Графички карти

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
добра е графичката за гејминг Sapphire HD 6450 2 gb GDDR3 со Gigabyte H61 матична и Intel i3 2100 3.1 Ghz и 4 гига рам ?
Графичката е тапа. Не е наменета за гејминг. тапа е бидејќи и ставиле 2 гигабајти, на гддр3 графичка, што не може да го искористи целосниот мемориски капацитет. Ова ти е некоја конфигурација од некоја од нашиве хардвер продавници гарант, само тие можат да направат вакво нешто. ц ц ц, на процесор од 100 евра, ставиле графичка од 50 евра(n). За играње, минимум хд6750, али GDDR5 (gddr3 во никој случај) која е околу 5500 денари. Иако и таа не е ништо посебно, но ако веќе сакаш да земеш картица на која што ќе можеш да ги играш игрите во наредните 3 години., зимај хд6850, или уште подобро хд6870 која е едно 15-20% појака и исто толку поскапа. Првата ти е околу 8400, а втората ти е скоро 10 000 ( цени од мебиус, таму се најефтини).
Ова ти се картички кои на fullhd резолуција, односно на 1920x1080 можеш да ги играш најновите игри, и тоа на максимум детали со солидни fps ( барем 90% од игрите ќе можеш да ги играш на макс).
Многу друже ти зависи од тоа на колкава резолуција ќе играш. Ако играш на нешто од типот на 1280x1080, или 1366x768 тогаш немаш потреба да зимаш ништо појако од хд6770 која е околу 6000 денари.
И за крај, никогаш не зимај GDDR3 картица, тие картици се само за сурфање на интернет, гледање хд филмови, офис, но не и за играње. Сите гејмерски картички се GDDR5, барем новите.

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
да ја видов на еден сајт...од нив добро склопена конф.нема да се најде .... не се разбирам ја многу од хардвер,али немора да е нетшо на хај за играње,,нешто средно да ги прима повекето игри..... она ддр3,сддр3,гддр3,гддр5 не ги знам што се ...зар гддр3 не боље од ддр3 ?
а и да земам да склопам од посебни делови многу ке ме чини,,јас планирав нешто ако има од 20.000 солидно ,ни многу скапо,ниту од најефтините...
мебиус ги нема кај мене у град,.амц.анхоч и нептун ако има нешо да ми препорачате

едит..а да се смени со некој подобра ,а блиска у цена??
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=32353
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=32709

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
да ја видов на еден сајт...од нив добро склопена конф.нема да се најде .... не се разбирам ја многу од хардвер,али немора да е нетшо на хај за играње,,нешто средно да ги прима повекето игри..... она ддр3,сддр3,гддр3,гддр5 не ги знам што се ...зар гддр3 не боље од ддр3 ?
а и да земам да склопам од посебни делови многу ке ме чини,,јас планирав нешто ако има од 20.000 солидно ,ни многу скапо,ниту од најефтините...
мебиус ги нема кај мене у град,.амц.анхоч и нептун ако има нешо да ми препорачате

Има за 20000 ден.

CPU: Pentium G620
MB: Gigabyte H61
RAM: 2x4GB DDR3
GPU: Amd 6770

Чим имаш само Анхоч/Амц, ќе мораш со некое напајање од Анхоч за 2000-ки, најобично куќиште, најефтиниот хард диск и некој обичен режач. Околу 20000-ки би требало да те фати. Све ова ти е од Анхоч, оди и кажи им да ти го склопат.

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
добра е графичката за гејминг Sapphire HD 6450 2 gb GDDR3 со Gigabyte H61 матична и Intel i3 2100 3.1 Ghz и 4 гига рам ?
Графичката е слаба, џабе и се тие 2 GB, дури е и GDDR3, но и да беше GDDR5 нема да беше мн. добра. Што се однесува до процесорот и рамот, тие би биле добри :)

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
Има за 20000 ден.

CPU: Pentium G620
MB: Gigabyte H61
RAM: 2x4GB DDR3
GPU: Amd 6770

Чим имаш само Анхоч/Амц, ќе мораш со некое напајање од Анхоч за 2000-ки, најобично куќиште, најефтиниот хард диск и некој обичен режач. Околу 20000-ки би требало да те фати. Све ова ти е од Анхоч, оди и кажи им да ти го склопат.
мислиш дека е добро ова,,проц.е дупло поефтин од и3 та.повеке на рам е ...би се играле овие новиве игри crysis,nfs run,battlefield 3 ...

