Графички карти

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
:pos::pos::pos::pos: :D
Се изнасмеав со ова :D
Претпоставував најискрено :D Поентата ми беше да ти ја кажам разликата помеѓу слон и мравка :) Сепак 2200 мкд. сигурно не е некое шкарт напојување :unsure: Иначе за процесор мојава матична подржвит максимум AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+ 3.0 GHz... i3 и подобри неможе да ги подржи... што значит за година-две нов компјутер и најверојатно I5 ќе има... графичка нзм. ако е послаба HD 6770 ќе ја преместам и готово :D

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Ај да се пофалам и јас :)))
Вчера си земав HD6850 :cuc: ( толку беше буџетот пошто земав претходно CM Silent Pro M 500 )
И... ја тестирав skyrim, i mass effect 2 на ултра...
и морам да признаам дека системот чудно ми функционира на skyrim.... Со се до даска, буквално се што може да се подеси до даска го подесив.... на 1920x1080... и на такви сетинзи имам повеќе фрејмови отколку со исклучен AA i AF, со мешани сетинзи high-mid-low и со триста исклучени работи....
Чудна работа...
И на моменти паѓа фрејмрејтот, баш како што рече Master, понекогаш паѓаше и на 1.5-2 fps. Али тоа ептен ретко и трае половина секунда.... процесорот работи фулл, значи 90% + цело време( CPUID HW Monitor ми јави максимална температура на процесорот од околу 110C :S )... a графичката на пониски сетинзи работи, едно 20-30% ( гледано преку in game мониторингот на MSI Afterburner), додека подесено со се до даска, работи со 70-80% некогаш паѓа и до 60, а некогаш се искачува и до 90% али просекот е тој.
Се гледа, и тоа како дека процесорот неможе да работи исто како графичката, т.е. се чуствува сето тоа.
Mass effect 2, со се до даска... додуша тука нема такви опции како low-medium-high, но со се до макс пуштено тера со 60fps, а кај што има тепање паѓа до кај 35-40.
Пошто ја имам и Carbon... е на нејзе воопшто не иде добро.. нонстоп има lag-spikes, исто како што имав и на старата 9500gt, кога ја играв... undercover... се чинеше дека како системот да го прерипува секој 2ри фрејм.... и така некако чудно идеше... и двете не идеа воопшто мазно.
Сега ја чекам да се симне и NFS The Run, да видам како ќе се покаже системов на FrostBite 2 енџинот :)))
за тие пари мислам дека е екстра графичката.(y):cool:

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
За тие пари боље карта нема, топ избор :) BTW што процесор имаше?

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
За тие пари боље карта нема, топ избор :) BTW што процесор имаше?
знам :D
иначе имам e5200 на 2.5ghz... тоа со температурите беше утка xD
друго сум гледал... тоа се температури на нешто.. CPUTIN и AUXTIN... макс вчера ми ги даде како 110C :/
Иначе као се покажува P5 KPL-AM-SE( уште пред 2ипол години кога ја купив..цената мислам дека и беше околу 2 илјади и нешто, што значи дека е тапа) матичната при оверклок?
Сакам да го клокнам процесорот на 3ghz. Бидејќи вака ми прави проблеми при гејминг.

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
517
Поени од реакции
220
друго сум гледал... тоа се температури на нешто.. CPUTIN и AUXTIN... макс вчера ми ги даде како 110C :/
Иначе као се покажува P5 KPL-AM-SE( уште пред 2ипол години кога ја купив..цената мислам дека и беше околу 2 илјади и нешто, што значи дека е тапа) матичната при оверклок?
Сакам да го клокнам процесорот на 3ghz. Бидејќи вака ми прави проблеми при гејминг.
Другар не се секирај поради тоа што секцаат Crbon и Undercover бидејќи проблемот е во игрите не во компјутерот.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
И матичната и процесорот ти се тапа и нема да можеш да го оверклокуваш, пола заради самиот процесор (пошто не е баш склон на оверклок), пола заради матичната која уште помалку е склона на оверклок (матичната ти е SE + G31 чипсет е).

