Граматички правила и правопис

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.178
Поени од реакции
40.907
До сега беше: Јужна Кореа, Северна Рајна Вествалија, Јужна Африка, Северни Територии,
но: западна Белгија, источна Македонија, северен Загреб.

А сега ќе го сменат све да биде со голема буква :tapp:
 
Член од
5 јуни 2012
Мислења
4.656
Поени од реакции
5.728
До сега беше: Јужна Кореа, Северна Рајна Вествалија, Јужна Африка, Северни Територии,
но: западна Белгија, источна Македонија, северен Загреб.

А сега ќе го сменат све да биде со голема буква :tapp:
Од каде ова сега?:cautious:
 
Член од
8 септември 2011
Мислења
3.659
Поени од реакции
2.618
Брат ми упорно се инати со мене дека сфатив се пишува сватив и дека бидејќи се пишувало бидејки, па се кладевме со него.
Ај сега објаснете како е правилно да му ги земам парите :D
 
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.446
Брат ми упорно се инати со мене дека сфатив се пишува сватив и дека бидејќи се пишувало бидејки, па се кладевме со него.
Ај сега објаснете како е правилно да му ги земам парите :D
Кажи му дека треба да прифати дека е сфати. А кога ќе се жениш, ќе се посвати.
 
Член од
8 септември 2011
Мислења
48
Поени од реакции
13
Најчеста грешка кај учениците од средните училишта е кај зборовите што во еднина завршуваат на Ј, а множина прават со И. Нив ги пишуваат или со Ј и во еднина и во множина, или со И во еднина и во множина.
Внимавајте!
еднина множина
мој мои
твој твои
кој кои
свој свои
некој некои
никој никои
- Мешање на кој и кои.
Добри се и оние кои не прават разлика помеѓу "кои" и "кој".
Мене дефинитивно најтешко ми е да проголтам "кој" наместо "кои".
Го имам забележано во неколку постови, пример:
“КоЈ луѓе беа таму?“!
Значи: кој, некој: еднина
кои, некои: множина!
Колку честа грешка е ова? Во какви други позиции се мешаат "и" и "ј"?
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.178
Поени од реакции
40.907
Се караа пријатели дали се вика ослабеш или ослабиш?

(а на крајот од реченицава не требаше прашалник)
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.059
Поени од реакции
8.474

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
12.509
Поени од реакции
19.356
Seriozno ne znaes sto znaci 'posnopica' ?
И јас првпат го слушам. Зборот делува семи-ретардирано и сметам дека секој современ граѓанин на Скопје не треба да го има слушнато.
Вие таму по тоа небитните дијаспорите што сè нема да си смислите, нема потреба ние како граѓани од прв ред да ги знаеме тие ваши зборови.
На крај краева Google наоѓа само 370 резултати за зборов што реално и не се 370 затоа што којзнае колку се повторуваат и ти тука арогантно доаѓаш со „сериозно не знаеш???“. Се надевам дека беше саркастична ама не верувам...
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
8.076
Поени од реакции
12.398
И јас првпат го слушам. Зборот делува семи-ретардирано и сметам дека секој современ граѓанин на Скопје не треба да го има слушнато.
Вие таму по тоа небитните дијаспорите што сè нема да си смислите, нема потреба ние како граѓани од прв ред да ги знаеме тие ваши зборови.
На крај краева Google наоѓа само 370 резултати за зборов што реално и не се 370 затоа што којзнае колку се повторуваат и ти тука арогантно доаѓаш со „сериозно не знаеш???“. Се надевам дека беше саркастична ама не верувам...
uncultured skopjanian.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.178
Поени од реакции
40.907
Kaжете како е правилно!
Се караа пријатели дали се вика ослабеш или ослабиш?

(а на крајот од реченицава не требаше прашалник)


Овде добар сум со запирките?
...
Вториот, да речам, си го погодил.
Третиот си го промашил за месец дена. Но, во април, да си прашал, многумина би претпоставувале, како и ти, дека кафичи би се отварале во/околу јули.
...
после промашил ваљда треба
 
На врв Bottom