"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Едноставно не ми се допаѓа таквиот начин, поради таквите им се намалува вредноста и на останатите кои поштено си живеат, а и на скопските девојки. А никогаш не се знае човек ако не внимава на таква ќе му врзе машна и ајт после, отиде возот :cautious:
Тоа покажува еден друг показател тука, а тоа е што грото од машките во Скопје коишто се втора и трета генерација родени во Скопје неможат да го поднесат менталитетот и воспитувањето на девојките што се втора и трета генерација од Скопје. Затоа и повеќето машки од Скопје одлучуваат да земат девојка од внатрешноста , затоа што мнозинството девојки од Скопје се дефакто одвратни.

Без разлика што еден куп тука ќе лепат етикети за девојките од внатрешноста факт е дека се каде -каде попатријахални и понормални девојки од повеќето во Скопје. Тоа што се повеќе и повеќе машки од Скопје се одлучуваат да земат девојка од внатрешноста е доволен показател девојките од Скопје да се запрашаат зошто.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Откако ке го прочиташ вториот коментар на темава добиваш реална слика за провинцијалец што мрчи муда а доаѓа пак да живее во Скопје.
Реално за ова е крива државата, на крај краева нека се спроведат мерки нека не биде Скопје отворен град кој сака да се пресели нека бара одобрување ако треба дали смее па преку К** не е решение сите да дојдат у Скопје, што ке се деси со другите градови во државава за 20 години и помалце, па и што е најтрагично никој не се сели во ченто, ѓорче бутел маџари, господа се сите во кисела вода центар аеродром и карпош :). Нека има мерки ако имаш факултет во твоја општина или кој факултет ти е најблиску да мораш таму да се запишеш, што има да доаѓаш во Скопје ? Ради ова на сестра ми и се деси да кога се запиша на правен факултет ја испратија да учи во Велес иако факултетот и е на 5 мин овој во Скопје, а тие од Велес да дојдат да учат тука, жити се која е логиката. Нема веќе место во градов глејте на секој чекор се шират улици се градат згради се сечат дрва ради тие причини, нема место кај да се паркираш едноставно нема воздух градов. И да не се лажеме дека се враќаат дома после 4-5 години факултет, еве лето е па тука се.
Значи имам и колеги од факс и еве се дружиме ко што треба и се се одвива нормално, јас немам ништо против нив како личности или да ги глеам како граѓани од втор ред ( како што сте утупеле вие у глава демек ние од скопје сме главни и сите сте сељаци за нас ) ја иам само проблем со фактот зашто мора да дојдат тука да учат, живеат,мажат работат. Со 10.000 плата во друг град повеќе ќе направиш него во скопје и за крај во Скопје може секој да купи стан и да се пресели освен Скопјанец. Лесно продај таму нивите и стан куќа што и да имаш, дојди си тука купи си станче :)

Не сите го делиме второто мислење од темава.
Али кога ќе слушнам мислење ко твоето, некако па и се согласувам. :)

Не ми сметаат мене Скопјани, нити имам предрасуди кон нив, нити некој ме закачал, па јас да го закачам. Али ме нервираат вакви мислења, кога правите групни поделби, сите мора да се онакви, или овакви.
Искрено, да го имав факултетов во мојов град, немаше да се мачам да патувам, трошам пари и остало во Скопје. Биди среќен што си од Скопје во време кога студираш, оти ретко на кој од страна му е лесно кога оди таму. Почитувај го барем тоа кон твоите колеги. :)
И мене не ми е јасно што бараат Прилепчани на Економски во Скопје, али ете, таму сакале да студираат.

Не можеш ти никому да му забраниш да оди, студира, работи, да се ожени, да се омажи каде истиот сака.
Помири си се тоа.
Помири се и дека во Скопје ќе нема воздух, нема паркинг, се граделе згради, ова она.
Помири се и дека некој попаметен од тебе од провинција може ќе ти земе работа некој ден.
Може некој ќе ја улови сестра ти, братучетка ти, па ќе мора да изиграваш хепи фејс на свадбата.
А најинтересно ќе биде некоја ако те улови тебе. :pos:(зафрканција)

Како и да е, сите се бориме за гол опстанок, сигурно ти е јасно тоа.
Ако ти е јасно, тогаш воопшто не треба да се секираш кој-како се преселува, доселува и остало.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.535
Поени од реакции
9.422
па токму за тоа оди дискусијата, тоа дека `сите доаѓаат да се женат или мажат во Скопје` од какви примери произлегува ајде кажи ми? А знам и од двата примера и такви што доаѓаат тука да се легачат и да фатат дечко или маж и он да ги издржава, но и пак ќе кажам поштени луѓе од провинција кои си работат, си плаќаат кирија итн. А за скопските девојки, оди меѓу поголем дел Скопјани и ќе видиш дека повеќето `паѓаат` токму на провинцијалки. Ама не гледаат повеќето на долг рок и со време се дешава тоа што го пишав погоре :)

ич не ми си јасен во муабетов али нема врска, изгледа само вие од "центарот на светот" се разбирате,.... како и да е роден сум во град кој е колку половина СК, моментално живеам во град кој е едно 8-10 пати поголем од СК и вакви муабети не сум слушнал досега, ваквка самобендисанот не сум сретнал, за крај кога ги читам сите овие глупости на една иста тема секој ден под различни наслови, навитина ме прави срекен што не сум дел од "центарот на светот".

