го чичко гугле се знае.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Muabetot mi e deka ne se isplati da se kupuvaat "treta klasa" gumi.
Samo premium, za bezbednost na site nas.
Да ама неможат сите да си дозволат мишелин или данлоп
Затоа и постојат класите и половните гуми

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Muabetot mi e deka ne se isplati da se kupuvaat "treta klasa" gumi.
Samo premium, za bezbednost na site nas.
Јас возам т.н "трета класа" на гуми,возам Дебика Престо,имам извртено 40.000 км со нив,без ниеден проблем,ниеднаш не се дупнале,ниеднаш не се издишиле..Уште имаат убава шара,ќе тераат уште 5000 км без проблем..

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Да ама неможат сите да си дозволат мишелин или данлоп
Затоа и постојат класите и половните гуми
Mnogu od tie sto "nemozat" da si dozvolat premium gumi pisuvaat ovde na telefon od 200-300eur, na laptop od 400-500eur......
A razlika vo cena kaj gumite za dimenzija 205/55-16 e 100eur (za 4 gumi), kaj pomalite dimenzii i pomalku.

Debica Presto za 40000-50000 km ubavo te sluzele. Kolku godini se toa? Kolku godini imas ti, uste kolku ke vozis?
Ednas vo zivotot treba da ti zatrebaat:popce:
Vo sigurnosta e razlikata, patot na kocenje, drzenje vo krivini pogotovo na mokar asfalt. Voopsto ne e bitno dali ne se dupnale ili izdisale.

Poveketo davaat 5-10.000 eur za kola, a stedat 100eur na gumi.[DOUBLEPOST=1443421034][/DOUBLEPOST]
Муабетот ти е исто ко да кажеш за безбедност на сите нас возете автомобили само со ESP
Daleku si.
Kaj gumite razlika vo cena e samo 100eur. Plus-minus.

Последно уредено:
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Зависи каде возиш. Ако си често надвор од град можеби е попаметно да земеш премиум гума. Јас имам Тигар гуми во моментов правени во Франција (си пишува и на нив) и сум задоволен за низ град се супер. Претходно имав Данлоп платени 120 евра од гума и за дожд беа никакви. Најзадоволен сум од Континентал.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Mnogu od tie sto "nemozat" da si dozvolat premium gumi pisuvaat ovde na telefon od 200-300eur, na laptop od 400-500eur......
A razlika vo cena kaj gumite za dimenzija 205/55-16 e 100eur (za 4 gumi), kaj pomalite dimenzii i pomalku.

Debica Presto za 40000-50000 km ubavo te sluzele. Kolku godini se toa? Kolku godini imas ti, uste kolku ke vozis?
Vo sigurnosta e razlikata, patot na kocenje, drzenje vo krivini pogotovo na mokar asfalt. Voopsto ne e bitno dali ne se dupnale ili izdisale.

Poveketo davaat 5-10.000 eur za kola, a stedat 100eur na gumi.[DOUBLEPOST=1443421034][/DOUBLEPOST]
Daleku si.
Си купил некогаш 2х2 235/55/19 и 255/50/19 да видиш разлика во цена
А 40-50к пластични да се па неможат толку да издржат.
Не дај боже да ти затребаат ама 99% пресуден е рефлексот и искуството
Колку повеќе е истрошена гумата толку послаби карактеристики има

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Си купил некогаш 2х2 235/55/19 и 255/50/19 да видиш разлика во цена
A ti takvi gumi koristis? Audi Q7 ili BMW x5 vozis. Mozebi Porche?

Za koli od 30-50 ili 70 iljadi li e problem gumi da se kupat.
A i ako mi kazes kade mozes da najdes treta klasa gumi vo tie dimenzii, direktno vo Debica ili Sava da otides ke ti recas idi setaj.

Idi pizuvaj na drugo mesto, ne ovde.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219

