Граматички правила и правопис

*MajA*

I love myself...sometimes I don`t
Член од
22 април 2008
Мислења
215
Поени од реакции
8
незнам дали некој го напиша ова до сега ама има една грешка која ме иритира: да се има ВО предвид наместо да се има предвид.Тоа е исто како да речеш се чекаме во пред зграда.
Зошто "незнам"? Тоа никако не можам да го сфатам.
"Не знам" нели е поубаво и поправилно? :pipi:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Молам некој да ми објасни како МОЖЕ ДА УПРАВУВАМ СО ДРЖАВАТА, ВЛАДЕАМ СО НАРОДОТ, РАКОВОДАМ СО ИНСТИТУТОТ и сл.

За мене како роден во Бугарија тоа ми е некако нелогично. Јас ја управувам државата или управувам заедно со неа или јас го раководам институтот или раководам заедно со институтот?

Да не да е нешто од српското УПРАВЉАТИ ДРЖАВОМ?

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Правописни грешки што ми бодат очи има мал милион, пр. заВзема место зазема е смешно исто како и оПкружува наместо окружува

Зошто "незнам"? Тоа никако не можам да го сфатам.
"Не знам" нели е поубаво и поправилно? :pipi:
Не е штосот во тоа што е поубаво, но во случајов си во право: според македонскиот правопис негацијата се пишува одделно од глаголот СЕКОГАШ!, без исклучок.

magii

*
Член од
6 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
10
Мислам дека се се` должи на недоволната информираност, најверојатно. Или пак одредени поединци не ја разбираат структурата на граматиката на македонскиот јазик, а можеби и само сакаат да се истакнат ама тоа го прават погрешно.
Инаку "т" на крајот на некој збор најчесто се додава во западно-македонските наречја. Можеби пак се кажува кажуваат така зборовите за да исмејат некого, навистина не знам.
За "сваќа" и "сфаќа" најверојатно се должи на изедначувањето на согласките по звучност.
Сепак вакви грешки ми се неприфатливи.

"Се` се должи"... На првото СЕ е акцентот, затоа што тоа СЕ означува количина :smir:

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Ме нервира зборот мењам кој го користат почесто скопјани, наместо литературното менувам.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Јас најпојке се смеам кога ке вели некој сТрамота :pos:или пак сТрање :pos: или пак сТредно :pos: :pos: многу смешно ми е
Најпојке :pos:. Или е највеќе или појке-повеќе. Нема Најпојке-најповеќе:pos:

Молам некој да ми објасни како МОЖЕ ДА УПРАВУВАМ СО ДРЖАВАТА, ВЛАДЕАМ СО НАРОДОТ, РАКОВОДАМ СО ИНСТИТУТОТ и сл.

За мене како роден во Бугарија тоа ми е некако нелогично. Јас ја управувам државата или управувам заедно со неа или јас го раководам институтот или раководам заедно со институтот?

Да не да е нешто од српското УПРАВЉАТИ ДРЖАВОМ?
Да не е........

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Данските имиња кои завршуваат на dt, кај нас како се пишуваат правилно?Само со т, или дт?

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Данските имиња кои завршуваат на dt, кај нас како се пишуваат правилно?Само со т, или дт?
Пошо данците се германски народи тогаш транскрипцијата би требала вака да иде...
Пример...Kasper Hvidt=Каспер Хвит, значи само т...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Предчас или претчас? Како е правилно?

Janev

2.856
Поени од реакции
58
Од она што јас го имам научено, при сврзување, доаѓа до омекнување на буквите.
Па така да, мислам дека е претчас:smir:

Мислам дека Предчас е правилно, а со изговорот се слуша како 'т'

Kajgana Shop

На врв Bottom