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
HD 6450 и гејминг - три различни поими.

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
мислиш дека е добро ова,,проц.е дупло поефтин од и3 та.повеке на рам е ...би се играле овие новиве игри crysis,nfs run,battlefield 3 ...
Па повеќе од 4 гб рам кај и да е, ќе почне да треба... за едно година дена.
Процесорот не е лош, но е послаб од i3. i3 има 2 core 4 threads, додека g620 е 2/2. И на вториот hyperthreading функцијата му е оневозможена, со цел да има пониска цена.
Значи ако можеш да си дозволиш уште 3 и пол илјади за i3, зимај одма.
По мои пресметки, ако идеш со G620 и hd6770, ќе те фати едно 22 000 ( има во анхоч еден мн ефтин хард диск, hitachi 320gb за 2900 денари, ако го има тој на лагер супер, иако цената на тој хард диск ми е мноооогу сумљива, бидејќи тој е најефтин, поефтин е и од самсунг 160gb кој е за 500 денари поскап). А со i3 ако идеш, ќе те фати околу 25 000. Значи само куќиште, без монитор, тастатура, маус, звучници и такви ситници.
И тие новите игри еве ти од youtube клипчиња, види си ги.
Со истиот процесор како твојот, и со малце послаба графичка hd6670, на резолуција 1024x768,
вади солидни фрејмови, на доста добри сетинзи, high-ultra.
Need For Speed: The Run
http://www.youtube.com/watch?v=l2fQtYZ5tW8
Battlefield 3
http://www.youtube.com/watch?v=zEKTW5_Zh6U&feature=related
Crysis 2
http://www.youtube.com/watch?v=WcBUdS7bTKg&feature=related

И пак ќе те прашам, на колкав монитор планираш да играш и на колкава резолуција?? И мониторот LCD или CRT ти е? бидејќи има огромна разлика меѓу нив, бидејќи на CRT Можеш да си ја менуваш резолуцијата, додека на LCD не. Мислам можеш, али сликата ќе ти биде некако размачкана и неквалитетна, така да, LCD-то мора да работи на нативната резолуција, а тоа е највисоката можна резолуција што може мониторот да ја поддржи.

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
би го задржал овој монитор за сеа ,,CRT 17 инчен....
знам и ја би сакал што подобра конф.али кога си невработен и тие 3-4 илјаји ден прават разлика.. работата што не сум зел уште конф.е тоа што знам колку е разлика во денари ,а послаба не ми се зема ,,,али со G620 и оваа граф.може да размислам за купување,ако ги игра бар највновиве игри,,и така не сум ја некојси ептен гејмер,да играм на највисоки резолуции..

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Што блебетате тука, јас имам G620, Radeon 6790, 4gb ram и ја играв Battlefield 3 на ultra. Нема игра која ја играм без и една опција нештиклирана. Не знам само дали работите за фирмиве, или навистина не се разбирате во компјутери. G620 е пентиум, не целерон. Има две јадра, не е дуал кор. Разликата е во hyperthreading , кој реално и не ти прави разлика, бидејќи исто како со Dx11 не го искористија овој концепт до крај , а цената е дупло помала од i3. На крајот на денот, се зависи од конзолите. Кога ќе излезат нови конзоли, каков компјутер и да имаш, ќе треба го менуваш. Се додека нема нови конзоли, игрите никогаш нема да надминат одреден хардвер. Само за пример, јас претходно имав E2140 clocknat na 2 Ghz, 2 GB ram и Radeon 3870 , играв се и сешто, вклучително и Battlefield 3 на low , морав да купам нов компјутер од некои други причини.
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 17:16 ---

G620
6790 / 550 Ti
4 Gb ram
Матична со тој слот за процесорот
напојување земи некое посилдно, не штеди таму, најубаво да си земеш некое со барем 300 вати real power
Хард дисковите сега се многу скапи, ако не се брзаш или ако имаш стар хард диск, стави го тој сега на новиот компјутер, па купи нов хард во иднина. Не заборваај да ставиш кулерче или две по куќиштето, супер е за ладење а коштаат по 90 - 100 денари.
Сето ова, зависи од каде ќе го земаш , би те чинело околу 20000 денари. Се рабира, со некоја логична матична , не да зимаш матична од 12000 денари.
п.с. немој да те лаже ѓаволот да зимаш графичка картичка која не е 256 битна. Со 128 битна графичка нема играње.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
:pos:

Dual core и процесор со две јадра е едно исто. Ако мислеше на два процесора, тоа е друго.