Daleku si.
Ги наместив од летото 2012 година,и немам уште 50.000 со нив,околу 40.000,планирам во летото 2016 да ги заменам,исти такви не купувам,најверојатно Тигар,Пирели или Сава ми се во план.Зависи колку пари ќе имам..Не е проблемот во самата гума,туку во главата..Ти и златни гуми стави,ако во кривини влегуваш со неприлагодена брзина,ако возиш на мразови,ако не држиш растојание,ако се ѕвериш по женски наоколу и ти испадне пешак,и неможеш да закочиш гумите не се криви,туку самиот возач..Јас знам дека возам трета класа на гуми според твојата логика,и знам колку и каде можам брзо да возам,колку растојание да оставам,и самиот кочионен пат на гумата.Инаку мојата кола моментално не вреди ни 1500 евра,да и ставам Мишелин гуми,или Континентал по 100 евра гума,ќе ми испадне 400 евра за гуми да дадам,што искрено нема логика.Да имам пари би дал,секој сака да вози најквалитетно и најскапо,али си купувам НОВИ секогаш,и од пониска класа,и си минам супер.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Ги наместив од летото 2012 година,и немам уште 50.000 со нив,околу 40.000,планирам во летото 2016 да ги заменам,исти такви не купувам,најверојатно Тигар,Пирели или Сава ми се во план.Зависи колку пари ќе имам..Не е проблемот во самата гума,туку во главата..Ти и златни гуми стави,ако во кривини влегуваш со неприлагодена брзина,ако возиш на мразови,ако не држиш растојание,ако се ѕвериш по женски наоколу и ти испадне пешак,и неможеш да закочиш гумите не се криви,туку самиот возач..Јас знам дека возам трета класа на гуми според твојата логика,и знам колку и каде можам брзо да возам,колку растојание да оставам,и самиот кочионен пат на гумата.Инаку мојата кола моментално не вреди ни 1500 евра,да и ставам Мишелин гуми,или Континентал по 100 евра гума,ќе ми испадне 400 евра за гуми да дадам,што искрено нема логика.Да имам пари би дал,секој сака да вози најквалитетно и најскапо,али си купувам НОВИ секогаш,и од пониска класа,и си минам супер.
Точно. Нова гума е најдобро решение макар и да е од пониска класа. некои луѓе како ги претставуваат гумите од оваа класа како да ги склопуваат во некој подрум од куќа а не во фабрика.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565
Точно. Нова гума е најдобро решение макар и да е од пониска класа. некои луѓе како ги претставуваат гумите од оваа класа како да ги склопуваат во некој подрум од куќа а не во фабрика.
Баш така, имав можност да повозам една кола со мишелин гуми стари 5 години со добар грајфер зимни, ама беа суви барут, се лизгаа ко за на светско.[DOUBLEPOST=1443456637][/DOUBLEPOST]
Poveketo davaat 5-10.000 eur za kola, a stedat 100eur na gumi.[DOUBLEPOST=1443421034].
Гумите премиум бренд кои се ставаат на новите автомобили, автомобилските производители ги купуваат од доставувачите за 15 евра гума, додека истата гума се продава на малопродажна цена по 115 евра, епа сеа ти види дали одат парите за квалитет.[DOUBLEPOST=1443456778][/DOUBLEPOST]
Daleku si.
Гумите премиум бренд кои се ставаат на новите автомобили, автомобилските производители ги купуваат од доставувачите за 15 евра гума, додека истата гума се продава на малопродажна цена по 115 евра, епа сеа ти види дали одат парите за квалитет.

Последно уредено:
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Инаку мојата кола моментално не вреди ни 1500 евра,да и ставам Мишелин гуми,или Континентал по 100 евра гума,ќе ми испадне 400 евра за гуми да дадам,што искрено нема логика.Да имам пари би дал,секој сака да вози најквалитетно и најскапо,али си купувам НОВИ секогаш,и од пониска класа,и си минам супер.
Da, toa e problemot kaj nas, sto ima mnogu koli koi se 20-30 godini stari.
No mnogu i od ponovite koli do 10 godini se vozat so nikakvi gumi. Najgolemiot del od lugjeto kaj nas mislat deka kvalitetna guma e luksuz.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
A ti takvi gumi koristis? Audi Q7 ili BMW x5 vozis. Mozebi Porche?

Za koli od 30-50 ili 70 iljadi li e problem gumi da se kupat.
A i ako mi kazes kade mozes da najdes treta klasa gumi vo tie dimenzii, direktno vo Debica ili Sava da otides ke ti recas idi setaj.

Idi pizuvaj na drugo mesto, ne ovde.
E па да знаеш дека ги произведуваат тие димензии и такви гуми се ставаат кога се продава џипот

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Kako i sekoj proizvod taka i gumite si imaat klasi so razlicni performansi ....vreme,dozd,comfort,noise,tovarni,brzinski,plasticni,najlonski,zimski,letni..etc.Licno pred da zemem citam reviews i testovi...posle loso iskustvo so Toyo racing gumi...dve se dupnaa za 2 meseca so pominati 2000-3000 km...Sega vozam Kumho(Ecsta) zadovolen sum...sega za sega (40 000 km) Eve dobar sajt za proverka!

www.tirerack.com

Kajgana Shop

На врв Bottom