You're fucked.

Edit: и не го слушај овој над мене, пошто не е до игрите. До твојот процесор е. Зошто на пример мене не ми сецкаат?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Матичната е тапа за тоа си во право, али мислам дека би можел без проблеми да клокаш на 3Ghz, па и нешто повеќе. E5200, E8400 и Q6600 на времето беа омилени меѓу оверклокерите, со добра матична, рам и напојување се тераа на многу повисоки фрекфенции од сток фрекфенцијата поготово E8400 и E5200.

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Вчера си земав HD6850 :cuc: ( толку беше буџетот пошто земав претходно CM Silent Pro M 500 )
за тие пари мислам дека е екстра графичката.(y):cool:
Си земал дупло подобар ѕвер од мојот, со здравје да ја служиш :D ;) БТВ. јас е играм Undercover Max-OUT на 40+ солидно FPS, Hot Pursuit ми е 18-22 FPS Max-OUT, a Skyrim е 30+ на Ultra + AA и AF, али на 1280х1024 резолуција, тоа ми е МАХ :D Mass Effect 2 не ја имам испробано така да неможам да коментирам за неа хД, а The Run би требало да имаш 25-30 FPS на Medium (затоа што 30 FPS ограничена е играта) Иначе јас е играм Crysis 1 се на High и наеднаш ќе засецка... а во акции ќе ми дава "грчење" на звукот хД, и секако ги имам најновите пачови инсталирани :/ Успат не му имам дадено сеуште вијарга на AMD Athlon 4400+ :D (и не знам дали да му давам ради напојувањето) :/

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
И матичната и процесорот ти се тапа и нема да можеш да го оверклокуваш, пола заради самиот процесор (пошто не е баш склон на оверклок), пола заради матичната која уште помалку е склона на оверклок (матичната ти е SE + G31 чипсет е).

You're fucked.

Edit: и не го слушај овој над мене, пошто не е до игрите. До твојот процесор е. Зошто на пример мене не ми сецкаат?
Друже, јас на најмалку 20 места по нет имам прочитано дека Е5200 e меѓу најдобрите оверклокерски процесори,и дека се клока како луд. Па не би рекол за него дека е тапа, со оглед дека се со stock кулер се клока и до 3.3 ghz без проблеми.
А за матичната знам...
Но како што чепкав во биосот видов на едно место, нешто overclocking profile, и таму имаше да се подесуваат сите тие опции.
па прашањево ми е, што би се случило доколку го клокнам на 3 ghz, мислам што ви се случило со матичната?? нема да ми биде после стабилен системот... ќе прегори матичната... и така натака.
И имам квалитетно напојување плус. :)
Иначе со истиот процесор и со гт9500 ги имам свртено Assassins Creed 1 и 2 ( кецот на medium-high додека двојката на медиум сетинзи, со околу 30 фпс, без никаков проблем)
Far Cry 2 на very high settings ја имам свртено. Metro 2033, ја имам играно исто така на low, со солидни фрејмови, Prototype ја имам играно исто на high, Crysis 1, warhead и 2 ги имам свртено на медиум сетинзи, а и мнооооогу други игри со течен гејмплеј.
Зашто не би идело како што треба со игра од 2006 година како карбон, која воедно бара...

