"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Flikson

Провинцијалец
Член од
27 декември 2012
Мислења
916
Поени од реакции
2.563
"Вие, студентките од провинција, се знае зошто идете во Скопје, не оти ви се учи многу, туку да си најдете некој дечко тука и да си се омажите и да си останете тука во Скопје!" - цитат од професорката по социологија на факс!

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Скопска Црна Гора. Општина Чучер Сандево.

А вашите Господине ?
Aham...Fala na odgovor. Moite spored tvoeto mislenje se provincijalci ali od grad ne naselba\selo\opstina

Now continue....

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
"Вие, студентките од провинција, се знае зошто идете во Скопје, не оти ви се учи многу, туку да си најдете некој дечко тука и да си се омажите и да си останете тука во Скопје!" - цитат од професорката по социологија на факс!
И што е тука навредливо не ми е јасно? Секогаш ќе се најде некој, да неречам секоја вечер кога ќе искочи некој што ќе ја анимира, зависно од тоа кој калап и одговара ќе си најде на што да продужи да везе гоблени , односно ќе си најде начин да го задржи макар тоа било и трудноча. Кој будала би се вратил во нива и примарни услови за живот .. веројатно никој/а . Ако размислуваш како логичар , ова ти е како некој да ми довикува у кладилница "еј еве го педерот што уплаќа само системи..." , и никојпат нема да се навредам .. ама прост народ се нервира за работи кои и самиот знае дека се така ...

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
Провинцијалци - збор кој ја издигнува Скопската раса од Групчин до Пчиња и Косово до Водно во нешто повеќе од остатокот од државата.

Flikson

Провинцијалец
Член од
27 декември 2012
Мислења
916
Поени од реакции
2.563
Па небаре во Скопје нема сиромаси... уствари извини во Скопје нема луѓе што работат по ниви... они сите живеат во луксузи и изобилие на висока нога...

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
И во помалите градови принуден си да патуваш, и тоа со такси пошто немаш автобуски превоз.
Како да не, цело Тетово и Струмица се поминуваат еден крај до друг за пола саат. Ние што сакаме работата да ни биде во комшии, тоа е наш проблем.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Како да не, цело Тетово и Струмица се поминуваат еден крај до друг за пола саат. Ние што сакаме работата да ни биде во комшии, тоа е наш проблем.
Да не се вреѓаме сега.. Струмица за 35 мин се поминува.. :)
Туку сите тупат за провинцијалките, дека идат во Скопје по мали тулиња... Ами нема само женски деца низ останатите градови, што е со машките? И они идат во Скопје да се оженат за Скопјанки? И овде одма да си одговорам: Нема шанси Скопјанка да падне на провинцијалец.... Ок нема, но сепак провинцијалците се женат на велико... Од каде жени за нив? Па од девојките од нивниот град... Па нели тие одат во Скопје по мали тулиња... и се така до бескрај.... Логиката од вриштење, гласните жици и попуштија...

п.с. Сега ми е јасно зошто Скај не може девојка да си фати... Провинцијалците му ги женат, пред он да дојде до нив ... :)

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
ич не ми си јасен во муабетов али нема врска, изгледа само вие од "центарот на светот" се разбирате,.... како и да е роден сум во град кој е колку половина СК, моментално живеам во град кој е едно 8-10 пати поголем од СК и вакви муабети не сум слушнал досега, ваквка самобендисанот не сум сретнал, за крај кога ги читам сите овие глупости на една иста тема секој ден под различни наслови, навитина ме прави срекен што не сум дел од "центарот на светот".
абе другар ти живеј кај сакаш, што демек ќе не понижиш нас или градот со тоа што живееш во `10 пати поголем град од Скопје`? Мислиш дека никој од нас не прошетал низ Њујорк, Мајами, Прага или слично? Јас ти зборубам од искуства за тоа како иделе работите со `такви` провинцијалки а ти ќе ми збориш за самобендисаност, што нема никаква врска со аргументите кои јас ти ги посочив? Прво научи се да дискутираш ко што треба па после прави се `прошетан човек`.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Уште една тема за лечење комплекси...
Извинете, јас така мислам, ама ај ќе искоментирам...
Најпрвин, ќе се оградам од секакво заземање страна.
Ќе повторам некои мислења кои сум ги напишал по други слични теми.
Кога сме кај Скопје, ОК... главен град... парата е таму работата е таму... и не од сега, уште во комунизмот многу народ отишол таму да живее барајќи си парче леб...
Нормално е луѓето да одат таму да си бараат чарето во животот.
Од друга страна скопјани... пред да почне некој да го употребува зборот провинцијалец, во погрден контекст, нека се запраша кога тој или некој од неговите претци е дојден во Скопје. Најчесто после 63-та. Секоја чест на вистинските стари скопјани.
Еве... јас имав шанса на времето да останам во Скопје, имав некои опции за работа, ама не останав. Си се вратив дома во Струмица, реков дека мојот живот ќе се одвива тука, тука ќе стварам, тука ќе живеам... тука ќе придонесам.
Се е тоа работа на личен избор.
Јас си поминав прекрасно во Скопје некои 5 години... но никогаш не глумев некој и нешто кое не сум.

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Пред околу пола година една колешка од Скопје напиша статус на фејсбук дека ние што сме биле од провинција сме дошле да си фатиме дечко од Скопје а до гуша сме биле заглавени на факултет или како шо имат кажано Мајран сега сум четврта ама имам уште 8 испити од прва.:facepalm: Работава беше дали да плачам или да се смеам, добро бе од каде таа омраза/искомлексираност/дрскост за да се напише такво нешто. Дали се свесни тие шо имаат памет како и колешката моја дека прво за да пратиш дете да ти студира во друг град треба да имаш пари, без разлика дали седиш во дом или во стан, трошоците за една година во Скопје се огромни. Ама ај ние со ниви, бавчи сиромаштија голема ќе си земиме бизнисмен од Скопје да се обогатиме дека во другите градови немат богати дечиња.:(
Очите меѓусебно ќе си ги извадиме а браќата шо дивеат не ни сметаат. То е до кај ќе тераме со овај ум не знам.

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Луѓе дефиницијата за тоа фамозно `провинцијалец, провинцијалка, провинцијалци`, барем според мене е единствено како начин на размислување, нешто што си нема врска со географска локација. Така да ајде да видам полемика сега :)

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Скопјаништа, најискомплексирани сељачишта у МК :гик:

Kajgana Shop

На врв Bottom