"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Pa da, drpna gospod znae kolku zlato i pari tamu od rudnikot, mesto da go strpaat vo zatvor do kraj na zivotot ovoj glaven biznismen stana vo Skopje.
И тоа е точно...[DOUBLEPOST=1420922309][/DOUBLEPOST]
Тоа што дрпнал од рудникот е ситница за другата работа што ја имал. Во златното време во министерство за економија делел дозволи за увоз/извоз за шлеперите, без таа дозвола не можеле да мрднат преку граница. Стандардна тарифа му биле 500 марки (сегаши 500 јура) за да ја даде дозволата, а дневно имал по 5-10 „пациенти“, па ти пресметај колку пари намлатил таму за неколку години што работел.
Исто и тоа...

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Само немојте во Скопје да се трудите да зборувате скопски, цепете си Струмички и Кавадаречки кога разговарате со нив, нека се јадат живи. Највеќе се нервираат кога некој им зборува на дијалект ;)
ех, кавадаречки ми е втор дијалект, а не па да ми смета ;)

Член од
10 јануари 2015
Мислења
8
Поени од реакции
31
Скопјани, оние кои ги нарекувате Провинцијалци, според мене се Патриоти, останаа во Скопје да се борат против албанскиот наталитет бидејќи да не бевме ние од 25% според рамковен сигурно ќе беше 40% , значи ви ја чуваме работата и не обратно. Другите земаа европски пасоши на други држави и се спремни во случај на војна или избор на двојно државјанство да се откажат од македонскиот.

Можеби темата треба да се преименува "Град-држава Скопје со 2500 нови браќа Македонци".

Македонија на Македонците!!!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.666
Поени од реакции
59.755
Skopje kako i sekoj drug centar mora da se navikne na migracijata, taka e vo cel svet i Skopje ne e isklucok. Da bevme razviena drzava ke doagjase narod i od drugi drzavi, ne samo od drugi gradovi. Sega bidete srekni sto nekoj voopsto doagja, zosto se pomalku ne ima.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Скопјани, оние кои ги нарекувате Провинцијалци, според мене се Патриоти, останаа во Скопје да се борат против албанскиот наталитет бидејќи да не бевме ние од 25% според рамковен сигурно ќе беше 40% , значи ви ја чуваме работата и не обратно. Другите земаа европски пасоши на други држави и се спремни во случај на војна или избор на двојно државјанство да се откажат од македонскиот.

Можеби темата треба да се преименува "Град-држава Скопје со 2500 нови браќа Македонци".

грешка си. Браќата македонци и големите патриоти како што велиш, од оние кои знам дека последниве 10тина години се запослија од други градови и живеат овде, ниеден не живее во местата каде рамковните се (сметаат за) мнозинство. Се земаат станови под кирија (често и се купуваат иако се вредни неколкупати повеќе отколку истите во нивните места) во Центар, Аеродром и Карпош иако кириите се многу поефтини, а цените на станови се двојно и повеќе поефтини. Можеби ќе се најдат неколку залутани случаи од немајкаде, воглавно сите се населуваат во тие неколку населби. Ново Лисиче, Аеродром и Центар (до кај што е засега) на македонците...

Член од
14 февруари 2014
Мислења
181
Поени од реакции
155
Sekoj si ima pravo da odi kade sto saka.Za razlika od t.n Skopjani mnogu lugje od drugite gradovi i sela imaat pogolema kultura i srdecnost.Mozebi so tekot na vremeto gradskite deca ke poprimat nesto od toa.A sekako ne smee da se zaboravi i deka seuste ima i nekoi koi sto treba da si ostanat vo pesterite i da klecaat kamen.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Само немојте во Скопје да се трудите да зборувате скопски, цепете си Струмички и Кавадаречки кога разговарате со нив, нека се јадат живи. Највеќе се нервираат кога некој им зборува на дијалект ;)
Така е докажете им дека сте провинцијалци а и сељаци истовремено...

