Зошто "незнам"? Тоа никако не можам да го сфатам.незнам дали некој го напиша ова до сега ама има една грешка која ме иритира: да се има ВО предвид наместо да се има предвид.Тоа е исто како да речеш се чекаме во пред зграда.
Не е штосот во тоа што е поубаво, но во случајов си во право: според македонскиот правопис негацијата се пишува одделно од глаголот СЕКОГАШ!, без исклучок.Зошто "незнам"? Тоа никако не можам да го сфатам.
"Не знам" нели е поубаво и поправилно?![]()
Мислам дека се се` должи на недоволната информираност, најверојатно. Или пак одредени поединци не ја разбираат структурата на граматиката на македонскиот јазик, а можеби и само сакаат да се истакнат ама тоа го прават погрешно.
Инаку "т" на крајот на некој збор најчесто се додава во западно-македонските наречја. Можеби пак се кажува кажуваат така зборовите за да исмејат некого, навистина не знам.
За "сваќа" и "сфаќа" најверојатно се должи на изедначувањето на согласките по звучност.
Сепак вакви грешки ми се неприфатливи.
"Се` се должи"... На првото СЕ е акцентот, затоа што тоа СЕ означува количина :smir:
Не е акцент, ова се вика надреден знак.![]()
НајпојкеЈас најпојке се смеам кога ке вели некој сТрамотаили пак сТрање
или пак сТредно
![]()
многу смешно ми е
Да не е........Молам некој да ми објасни како МОЖЕ ДА УПРАВУВАМ СО ДРЖАВАТА, ВЛАДЕАМ СО НАРОДОТ, РАКОВОДАМ СО ИНСТИТУТОТ и сл.
За мене како роден во Бугарија тоа ми е некако нелогично. Јас ја управувам државата или управувам заедно со неа или јас го раководам институтот или раководам заедно со институтот?
Да не да е нешто од српското УПРАВЉАТИ ДРЖАВОМ?
Пошо данците се германски народи тогаш транскрипцијата би требала вака да иде...Данските имиња кои завршуваат на dt, кај нас како се пишуваат правилно?Само со т, или дт?
Од она што јас го имам научено, при сврзување, доаѓа до омекнување на буквите.Предчас или претчас? Како е правилно?
Од она што јас го имам научено, при сврзување, доаѓа до омекнување на буквите.
Па така да, мислам дека е претчас:smir:
Мислам дека не еМислам дека Предчас е правилно, а со изговорот се слуша како 'т'