Minimum System Requirements:
CPU: Pentium 4 or equivalent 1.7 GHz
RAM: 512 MB
VGA: A video card with 64 MB memory and one of these chipsets is required:
NVIDIA GeForce3 / NVIDIA GeForce4 (Ti series only) / ATI Radeon 8500.
Recommended System Requirements:
CPU: Pentium 4 or equivalent 2.4GHz
RAM: 1 GB
VGA: 128MB DirectX 9.0c compatible video card (NVIDIA Geforce 6800+/ATI Radeon 9800+)

Што значи дека сепак не е проблемот до мојот компјутер бидејќи фактички е измислен за играва xD и Undercover исто... ми даваше 30-40 фпс, а воедно го имаше оној lag spikes feeling, исто како и на Carbon. Додуша.. пошто играм со некои пачови кои ми ја прават играта 1920x 1080, бидејќи максимум што го поддржува играта е 1600x1200... али пак истото го имам направено и со underground 1 i 2 , и нема проблеми со нив xD

Матичната е тапа за тоа си во право, али мислам дека би можел без проблеми да клокаш на 3Ghz, па и нешто повеќе. E5200, E8400 и Q6600 на времето беа омилени меѓу оверклокерите, со добра матична, рам и напојување се тераа на многу повисоки фрекфенции од сток фрекфенцијата поготово E8400 и E5200.
Не само на времето туку и сега, има луѓе кои фрлаат пари на јаки графички а притоа зимаат скапани процесори како мојот, и ги клокаат на 3.5 ghz па и повеќе. На youtube, имам видено е5200 со хд6850, hd6870 па и со gtx460 1gb, еднаш мислам дека видов и со gtx560 итн.
како и да е, незнам што е проблемот со матичнава во врска со оверклок :S

Си земал дупло подобар ѕвер од мојот, со здравје да ја служиш :D ;) БТВ. јас е играм Undercover Max-OUT на 40+ солидно FPS, Hot Pursuit ми е 18-22 FPS Max-OUT, a Skyrim е 30+ на Ultra + AA и AF, али на 1280х1024 резолуција, тоа ми е МАХ :D Mass Effect 2 не ја имам испробано така да неможам да коментирам за неа хД, а The Run би требало да имаш 25-30 FPS на Medium (затоа што 30 FPS ограничена е играта) Иначе јас е играм Crysis 1 се на High и наеднаш ќе засецка... а во акции ќе ми дава "грчење" на звукот хД, и секако ги имам најновите пачови инсталирани :/ Успат не му имам дадено сеуште вијарга на AMD Athlon 4400+ :D (и не знам дали да му давам ради напојувањето) :/
Со процесор како мојот The Run на јутјуб ја тераат на ултра. :D
http://www.youtube.com/watch?v=rwEhv4xH-Lg
Како и да е.. кај мене забушаваат игриве.... на Skyrim, една секунда имам 40фпс, втората имам 19, третата 26, четвртата 37, петта пак 20 и нешто и така натаму во круг иде :/
Без разлика на кои сетинзи и да ја играм.
Иначе, прашај си за вијаграта како ќе иде со Codegen напојување, бидејќи тебе графичката не ти идеше онака баш како што пишуваше на спецификациите, туку ти беше од околу 10-20% послаба, во memory bandwith, texel fillrate, i pixel fillrate, кај мене тие се исто како што пишува на hwcompare. буквално исто.
Кај тебе ќе да е тоа ради напојувањето. :/
Иначе имаш фала и од мене и од графичката :D
Подобра да си земеш и ти во иднина ^_^

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Вчера си земав HD6850 :cuc:
Ај со среќа друже картичката. И јас и ти во ист кош околу процесорите и матичната, па полека, до побра матична и процесор.
Со Мастер зборевме за кулер за процесорт, он препорача Thermaltake Contac 29 од Нико за 1.500 денари, мене ми се свиѓа многу CM Hyper 212 Evo за 1.900 од Сет (споредба тука). Сигурно ќе ти помогнат да клокнеш малку нагоре тоа процесорот. Претпоставувам дека игра голема улога и матичната при оверклокување, јас за мојот Е4500 читав дека ги тераат и на 3.5 гигахерци со добар кулер, ама претпоставувам и добра матична треба.
Како и да е, одличен избор за картица и да те тера долго време. Здравје и crossfire да си направиш, иако тука прочитав интересни работи за врзување картици.