Значи толку исфрустрирани сељачишта на едно место тоа е чудо едно. На секој 20 поста дали има еден од некој скопјанин а пак они не чинат, ама тоа си ја имате мувата на капата. Ај што сте дошле во Скопје, добро дошле, мене не ми смета миграција, дури и мислам дека тоа е сосема нормална работа. Секој цели кон подобри услови, имиграција село - локално градче, локалчно градче - Скопје едноставно ако има подобри услови од кај што доаѓаш тоа е напредок и е сосема во ред. Од тој аспект не ми е ни битно дали си стар скопјанец или нов. Уопште не ми е битно од кај се твојте. Она што дефинитивно смета и иритира е кога гледаш некој дека не сака или не може да се привикне и адаптира на локалниот дијалект и услови. Не мора да збори скопски али треба да збори барем литературно. Си имате дијалкти, супер, никој од нас не ви ги оспорува, користете си ги кај вас никој не ви брани ама глупо е да мора човек дневно 10 дијалекти да дешифрира и тоа во неговиот град. За жал во македонија живеат едно чудо сељаци што неможат да го сфатат она when in Rome do as the Romans do така да ќе мора да ја истрпиме таа прва генерација на сељаци. Пишувајте што сакате, ама едно бидете сигурни во Скопје вашите деца ќе зборат скопски и ќе бидат горди скопјани.

Престанете да ги мешајте брачата тие си се посебна приказна и сосема друг проблем. Нормално дека ни сметаат повеќе од вас, нормално дека ни смета тоа што партиите им дадоа цел куп државјанства на косовари па ги укотвија во Скопје ама тоа не ви дава за право да се понашате како сељаци.

Си дошол, добродошол имај на ум дека ради ти да живееш во Скопје на нас ни е нарушена комоцијата, уништени ни се паркови, маала, населби за да те сместат тебе и таквите ко тебе. Имај на ум дека цели нови наслеби се изградија (не дека ние ги сакавме) дека и ти возиш по нашите улици, дека зафаќаш паркинг плац, пиеш вода и јадеш благодарение на нашето ама од сега и ТВОЕТО Скопје. Дел си од метрополата, најголемиот и најбогатиот град во Македонија. Во најмала рака обиди се да се вклопиш во цел тој хаос а не со некој сељчки работи само дополнително да ствараш нервоза.

C

cige

Гостин
Така е докажете им дека сте провинцијалци а и сељаци истовремено...

1.Значи толку исфрустрирани сељачишта на едно место тоа е чудо едно. На секој 20 поста дали има еден од некој скопјанин а пак они не чинат, ама тоа си ја имате мувата на капата. Ај што сте дошле во Скопје, добро дошле, мене не ми смета миграција, дури и мислам дека тоа е сосема нормална работа. Секој цели кон подобри услови, имиграција село - локално градче, локалчно градче - Скопје едноставно ако има подобри услови од кај што доаѓаш тоа е напредок и е сосема во ред. Од тој аспект не ми е ни битно дали си стар скопјанец или нов. Уопште не ми е битно од кај се твојте. Она што дефинитивно смета и иритира е кога гледаш некој дека не сака или не може да се привикне и адаптира на локалниот дијалект и услови. Не мора да збори скопски али треба да збори барем литературно. Си имате дијалкти, супер, никој од нас не ви ги оспорува, користете си ги кај вас никој не ви брани ама глупо е да мора човек дневно 10 дијалекти да дешифрира и тоа во неговиот град. За жал во македонија живеат едно чудо сељаци што неможат да го сфатат она when in Rome do as the Romans do така да ќе мора да ја истрпиме таа прва генерација на сељаци. Пишувајте што сакате, ама едно бидете сигурни во Скопје вашите деца ќе зборат скопски и ќе бидат горди скопјани.