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Што блебетате тука, јас имам G620, Radeon 6790, 4gb ram и ја играв Battlefield 3 на ultra.
Друже ти не гледаш убаво или слеп си ? xD
Нели гледаш дека му покажувам видеа, дека добро иде со тој процесор, па и со послаба графичка? so hd6670 типот на видеата ги играше crysis2, battlefield 3, NFS the run, со High-ultra сетинзи? и со солидни фпс??
Незнам што е блебетање тука? xD
Мастер, го фали процесорот, јас како што видов, па може да се рече дека ќе му дадам пофалба на процесорот за тие пари, а еве и ти го фалиш? Незнам, која ти е поентата со бунењево??
G620
6790 / 550 Ti
4 Gb ram
550ti не е нешто посебно, напротив е утка, гледано цена/перфоманси. За хд6790, да не правам муабет... тоа е хд6770 само со 256 битен интерфејс, и малце пониски фреквенции.
И воедно таа е најслабата графичка која е gddr5 и 256 bit, некогаш произведена. и никој никогаш не ја става во ист ќош, како другите графички кои се gddr5, 256 bit, туку ја ставаат со послабите, со хд6750, хд6770, gt550ti, gts 450 кои се 128 битни, освен 550ti која е 192битна.
И еве ти да видиш што мислат за хд6790 во споредба со хд6770. односно дали вреди да се фрлат пари за хд6790. И тоа на еден од најпочитуваните форуми во областа на хардверот.
Или и тие врска немаат ? :D
http://www.tomshardware.co.uk/forum/333699-15-6770-6790
п.с. немој да те лаже ѓаволот да зимаш графичка картичка која не е 256 битна. Со 128 битна графичка нема играње.
Каква глупост е тоа дека со 128 битна нема играње?
отвори ги клиповите на јутјуб што ги постирав, таму со хд6670 која е гддр3 ( што е лошо) и која е воедно и 128 битна, најновите игри се играат со речиси ultra сетинзи, на резолуција 1024x 768.
А пошто дечково има 17" CRT монитор, и повеќе од доволна ќе му биде хд6770 ( 6100 денари, наспроти 7550 денари за хд6790)
И јас топло би му препорачал како тебе, ако има од стариот компјутер да го искористи хард дискот барем ако е 80 гига, па понатака здравје кога ќе паднат цените, да си земе појак. Да си го искористи и старото куќиште, ќе заштеди уште 1000че на тој начин. И двд режачот да си го зачува, уште 900 ќе си заштеди, доколку го има.
И не се обидува никој тука да го прелаже детето,( пошто спомнуваш дека работиме по фирми, а у глобала тие сакаат да ги прелажат муштериите) туку напротив да му помогнеме со цел да си помине ем ефтино, ем и да биде задоволен од тоа што ќе го купи.
p.s. Јас сум студент, а мастер има ако не се лажам 15-16 години. така да никој не работи во никакви фирми тука. А и незнам од каде тој заклучок??

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Не дека го фалам процесорот али за 4000 ден. Athlon II X2 не им се рамни на Pentium Gxx, за тие пари добро лоу енд процесорче е и боље варијанта е ако иде со G620 + 6770 за игри него со i3 2100 и 6670. (да не се лажеме ретко кој има пари секоја година нова графичка да купува)
Секако ако има хард диск и ако не му се брза за нов нека го користи и стариот и во тој случај нека земе i3 2100 + 6770, али веќе глупо ми стана да им викам на сите да почекаат уште 2-3 месеци за пониски цени кога тоа абер нема изгледа цела година ќе бидат вака цените...
И да, карта со 128битен бус и DDR5 меморија е солиден избор, (секако тука влага во игра и самиот графички процесор, покрај бусот и типот на рам) али проблемот настанува кога има DDR3 чипови наместо DDR5, и во комбинација со тесниот бус доведува до многу мал мемориски проток.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
отвори ги клиповите на јутјуб што ги постирав, таму со хд6670 која е гддр3 ( што е лошо) и која е воедно и 128 битна, најновите игри се играат со речиси ultra сетинзи, на резолуција 1024x 768.
dobro koj igra na 1024 rezolucija uste LOL!!! toa neli bese nesto kao pred 10 godini se igrase na taa rezolucija, da se razbereme poveke bi ulozil vo podobar monitor otkolku vo podobra graficka, 100% od vremeto go gledas monitorot ako toj ne e dobar ebatti zivotot ne kupuvam kompjuter ke igram tetris...
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 12:57 ---
da dopolnam grafickite so 256bit bus traat podolg period koga stanuva zbor za igranje igri za razlika od 128 bitniot, tie sto imale bilo koga graficka so 256bit bus mislam deka nikogas ne se vratile na 128bit... kuznae zosto :)