IleYOOO

Врховен владетел
Член од
11 ноември 2010
Мислења
6
Поени од реакции
1
Барам совет. Имам две конфигурации во дилема, всушност, картичките ме држат во дилема бидејќи и не се разбирам многу во хардвер оставам на ваш совет.
Sapphire HD 6670 2GB GDDR5 или GeForce GT520 1GB DDR3 HDMI/DVI/VGA (бај д веј ако може некој да ми објасни што значат овие)

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Барам совет. Имам две конфигурации во дилема, всушност, картичките ме држат во дилема бидејќи и не се разбирам многу во хардвер оставам на ваш совет.
Sapphire HD 6670 2GB GDDR5 или GeForce GT520 1GB DDR3 HDMI/DVI/VGA (бај д веј ако може некој да ми објасни што значат овие)
Па првата ти е најмалку 3, а и до 4 пати помоќна од втората.
Втората карта е тиње, и е исплатлива да ја земеш само доколку го користиш компјутерот за сурфање, microsoft office, хд филмови, порниќи и такви ствари :)
Првата можеш да ја искористиш исто за сето тоа, плус можеш и да играш игри со нејзе, на прифатливи резолуции со прифатливи сетинзи.
И да... немаш потреба од 2 гига на таа картица, нема да ги искористиш, бидејќи картичката нема толкава моќност за да ги искористи како што треба. Ако имаат 1 гига, ќе ти биде супер, бидејќи ако не се лажам, верзијата со 2 гига, треба да е барем за 1000че повеќе.
И осигурај се, дека моделот што ти го нудат е GDDR5, никако GDDR3.
HDMI или High Definition Media Interface ти е конектор кој пренесува и звук и слика. И е корисно доколку имаш монитор со звучници, или доколку сакаш да го поврзеш компјутерот со телевизор и истовремено да имаш на телевизорот и звук и слика, можеш и на ДВД и слично.
DVI ти е Digital Video Interface, односно дигитално пренесување на сликата, од графичка на монитор, корисно доколку имаш скап монитор кој има DVI влез.
VGA ти е аналогно пренесување на сликата од графичка до монитор ( ваков влез имаат ми се чини сите CRT монитори, а и поефтините LCD монитори).
Сите нови графички обавезно имаат HDMI i DVI, додека некои немаат VGA, но имаат адаптер DVI to VGA, за да можеш да поврзеш графичката со мониторот кој би имал VGA влез, но би немал DVI влез.
Разликата меѓу аналогно и дигитално пренесување на сликата е минимална, или пак можеби и воопшто ја нема, или пак не е приметлива од човечкото око.
А како што можеш да видиш на сликава, црвената боја ти е хд6670, додека темно зелената боја ти е гт520, и колку бројката е повисока толку картицата е подобра, во случајов 3 до 4 пати како што пишав погоре.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Nema veze sto e G31 cipset ja imam klokano E2200 od 2.2Ghz na 3.0Ghz so ist takov cipset bez problem duri i mozam da kazam bese cudno zosto go imav toj kompjuter skoro 1 mesec i posle koga ja kupiv MSI P45-C51 so istiot procesor nekako ne idese bas tecno kako so prethodnata maticna odnosno so G31, zotoa posle toa si nabaviv Q6600 i na istata frekfrencija bese kako da sum go zamenil moeto tico so impreza STi 4x4 :)
E5200 se kloka kako lud da ne se zalazuvame treba samo da znaes sto pravis duri i so stock kuler toj procesor postignuva visok klok zaradi negovite 65w potrosnja na struja...
Za E8400 voopsto i ne pravam muabet dali se kloka ili ne poveke od ocigledno e deka e legendaren core2duo procesor...
Q6600 e isto taka legendaren Quad procesor so ogromni 8Mb cashe, godina i nekolku meseci mi bese po overclok od 3.06Ghz bez nikakov BSOD...