Престанете да ги мешајте брачата тие си се посебна приказна и сосема друг проблем. Нормално дека ни сметаат повеќе од вас, нормално дека ни смета тоа што партиите им дадоа цел куп државјанства на косовари па ги укотвија во Скопје ама тоа не ви дава за право да се понашате како сељаци.

Си дошол, добродошол имај на ум дека ради ти да живееш во Скопје на нас ни е нарушена комоцијата, уништени ни се паркови, маала, населби 2.за да те сместат тебе и таквите ко тебе. Имај на ум дека цели нови наслеби се изградија (не дека ние ги сакавме) дека и ти возиш по нашите улици, дека зафаќаш паркинг плац, 3.пиеш вода и јадеш благодарение на нашето ама од сега и ТВОЕТО Скопје. Дел си од метрополата, најголемиот и најбогатиот град во Македонија. Во најмала рака обиди се да се вклопиш во цел тој хаос а не со некој сељчки работи само дополнително да ствараш нервоза.
1.Вие сте исфрустристраните сељачишта што се плашите од нас дека ви ги зимаме работните места што мислите дека се резервирани за вас, да завршите факултет и на тацна некој да ви ја даде работата. Паразити, заврши социјализмот, фрлете ја сликата на Тито.
2.Никој не ме сместил, сум го потел грбот и ми чурел мозокот за да земам станбен кредит.
3.На моето благодарение јадам и пијам, трошам пари во продавници каде што работат скопјани, плаќам даноци и амортизирам асфалт

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
Провинцијалците не јадат, пијат, трошат во продавнции кај што работат скопјани?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
1.Вие сте исфрустристраните сељачишта што се плашите од нас дека ви ги зимаме работните места што мислите дека се резервирани за вас, да завршите факултет и на тацна некој да ви ја даде работата. Паразити, заврши социјализмот, фрлете ја сликата на Тито.
2.Никој не ме сместил, сум го потел грбот и ми чурел мозокот за да земам станбен кредит.
3.На моето благодарение јадам и пијам, трошам пари во продавници каде што работат скопјани, плаќам даноци и амортизирам асфалт
1. ние не идеме кај вас, него вие кај нас. нема зошто да се плашиме па поготово не од вас, смешно е денес било кој да работи за македонска плата сеедно дали во скопје дали надвор. тој што го бива ќе успее кога тогаш. ако за вас е успех да дојдете во скопје и да се вработите во сити мол ко продавачи ок е, сте успеале...
2 и 3. да де, никој не спори тоа ама не си купил стан од каде потекнуваш него си дошол во Скопје. За да се направи тој твој стан на нас ни узурпирале парк. Во ред е и тоа, ете уште една душа сака напредок ама глупо е што само плукате по нас и градот во кој и вие живеете. Ако си толкав фраер што не се вратиш од кај што си дошол, седи си таму и уживај. Така ни ти нас нема да не нервираш ни ние тебе

C

cige

Гостин
1. ние не идеме кај вас, него вие кај нас. нема зошто да се плашиме па поготово не од вас, смешно е денес било кој да работи за македонска плата сеедно дали во скопје дали надвор. тој што го бива ќе успее кога тогаш. ако за вас е успех да дојдете во скопје и да се вработите во сити мол ко продавачи ок е, сте успеале...
2 и 3. да де, никој не спори тоа ама не си купил стан од каде потекнуваш него си дошол во Скопје. За да се направи тој твој стан на нас ни узурпирале парк. Во ред е и тоа, ете уште една душа сака напредок ама глупо е што само плукате по нас и градот во кој и вие живеете. Ако си толкав фраер што не се вратиш од кај што си дошол, седи си таму и уживај. Така ни ти нас нема да не нервираш ни ние тебе
Тебе Скопје не ти е од татко ти препишано па на тој начин да кажуваш кој каде да живее. Познавам човек што од Велес се има преселено во Пробиштип. Од град со 50.000 жители во град со 10.000 жители, бивш инженер во топилница, таму се вработи сега во фабриката за акумулатори. Немој да мислиш дека сите тргнале во Скопје по корка леб. Има големи професионалци коишто работат по фирми кои се стационирани во Скопје, како што се Мепсо и ЕВН коишто на вискоки функции во централите во Скопје не вработуваат професионалци од други фирми туку носат луѓе од цела Македонија коишто работеле на пониски позиции во истите фирми, таква им е политиката, хиерархиско мигрирање. На ист принцип работат и сите банки и осигурителни компании