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
dobro koj igra na 1024 rezolucija uste LOL!!! toa neli bese nesto kao pred 10 godini se igrase na taa rezolucija, da se razbereme poveke bi ulozil vo podobar monitor otkolku vo podobra graficka, 100% od vremeto go gledas monitorot ako toj ne e dobar ebatti zivotot ne kupuvam kompjuter ke igram tetris...
Играат оние кои немаат пари, или не им се даваат пари за нов монитор. И јас до пред 2 месеци, играв на 1024х768 на 17" CRT, кој го користев уште од јули 2004 година. И па не се жалев :)
Иако сега кога имам 22", 17" ми се гледа во големина како екранов на телефонот xD дури чудно е :)
И мониторот не е лош, се игра на него... ако си навикнат, не смета :) но ако веќе си користел поголем монитор, и мораш да користиш помал... е тогаш е бедно веќе. Али како и да е, се у свое време, кога ќе има пари ќе си купи и подобар монитор.
Бидејќи, у глобала мониторот го користат сите дур не се расипе :) Всушност, тоа е нашиот балкански штедачки менталитет. Користи... дур не се расипе :)
da dopolnam grafickite so 256bit bus traat podolg period koga stanuva zbor za igranje igri za razlika od 128 bitniot, tie sto imale bilo koga graficka so 256bit bus mislam deka nikogas ne se vratile na 128bit... kuznae zosto :)
Абе повеќе траат,ама затоа 256 битните се доста поскапи од 128 битните. Зборувам за оние графички кај кои има огромна разлика. Пример хд6970 ќе трае мнооогу подолго од хд6770, но затоа таа е 3пати поскапа.
Иначе се согласувам со тебе дека оној кој еднаш земал 256 битна картичка, не би купил 128 битна, туку пак би зел 256 битна или 384, па и 512. Но тоа е така бидејќи оној кој купил 256 битна картичка, имал пари да купи таква ( збориме за добра 256 битна, како на пример хд6870 за 10000). И чим еднаш си дозволиш да купиш таква карта, сигурно дека после 2-3 години нема да си речеш ејј колку сум бил глуп..сум фрлал 10к за графичка, туку пак ќе дадеш исто толку. Има доста луѓе кои имаат пари, али пак, повеќе од 100 евра за графичка да дадат... no way!
Логиката е во следново, 128 битна купуваат оние кои неможат да си дозволат 256 битна, и 256 битна купуваат тие што сакаат и што можат да си дозволат. :)
Кога сите би имале пари, сите би купувале 256 битни, која ќе биде таа будала што ќе купува 128 ? xD

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Абе брат 6850 е 256Битна графичка и кошта 8500 ден не ме заебавај сеа 5 пати е појака од 6770 која што е 6000 ден горе доле o_O за 2500 ден повеке се исплати таа да ја купиш отколку 6770 која што во моментов ке пушта ултра сетингс, ама не и после 1 година за разлика од 6850 на која што можам да поврзам 3 монитори и 3 години да комбинирам со хај/ултра сетингс, пази уште не сум почнал да зборувам за 6870/6950/6970 и Гефорс од 560 па нагоре.

И јас во моментов немам графичка со онбоард ХД 2000 сум, "собирам" пари за да купам асална графичка, сите сакате компјутер што ке пушта се на ултра сетингс, а не го гледаш тој ултра сетинг зошто играш на монитор од 2000 година кажи ми што е поентата на тоа....

За мониторите си грешка мониторот е најважната компонента од секој компјутер да не се залажуваме тука, за 5-6000 ден има фул хд 22' монитор на кој што само да ставиш некој волпапер природа 1080П ке си речеш не ми треба прозор ке гледам во него цел ден...

Kajgana Shop

На врв Bottom