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.638
Поени од реакции
31.857
Плус за оние кои пискаат оти им ја земале сељаците работата, да се потсетиме шо вика уставот.

Уставот на РМ - како највисок правен акт, во делот насловен како -граѓански и политички права, во член 9 предвидува дека „граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата, независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и верското убедување, имотната и општествената положба”. Член 32 од Уставот конкретно го гарантира правото на работа. Согласно со овој член “секој има право на работа, на слободен избор при вработување, на заштита при работењето и на слободата, како и на материјалната обезбеденост за време на привремена невработеност. Секому, под подеднакви услови, му е достапно секое работно место.Секој вработен има право на соодветна заработувачка”.

Пишува тука некаде во набројувањата провинцијалец, градски? Прави поделба и поставува некој во втор ред?

Сега идиме до костатација дека доколку градскиот не знај да се онади в газ и не го бива за сува слива, а овој провинцијалниов толку насобрал елан во себе за да работи и да остани во Скопјето што со сите сили се фокусира да ја оствари зацртаната цел, тој е крив оти првиов го тепа некоја ступидна мисла како тоа местото е од татко му, и дека мора тој и само тој да биде во прв план само затоа што мајка му го испрдила директ в Скопје, а не в село ко овие со еланов.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Да сметаш дека некој е провинцијалец,тоа е само твоја горделивост и воздигнување,ама секој кој се воздигнува и гордее ќе биде понижен.Тоа е законот на кармата.Значи еве пример вака:за некој од општина Чашка во очите на Велешанецот е провинцијалец и тежок селанец,но сепак тој истиот Велешанец кога ќе се соочи со некој од Скопје истотака го посматраат како провинцијалец,ама пак Скопјанецот во очите на некој од Белград исто така е сватен како провинцијалец(бар така беше за време на екс ЈУ).Која е поентата од ова,доколку некој од друга средина го третираш како провинцијалец,и ти ќе се најдеш во ситуација да бидеш истотака третиран.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
За да те вреѓа зборот провинцијалец треба да си искомплексирана личност. Потоа за да се увредиш од некој Скопјанец оти е Скопјанец треба да си дефинитивно ретардиран. И трето да помислиш во земја 2 на 2 со ментален развој од 20от век дека има драстична разлика на населението и некоја надменост поради место на живеење треба најдалечна дестинација на која си бил да е Охрид.

Скопје е центар на Македонија, економски, административен и политички. Колку е тоа добро, нерамномерно распределување на ресурси ќе покаже времето кога загаденоста на Скопје, собраќајниот хаос и бучавата ќе достигнат степен на 10 милионски град.

Јас многу сакам Охриѓани да ми дадат место за живеење во Варош, макар била најголемата провинцијалка на Свет :D

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Па да така е..Со ист аршин ни се враќа и нам.
Работев во Скопска фирма која има отворено претставништва ширум Македонија.
Јас земав 11.065ден. плата, колегите од Скопје земаа 15.680ден.
Се прашувам зошто за исти работа со еднакво работно време, еднакви работни обврски некој беа поеднакви од другите
Затоа што не се цениш !!! Затоа што си прифатил работа за 11.000 кога сите други зимале 15, па кој будала нема да те прими , затоа не плачи тука ебате беља , биди маж и признај дека си му ја здиплил работата на некој што се ценел повеќе од тебе ... преку кур више со празниве муабети , добро толку не сфаќате дека стварно го уништувате угледот на Скопје ? Имате таму месни заедници барајте да ви отвараат работни места или не си ги знаете правата, јез да глупо звучи али од што ќутите како партиски пички ништо не се менува, ќе ве презираат луѓето од Скопје и ќе измислуваат 300 причи. Крај краева вчера ми сметаа контињерите у населба , отидов у месна и ги тргнаа без зашто и како... и не ми зборете дека немало работа , туку кажете колку се лижете у штаб за да ве вработат во некое од Скопските министерства ... епа ние од големиот град си ги знаеме правата али не ебат во гз и не ни е убаво, али на некој од велебрдо и тоа како би му дошло добро да се откаже од своето јас и да си заработи место у скопје у администрација ( исти кур и со повеќето девојќи и мажи , иако мажите послабо зашто на жените не се палат толку сирото како повеќете прости скопски идиоти ) ... Тоа е пријателе, тоа е тоа што ги ебе кокошките а не е петел ...