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Nema veze sto e G31 cipset ja imam klokano E2200 od 2.2Ghz na 3.0Ghz so ist takov cipset bez problem duri i mozam da kazam bese cudno zosto go imav toj kompjuter skoro 1 mesec i posle koga ja kupiv MSI P45-C51 so istiot procesor nekako ne idese bas tecno kako so prethodnata maticna odnosno so G31, zotoa posle toa si nabaviv Q6600 i na istata frekfrencija bese kako da sum go zamenil moeto tico so impreza STi 4x4 :)
E5200 se kloka kako lud da ne se zalazuvame treba samo da znaes sto pravis duri i so stock kuler toj procesor postignuva visok klok zaradi negovite 65w potrosnja na struja...
Се уверив лично вчера во тоа :))
не го клокнав многу али сега за сега си седи на 3.012 GHZ :)
температурата максимум рипнува 56 C али само на дел од секундата бидејќи вообичаено при full load се движи меѓу 51-54 C. :)
клокањето е многу лесно преку мојов биос xD имаш само да наместиш на мануал и фреквенцијата да ја подесиш :) stock беше на 200, а сега е на 240 ( Множителот е 12.5 според мојата логика, иако не се гледа во биосот).
Разликата беше како ден и ноќ во Skyrim, со се до даска, минимум фрејмови што го добивам е 35, а максимум иде и на повеќе 60, и графичката работи со полна пареа на таа игра. Иде и до 98% load.
Додека NFS the run... пак не ваља... никако не иде течно, на ултра иде u slow motion, односно две секунди во реалноста, во играта се како 1, односно двојно поспоро :S. додека на пониски сетинзи, макар и на low, иде добро да се рече... но пак присецкува минимално на моменти... и е меѓу 28-31, иако знае да падне и 22-23 на дел од секунда.
А не треба да биде вака, бидејќи според ова ги стигнувам минималните хардверски побарувања и треба да иде течно на пониски сетинзи. wtf :/
http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=1805&game=Need+for+Speed:+The+Run&p_make=Intel&p_deriv=Pentium+Dual+Core+E5200+2.5GHz&gc_make=ATI&gc_deriv=Radeon+HD+6850&ram=4&laptop=0&checkSubmit=#systemRequirements

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Се уверив лично вчера во тоа :))
не го клокнав многу али сега за сега си седи на 3.012 GHZ :)
температурата максимум рипнува 56 C али само на дел од секундата бидејќи вообичаено при full load се движи меѓу 51-54 C. :)
клокањето е многу лесно преку мојов биос xD имаш само да наместиш на мануал и фреквенцијата да ја подесиш :) stock беше на 200, а сега е на 240 ( Множителот е 12.5 според мојата логика, иако не се гледа во биосот).
Разликата беше како ден и ноќ во Skyrim, со се до даска, минимум фрејмови што го добивам е 35, а максимум иде и на повеќе 60, и графичката работи со полна пареа на таа игра. Иде и до 98% load.
Додека NFS the run... пак не ваља... никако не иде течно, на ултра иде u slow motion, односно две секунди во реалноста, во играта се како 1, односно двојно поспоро :S. додека на пониски сетинзи, макар и на low, иде добро да се рече... но пак присецкува минимално на моменти... и е меѓу 28-31, иако знае да падне и 22-23 на дел од секунда.
А не треба да биде вака, бидејќи според ова ги стигнувам минималните хардверски побарувања и треба да иде течно на пониски сетинзи. wtf :/
http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=1805&game=Need for Speed: The Run&p_make=Intel&p_deriv=Pentium Dual Core E5200 2.5GHz&gc_make=ATI&gc_deriv=Radeon HD 6850&ram=4&laptop=0&checkSubmit=#systemRequirements
Сега тестирај со Prime95 едно 5-6 саати минимум за да се увериш дека си стабилен на тие сетинзи.

Kajgana Shop

На врв Bottom