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159

што не се пресели во дебар, гостивар, тетово, зајас ако ти е до патриотизам. а албанците не се провинцијалци (за нескопските), тие се само албанци.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Тебе Скопје не ти е од татко ти препишано па на тој начин да кажуваш кој каде да живее. Познавам човек што од Велес се има преселено во Пробиштип. Од град со 50.000 жители во град со 10.000 жители, бивш инженер во топилница, таму се вработи сега во фабриката за акумулатори. Немој да мислиш дека сите тргнале во Скопје по корка леб. Има големи професионалци коишто работат по фирми кои се стационирани во Скопје, како што се Мепсо и ЕВН коишто на вискоки функции во централите во Скопје не вработуваат професионалци од други фирми туку носат луѓе од цела Македонија коишто работеле на пониски позиции во истите фирми, таква им е политиката, хиерархиско мигрирање. На ист принцип работат и сите банки и осигурителни компании

Скопје не е мое и јас не те бркам, напротив ти викам добро дојде. Она што очекувам од тебе е прост МИНИМУМ да се однесуваш и комуницираш како локалното население. Тој што се преслил од Велес во Пробиштип исто, треба да се присособи на живот во пробиштип. Ако може треба да го научи и нивниот дијалект сепак сега е дел од тој град. Во ниеден момент немора да го заборава Велес и никој не го тера тоа, ама сега треба да се фокусира на иднината и да се прилагоди на таа ситуација. Не гледам што е тука нејасно. Сељачки е кога ќе емигрираш некаде за ТИ да имаш подобро утре да им се качуваш на глава на локалното население сеедно дали Скопје или Пробиштип и да ги иритираш со некој безвезе работи како дијалектот што и онака ако не ти твојте деца сигурно ќе го употребуваат. Со сила си се правиш сељак и допринесуваш да имаме такво мислење за сите други.

Не мислам дека сите се дојдени во скопје по корка леб. Еве има такви ко што викаш, може преку сила 1000, а другите? Не е ни битно тоа, ко што реков секој е добродојден, мене не ми чуе кој што работи, тоа си е нивна приватна ствар. Мене ми е битно да е човек, да ги почитува локалните закони и обичаи и да знае да комуницира како треба ако некогаш треба да се направи муабет за нешто. Што прави друго си е негова работа.

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Овде гледам дека многу од оние кои се доселија во Скопје во последно време, уште си носат багаж во умот. Една српска поговорка вели:
Човек може из села, али село из човека не.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.242
Поени од реакции
1.299
Јас стварно не знам што толку се фативте за дијалектите ? Еве јас сум "провинцијалец", па сметам дека е грдо кога му се обраќаш на некому со дијалект кој тој не го зборува. Океј е кога зборуваш со некои си твои сограѓани, ама па да се правиш хардкор и да "мелеш" за инает на дијалек со кој ќе стигнеш, воопшто не е убаво. Факт е дека кога се селиш некаде треба да го прифатиш тамошниот начин на живот, да пробаш да се интегрираш. Како што рече членот погоре, не мора да го кршиш јазикот и скопски да зборуваш, ама барем труди се да зборуваш литературно. А не, одиш на предавање и таму некој колега распукал некое прашање, 90% не можеме да го разбереме што сака да каже... Па уште кога ќе речат дека тоа го правеле за да ги нервираат "скопјаните"... Еве мене ова ми е веќе трета година како престојувам во Скопје и досега не сум бил навреден поради своето потекло.

Kajgana Shop

На врв Bottom