Jaqen H'ghar

Faceless man
Член од
25 март 2009
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.272
кажете колку се лижете у штаб за да ве вработат во некое од Скопските министерства ... епа ние од големиот град си ги знаеме правата али не ебат во гз и не ни е убаво, али на некој од велебрдо и тоа како би му дошло добро да се откаже од своето јас и да си заработи место у скопје у администрација ( исти кур и со повеќето девојќи и мажи , иако мажите послабо зашто на жените не се палат толку сирото како повеќете прости скопски идиоти ) ... Тоа е пријателе, тоа е тоа што ги ебе кокошките а не е петел ...
Дај кажи колку генерации треба да си во Скопје за да работиш во министерство, пошто тоа е само за Скопјани ?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
Затоа што не се цениш !!! Затоа што си прифатил работа за 11.000 кога сите други зимале 15, па кој будала нема да те прими , затоа не плачи тука ебате беља , биди маж и признај дека си му ја здиплил работата на некој што се ценел повеќе од тебе ... преку кур више со празниве муабети , добро толку не сфаќате дека стварно го уништувате угледот на Скопје ?
Мани еден Лексилиум па ке правиме муабет.
Ако прочиташ добро ќе видиш дека Работодавецот бил тој што не ме ценел. Сигурно кога сум ја прифаќал работата не сум знаел дека фирмата има тарифник на плати по градови...
Ако јас живеам во гратче од типот на Македонски Брод тогаш треба да се задоволам со драстично помала плата од онаа на вработениот во Скопје само затоа што имам помали животни трошкови?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Дај кажи колку генерации треба да си во Скопје за да работиш во министерство, пошто тоа е само за Скопјани ?
Жалам, во министерство не работат од Скопје, рамковнници и провинцијалци оnly. Дури и тетками ја избркаа за да вработат некој партиски војник од Прилеп.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Жалам, во министерство не работат од Скопје, рамковнници и провинцијалци оnly. Дури и тетками ја избркаа за да вработат некој партиски војник од Прилеп.
Глупости...

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Мани еден Лексилиум па ке правиме муабет.
Ако прочиташ добро ќе видиш дека Работодавецот бил тој што не ме ценел. Сигурно кога сум ја прифаќал работата не сум знаел дека фирмата има тарифник на плати по градови...
Ако јас живеам во гратче од типот на Македонски Брод тогаш треба да се задоволам со драстично помала плата од онаа на вработениот во Скопје само затоа што имам помали животни трошкови?
Да јас бев на интервју во Кавадарци, и релано спуштив -150 евра од она што јас се ценам затоа што знам дека би живеел таму и дека ќе имам помали трошкови.. мислам која глупа математика ама така е... да беше поскапо од Скопје ќе барав поголема плата .. стварно бе глупи со сила се правите , а не сте ...

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
па многу нормално. Ако се извршеше правилна децентрализација, во Скопје ќе останеа само една четвртина од министерствата.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Затоа што не се цениш !!! Затоа што си прифатил работа за 11.000 кога сите други зимале 15, па кој будала нема да те прими , затоа не плачи тука ебате беља , биди маж и признај дека си му ја здиплил работата на некој што се ценел повеќе од тебе ... преку кур више со празниве муабети , добро толку не сфаќате дека стварно го уништувате угледот на Скопје ? Имате таму месни заедници барајте да ви отвараат работни места или не си ги знаете правата, јез да глупо звучи али од што ќутите како партиски пички ништо не се менува, ќе ве презираат луѓето од Скопје и ќе измислуваат 300 причи. Крај краева вчера ми сметаа контињерите у населба , отидов у месна и ги тргнаа без зашто и како... и не ми зборете дека немало работа , туку кажете колку се лижете у штаб за да ве вработат во некое од Скопските министерства .
Mali od kaj se baba ti i dedo ti?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Скопје го направивте како Швајцарија , по 5000 евра плата да даваат па сите таму одат да се мажат/женат. :pos:Не си ласкајте толку , точно дека е најразвиен економски но е далеку од идеален град за живеење. Кога ќе ми текне дека кога ќе одам на работа треба да сменам 3-4 автобуси , или да возам 20 километри , се откажувам од старт право. Никогаш неможев да се навикнам на живот во голем град , дури и во странство живеев еден период па пак бев во помало место со 50 иљади жители. Ако амбициите ти се да живееш просечен живот во нашата земја , верувајте во секое место може да си го обезбедите тоа. Треба да си ептен неспособен па да неможеш да фатиш некој денар колку да извадиш месецот.
И во помалите градови принуден си да патуваш, и тоа со такси пошто немаш автобуски превоз.

Цела Македонија се врти околу Скопје. Многу сме централизирани.

И ова не е проблем само во Македонија , туку и во Србија , Албанија , најверојатно и во БиХ и други држави.

Треба да се форсираат овие поголеми градови што ги имаме, секој регион да има свој центар.

Иначе еве јас не би можел да живеам во места каде има 5 продавници, особено не во оваква Македонија. (10 литра бензин=10% минимална плата)

Kajgana Shop

На врв Bottom